31 Ocak 2019 Perşembe

Kova Yeniayı (5 Şubat 2019) - Astrolozi


5 Şubat 2019'a hemen geçişte, 00:04'te, 15 derece Kova burcunda Yeniay doğacak; Ay Duraklarından Saudbela'da oluşacak etkileşim için eskiler hem olumlu hem olumsuz yorumlar yapmış. İnsanlara güvenmek açısından dikkatli olunması gerektiğini bildirmişler ve kanatlı hayvanlardan gelebilecek hastalıklara işaret etmişler. Vedik astroloji açısından ise Shravana nakşatrasının 4. padasında oluşacak fenomen tamamen Ay yönetiminde. Saygı sevgi ve anlayış önem kazanıyor ve özellikle halkla ilgili konular öne çıkıyor denebilir. Kalıcı zaferlere imkan verebilecek bu nakşatra, kişilerin doğru yoldan ayrılmalarını tavsiye etmez. Egolarının esiri oldukları takdirde evrensel gazaba yol açabilir ve yıkıcı sonuçlar verebilir. Hava grubunun fazlalığı sebebiyle de sosyal konuların, iletişimin, entellektüel kapasitenin yoğunlaşmasından bahsedilebilir; öncü özellik ise önmüzdeki 15 günlük sürece hızlı etkiler verecek görünmekte. Çin takvimine göre ise 5 Şubat günü yepyeni bir yıl başlamakta; Domuz yılı. Toprak, su ve ateş elementlerini öne çıkaran bir etki ancak ateş elementi bu yıl zayıf. Çin astrolojisine göre 60 yıllık döngüler var; bu durumda 1959 yılını iyi analiz etmek, bu yılı anlamamıza yardım edebilir. Domuz yılı, toprak ve su yoğunluğu nedeniyle kaygan zeminlere işaret ediyor; keza Jüpiter / Neptün kare açısı tüm yıl etkili.  Bu da toprak kaymaları, çığ, bina çökmeleri, deprem, maden faciaları açısından dikkat isteyen bir konu. Bu dönemlerde ekonomik olarak kişilerin temkinli davranışları ekonomide yavaşlamaya yol açabiliyor. Genel olarak aynı yorumlar Batı Astrolojisi için de geçerli, malum..

1. Bölüm / Teknik Bilgiler;
15 derece 45 dakika Kova burcunu incelediğimizde, Grus / Turna Tk Yıldızın'daki 15 drc 54 dk. ile Alnair yıldızına yakınlığı fark edebiliriz ki, Turna'nın sağ kanadına yerleşmiştir. Hemen ilerisinde ise 15 drc 30 dk ile Kappha Delphini ve 16 drc ile Yunus Tk yıldızında Zeta Delphini yerleşmiştir. Bu derecede ayrıca transit haritalarda Amphitrite (Asteroid no. 29) bulunmakta; asteroidin konusu itibarı ile Yunus tk yıldızı burada vurgulanmakta ayrıca. 

Turna tk yıldızı ile ilgili olarak mitolojik bir hikaye yok; zira 16. yy'da keşfedilmiş. Ancak sevgi, barış ve astronomi ilgilsini ifade ettiği bilinir. Alnair ise aktif, gururlu, dikkatli, nazik, idealist, özverili ve astronomiye ilgiyi temsil eder. 

Yunus tk yıldızına baktığımızda ise genel olarak neşe, zevk, seyahat, avcılık, spor ancak dikkat dağınıklığı, taklit edilme, çaresizlik gibi anlamlara rastlıyoruz. Hayırsever ve çocuklarına düşkün, sadık, ayrıca dindar kişileri temsil ettiği gibi denizden gelecek kazançları işaret edebiliyor. 
Hikayesi şöyle;
Deniz Tanrısı Poseidon, Deniz Tanrıçası Apmphitrite'i dalgalarla dans ederken görür ve aşık olur. Tanrıça çok utangaçtır ve Poseidon'dan bekaretini korumak için kaçar. Poseidon, habercisi Yunus'u, Amphitrite'i bulması ve evliliğe ikna etmesi için görevlendirir. Sonunda dileği gerçekleşir ve evlenirler; sonsuza kadar çok mutlu yaşarlar.

Yeniay haritasındaki takım yıldız etkileri ve asteroid olarak transitte Yeniay derecesine kavuşum yapan Amphitrite'i görmek beni çok şaşırttı. Sanki anlam katlanıyormuş gibi. 20 no.lu asteroid derinlik, arama, bilgi birikimi, sezgisel bilgi ve bu bilgide fırsatlar yakalama, sembolleri okuma anlamına gelmekte. Neptün'ün karısı olarak , Neptün'ün kadın versiyonu olarak algılanabilir. Kendimizi nerede güvende hissetmediğimiz, utangaçlık hissettiğimiz yerleri anlatabiliyor; yaratıcılığımızı hangi alanlarda göstermemiz gerektiği, gücümüzü nerede bıraktığımız ve bazen de davranışlarımızla diğerlerini hangi alanda şaşırttığımız konuları ifade edebiliyor. Kehanetlerle yakından ilintili. Dolayısı ile yoğun bir su enerjisi bu dönemde hissedilebilir.


Kova 2. dekanatı biraz çılgın bir bölge; sanki Satürn yönetiminden yani ciddiyetinden biraz kurtulmuş gibi. Bu dekanın yöneticisi Merkür ki Merkür de Yeniay derecesine oldukça yakın; zaten Merküryen bir Yeniay denebilir. Ay bu durumda önümüze çıkan her soruna rasyonel çözümler bulma yetimizi zorlayacak. Bu durum sağlık sorunlarına rahatlıkla işaret edebilir Yardıma ihtiyaç duyan birine yardım etmenin duygusal yoğunluğu ve duygusal olarak buna kendimizi sorumlu hissetme söz konusu olabilir. İlişkiler açısından kendimizi vefakar ve adanmış görmemize yol açabilir. Evet, belki bu duyguları iletişim sırasında ifade etmek zor olsa da, bunu sanatsal yoldan aktarmak çok kolay olacak. Austin Coppock, 36 Faces kitabında, 2. dekan Kova için "Cennet ve Dünya" ifadesini kullanmış. Aslında Yeniay tam da bu iki kelime ile yakından ilgili. Sınırsız bir belirsizlik içerebilecek etkiler sırasında kişilerin duygusal bağımsızlık dürtülerinin artacağını savunmuş; ancak destek bulmakta ve yabancılaşma, duygusal uzaklaşma açısından muzdarip olunabilir. Bireysel hareket etme, felsefi eğilimler görülebilir. Ay'ın pozisyonu zihni beseleyecek ancak fiziksel dünyada genel olarak bu bir bedel gerektirebilir, diye yazmış A. Coppock. Kova burcunun 2. dekanı'nın diğer yüzü, kral gibi görünen, kendini asla sınırlandırmayan ve gördüklerinden genelde hep nefret eden bir karaktere benzer; sanki "Çarşı herşeye karşı" gibi. Kişiye zarar veren ve ego yüzünden enerji düşüren bir statü ya da güzellik, başarı vermiş olabilir. 

Yeniay derecesi 15 Kova (sabit), 15 derece Oğlak Satürn (öncü) ve 15 derece Balık Neptün (değişken) arasında niteliksel Altın Üçgen (golden triangle) oluşturuyor. Bu kalıp Chiron / Venüs ve Cupido ile de büyük Uçurtma formu oluşturmakta. Bu form tüm ilişkilerde bireysel yerine birlik içinde hareket edilmesi sayesinde denge oluşabileceğinin habercisi; diğerlerine kulak vermek, dinlemek önem arz edecek. Sevgi, barış, karşılıklı anlayış bir çok yarayı iyileştirecek görünüyor. Aktif olan ve yıl boyu etkili olacak Jüpiter / Neptün karesine şimdi de Satürn / Neptün sextil açısı ekleniyor; Yeniay tam da bu etkileşimin orta noktasında. İlki 31 Ocak, 2. si 18 Haziran ve 3.sü 9 Kasım'da netleşecek bu açının. Genel olarak hayallere yapı kazandıran ancak rasyonel düşünceyi zayıflatan ve endişelerin artmasına sebep olabilecek bir görünüm ve 1989'da Oğlak burcunda başlayan Satürn / Neptün döngüsünün, 2026'da sonlanmasından önce sanki son etabı gibi; Satürn ve Neptün döngüleri ortalama 36 yıl sürer. Din ve maneviyat konularında ciddiyet gereklidir bu açılarda; sağlık / tıp alanında organik, doğal, pratik adımlar atılır. Melankolik ve aldatıcı olabilecek bu 2 gezegen, her iki özelliğin de en iyisini öne çıkarabilir; zira her ikisi de kendi yönettikleri burçtalar, yani kuvvetliler. Satürn, Neptün'ün hayallerine gerçeklik ve yapılanma sağlayabilir. Aynı zamanda gelecek üzerine kurulu planları mantıklı bir forma sokar ve keyif düşkünlüğün de erteleme söz konusu olabilir. Tersinde ise, Neptün, Satürn'ün gerçekliğini dağıtabilir; ciddiyet ve sorumluluklar konusunda belirsizlikler oluşabilir. Yolunuzda her ne engel olursa olsun, bir projeyi sonuna kadar götürme sabrına ihtiyacımız olacak; sabır bu süreçte en büyük hediyelerimizi bize verecek. Satürn, Neptün'ü zaman zaman vefakar ve hep verici bir hale dönüştürebilir; ancak sextil açı buradaki olumsuzlukları en aza indirgeyecektir diye düşünüyorum. Yaratıcı projeler, kendini rahat hissetmeyen veya ego odaklı ruh halleri içinde fedakarlıklar ve ihtiyatlı davranışlar talep edecek.. 

2. Bölüm / Pratik Bilgiler;
Pozitif düşüncenin ve karar alma mekanizmasının harekete geçecği bu süreçte, ileriye dönük hedeflerle ilgili kararlar alınabilir. İletişim becerilerinin ve empatinin artması ile ilişkilerde kendini ifade etme cömertlik ve dürüstlükle ortaya konulabilir. Diplomasi tüm görüşmelerde ve hukuksal konularda etkili olacak. Odaklanma, eğitim / öğretim alanında stres biraz azalabilir. Entellektüel kapasiteyi arttıcı kararlar alınabilir ve araştırmalarda başarı kazanılabilir. Daha maceraperest, tecrübe ve deneyim odaklı hareket etme isteği duyacağız. İnanç ve felsefe konusunda fikir alış verişler, görüş bildirme artabilir. Sosyal konularda yardımseverlik, insancıl tutumlar medyada daha fazla izlenebilir. Manevi arayışlarda tatmin esas olabilir. Çalışkanlık, realizm sayesinde hayallerin gerçeğe dönüşmesine yardım edebilir. İmajinasyon, manevi çalışmalar, ritüeller adına ideal bir dönem var önümüzde. Yayıncılık, yazarlık konularını besleyici. Hayal gücü, uluslararası ya da yakın seyahatler ilham yaratabilir, deneyim kazandırabilir.  Yapacağımız duygusal ya da fiziksel yolculuklar her ne kadar uzaklara olsa bile, kökler, aile, ait olunan yer ve kişilere yakınlık hissedilecek Doğru zamanda doğru yerde olma sayesinde başarı ve tatmin duygusu tesadüfen bile oluşabilir. Karanlık yanında ise kötü alışkanlıkları abartma yüzünden sorunlar bulunabilir.  Merak ve uyanıklık, konsantrasyonu besleyecek görünmekte. Bilgi peşine düşürecek enerjiler her ayrıntıyı gözden geçirmemize yarayabilir; gözden pek bir şey kaçmaz. Gözler ve algı her yanı tarayan bir sensör gibi çalışacak; çalışma şekli ise haritalarımızda dokunduğu gezegenlere bağlı olarak şekil alacak. Satürn burada ayırt edici rol alırken Neptün dağınıklıklara yol açabilir. Ruhsallığı ifade eden gezegenlerin işin içinde olması, Kova'nın da aslında sezgilerini takip etmesi derin bir içgörü bahşedecek görünüyor. Hatta bazen  algıladığımızın bile üzerinde sezgilerimiz çalışacak gibi. 

Önümüzdeki 15 günlük süreçte dünya üzerinde göç konusu daha fazla irdelenebilir. 13 Şubat'ta kavuşacak Mars ve Uranüs açısının şimşek gibi dürtüselliğe itecek ilişkisi, sinirlerimizi, sınırlarımızı test ettirebilir. Ilımlılık ve anlayıştan ayrılmamak, sabırlı ve ihtiyatlı davranmak büyük fırsatları da beraberinde getirebilir; sanki krizden kar sağlamak misali. Oluşacak karışık durumlar aslında görebilenler için, ne yöne gitmemiz gerektiğini anlatacak, bize fısıldayacak. Bu kavuşumun vereceği dürtüye asla kanmayın. Belli bir zamandır sessiz kaldığımız konularda tepkilerimizi saklamak zor olabilir ancak bunu düşüncesizce asla yapmamakta yarar var. Gizli saklı bir çok konunun bu süreçte ifşa olması mümkün. Profesyonel olan bu dönemde kazançlı çıkar. Pratiklik, ustalık önem kazanıyor. Kalbimizi koyduğumuz projelere konsantre olmak için çok uygun bir dönem. Olumsuzlukları, problemleri ne kadar olasılık içerse bile göz ucu ile bulmak mümkün olacak. Evrenin ilahi istihbarat antenleri bizim için çalışacak; içsel sezgileri dinlemek, iç sese kulak vermek, sembolizmayı dinleyebilmek önem kazanıyor. Geleceğe odaklanacağız, hem de daha iyimser duygularla. Sanki 3. gözümüz çalışmaya başlayacak gibi. 3. göz de tüm 3lü kavramların, tanrı ve tanrıçaların olduğu gibi doğanın döngülerine işaret eder; gökyüzünü dünyaya bağlar. İşte tam da burada, 1. bölümde bahsettiğim Austin Coppock'un, Kova burcunun 2. dekanı için ifade ettiği "Cennet ve Dünya" tabiri tam uymakta. Satürn ve Neptün açıları genel olarak mistizm ve bilim arasında bağ kurucu rol alacak aynı Cennet ve Dünya'nın bağlanması gibi. Bedenimiz ve sezgilerimiz bizlerle yüksek sesle konuşacak bu Yeniay sürecinde; o yüzden ne olur dinleyin.. Hele ki retrolar başlamadan böyle olumlu bir süreci değerlendirmemek, sonradan çok büyük hayal kırıklıklarına ve pişmanlıklara yol açabilir.


Zerrin Zindancıoğlu
ASA, MAPAI, ISAR Cap



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder