29 Haziran 2019 Cumartesi

Yengeç Burcunda Tam Güneş Tutulması (2.7. 2019) - Astrolozi


2 Temmuz 2019 saat 22:16'da netleşecek Yengeç burcundaki Yeniay, Ay Düğümleri'ne yakınlığı sebebiyle Tam güneş Tutulması olarak vuku bulacak. 10 derece Yengeç burcunda gerçekleşecek olan bu kavuşum, İkizler takım yıldızı sınırları içinde. Her tutulma bir saros ailesine ait; 127 no. ve 3 no. Kuzey tutulması olarak bu seri kayıt altında. Bernadette Brady'e göre bu seri aşırılık içeren bu ailenin ana teması gençler. Gençleri içeren ya da bazı durumları dönüştüren etkiler barındırmakta. Bu gelişmeler endişeleri kabartabilir ve takıntılı durumlara yol açabilir, demiş. Kişinin taşınmaması halinde olumlu sonuçlanabilecek büyük planlara ve aktivitelere yardımcı olabileceğini kayıt altına almış, Brady The Eagle and The Lark kitabında. 3 numaralı kuzey serisi 10 Ekim 991 yılında başlamış ve 11 Kasım 2235'te sonlanacak; şimdi en olgun haliyle tam tutulma olarak gerçekleşiyor. Bir önceki 3 Kuzey tutulması 2001 yılında gerçekleşti ki 11 Eylül olayları üzerinde etkiliydi; bir sonraki 2037'de. Ailenin ilk tutulmasında yani 991'deki tutulmada, Yeniay Merkür / Pluto orta noktasını, Jüpiter ise Venüs / Pluto orta noktasını tetiklemekteymiş; biliyoruz ki ilk tutulmanın ruhu tüm aile üzerinde etkili olabiliyor. Bu durum bazı kararların, düşüncelerin ya da ifade şekillerinin yani iletişimin tamamen geri alınamayacak şekilde dönüşümüne yol açabilir demek ki. Diğer yandan da duyguların ifadesinde aşırılıkların oluşmasına, fanatik görüşlere, yeni oluşumların çoşku ve mutluluk vermesine, önemli sanatsal başarılara ve maceraperest hovardalıklara yol açabileceğini de söyleyebiliriz. Maddi ve manevi değerler konusunda da bazı baskılar oluşmasına  zemin hazırlayabilir tabii.

İstanbul'a göre tutulma;
19:55'te parçalı olarak tutulma başlangıcı
21:01'de tam tutulma başlangıcı
22:22'de tam tutulmanın maksimum etkisi
23:44'te tam tutulma sonlanması
00:50'de parçalı tutulmanın sonu olarak bir süreç izleyecek. Tutulma ülkemizden gözlemlenmese de ülkemizin Yükselen ve Pluto derecesini tetiklediğinden önem arz eden bir fenomen halinde. Tam tutulma Güney Amerika'dan, Güney Pasifik Okyanusu'ndan, Yeni Zelanda'nın doğusundan, Şili'den, Arjantin'den, Brezilya'dan, Bolivya, Paraguay ve Uruguay'dan izlenebilecek. Bu bölgelerde yüksek oktavlı bazı doğa olaylarına da yol açabileceği söylenebilir tabii. Ortalama olarak tam tutulma etkisi 1 saat 22 dakika süreceğinden tutulma etkisinin 1 yıl 4 ay süre ile etkisinin devam edebileceği not düşülebilir.

