5 Mart 2020 Perşembe

Başak Dolunayı (9 Mart 2020) - Astrolozi


9 Mart 2020'de saat 20:47'de Başak burcunun 19. derecesinde Dolunay netleşecek; Dünya'ya yakınlığı sebebiyle 2020 yılının ilk Süper Ay'ın 2.si Nisan ve 3.sü de Mayıs ayında gerçekleşecek. Bu yakınlık Dolunay'ın normal görünümünden daha parlak ve % 7 daha büyük görünmesine yol açar. Dolunaylar bazı inançlara göre isimler almış; Mart ayı dolunayı ise Solucan Ay olarak isimlendirilmiş. Yılın bu zamanlarında toprakta solucanlar tekrar ortaya çıkarmış dolayısı ile toprak yumuşarmış; bu durum diğer kuşların beslenmesini kolaylaştıran bir doğa olayı yani gerçek bir bahar işareti denebilir. Kökler toprakta yukarı doğru hareketlenir ve Dünya kış uykusundan uyanmaya, doğa yeniden canlanmaya başlar. 

Bazı gelişmeler bu etki altında ekstra bir açılım içine girebilir. Bir nevi fırtınanın göbeği gibi yorumlanabiliyor bu dönemler. Etkisi tabii ki bireysel haritalarda gizli. Dolunaylar döngülerin sona ermesini, kalıpların çözünürlüğünü genel olarak yaratıcılık içeren zamanlardır. Tüm burçlar adına özellikle rutin ile ilgili düzen ve yapılanma gerektiren konularda endişe oluşmasına yol açabilir. Net cevaplara ulaşmak isteriz ama tatmin edici sonuçlar elde etmekte zorlanabiliriz. Kararsızlık zamanlarına karşı koymak için aslında bu dönem yeni bir dönemin hatta baharın müjdecisi gibi rol alabilir. Bakış açılarımızı, dünyaya ve gelişmelere nasıl tepki verdiğimizi belirleyebiliriz ki bu Dolunay'ın temel olarak anahtarı burada gizli. Görevlerimiz ve amaçlarımızın bilincinde iyiyi bulmak ve takdir etmek, kötü olanı bırakmayı öğrenmek tamamen bize kalmış. Bu Dolunay bir çok gizli kalmış ve belirsiz konuyu aydınlatmaya müsait; bazı yeni gerçekler ortaya çıkabilir. Sağlığa dikkat edilmezi gereken bir dönem. Tekrarlayan, kronikleşmiş bir takım durumları ele almak işe yarayabilir. Dolunay yüzeye doğru bir şeyleri taşırken emin olmadan durumların içine dalmak ya da varsayımlar yapmak konusunda fazlaca dikkatli olmamız gerektiğini ifade ediyor. Sezgilerimize ve içgüdülerimize güvenmeliyiz ve aynı zamanda duygularımızın gerçekliği renklendirmesine de izin vermeliyiz. Dolunay'dan hemen sonra Merkür gezegeni ki Dolunay'ın yöneticisi olarak baş rolde, geri hareketini sonlandıracak. iç dünyamızda öğrendiklerimizi, sorguladıklarımızı işlemeye başlayabilir; böylece dış dünyada bir takım uygulamalara rahatlıkla başlayabiliriz. 

Genel olarak olumlu etkilerin yanı sıra dikkat edilmesi gereken detaylar var Dolunay haritasında. Neptün karşıt açısı karışıklıklara, aldanma / aldatma, hayal kırıklığı ve skandal oluşturabilecek olaylara yol açabilir. Dolunay'ın 12. evde duruşu ve Başak - Balık ekseni sebebiyle hastalıklara, enfeksiyonlara ve salgınlara işaret edebilir; bu konudaki korkuları ya da gizlenen gerçekleri ifade edebilir. Dolunay'ın Jüpiter ve Vesta ile oluşturduğu toprak üçgeni hatta Güneş ve Neptün beraberliği ile bir uçurtma formu oluşturması hızlı gelişmelerin yanı sıra fiziksel güven ihtiyacını pekiştirebilir. Güçlü bir inanç duygusu, birlik ve beraberlik isteği, güven bu etkilere eşlik edecek görünmekte. Toprak grubundaki söz konusu üçgen istikrar arayışının da bir göstergesi. bir takım kayıplar yaşansa da birlik ve bütünlüğe inanç duymak bu etki altında yardımcı olabilir. İdealizm ve ruhsal olarak destekleyici bu etki olumlu enerjiler barındırmakta. Neptün'ün yaratacağı belirsizliklere, korku ve şüphelere ya da sırların gizemlerin üstesinden gelmeye inançlı olmak yardım edebilir. Karışıklık içeren bir takım konular ile burun buruna gelsek de genel olarak olumlu etkiler var diyebiliriz. Pişmanlık, utanç ya da şanssızlık potansiyeli yine var ama korku ve aldatmacalarla, inanç ve dürüstlük içinde mücadele etme, gerçeğe olan inanç, cesaret ve manevi bir güç sağlayabilir. 


Vedik;
Vedik Astroloji'ye göre Dolunay Purva Phalguni nakşatranın 4. padasında gerçekleşiyor. Öncelikle Venüs ve ikincil olarak Mars tarafından yönetilen bu alan söz konusu nakşatranın problematik bir bölgesi. Duyguların şiddetli ve yoğun olması öfkeli durumlara yol açabilmekte. Kişisel yaptırımların yüksek cesaretle etrafını yönetmeyi ve kontrol etmeyi istemesine yol açabilir. Çatışmalara, faydasız mücadelelere ve aşılması gereken zorluklara işaret edebilir. Manipülatif etkiler barındırabilir ve yoğun mücadeleler gerektirebilir. Mars'ın 4. evdeki duruşu ile duygusal güvenlik endişeleri söz konusu olabilir. Purva Phalguni astım, bronşlar vs sorunları tetikleyebilir. Kalp hastalıklarına yatkındır ve cilt sorunları verebilir. Böbrek ve idrar yollarının yanı sıra ateş kaynaklı rahatsızlıklara ve kazalara dikkat edilmesi önerilir. Genel olarak üst devlet yöneticilerini, diplomatları, sanatçıları, modelleri, fotoğrafçıları, kimya ve kozmetik sanayini, terapistleri ve organizasyon ile bağlantılı meslekleri ilgilendirebilir. Bu alan bir nevi aslanın yatağı gibi konfor arzusunu temsil edebilir, adalet ve zenginlik arar. Aile kurmak, yuva kurmak ile ilgili konuları temsil edebilir. Tembellik ve lüks düşkünlüğü yapabilir. Bencillikler öne çıkabilir. Bir sorundan çabuk sıkılma söz konusu olabilir zira rahata düşülebilir. Ancak bu rahatlık hayal kırıklıkları yaratabilir zira kişi kendini kandırmaya da müsait olabilir. Maddi konuların bu süreçte öne çıkması söz konusu olabilir. Aslında yenilenme ve üretme amacı ile kullanılması bir çoğumuzun işine yarayabilir. Problemleri aşırı iyimserlikle ele almak ve gerektiğinde tembellik yapmak sorun yaratabilir. Özellikle yatırımlar konusunda hızlı kararlar almak adına hiç uygun bir süreç değil; kolay yoldan kazanç elde etme ya da başarı kazanma arzusu yanlış yaptırabilir. Ortaklı işlerde bu alan görünümler sebebiyle de başarı vaadedebilir. 


Teknik Bilgi;
19 Derece Başak burcu Aslan takım yıldızı sınırları içinde ve Aslan takım yıldızı genel olarak Ebertin'e göre genel olarak krallar ve kraliçelerle, devlet başkanları ile ilişkilendirilmiş. Aynı zamanda suikastelr, ayaklanmalar, katliamlar, para birimleri ve borsa ile bağlantılı; Vatikan ve Avrupa Birliği de Aslan tk yıldızı ile yorumlanmış. Ebertin ayrıca Aslan'ın kuyruğunda bulunan Denebola'nın özellikle bu tarz olayları tetikleyebildiğini savunmuş. Robson ise Denebola sabit yıldızı için asil, cüretkar, kendini kontrol eden, cömert olabileceğini savunmuş. Fakat aynı zamanda hızlı yargılama, umutsuzluk, pişmanlık, halkın rezaleti, doğanın unsurlarından gelen talihsizlik olarak etki verir demiş. Morse ise Denebola için, aslandan gelen gücü, hem akıllıca hem de yapıcı bir şekilde kullanma yeteneği bahşedebilir demiş. İleri görüşlülük yeteneği verebileceği gibi buna olan ihtiyacı da temsil ettiğini savunmuş. Dolunay ile Denebola kavuşumları, kabalık ve utanç arasında onur ve tercihlerle, ayaklanmalarla ilgili rol alabiliyor; ayrıca hayati organlarda şiddetli hastalıklara, körlüğe ve göz yaralanmalarına, kazalara, hizmetlilerden gelebilecek zararları, ve partnerden ayrılmaya yol açabilmekte. Genel olarak ise Denebola söz konusu olduğunda genel kanıya ters düşen ve toplum fikirleriyle zıtlaşan ve bu yüzden cezalandırılan kişilerle ilişkilendirilmiş; genel olarak kurallara aykırı davranışlarla bir tutulmuş ve farklı fikirler ortaya atma açısından etkili olmuş. Doğal afetlerin yanı sıra genetik hastalıklara ve zor değişimler üstlenmeye yol açabiliyor; kazanılan şöhretin felaket sonucu yitirilmesi söz konusu olabiliyor. Genel olarak uzlaşmacı olmamak ve diğerlerinden farklı bakış açılarını savunmak ile ilgili.

Başak burcunun 2. dekanı ise Satürn / Venüs doğasında; bu durum da bu bölgeyi acı tatlı bir hale dönüştürür. Satürn sanki Venüs'e kanayan bir kalp verir ki bu durum bir kişiyi mazoşist bir hale de sokabilir. Başak 2. dekan insanları uzlaştırmaya yönelik olsa da biraz uzak / soğuk duran bir etki barındırır. Güçlü zorlu kişileri idare edebilecek özellikler de bu sayede bu dekana yardımcı olabilir. Ancak yine de bu dekan ağırlığındaki kişiler problematik, tembel, güvensiz hatta bağımlı kişileri, ilişkileri kendilerine çekebilirler. Bu dekan sıkı çalışma ile refah ve başarı da müjdeler; zor kazanılan zaferler gibi belki fedakarlıklar gerektirebilir hatta özgürlükten eğlenceden özveri isteyebilir. Bu dekan kişileri ihtiyaç olmasa da çok çalışma eğilimdedirler ki biraz dinlenmeyi de ihmal etmemeliler. Başak 2. dekan çalışması ile özdeşleşir; Başak burcunun hizmet temasında olduğu gibi. Mükemmelci ve titizdir ki bu özellikleri onların sembolüdür. Fiziksel emek verirler; sessiz kahramanlar gibi algılanabilirler. Sanki uzun bir yaşam boyu çalışmanın ardından gelen emeklilik zamanında bile çalışma gibi. Ivır zıvır işlerle meşgul olmadan üretken olmaya odaklanmak tam bu dekana göre olabilir. Bu biraz da onların kendilerine acımalarına sebep yaratabilir ancak bu durum onları yollarından alı koymaz. 


Balık burcunda yaşadığımız Yeniay bizleri bir nevi dağların zirvesine doğru itti, her şey biraz da abartı bulutu ile süslendi. Şimdi ise Başak burcundaki Dolunay ile zirveye ulaşmak adına uğraş verme gerekliliğini ortaya koymakta. Balık Yeniayı'ndan buyana ortaya çıka engelleri ortadan kaldırmak için bir nevi kozmik bir pencere sunuyor. Duygusal hassasiyetlerin artışı kafa karıştırıcı rol alabilir ve başkalarını yanlış yorumlamak kolaylaşabilir, tabii yanlış izlenim vermek de. Birini aşırı idealize etme ve belki de olumsuzlukları görmezden gelme eğilimi skandallara, aldanmalara karşı bizleri savunmasız hale getirebilir. Dolunayın olumsuz yanlarında kendimize acıma duyma eğilimi var. Niyetler konusunda açık ve dürüst olmak, dedikodudan ve önyargıdan uzak kalmak çok önem taşımakta. Gerçeklikten uzak hayallere paye vermeyin; paranoyalar, halsizlik, suçluluk duyguları yükselebilir. Hastalıklar ve enfeksiyonlara karşı hassas bir döneme giriyoruz. Kendinizi güçsüz hissediyorsanız hemen önlem almalısınız; salgın hastalıkların etkili olabileceği bir süreç denebilir.

Dolunay'ın Jüpiter'den aldığı destek sayesinde Neptün'ün aldatıcı etkilerini atlatmak adına dürüstlük ve paylaşımcı olmak önemli. Karşılıklı saygı ve olgunluk işleri kolaylaştırabilir. Gerçeklik ve yanılsamayı birbirinden ayırt etmek adına kendimize dürüst davranalım. Neye sahip olduğumuzu bilmek ve kaybedeceğimizi düşündüğümüzde açgözlü olmak arasında güç mücadelesi yatar. Gerçek basiret asla cimri değildir, sorumlulukların farkındadır. Aslında sahte olan şey saklanır ve paylaşmak adına çekimser dürtü yaratabilir. Kıtlık ya da yeterli para, enerji, kaynak sahibi olmadığımızı düşündüğümüzde kendi hedeflerimize de aslında engel oluruz. Tek başına zirveye çıkmayı istemek de böyledir bir şekilde evrenin bize yardım etmeye çalıştığı kanalları engellemiş oluruz. Başak Dolunayı ile birlikte evrenin bizlere yardım etmek için bir takım kişilerle destek vermesine izin vermeliyiz. Oğlak burcundaki Jüpiter ile Dolunay bizlere yardımcı olmaya çalışacak. 5 duyumuzun algılayacağı şeylerin hakkına sahip olabiliriz. Banka hesabımızın görüntüsü, övgü, teşekkür ve biraz daha fazlası. Ancak duyularımızı bir kenara ittiğimizde, egonun ve zihnin algılayabileceğinden daha yüze bir şeye kendimizi açtığımızda gerçek mükemmelliğe uyum sağlarız. Bu dünyada yarattığımız ve uğraştığımız her şey, daha yüksek bir alemden gelir. Başak Dolunayı ile birlikte gerçekten güçlü bir arzumuz var ise bize evrenin akıcı bir enerji yaratması mümkün görünüyor.  Ama gerçek bir arzu varsa.. Tahmin edeceğiniz üzere egomuz bunu engelleyebilir. Düşünceler, projeksiyonlar, inkar ve değişime direnme gibi başlıklar hikayeleri oluşturur, hayal kırıklıkları yaratılır. Hatta ego içgüdüsel olarak diğer insanların fikirlerini bile reddedebilir zira rekabetçidir. Ego, sadece "ben" der. Hatta bazen başarısızlıkların ardından güçlü bir egoyu görmek hiç zor değildir. Başak Dolunayı ile birlikte tevazuyu keşfedelim. İnatçı saçmalıklarımızdan artık kurtulalım. Korkularımızın üstesinden gelmek için iyi bir fırsat dönemi başlıyor. Ruhsal zayıflıklarımızı kabul etmek ve kendimizi affetmek adına çok uygun. Ruhsal, ahlaki ve etik açıdan büyümeye, gelişmeye olanak tanıyacak. Suçluluk ve mağdur psikolojisini ortadan kaldırmak ise daha mutlu ve huzurlu bir yaşam adına bize çok yardımcı olacaktır. Gerekli gördüğünüz, kurtulmayı arzuladığınız her türlü bağımlılıklardan kurtulabilmek de bu süreçte mümkün olacak.  Bir nevi bahar temizliği yapmak ve topraktan daha iyi ürün almak için titiz ve yaratıcı olmanın tam zamanı; bahar yorgunluğuna ve tembelliğine izin verilecek bir süreç değil..


Zerrin Zindancıoğlu
ASA, MAPAI, Member of OPA, ISAR Cap



Kaynaklar; 
- Numerology of Astrology / Degrees of Sun - Lynn Buess
- Fixed Stars - B.Brady
- The Living Stars - Dr. Eric Morse
- Zodiac Decan Handbook / Darkstar Astrology
- Vedik Astroloji - Şebnem Ekşib
- Takımyıldızların Mitolojil Öyküleri / Yasemin Örs


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder