28 Ağustos 2024 Çarşamba

Başak Yeniayı (3 Eylül 2024) - Astrolozi

 

3 Eylül 2024 saat 04:52'deki Başak burcundaki yeni ay, hedeflerimize daha fazla dikkat etmemiz ve bilinçlenmemiz gerektiğini vurguluyor. Bu dönem, fiziksel sağlık üzerinde de yoğunlaşmayı teşvik ediyor ve sağlığı iyileştirmek için yeni yollar düşünmeyi öneriyor. Yani, bu yeni ay dönemi, kişisel gelişim ve sağlık konularında yenilikler yapma fırsatı sunuyor. Yeniay yönetici gezegeni Merkür retro sürecini daha yeni bitirmiş olduğundan sürecin çok ağırlaştığını hissedebilirsiniz. Yine de Yeniay etkisi ile kararlı olmak sayesinde başlangıçların asla imkansız olmadığına şahit olabilirsiniz. Satürn karşıtlığı sabırlı olmamız gerektiğini ve geride bırakılması gereken konusunda inatçılık yapmamamız gerektiği de söylüyor. Başak mevsimi bizi ayrıntılara yönelik seçici bir bakış açısı ve düzenleme iyileştirme arzusu ile yönlendirebilir. Bu, emeğimizin meyvelerinin ön plana çıkarıldığı, hayatınızın nasıl geliştiği ve neyin rafine edilmesi gerektiğini değerlendirmeye davet eden bir zamandır. Tıpkı tarlaların hasat edilmesi gibi, Başak mevsimi sizi kişisel gelişiminizi ele almaya, ruhunuzu besleyen şeyleri korumaya ve artık en yüksek hayrınıza hizmet etmeyen şeyleri bırakmaya teşvik edecek. Böylece sorumlulukla hareket edip, duygusallığı bir kenara bırakarak belki biraz içsel bir bilinç ile zor kararlar vermek gerekebilir; böylece yaşam yolunda pratiklik gösterilebilir, bunun için olgunluk şart olacaktır. Yeniay evreleri genellikle gözden kaçırdığımız ince ama önemli gelişmelere odaklanırken bir sıfırlanma ve tazelenme şansı da sunar. Hayatınızı nasıl sadeleştirebilir, zihninizi ve sinir sisteminizi bunaltan kaosu nasıl azaltabiliriz? İşte Başak Yeniay'ı zihinsel, fiziksel ve ruhsal iyiliğimiz için günlük yaşamımızda nelerin incelikle dengelenmesi, düzenlenmesi gerektiğini bizlere gösterecektir. Her zaman zorluklar vardır; Satürn karşıt açısı belki de ertelenen ama artık görmezden gelemeyeceğimiz bir sorumluluk yükleyecektir. Sonuçta sert mizaçlı zorlayıcı bir gezegenden bahsediyoruz. Merkür de daha normal hızına ulaşmadığından sanki daha ağırlaşmış ya da daha zormuş gibi gelebilir. Çabalarınızın yeterli olmadığını düşünebilirsiniz; Balık Satürn'ü bize bazen ilerleme yolunda en iyi yolun vites küçültmek, yavaşlamak olduğunu da söyleyebilir. Sınırları, kuralları, yapamayacaklarınızı, erişemeyeceklerinizi kabul etmek gerekecektir. Kendinizi aşırı mı zorluyorsunuz, ya da işe yaramayacak bir şeye gereksiz enerji mi harcıyorsunuz? 

Başak ve Balık ekseni, pratiklik ve maneviyat, düzen ve kaos, yaşamın elle tutulan ve tutulamayan yanları arasındaki dengeyi vurgular. Başak'ın hassasiyetini, Balık'ın sezgisiyle bütünleştirir ve yapılanma ihtiyacını manevi tatmin ile dengeler. Söz konusu eksenin ifade ettiklerini hayatlarımızın neresinde uygulayabileceğimiz tabii önemli. Duygusal ve hissedilen, manevi olana da alan bırakmak gerekir. Gerçek bütünlük için, birini diğerine tercih etmek değil, günlük yaşamlarımızda maddi ve manevi alanı birbirine dengelemek önemlidir. Belki gerektiğinde vazgeçmeyi, endişe ettiğinizi kabullenmek, emek verdiğiniz yolla tatmin olmak gibi anlamlar içerir. Bir şey uğruna emek veriyorsanız, buna kalpten inanmak önemli olur böyle zamanlarda. Satürn retro olduğundan enerji daha içsel çalışabilir. Belki size yüklenen bir sorumlulukta ya da beklentide sınırlarınızı belirlemek gerekebilir, kapasitenizi doğru kullanabilmek için gerektiğinde "hayır" diyebilmek önemli hale gelebilir. Yeniay yöneticisi Merkür ayrıca Uranüs ile kare açı içinde olacağından beklenmedik durumlar ile birlikte gelebilecek sorumluluklardan bahsedebiliriz. Atılımlar yolunda şartlar daha olgunlaşmamış olabilir. Bunlar ani gelişen içsel biliş halleri ile birlikte kendini gösterebilir ve iletişim / düşünce kalıplarımızı zorlayabilir. Kendimizi ifade etmenin, benzer eski tarzda kararlar almanın o denenmiş yollarından kurtulmamız, çözüm gerektiren inatçı sorunlarla artık yüzleşmemiz gerekebilir. Unutmayalım ki söz konusu Yeniay bir tutulma mevsiminin de başlangıcı için sahneyi hazırlıyor. Ay sonundaki Ay Tutulması zaten bizi sonlanmalar ile temasa getirecek. Dolayısı ile sonlanması gereken bir şeyin haberi Yeniay ile birlikte kendini gösterebilir ve sizler de hayatınızın bir bölümünün sonsuza dek sona erdiğini görebilirsiniz. Hayatımızda nelerin sona ermesi gerektiği ile ilgili ipuçları Yeniay enerjisinde saklı. Artık Merkür de ileri harekete geçtiğinden mesajlar daha net gelecektir. Satürn'e kulak vermek şart; belirli alanlarda bize meydan okuduğuna ve baskı altında olduğumuzu düşünmemize yol açar. Satürn uğraşacak zorluk getirir, ama emin olun ki bu zorluklar, taşıyabileceğimiz kadar olacaktır. Zor koşullar kendini belli ederse, sorumluluk almak önemli. Satürn hangi sınavları getirirse getirsin, gücümüzün ve kaynaklarımızın yeterli olacağını bilelim. Satürn Güneş Sistemi'ndeki Baş Öğretmen; sunduklarını kucakladığımızda sürecin sonunda bir Usta olarak öne çıkabiliriz. Satürn bilindik kalıpları ortaya çıkaracaktır; dolayısı ile aynı hikayelerin gündeme geldiğini görebiliriz. Dolayısı ile bunun süre gelen bir sınav ve ödev olduğunu hatırlamak gerekir. Çünkü kendimiz ve eylemlerimiz için sorumluluk almamızı ister. Oynadığınız rolü kabul etmenizi ister. Bu farkındalığa eriştiğinizde de çözümler kendini göstermeye başlar. 

Yeniay etkisi ile Satürn birlikte çalışacağından duygusal olarak bir itiş kakış enerjisi hissedilebilir. Bu aşamada pratik ve mantıklı olmak gerekecektir. Yeniay enerjisi ile duygusal kalıpların dışına çıkmak gerekecek. Kolay olmaz; hangi yöne gideceğimiz konusunda kafamız karışabilir ya da doğru eylem yönünde çatışmalar içine girebiliriz. Başak etkisi ile de bazen ilişkilerde çok eleştirel olmak, yargılamak tuzağına düşebiliriz. Asla aceleci davranmamak önemli. Eğer Yeniay sürecinde etrafınızda bu çatışmayı hissediyorsanız daha dingin kalmaya, içe dönmeye çalışın. Ceres üçgeni ile kendimizi besleme, iç dünyamızı geliştirme önemli. Yeniay henüz o hayal ettiğiniz günleri size getirmeyecektir, sabır gerektiriyor ama ektiklerinizin filizlendiğini görebileceksiniz. Tutulma ayları olan Eylül ve Ekim, değişimlerin yaşandığı aylar olacak ve tabii mevsimin değiştiği bir zaman dilimi. Dolayısı ile nerede olduğunuzu görmek için belirli bir zamanın geçmesini beklemek gerekecektir. Başak bize bir nevi tamamlanmak adına hayatın önümüze çıkardığı her durumda yol almak için her şeye sahip olduğumuzu hatırlatabilir. Başak kendi içinde bütündür ve bedenini de bir tapınak olarak görür. Tam olarak neye ihtiyacı olduğunu bilir ve buna hizmet ederek yaşar. Kendini sever ve nasıl bakacağını çok iyi bilir. Bedeni, zihni ve ruhu üzerinde bir otoritesi vardır. Hayatını nasıl yaşamak istediği konusunda da son derece otoriterdir. Tam da bu yüzden zaten Satürn Başak burcunda rahat eder diye bilinir astrolojide. Yeniay'daki karşıt konumu ise bize hayatlarımızın daha karmaşık kısımlarını toparlama konusunda ciddi olmamızı ve kemerleri sıkmamız gerektiğini söylemekte. Mars ise Neptün ile çarpışıyor ayrıca; bu nedenle muhtemelen ilerlemeye hazır hissedeceksiniz ki Mars halen Jüpiter ile temasta, ancak sonraki hamlenizin tam olarak ne olması gerektiğini görmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Cevapları bulmak için ise sezgilerinizi klasik Başak mantığı ile birleştirmeniz çok önemli. Başak çalışkanlık anlamındadır, görevden kaçmak asla tavsiye edilmez. Fikirlerde pratiklik, iş ve sağlık rutinlerinde yeni uygulamalar ve yeni alışkanlıkları benimseme konusunda çalışkan olmak tavsiye edilir. Mars duygusal olarak rahatsız verecek, kendimizi güvende görmeyeceğimiz yeni bir alan deneyimleri sunacak pozisyona gelecek Yengeç transiti ile birlikte. Ancak Merkür de Aslan burcundan sonra başlatacağı Başak transiti ile herkese bir editör gözü gibi ayrıntılara daha fazla dikkat verecek. Şimdi gurur konusu yaptığınız bazı şeylerde düzenleme yapmak için oldukça işlevsel bir konuma erişecek. 

Uranüs geri hareketi de Yeniay öncesinde 1 Eylül'de başlıyor, Pluto da aynı tarihte 2008'den bu yana sürdürdüğü Oğlak geçişini son kez hatırlatıyor (1 Eylül - 19 Kasım arasında). Uranüs Boğa burcunda olduğundan Venüsyen endişelerin kabartabilir. Venüs ayrıca Kara Ay ile kavuşum halinde. ve Mars da gölgeli günlerine başlıyor. Özellikle karanlık savaş enerjileri aktive olabilir; yıkım getirebilir ama bu yıkım yeni bir yaratım için olacaktır. Kişisel yaşamınızda neyi parçaladığınıza, yıktığınıza dikkat edin, bilin ki o alanda yeni bir doğumun ayak sesleri duyulabilir. Gerilemelerden korkmanıza gerek yok; yeniden düzenleme, yenileme ve gözden geçirme zamanları aslında. İlişkilerimizin, yaşamdaki uyumumuzun, maddi konularımızın duygusal yönlerini gözden geçirmek gerekebilir; bireysel ve kolektif alanda hissedilir olacaktır. Dolayısı ile bu başlıklarda kritik olaylara hazır olmak gerekebilir. Pluto ise 19 Kasım'a kadar Oğlak burcunda gerileyeceğinden özellikle kurallar, kanunlar, yaptırımlar, hükümet ve yöneticiler konusunda yeniden yapılanma ve dönüşün turu daha bahşediyor. Muhtemelen alışıldık sistemlerin yıkılması olarak yorumlanabilir ki bu süreçte 2 adet tutulma deneyimleyeceğiz. Değişken ve toprak burcu Başak ile değişime ve yeni oluşumlara açık alacağız; duygusal dahil olmak üzere hayatın her alanında netlik düzen ve uyum arayışında olacağız ama Satürn karşıtlığı bunun eksikliğini hissettirecek. Hele ki Pluto da Oğlak yönetimine geçeceğinden alışıldık klasik kuralların sınırların değişimi ile yüzleşmeler yaşayabiliriz. Otorite olarak gördüğümüz her şeyin yeniden yapılandırılması ve verimlilik için iyileştirme gerekliliği doğacaktır. Yeniayın etkisi Şubat ayındaki Balık Yeniayına kadar sürecektir ki şimdi gölgeli günlerini başlatan Mars retrosunun da bitiş tarihi Şubat sonu olacak. Sizler için önemli olan toplumsal adalet ve ahlak sorunları ile ilgili daha cesaretli daha kararlı ve daha iddialı olmanız gerekebilir. Dolayısı ile şimdiden içsel savaşçınızın odaklanabileceği kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyebilirsiniz. Merkür retrosu yeni sonlandığından hala gölgeli günlerindeyiz; Eylül ilk haftaları iletişim sorunları devam edebilir, bunu eleştirel hale sakın sokmayın. Ne söylediğinize ve nasıl ifade ettiğinize dikkat edin; istemeden birilerini kırabilir, kaba algılanabilirsiniz.  


Başak burcunun 2. dekanı Ay için uygun ve yoğun bir bölgedir; burada orta yol yoktur ve her şey siya ya da beyaz, suçlu ya da masum olarak görülebilir. Şifalanma yolunda acı reçeteyi kullanabilir bir bölge. Olumsuz kullanımda kişiyi savunmasız bir hale sokabilir ya da acıya neden olacak bazı karanlık güçlerin oluşumu gündeme gelebilir. 2. dekan zanaatkarlık ve el becerileri için uygundur; çalışmak, öğrenmek, başlamak isteyenler için olumlu bir zaman dilimi. Eleştiriyi seven ve eleştiriye gelemeyen bir bölgedir; dolayısı ile bazılarımız bu yüzleşmeleri yaşayabilir. Ayrıca dünya üzerinde ekosistemdeki rolümüze dair farkındalık yaratacaktır. 2. dekan ve Yeniay'ın Ceres bağlantısı Dünya ve döngüleri ile uyumlu bir ilişkiyi teşvik edici çalışabilir, bazı çalışmalar yapılabilir. Oluşacak bazı koşullar bu dekanda insanları eylemlerinin sorumluluğunu almaya zorlar. Ağır ve zor işler bu kategoriye girecektir; yapmanın tam zamanıdır. Yani bir görevde sıkı çalışmanız gerekiyorsa, bunu yapmanın zamanına işaret etmektedir Yeniay. Odaklanmış bir zihne Başak burcunun 2. dekanı olumlu etki yapar. Satürn burada sıkı çalışanı ödüllendirir ama tembel ve haksız olanı da cezalandırabilir. Yeniay ayrıca Aslan tk yıldızındaki Zosma sabit yıldızı ile hizalanıyor; Aslan'ın sırtında Satürn ve Venüs doğasında bir yıldız. Utanç, bencillik, egoizm, ahlaksızlık, bayağılık, melankoli, zihin mutsuzluğu ve zehir korkusu ile fayda sağlar ve mantıksız, utanmaz ve egoist bir tabiat verir. Ani şöhret ve ani kayıplar, büyük ölçüde liberal, değişken, kayıplara tabii, zihnin mutsuzluğu, bilinmeyen korkular, utanmaz, egoist anlamındadır. Uyanık bir zihin ama melankolik bir hal verir. Olumsuz açılarda zehirlenmeye ve bağırsak hastalıklarına işaret eder. Genellikle herhangi bir otorite tarafından 'hayırlı' olarak kabul edilir, çoğu bunun sayesinde yüksek hükümet veya yöneticilik görevi vaat edecek kadar ileri gider. 'Ben herkesten daha iyi biliyorum' tavrı verir. Ancak üstesinden gelinirse, o zaman bu yıldız, sıkı çalışma gerektiren durumlarda bir güç kaynağı olarak en iyi halinde olabilir. Göklerdeki her şey gibi, sadece neyi akıllıca ve faydalı bir şekilde kullanmamız gerektiğini gösterir; bu araçları nasıl kullanacağımız konusunda bizi zorlamaz. Dünya astrolojisinde Aslan burcu kraliyet olaylarıyla, özellikle kral ve kraliçelerin yükselişi veya ölümü, devlet başkanlarının seçimi veya ölümü, suikastlar, ayaklanmalar ve katliamlar, para ve borsa, Vatikan ve Avrupa Birliği ile ilişkilendirilir. Bu arada Netanyahu'nun Mc derecesi Zosma ile hizalanmıştır. Karmaşık ve zorlayıcı etkisiyle bilinen bir yıldız; empati olduğu kadar yok edici eğilimler riski de sunar. Bazı bireyleri başkalarının acısına duyarlı hale getirebilir Ama kişinin egoist olabileceği ve karmik intikamlarla ilişkili olabileceği de unutulmamalıdır. Önümüzdeki süreçte hayatın zorlukları karşısında cesaretiniz kırıldığına, bunaldığınıza şahit olabilirsiniz.  Zosma'nın güçlü yerleşimini olumlu kullanmanız içinizdeki potansiyelin farkına varmanıza yardım edecektir. Yıkıcı gücünüzü sizi zayıflatan konu yönünde kullanmanız gerekecektir. 


Vedik Astroloji'ye göre Yeniay Purva Phalguni 1. bölgede oluşacak; Venüs ve Güneş yönetiminde bir alan. Ego bu bölgede had safhadadır. Saltanat adeta 1. pada için anahtar kelimedir. Konfor isteği olsa da Satürn görünümü alması bu açıdan olanak tanımaz. Özellikle başarmak istediklerinizle ilgili herhangi bir gevşeme olumsuz çalışabilir. Purva Phalguni hayvanlarla ilgilidir; özellikle bu alanda halkın uğraşlarınını gevşemesi tehlike arz edebilir. Bu sayede bazı düzenlemeler üzerinde halkın sesi yardımcı olabilir. Aksi halde canlıları korumaya düşkü olan nakşatra bu açıdan üzüntülerin devamına işaret edecektir. Zenginlik göstergesi olan bu nakşatra maalesef Satürn görünümü ile ekonomik alanda daralmanın devamını anlatıyor. Özellikle bankalar, borsa alanında zorlanmaları işaret edebilir. Nakşatra etkisi ile diş ve göz problemleri akciğer hastalıkları böbrek, kalp hastalıkları tetiklenebilir. Purva Phalguni'nin intihar vakalarında da parmağı olduğu söylenir. Çocuklarımız ve eğitim açısından gerekli sorumlulukların alınmadığına eğitim yılı başlangıcında şahit olabiliriz, gerekli düzenlemelerin, hazırlıkların yapılmamış olması söz konusu olabilir. Çocuklarla ilgili olumsuz üzücü haberler bizleri yorabilir. İttifakların tanrısı Aryaman ile yönetilen nakşatra doğası  gereği sert ve ateşlidir. İlişkilerimize bazı fırtınalar getirebilir. Meteorolojik olarak da fırtınalardan bahsedebiliriz. Bu yüzden hem kendimize hem diğerlerine 
daha nazik ve empatik olmaya dikkat etmeliyiz. Nakşatra yöneticisi Venüs zayıf olduğu Başak alanında olduğundan ve Ketu'ya yaklaştığından tatminsizlik duygusunu uyandırabilir ve maddi alanda da daha zorlayıcı bir hal alabilir. Ekonomi saynesinde yüksek konumda olan birinin görevinin sonlanması olarak da yorumlanabilir. Her birimizin çok dikkatli olması gereken önümüzdeki 2 haftalık dönem başındayız. Mevcut durumlarda memnuniyetsizlik ortaya çıktığında diğerlerine fikirleri görüşleri dayatmak yerine geri çekilip sorunu içsel çözmek için kendimize mutlaka zaman ayırmalıyız. Kendinizi geliştirme yönünde alacağınız bazı kararlar ise bu etki altında başarı vaad edebilir. Sadece eylemlerimizden ve niyetlerimizden sorumlu olabiliriz; ortaya çıkacak sonuçtan değil. Kendimize ve diğerlerine olan sorumluluklarımız yüzünden her şeyin iyi gitmesini isteriz. Ancak niyet saf, eylemler de çaba ile uyumlu ise, elimizden gelecek başka bir şey yoktur; gerisini tutulmalara bırakmak en doğrusudur. 



Zerrin Zindancıoğlu

ASA, MAPAI, Member of OPA, ISAR Cap
Profesyonel Astroloji Derneği (P.A.D.) Kurucu Üyesi


Kaynaklar; 
- Numerology of Astrology / Degrees of Sun - Lynn Buess
- Fixed Stars - B.Brady
- Foreverconscious Astrology
- The Living Stars - Dr. Eric Morse
- Zodiac Decan Handbook / Darkstar Astrology
- Sepharial / Tutulmalar
- Bernadette Brady / The Eagle and the Lark
- Vedik Astroloji - Şebnem Ekşib
- Takımyıldızların Mitolojil Öyküleri / Yasemin Örs

- Darkstar Astrology
- Öner Döşer - Astrolojide Sabit Yıldızlar

13 Ağustos 2024 Salı

Kova Dolunayı (19 Ağustos 2024) - Astrolozi

 


19 Ağustos 2024 saat 21:26'da Kova burcunun 27. derecesinde Ay ve Güneş karşıtlığı netleşecek; kişisel ve kolektif özgürlük, yenilik ve toplumsal değişimle ilgili temaları öne çıkaracak. Dolunay, Uranüs ve diğer gezegenlerin konumlarıyla birlikte enerjilerimizin serbest kalmasına ve eski kalıpların kırılmasına olanak tanıyabilir. Bu süreç, insanların eski ilişkileriyle veya belirli insanlarla yeniden bağlantı kurmalarına yol açabilir.

Kova Dolunayı'nın etkileri, genellikle özgürlük, yenilik, toplumsal değişim ve bireysellik temalarını kapsar. İşte Kova Dolunayı'nın olası etkileri:

  1. Kişisel Özgürlük: Bu dolunay, bireylerin kendi ihtiyaçlarını ve arzularını ifade etme gerekliliğini ön plana çıkarabilir. Eski kalıpları kırma ve kişisel özgürlük arayışında olma isteği güçlüdür.

  2. Sosyal Bağlantılar: Kova, topluluk ve arkadaşlıklarla ilişkilidir. Bu dolunay, sosyal bağların güçlenmesi veya zayıflaması, yeni arkadaşlıkların kurulması veya mevcut ilişkilerin sorgulanması gibi durumlar yaratabilir.

  3. Yenilik ve Değişim: Kova, sıradışı ve alışılmadık olanı sever. Bu dolunay esnasında yenilikçi fikirlerin öne çıkması, alışılmış kalıpların dışına çıkma arzusu ve toplumsal değişim için harekete geçme isteği artabilir.

  4. Duygusal Serbestlik: Duygusal olarak kendimizi ifade etme özgürlüğü hissi uyandırabilir. Eski duygusal yükleri bırakma, affetme ve yeni bir başlangıç yapma isteği doğabilir.

  5. Teknoloji ve İnovasyon: Kova burcunun teknoloji ile ilişkisi nedeniyle, bu dönemde teknolojik yeniliklere veya toplumu etkileyebilecek yeni fikir ve projelere ilgi artabilir.

  6. Farklılıklara Saygı: Kova, çeşitliliği ve farklılıkları kutlar. Bu dolunay, hoşgörü ve kabul etme temalarını güçlendirebilir; insanları birbirine bağlayan yenilikçi sosyal hareketlere ilham verebilir.

Bu etkiler kişiden kişiye değişebilir ve bireyin kendi doğum haritasındaki Kova ile ilgili unsurlar tarafından şekillendirilebilir. Dolunay zamanı, duygusal fazlalıkları bırakma, yeni hedefler belirleme ve toplumsal farkındalığı artırma için iyi bir dönemdir. Hele ki tutulma mevsimi başlangıcından 1 ay öncesinde olduğumuzdan oldukça dönüştürücü bir enerji altında olacağımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolunay tutulma etkilerinin barındırdığı değişimin tohumlarını ekmekte. Rahatsız edici bir enerji yarattığından bunun içe doğru aktığını hissedebiliriz. Ancak gökyüzü henüz bizlerin içe çekilmesine olanak tanımamakta. Değişim gerekliliği her zaman rahatsız edici gelir. Kova ve ağır gezegenlerin rol alması etkisiyle kontrol etmeye çalışmaktan ziyade, gündeme gelen olaylarla birlikte akmamız gerektiğini unutmayalım. Gerçekten bizi teslimiyete çağıran bir etki; Karma asteroidinin de tetiklemesi ile birlikte belki de bugüne kadar yaptıklarımızın bir sonucunu gözler önüne serebilir.  Hele ki Dolunay haritasındaki açılar oldukça ilginç. Çok önemli 2 t-kare, 1 boomerang bizleri temkinli olmaya davet ediyor. Sağduyulu olmamız gereken bir zaman dilimi. Çok fazla korkuyu tetikleyebilir ve kendimizi geride tutmakta zorlanabiliriz. Gelişecek olaylar bizleri dürtüsel harekete zorlayacak nitelikte; anında çözüm yaratmak isteyeceğiz, anında çözülsün isteyeceğiz. Ancak Kova Dolunayı bunu bize sunmuyor. Zaten Dolunay yönetici gezegeni Dolunay ile partil yani tam derecesinden kare açı içinde; uyanmaya zorlayan sevimsiz bir alarm zili gibi. Kare açı da hissettiğimiz güvensizlikleri beslemekte, bu da daha mantıksız daha karamsar ve hazırlıksız yakalandığımız için olabilir. Uranüs henüz görmediğimiz bir sürpriz gelişmeyi gözümüze sokabilir, işler beklenmedik bir yöne dönebilir, bizi şok eden haberler alabiliriz. Uranüs ayağımızın altından halıyı çekercesine bir deprem yaratabilir; istikrarlı olmayan, dik bir duruş sergileyemediğimiz ya da artık efektifliğini kaybetmiş her şeyi bize alenen gösterebilir. Görmezden gelmeye çalışmak daha sinir bozucu bir hale sürüklenmemize neden yaratacaktır; yeni bir gerçeğe ve sonunda özgürleştirici bir hayata uyandırmak adına her şeyi alt üst edebilir. Kafanızı ters yönde tutuyorsanız, Uranüs emin olun sizi doğru yöne çevirecektir. Yeni bir bilinç durumu, yeni bir varoluş biçimi kadar önemli bir basamak diyebiliriz. 


Asteroidlerden Lilith ve Admete dikkat çekici duruyor Dolunay haritasının kardinalinde. Tahammül sınırlarımızın test edilmesi anlamında. Hakların savunulmadığı, korunup / kollanmadığınız, dışlandığınız, fikrilerinizin dikkate alınmadığı, sanki yaşamı sürdürmek adına her şeye karşı hep bir alarm modunda olma zorunluluğu, doğru hamleleri zamanında yapamadığınızı düşünmek anlamında. Söz konusu asteroidler tabii Uranüs ile de ilişkide olduğundan ani yıkımlara, depremlere, parçalanmalara, ölümlere ve kargaşalara yol açabilir.  Geri giden Merkür de oyun dahilinde olduğundan belki de zamanında yapamadığınız hamleler ile ilgili ses yükseltmek isteyebilirsiniz. Bu etkiler bazen de önemli birilerinin görevden alınmasına yol açabiliyor. Lilith söz konusu olduğunda ki hem de Akrep burcunda, sadakat sorgulanır; artık bizden değilsin gösterileri gibi. Rekabetçi agresif tutumlar kendini gösterebilir, öç ve intikam gibi. Dürtüsel kararlar gündeme gelebilir; beklenmedik sürpriz sonuçlar tabii sarsıcı olacaktır. Ötekileştirme, ayrımcılık görülür. Cinsiyet ayrımları, kadınlarla ilgili üzücü olaylar, sabır sınırlarını zorlayabilir. Hayvanlarla ilgili tartışmalar başka bir boyuta taşınabilir. Önemsiz gibi görünen ve dikkati farklı bir yöne çekmeye yönelik tutumların çok daha büyük sonuçlar yarattığı görülebilir. Lilith Akrep burcunda ve Admete ile görünümde iken mazoşist, sadist eylemler tahammül sınırlarını aşabilir. Transneptünyenlerden Hades de maalesef önemli bir yerleşimde olduğundan durumu biraz daha problematik hale sokabilir; tam bir yozlaşmışlıktan bahsedebiliriz. Kişisel alanda ise bir takım önemli ciddi hastalıklara (tümörlere, tıkanıklıklara, çaresi zor hastalıklara), kişinin önüne çıkabilecek hareketi engelleyici zorluklara işaret edebiliyor. Bu etkileşimler kişileri tamamen hareketsiz, sanki taştan bir duvar haline dönüştürebilecek şok edici gelişmelere yol açabilir. Vesta oldukça aktif; güvenliğimiz ve istikrar sarsılabileceğinden, kendinizi kontrol etmeye odaklanmak en doğrusu. Vesta aslında hiç mi iyi bir şey yok deyip, elimizde bulunan değerlere odaklanmamıza yardım edebilir. Yaşamda neyi merkeze koyduğunuza çok dikkat etmeniz önemli. Belki de tutkulara geri dönüp, ertelediğiniz, gerekli önemi vermediğiniz bir şeyi hayatınıza sokmaya yarayabilir. Gerçek bir armağan gibi bir teklif dahi olabilir. İçinizde huzuru arayarak ile başlayın. İçeride sağlayabileceğiniz dengenin, dışınıza da yansıdığına şahit olabilirsiniz. Her ne olursa olsun Pluto / Neptün / Uranüs arasındaki minör büyük üçgen açı kalıbı geçmişten gelen olumsuz deneyimleri dönüştürmek için kendimizi tanımaya, tartıp, biçmeye yönlendirecek bir dürtü yaratacaktır. Çözümler ve destek de kritik bir anda kendini gösterebilir; ancak bunun için psikolojik adaptasyon şarttır. İçsel duygu hallerimizi ve ilişkileri destekleyen pozitif bir dönüştürücü olarak rol alabilir. Hayatın yeni alanlarında bilincin genişlemesini temel alarak insanı destekleyen bir görünüm. Birikmiş tüm negatif duyguları ister kişisel ister toplumsal alanda olsun, dönüştürmek adına bir birleşme yaratabilir. Eğer Dolunay derecesinden olumlu etkiler alıyorsanız ilişkiler ve mesleki alanda başarı elde edebilirsiniz. Evet oldukça yoğun kargaşalarla mücadele edilmesi gerekecek ama sonucu güzel olacaktır. İkizler Mars'ı zihinsel güç ile ilgilidir; Jüpiter ile bu etki daha da genişler hatta sert söylemlere, kararlara yol açar. Ama malum Balık burcundaki Satürn karesi ile bilincin kıyısındaki muhafızların farkına varma ve sert dip akıntıları kontrol altına alma önünde dayanıklılık gerekir. Hele ki Satürn yönetimindeki hatta sınır dışı konumda olan Ceres (Ay Düğümleri ile t-karede) bu kontrolden nasibini almak durumunda kalacaktır. Bir kararda geri adım atılabilir. Bu tür eğilimler patlak verdiğinde, sanki imkansız görünen bir rüyanın yüzeye çıkıp kendini belli etmesine yol açabilir. Zihnin telaşı bizleri bunaltacak mı yoksa onu disiplin altında tutabiliyor muyuz, ana soru burada yatmakta. Dolunay sırasındaki Vesta karşıtlığı anksiyeteyi tetikleyecek nitelikte; yeni bir bakış açısına dahiyane bir çözüm yoluna ihtiyacımız olacak. 



Dolunay Kuğu tk yıldızında; Kova tk yıldızı üzerinde, Delphinius ve Pegasus arasında bulunan bir kuzey tk yıldızı. Kuğu, hayalperest, kültürlü ve uyumlu bir doğa verir; duyguları istikrarsızdır dolayısı ile yetenekleri geç gelişir. Suya, yüzmeye ve sahne sanatlarına düşkündür. Eski zamanlarda havadaki her şeye düşman dendiğinden, korkulan bir tk yıldız olarak görülmüş. Batlamyus Venüs ve Merkür doğasında olduğunu söylemiş; idealist, sezgisel, güzel görünümlü, sevimli, nazik ve zeki yorumları yapmış. Dolunay derecesi ile bu tk yıldızdaki Gienah kavuşumda; Mars doğasında bir sabit. Sarı bir renge sahip olan Gienah, Kuğu'nun sağ kanadında bulunur. Astroloji açısından, Gienah genellikle güvenilirlik, ilham ve yaratıcı yeteneklerle ilişkilendirilir. Yüksek pozisyonlara gelme ama aniden düşüş tehlikesi barındırır. 
Olumsuz etkilerde açgözlülük, intikam, ihtiras, bencillik, yalan, saldırganlık, kışkırtmak anlamına gelebilir. Mitolojik kuş olan Kartal gibi Gienah da Jüpiter ile ilişkilendirilir ve insan hayal gücü ile ilahi ilhamın bir karışımını anlatır. Leda'nın insan kocası ve tanrı Jüpiter ile karşılaşmalarından sonra doğan ikizler Pollux ve Castor'un da benzer bir ikili enerjisi vardır Gienah'ta.

Kova burcunun ilk dekanı, sürgün başlıklarını gündeme getirirken, 2. dekan çevre ile merkez arasında başlayan ilişkiyi vurguluyordu. Kova burcunun 3. dekanı ise bildiklerimizden tamamen özgürleşmeyi, vazgeçmeyi anlatır. Ancak bilinmeyeni  tamamen kabul etme kararı asla kolay değildir; çünkü öğrendiklerimizi, depoladığımız bilgileri, görüşleri bırakmak çok zordur. Uzun süreli kararsızlık ve değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan bir seçimdir. Burada hissedilen gerilim, mevcut duruma karşı yavaş yavaş artan belki bıkkınlık ve hayal kırıklığı olabilir. Dolayısı ile Kova burcunun 3. dekanı, dünyanın sorunlarının farkındadır, bu konuya dair kusurlar hakkında eleştiri yapmaya da meyillidir. Kısacası burada hem huysuzluk, hem de hayal kırıklığı mevcuttur. Ancak her ne olursa olsun bu yapılması gerekli bir başlangıç aşamasıdır. Ruhsal açıdan Kova burcunun 3. dekanı gündelik yaşamın dokusuna ve yarattığı küçük endişelere ve tabii bozulan keyife işaret eder. Bir nevi rahat ettiğiniz konfor alanından ayrılmadan önce hissedilen duygusal bir hoşnutsuzluktan bahsetmekte. 3. dekan aşamasında yapılacak çok iş olduğu ifade edilir; yola çıkmadan önce verilecek birçok kararı ifade eder. Gerçekten de kişi, tam böyle bir kavşakta durur hatta bu durup kalma çok uzun zaman da alabilir. Belki de vakti kaçırdığınızı düşünürken kendini belli eden bir fırsatı Dolunay anlatabilir. Kova burcunun 3. dekanı Ay ve Venüs tarafından yönetilir. Diğerleri tarafından kabul edilmeyen özelliklerin kabulü ve anlayışı vardır bu dekanda. Sistemin bozuk olduğunu bu dekandaki Ay bilir. Kova 3. dekan kendine odaklı davranmanın önemli olmadığının farkındadır. Hatta örneğin Kova burcunun 3. dekanında Ay'ı olan anneler kendi çocuklarından çok başkalarının çocuklarını beslemede çok daha iyidirler. Buna Prenses Diana'yı örnek gösterebiliriz. 80'lerde AIDS hastaları için çocuklarından uzakta kalmıştır. Bu dekan eskinin yeni ile yüzleşmesini anlatır. Hayallerin peşinden giderken, özgüvensizliği ve utangaçlığı ya da klasik öğretileri bir kenara bırakma gereğini vurgulayan bir alandır. Kova burcunun en devrimci ve agresif alanıdır 3. dekan. Bu insanlar yenilikçiler, kalıpları kıranlar ve toplumların değişim katalizörleridir. Huzursuz, deneysel, yaratıcı bir zihin, kariyerlerinde başarıyı getirecektir, ancak kaçınılmaz olarak kişisel yaşamları zarar görecektir. Bu kişilerin sıradan, ev içi meselelerden heyecan duyması çok zordur, bu yüzden sıklıkla soğuk ve mesafeli olmakla suçlanırlar.

Kova burcunun 3. dekanında gerçekleşecek Dolunay paradokslara ışık tutacak görünüyor; çözüm fırsatları yaratabilir. Devrim niteliği barındıran dekan içinde eskinin yeni ile yüzleştiği bir zamana da işaret etmekte. Ay bu dekanda yönetici konumunda olduğundan rahat. Odaklanmış ve amacına sadık kalmada başarılı. Sistemdeki yozlaşmayı çok iyi gözlemleyen bir bölge; kendinden çok topluma hizmet etme isteği burada belirgin. Vesta da bağlılık ve hizmet ile ilgili; ocağın ve evin koruyucusu. Bir davaya ya da uygulamaya adanmışlık gösterecektir. Merkür bu bölgeye kurnazlık katmakta; zekayı kullanmaya zorlayan bir etki. Belki de kendinizi mantıksız adadığınız bir olguda artık mantık kullanmaya karar verme gibi. Dolunay'ın haritası, bu gergin ve duygusal evrede hızlı karmik dersler gösteren çok sayıda kare ve iki çok sıkı T-kare içeriyor. Venüs'ün karşıt Satürn karesi Mars/Jüpiter kavuşumu, ilişkilerde cesur eylemler öneriyor ve potansiyel olarak toksik / zararlı bağlantıların sonunu getirebilir. Uranüs'ün Dolunay'a karesi, şok edici gerçeklerin ortaya çıkması ve beklenmedik ayrılışlarla bir uyanışı müjdeliyor. Pluto ve Neptün'ün Güneş'e yaptıkları 150lik açı, Dolunay derecesi ile boomerang açı kalıbı oluşturmakta. Bu da bir nevi kadersel muhasebenin sonucunu elde etmeye yakın olduğumuzun habercisi. Pluto ve Neptün sextili ile güç dengeleri değişirken, apexteki Güneş, yönetimi de sıkı tutmak gerekliliğini hatırlatır. Bunu güç gösterisi olarak gündeme getirdi iseniz, Dolunay olumsuz bir alaşağı etme potansiyeline sahip. Süre gelen düzen ve ruh hali değişimlerine yardım edecektir ancak aynı zamanda yenilik ve dehayı da harekete geçirir. Hayal gücünüzün fikirleri tuhaf görünebilir ve başlangıçta dirençle karşılaşabilir, ancak pes etmeyin - zamanla kabul edileceklerdir. Ana akım sizi yanıltabilir, ancak genellikle en orijinal ve çığır açan fikirleri ortaya çıkaranlar aykırı kişilerdir. Kova burcunun 3. dekanı bu açıdan benzersiz bir bölge. Planlama zorlaşır ve değişen toplumsal şartlara karşı dikkatli ve duyarlı olmanız gerekebilir. Dolunay ardından Ay boşlukta olacağından, bu belirsizlik, güvende kalmak için hareketsiz olmaya odaklanmak istemenize neden olabilir. Bu zamanı küçük ayarlamalar, ayrıntılara dikkat ve düzenlemeler için kullanın. Uzun vadeli planlamalardan veya iddialı projelerden kaçının. Özetle, Kova burcundaki bu Dolunay 3. dekan, beceriklilik ve adaptasyon ihtiyacını vurgular. Yeniliği benimseme, toplumsal normlara meydan okuma ve başkalarına hizmet etme fırsatı getirir. Doğası gereği daha az Uranüsyen olanlar, geri çekilmeyi ve güvenli alana sığınmayı seçebilirler. Duygusal yoğunluk ve ani değişimler zamanı olabilse de, enerjilerini cesaret ve yaratıcılıkla yönlendirenler, bunun önemli bir büyüme ve dönüşüm dönemi olduğunu göreceklerdir.

Vedik Astrolojiye göre Dolunay Dhanishta nakşatranın 3. bölgesinde netleşecek. Mars yönetimindeki Dhanishta oldukça savaşçı ve gözü pek bir nakşatra. İkinci yönetici Satürn ise organize olmaya yardım eder. Sosyal bir alan ki 3. bölgede bu daha da vurgulanmakta. Venüs ve Mars'ın bu derece sahnede olması savaş tamtamlarını hatırlatmalı tabii. Haritada Mars, Venüs'ü görünüm altında tutmakta. Bu nakşatra gerçek ritminizi bulma açısından son derece olumlu kabul edilir. Bedenlerimizde, tepkilerimizde ve içgüdülerimizde olgunlaşmak ile ilgili. Dolunay bizi bir anlığına durmaya, zihnin gevezeliğinin ötesine geçmeye ve bedenimizin, çevremizdeki doğanın bilgeliğini dinlemeye, gözlemlemeye teşvik edecek. Merkür de geri harekette olduğundan bu asla zor olmayacak; kelimelerin ötesinde iletişim kurmayı ve bağ kurmayı öğreneceğiz. Satürn de geri harekette; tefekkür arttıracak. Geçmişten çözülmemiş ve düzelmesi, iyileşmesi gereken bazı anıları beraberinde getirecektir. Geçmişi iyileştirmek, hatalı kararları telafi etmek, bazı eski alışkanlıklardan kurtulmak ve yeni motivasyon kaynakları bulmak adına güçlü bir zaman dilimi. Hem içimizde hem dışımızdaki ritim yükselecek. Dhanishta dolunayı insanların bir araya gelmesini, sosyal, politik veya profesyonel gruba dahil olma arzusunu ve çeşitli girişimlerde başarılı olma arzusunu teşvik eder. Bu durum dünya üzerinde de bir takım halk hareketlerini besleyecek nitelikte rol alabilir. İkili ilişkiler dengesinin dolunay enerjileriyle birlikte günlük hayat, iş, sağlık ve şartları kontrol edip, edememeye bağlı yansımalarının görüleceği süreç. Duygusal olarak özgür olma ihtiyacınızı istediğiniz gibi gösteremeyebilir, şartları kontrol etmekte zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Kova burcu özgünlük, yenilik, insanlığa katkıda bulunmayı, sosyal bir bağın içinde eşit ve kardeşçe yaşamak ve kendi farklılığını ifade etmeyi simgeler. Dolayısıyla bu Dolunay’da farklı bir birey olarak toplumda kendinizi göstermek ve özgürce hareket etmek isteyebilirsiniz. ki bu da ilişkilerdeki ivmeyi arttırabilir.
Dolunay esnasında Güneş’in geri giden Merkür ile kavuşumda olması kaynağını geçmişten alan veya eski ve derin olan bazı isyankarlıklar, ego veya kibirlilik gibi duyguların ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Diğer yandan hayatınızda ani değişiklikler, kopuşlar, ayrılıklar, yer değişiklikleri, sürprizler, beklenmedik iniş çıkışlar ve çalkantılar veya bir fırsatı elinizden kaçırmak söz konusu olabilir. Belki de ne yapacağınızdan emin olmadığınız şaşırtıcı, beklenmedik bilgiler aniden ortaya çıkabilir. Zorlayıcı değişimler istem dışı gelebilir. Otorite figürleriyle ani stresler, aniden işten ayrılmalar da gündeme gelebilir. Her ne kadar bu Dolunay’ın enerjisi biraz karışık gibi görünse de bazı şeyler değiştiğinde, beklenmedik durumlar karşımıza çıktığında farkındalık artabilir ve belki yeni olasılıkları değerlendirme fırsatları da bulunabilir. İlişkiler açısından omuz omuza vermek burada önemli olacaktır. Ülkemiz açısından uluslararası arenada gündeme gelecek şok etkisi yaratabilecek bazı durumlar karşısında, kararımızda belirsizlikler yaşanabilir, yöneticiler karar / tepki vermekte geç kalabilirler. Satürn, Venüs'ü görünüm altında tuttuğundan, ilişkilerde güç mücadelelerini ortaya çıkarması muhtemeldir. İçsel sorunlarımızda ise halkın sesi daha organize daha tempolu çıkabilir. 


Zerrin Zindancıoğlu

ASA, MAPAI, Member of OPA, ISAR Cap
Profesyonel Astroloji Derneği (P.A.D.) Kurucu Üyesi


Kaynaklar; 
- Numerology of Astrology / Degrees of Sun - Lynn Buess
- Fixed Stars - B.Brady
- Foreverconscious Astrology
- The Living Stars - Dr. Eric Morse
- Zodiac Decan Handbook / Darkstar Astrology
- Sepharial / Tutulmalar
- Bernadette Brady / The Eagle and the Lark
- Vedik Astroloji - Şebnem Ekşib
- Takımyıldızların Mitolojil Öyküleri / Yasemin Örs

- Darkstar Astrology
- Öner Döşer - Astrolojide Sabit Yıldızlar