Güneş tutulmaları için turbo gücünde Yeniay'lar deriz; yeni tohumlar ekmek, yeni başlangıçlar için iyi zamanlardır. Ay, Güneş ve Dünya arasına yerleşir ve bu şekilde enerji akışının kesilmesine yol açar hatta bozulma oluşabilir. Alışılmış, bilindik tavırları kırar, kozmik bir yeniden başlatma enerjisini açığa çıkarır. Ay, eril yani sol beyin enerjisini keser ve böylece dişil yani sağ beyin yani içgüdüsel / sezgisel enerji ile dolu hale gelir. Bu bilinçsiz / bilinçli, rüya gördüğümüzün farkına vardığımız bir an yaşamamıza yol açar. Ani hızlı içgörüler, zihinde hızla fikir üretmeler, ilhamlar oluşabilir. Hatta bazen kendi gücümüzden bile korkar hale gelmemize neden olur. Öngörüler, içe doğuşlar ile içsel dengesizliklerimizi ayırt edebilir hale gelebiliriz. Örneğin kuvvetli bir rüzgar esiyordur ve tek ayağımızın üzerinde durmaya çalışıyoruzdur. Tutulma, yere tek ayakla basarken ne kadar merkezlenmiş ve ne kadar sağlam basmamız gerektiğini bize anlatabilir. Güneş tutulmaları kişileri öze götüren bir uyanış gibidir. Tam tutulma olduğundan gücü çok daha yüksek..

Öncü grubunda oluşan tutulmalar genel olarak politik konulara, hükümet / yönetim değişimleri ile devlet işlerindeki değişikliklere ve insanlar arasındaki devrimlere işaret edebilmekte.  Güneş tutulmaları ise ulusların yöneticileri, kralları, başkanları, tüm düzenlerin yöneticileri ile bağlantılı; bireysel haritalarda ise ailenin yöneticisi ile ilgili. Yengeç 2. dekan için nehirleri, su kaynaklarını, kadınlarla erkekler arasındaki parlamalara / tutkulu duygulara işaret ettiği söylenir. Tutulmanın gerçekleştiği 5. ev spekülasyonlarla ilgilidir, keyifleri, gençleri ailevi ve milli konuları içerebilir. Tutulmaya karşıtlık yapan Satürn için ölüm, kıtlık, her türlü sıkıntı, kayıplar, yoksunluk, sağlığın bozulması ifadeleri yapılmış. Uranüs ile tutulma arasındaki olumlu açıya istinaden ise isyanlardan, devrimlerden, grevlerden, uyuşmazlıklardan, göçlerden, taşınmalardan, bağların kopmasından, şiddetli çekişmelerden bahsedebiliriz. Neptün üçgeni ise tuzakları, gizli saldırıları, düzen bozukluklarını, entrikaları, gizli düşmanlıkları, petrolü, doğal kaynakları ve tabii uzayı konulara dahil edebiliriz.



1. Bölüm  / Teknik Bilgiler;
Yengeç burcunun 2. dekanında gerçekleşecek tutulma İkizler tk yıldızında ve Alhena sabit yıldızı ile aynı denklinasyonda. Bu yıldız ikizlerden Pollux'un sol ayağında; ikizler etkisinin yoğun olduğu bir bölge, her ne kadar Yengeç burcuna denk gelmiş olsa da. 

Öncelikle Yengeç burcunun 2. dekanını tarif etmek gerekirse, aile ve milli değerlerden bahsetmek doğru olur. Eş, çocuklar, ebeveynler destekleyici olursa yaşamda önemli başarılar vaadedilebilir. Hırs yüksek olmasa da doğru kişilerle bir arada çalışmak bu bölge için mümkündür. Tabii bu anlam iş arayanlar için doğru fırsatların oluşması da demek olacaktır. Sosyal etkinlikler, aile toplantıları açısından mükemmel bir süreç. Olumsuz yanında sert / acımasız tutumlar oluşabilir ancak ekstra duyarlılık yüksek olacağından kucaklaşmalar daha yoğun olabilir. Çok fazla şeyle uğraşmaktan kaçınmalı, enerjiyi dağıtmamalı ve mümkün olduğu kadar sorumlulukları çıkarcılık açısından kullanmamalı. Aksi takdirde bu dekanın vereceği duygusal acı can yakabilir. Güven altında olma ihtiyacı etrafımıza karşı çok daha hassas olmamıza yol açacaktır. Suç oranları yükselebilir; mümkünse uzak durmakta ve galiyana gelmemeye özen göstermek önemli. 

İkizler'den Pollux için Manilius, zahmetli davetler, şarkılı, ahenkli ses tonları, ince borulu, dizeli melodiler ve kelimeler, savaşın silahlarının trompet çağrısı, yaşlılığı kovma / defetme, sevginin kollarında solmayan gençlik hayatı, demiş. Zor açılar altında Pollux intikamcı ve yıkıcı bir hale dönüşebiliyor. Ama genel olarak sevgi dolu kucaklaşmaları ifade edebilmekte; yine de kesikin bir bıçağa dönüşme tehlikesi de mevcut. Pollux, 23 derece Yengeç'te ama Tutulma derecesine yakın olan Alhena bu ikizin sol ayağında ve 9 derece Yengeç'te. Pollux öğrenmenin ve keşfetmenin sancılı sürecini ifade eder;olayların zorlu tarafları ile karşı karşıya kalmayı. Bunlarla mücadele etmeye ve tahminlerde başarısızlıklara yol açabilir. Borsadaki kayıplarla ilgili olduğu söylenir; ikizi Castor gibi şanslı değildir, Habil ve Babil hikayesini anımsayın. Topuk bölgesinde olması sebebiyle Aşil'in topuğu olarak da yorumlanmış Alhena ise; yaralı, acıyan yanımız denmiş. Biraz Propus'a benzer. Yengeç burçları, istediklerini elde etme konusunda yetenekli olsalar da duygusal dürtülere açıklar ve bu onları şaşırtıcı derecede savunmasız bırakabiliyor. Yengeç kendi kendini sabote edebilir. Robson Alhena için sanatsal etkinliklerinin yanı sıra ayakları etkileyebilecek rahatsızlıkları ifade edebilir, demiş. Yazma, konuşma becerisi ve anlaşmazlıklara barışçıl çözümler getirebilme yeteneği verir. İkizlerin keskin zihni ve hassas yaratıcı Yengeç'in yazma becerisinin karışımı, sanat açısından şiirsel şekilde birleşir. Eric Morse İkizler tk yıldızındaki Alhena (1349), Tejat Posterior (1621), Propus (1755) keşifleri ile Avrupa felsefesinin ve edebiyatının önemli gelişmeler yaşandığını anlatır. Ebertin, bilim ve maneviyata yönelme / ilgi artışı olarak yorumlamış Alhena'yı.  Barışçıl müzakerelere işaret eder demiş. Güneş ve Ay kavuşumlarında Alhena, sağlık, onur, zenginlik, gurur, lüks, zevk, ev / aile /vatan içsel meselelerle ilgili fayda sağlayabilecek gelişmeler yaşatabilir; mücadelerde / savaşlarda zafer onuru ifade edebileceği gibi her zaman kaybetme tehlikesini de barındırır.

14 derece Yengeç burcunda bulunan Sirius da Tutulma derecesine oldukça yakın; evlilik, çocuk / bebek sürprizleri, sosyalleşme ve sosyal yaşamın düzenlenmesi açısından fırsatlar oluşabilir. 

Vedik astrolojiye göre ise Güneş Tutulması, Aridra nakşatrasının 3. padasında oluşuyor; bilim araştırma ve elektriği temsil eden bir bölge. Bu padada yerleşen gezegenler hızlı gelişmelere yol açıyor ve zihni harekete geçiriyor. 3. Pada Satürn yönetiminde ve halk hareketlerinin özgürlükçü tutumların harekete geçmesini temsil eden Kova burcu ile ilgili. Dönüşümlere insanı hazırlayan bir bölgedir. Ancak diğer yandan iktidarı kötüye ve çıkarlarına kullanan yöneticileri de temsil edebilir.. Fırtınaları ve değişime gidecek yolda yaşanabilecek kaoslardan bahseder. Fiilen de oluşabilecek fırtınalı havaları temsil eder. Zorluklarla mücadelede son derece gerçekçi ve kuvvet sahibi olmasının yanı sıra başarı odaklıdır. İkili ilişkiler açısından şanssızlıklara yol açabilir ancak iletişim sayesinde sorunları çözebilir. Kör cesarete sahiptir. Hızlı değişen enerjiye sahip olduğundan iniş ve çıkışlar yaşanabilir ancak nerede durmak gerektiğini bilmek önemlidir. Aridra finansal açıdan önemli iniş çıkışları da barındırır ve çıkar yolun görünür olmaması muhtemeldir. İletişimle ilgili meslekleri mühendisleri, elektrikle ilgili her türlü iş kolunu, bilgisayar teknolojilerini, film endüstrisini, fizikçileri, dil üzerine çalışanları, bilim adamlarını, gazetecileri, yazarları, herbalistleri işaret eder. 



2. Bölüm / Pratik Bilgiler;
Güneş tutulmalarının yöneticiler, idarecilerle ilgili olduğundan yukarıda bahsettim; dolayısı ile bu dönemin ülkeler ve halklar için önem taşıdığını anlayabiliriz. Hatta yozlaşmış, modası geçmiş sistemlerin sorgulanması söz konusu diyebiliriz. Ülkemiz haritasında ise Yükselen ve Pluto orta noktasına yerleşmiş bir tutulma yaşayacağız. Bu dönüşmeye başlayan şartları da ifade ettiğinden çevresel ilişkilerin de tamamen değişmesine işaret etmekte ki bu zaten aşikar. Ancak halk üzerinde baskı oluşturabilecek bazı konularla bağlantılı olarak, ekonomik şartlardaki zorlanmaları ortaya dökmekte. Yapılan bazı gizli anlaşmalar bile önümüzdeki 1 yıllık süreçte, tutulma derecesinin her tetiklenmesi ile birlikte ortaya dökülebilir. Bu tutulma ABD'nin de Güneş derecesine çok yakın; aynı yorumu bu ülke için de yapabiliriz. Önemli liderlerin görev değişimlerine şahit olacağız; işin içinde Pluto olduğunda suikastler, istifalar havada uçuşabilir. Ülkemizin natal Mars ile oluşan tutulma karesi iç güvenlik sorunlarını gündeme getirebilir; rekabetçi enerji bazı ayrışmalara yol açabilir. Diğer yandan 7. evdeki transit Oğlak stelyumunun konumu Pallas ile ilişkisi de politik olarak ülkelerle ilişkilerimizde yaşanabilecek daraltıcı, sınırlayıcı şartlardan haber vermekte. Hades de bu tutulmaya destek veriyor ve natal Mars'ımıza tam bir açı yapıyor; bu durum genel olarak astrolojide vahşete, olumsuz davranışlara,  cezai işlem gerektiren tutumlara, bitkinliğe, tükenmişliğe, zarar vermeye ve cinayetlere, sıra dışı ölümlere yol açabilmekte ki son zamanlarda olumsuz ekonomik şartlar yüzünden arka arkaya gelişen intihar vakalarından bahsetmek yanlış olmaz. Koç burcunun ülke haritasında 11. evi yönettiğini düşünürsek, hazineyi, milletvekillerini, içinde olduğumuz antlaşmaları ifade ettiğini söyleyebiliriz. Hades ayrıca natal Neptün ile 45lik açı içinde; donanmayı, hatalı hareketleri, zihin bulanıklığını, belirsizlikleri anlatmakta. Akdeniz iyice ısındı, hatta Uranüs ile hava sahamızdan bile bahsedebiliriz.  Diğer yandan natal Jüpiter ile 135lik açısı da paranın yokluğu, ekonomik zorluklar, bankaların sorunları açısından olumsuz gelişmeler yaşatabilir. Doğal kaynakların manşet olması da tabii bu durumda mümkün denebilir. Asla eskisi gibi olmayacak düzen değişimine doğru ilerlediğimiz söylenebilir; derinlerimizde olan Pluto ile görünür olacak, sanki yeniden doğum gibi bir süreçten bahsedilebilir. Bazı eski dostların tekrar bir araya gelmesi, farklı görüşleri paylaşanların bile güç birliği ettiğine şahit olabiliriz. Tutulmanın Venüs / Zeus orta noktasını tetiklemesi ile zam furyasının uzun vadeli olduğunu belirtmekte yarar var. 

Tüm bunların yanında bireysel yaşamlarımızda bu kadar zorlayıcı etkiler barındırmıyor hemen korkmayın; örneğin Yengeç burcu ev almak, evlenmek, çocuk sahibi olmak isteyenleri destekleyebilir, bazı suçlar affedilebilir. Bazı kişiler açısından önemli kariyer fırsatları oluşabilir. Dostlarla özellikle aile gibi gördüklerimizle zaman geçirmek, ilişkilerle beslenmek adına ideal görünümler var. Sanatçılar, bilim insanları adına başarı vaadeden bir dönem. Manevi doğasında bölünmüşlüğü bir araya getirme enerjisi mevcut. Barışçıl müzakereler, kucaklaşmalar adına uygun. Uranüs'ün olumlu açısı, Alhena'nın yaratıcı / bilimsel enerjileri bu tutulmaya destek veriyor. Heyecan verici atılımlar, keşifler yapılabilir; Neptün ile uzay konulu yenilikler duyabiliriz. Teknolojik atılımlar  oluşabilir, daha fazla kişisel özgürlük sağlanabilir. Kalıcı yerleşim bölgeleri oluşturulabilir, uluslararası / kişisel uyuşmazlıkları düzeltebilme olasılıkları artabilir. Tüm bu başarılar için ancak sabır, açık fikirlilik ve çok çalışma talep edilmekte. Sınırları idrak etmek iyimserlikle kabulleniş, kendimizi inkar etmeden fedakarlık yapmak evet zor gibi görünse de ideallere ulaşma açısından olumlu gelişmelere yol açabilir. Sosyalleşme ve grup etkinlikleri, fırsat içeren eş zamanlılıkları besleyebilir. Rutine yani alışık olduğumuz rutine bağlı kalmak böyle etkiler altında zordur; zira tutulma içinde önemli dönüşüm barındırıyor. Karşı koymamak ve ayak uydurmak tabii farklı bakış açılarına ılımlı yaklaşmak şart. Şaşırtıcı derecede trajedilere sahne olabilecek gelişmeler de diğer yandan yaşanabilir, dikkatli olmakta yarar var. Güneş ve Neptün üçgeni, kendiliğinden akan, önüne geçilemeyecek bir enerji yaratabilir. Kitlelerin iradeleri böyle zamanlarda kolay etki alır. Uyuşturucu, alkol ve bağımlılıklar baştan çıkarıcı ve karşı konulması zor hale gelebilir. Psikolojik sorunlar kendiliğinden uyanabilir. Kendimizi sevdiklerimize adamak isteyebiliriz; bir çeşit sıla özlemi gibi aslında bu gerçeklikle bağlantıda olmayabilir ve kendimizi kandırabiliriz. Dikkatli olmakta yarar var. Bağımlılıkları bitirebilecek tutkular oluşabilir. İhtiyaç sahiplerine, doğaya, hayvanlara yardımı esirgemeyelim; yardım projeleri, sanatsal etkinliklerde yer alalım. Ütopik hayallerden çok ayaklarımızın yerde olduğundan emin olalım. Temmuz ayında Ay'ın besleyici yönü yaşamı canlandırıcı, harekete geçirici kişiler ve halklar arası bir rol üstlenecektir. Tutulmalar bizleri sarsar ve harekete geçmemizi sağlar; kapıyı çaldıklarında bir adım ileri gitmek şarttır. Bir başlangıç istiyorsanız, örümcek ağlarından kurtulma niyetinde iseniz, yeni şeyler denemek, farklı rutinler oluşturmak amacındaysanız, tutulma sizi bu yola iteleyecektir. Siz hazır mısınız, ona karar verin.. Tutulmanın temaları Ocak tutulmaları ile bağlantılı; o zamandan bugüne neler yaşandı, göz atın. yaşam sizi ne yöne doğru itmekte görmeye çalışın. Sizi güvende hissettiren ya da karamsarlaştıran detayları göz önüne alın.. Sormanız gereken tek soru "Ben kim olmak istiyorum?".. 



Zerrin Zindancıoğlu
ASA, MAPAI, ISAR Cap


Kaynaklar; 
- Numerology of Astrology / Degrees of Sun - Lynn Buess
- Fixed Stars - B.Brady
- The Living Stars - Dr. Eric Morse
- Zodiac Decan Handbook / Darkstar Astrology
- Vedik Astroloji - Şebnem Ekşib
- Takımyıldızların Mitolojil Öyküleri / Yasemin Örs













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder