8 Aralık 2019 Pazar

İkizler Dolunay'ı (12 Aralık 2019) - Astrolozi


12 Aralık günü sabah saat 08:11'de 2019'un son Dolunayı, 19:51 İkizler burcunda gerçekleşecek; ardından gelecek Güneş Tutulması'na kadar etkisi yoğun bir enerji altında olacağız. Bu durum bir nevi yüzeyin altındaki sonuca ulaşma, tamamlanma, birleştirme için son ayarlar gerektiren bir etki gibi. Satürn  / Venüs / Pluto beraberliğine olan Dolunay problematik açıları ilişkilerde, maddi alanda ciddi zorlukları kriz noktasına ulaştırabilir. Dolunay ile haritalarımızın etki aldığı alanlarında dengeleri yeniden kurma için ayarlamalar yapmak durumda kalacağız. İlişkilerin, güven ve dürüstlük sınavından geçmesi kırılganlıklar yaşatabilir. Hem maddi alanda hem ilişkiler açısından gerçeklerle sınanacağız zira Dolunay'ın odak noktası Satürn / Pluto orta noktasına yerleşmiş olan Venüs gibi görünüyor ve İstanbul'a göre çıkartılan haritada Dolunay en önemli aksta 1 - 7 aksında yer alıyor. Gördüğümüz ve hissettiğimiz gerçeklerin ne kadar farkındayız ve bunun sorumluluğunu alıyor muyuz? İşte sanki köprüden önceki son çıkış gibi bazı son fırsatları bazılarımız için içerebilir görünümler. İlişkiler ve maddi alanda gerçeklerle yüzleşmeye hazır mısınız? Artık işlevini kaybetmiş olan bir nevi adeta parçalanacak ve onarılmayacak şekilde kırılacak; bu bir veda, bir ayrılık, bir ölüm, bir vazgeçiş şeklinde. Satürn ve Pluto'yu birbirine bağlayan Venüs olacak ki bu kavuşum aslında Ocak ayında netleşiyor; bir ön hazırlık gibi algılayabiliriz. Bir patlama enerjisi yaratacaktır zira 150lik açılar görevde ama bu tamamen doğal güçlerle ilgili olacak. Bir çok şeyin çöküşü için baskı oluşturabilir. Ama bunu hemen negatif olarak asla algılamayın. aynı gün Chiron retrosu bitiyor (bu konu ile ilgili yazım, https://astrolozibyzizi.blogspot.com/2019/12/chiron-geri-hareketi-sonlanyor-12-aralk.html?spref=tw adresinde). Bu durum tamamen kimlik bilinci ile ilgili. Konu her ne olursa olsun, işin derinine, kalbine inme kararlılığı şart görünüyor. Dolunay ile kavuşumdaki Pandora işte buna işaret etmekte ki kutunun içinden çıkanı kabullenmek şart. 150lik açılar yaratıcı çözümler ister, daha önce denenmiş, modası geçmiş ya da zayıf etkisiz olanı öğütür. 2020 yılın aslında ne ile ilgili olacağını bizlere bu görünümler belli edecek. 

Duygular, İkizler etkisi ile ikilemler yaşayabilir ve akıl çift uçlu sorularla meşgul olabilir. Bazı değişimler, değişimleri sindirmek ve aynı zamanda gündem yaratan gelişmeler ile aynı anda uğraşmaya çalışmak bizleri zorlayabilir. İkizler etkisi ile işlerini ağır ve tempolu halletmeye alışık olanlar ve bunda inat edenler epey zorlanabilir. Merkür Yay burcuna geçişi ile haritada 12. evde ve etkileşimleri ile şaşırtabilir; rekabetçi etkiler, ilişkiler, evlilikler, ortaklıklar tabii ki Dolunay haritasına göre etki alacaktır. Ülke haritamınızın 12. evinde gerçekleşeceğinden bazı belirsizlikleri, gizemleri fark ettirebilir. Özgürlükler, sınırlar, borçlar, geleceğimizle ilgili maddi konuların öne çıktığı, konforu / lüksü / şatafatı tartıştığımız alanları, iş / kariyer değişimlerini ve tabii gelecekle ilgili uzun vadeli hedefleri yakından ilgilendiren ama yakın gelecekte uğraşılması gereken problemler diyebiliriz. Bir çok iş kolunda yeni planlar, yeni kararlar  söz konusu olabilir; önlem amaçlı desteklenebilir. Bütçe, harcamalar, indirimler, alışverişler, anlaşmalar daha kısıtlanabilir. Somut olana odaklanmamız gereken bir sürece giriyoruz ki varsayımlara pek önem vermek istemeyeceğiz. Konu ne olursa olsun somut olarak ikna edilmek isteyeceğiz. Kurumsal alanda bir takım kısıtlamalar, çalışanların işten çıkartılması söz konusu olabilir ya da bütçe kısıtlamaları. 2020'yi derinden hissedeceğiz. Hiç bir şeyin artık alışık olduğumuz düzende gitmeyeceğine şahit olacağız. Her birimiz kendimize göre bireysel bir yol çizmek isteyebiliriz. Önemli rota değişimleri net olarak ifade edilebilecek; 2019 Jüpiter / Neptün karesi etkisi altında belirsizlikler, kararsızlıklar ile geçti. Ama 2020 hiç öyle bir yıl olmayacak. Bireysel kararlar isteyeceğiz dedik ya tabii bu bir çok ilişkide, ortaklıkta, evlilikte bazı eski hesapların da kapatılması gerekliliğini gösterecek. Bu normal olarak, ayrılıkları, kırılmaları beraberinde getirecek. Ya da hızlı gelişen hastalıklar ya da kazalar bizleri bu yollara sürükleyebilir. Büyük ilişki kavşakları içermekte. Büyük laflar edenler değil büyük, ses getirici eylemler bizleri ilgilendirecek. Zaman hızlanıyor da diyebiliriz. Bu süreçleri en olumlu nasıl geçirebiliriz derseniz, sakinlik ve sükunet çok işe yarayacaktır. Duygusal dürtülerimizi bastırmayı öğrenmemiz gerekecek ve günlük yaşamınızdaki düzeninize önem verin, hızlı gelişmeleri soğuk kanlılıkla karşılayın.

Geçmiş bir takım tutumlar, hatalar için bir nevi geri ödeme süreci de diyebiliriz bu Dolunay etkisi için. Tamamlanmamış cümleler, tutulmayan vaatler, bir türlü uygulanamayan hayat hedefleri açısından en karmik alan burası diyebiliriz. Geçmişi bir türlü geride bırakamıyorsanız ve buna ihtiyaç şimdi çok daha görünür olacaktır; zira yaşam bizleri bir kırılma noktasına itebilir ve artık istemesek de geçmişi geride bırakmak zorunda kalabiliriz. Fiziksel düzeyde de yaşanabilir, zihinsel ya da içsel de tecrübe edebilirsiniz bu etkileri. Sanki geçmişten gelen bir takım duygular size musallat oluyormuş gibi hissedebilirsiniz. Tanrı'yı oynamaya çalışmak ise doğal yasalarla can acıtabilir. Ancak evren ile dengede uyumlu davranmak sizi birçok kabustan koruyacaktır. Bir anda kontrol edilmesi zor bir zevk arayışı ya da herkese her şey olma isteği veya kendinizi egosal olarak şişirme söz konusu olabilir bazılarımızda. Sayısız seçenek var. En olumsuz hali Dolunay etkisi ile narsistlik eğilimleri olabilir. Emretme, hükmetme dürtüsü gibi. Ay ise Dolunay'ın olduğu bölgede hem çalışkan hem de tembellik arasında bir yerde. Hızlı olmak ilaç gibi geliyor diyebilirsiniz ama bu sanki buz üzerinde yürüme gibi ki dikkatli olunmalı. İkizler'in bu alanı yaratıcıdır. Zor seçimler yapmak zorunda kalacağız, zor soruların gerginliği ne kadar rahatsız edici bir seviyeye gelse de ayarlama yapabilmek, düzenleme yapabilecek sabrı ve sakinliği göstermek işe yarayacak. Venüs haritada sorunların sevgi / konfor ve para ile ilgili olduğunu gösteriyor; bir kriz gibi gelişecektir. Özellikle kadınlar ve kadın problemlerini daha can acıtıcı bir halde gündeme taşıyabilir. Bir stratejiniz, bir B planınız mutlaka olsun; sağduyu, öngörü ve işe yarar planlar dahilinde güç, para, başarı şansı her ne olursa olsun yine var. Venüs'ün odak olması, Satürn'ün gecikmeler, kısıtlamalar yaratması, Pluto ile korku, endişe, şüphe ve krizler getirmesi önümüzdeki 2 hafta boyunca rahatsız edici, öngörülemeyen durumlara yol açabilir. Sanki bir düzen kurmak, yeniden inşa etmek için bir yıkım noktasına doğru gerginlik içeren bir yol önümüze serilebilir. 


Vedik'çe;

Dolunay yıldızsal zodyağa göre 25 derece Boğa burcunda ve Mrigashira nakşatrasında, ilk padada. Bir geyik başı ile sembolize edilen bu bölge biraz hiperaktif ve biraz şüpheci. Huzursuz bir zihni tarif eder ve tabii yaratıcı güzelliklerin peşinde olmak ile ilgilidir. Ani hızlı gelişmeleri beraberinde getirebilir geyiğin ürkekliği ile. Ruh halimiz hızlı değişebilir. Bu alan yazarlarla, şairlerle, araştırmacılarla, gazetecilerle, seyahat firmaları ile, mühedislerle, veterinerlerle, reklamcılarla, satış ve pazarlama işi ile uğraşanlarla ve emlakçılarla ilgili bir alan. Ses telleri, gırtlak ve boyun bölgesi, kabızlık, boğaz ağrıları ve enfeksiyonları, omuz ağrıları ve omuz sorunları, guatr ve sivilce problemleri, siyatik hastalıklarla ilgili. Derinlemesine öğrenmek, ikna olmak ister bu alan; dikkat problemleri oluşabilir. Bireysel, özgür karar vermek ister ancak sabit fikirlilik sorun yaratabilir. Hareketsiz kalmak da aynı şekilde. Olayları önceden sezebilir ve öngörülerde bulunulabilir ki bu durum atılacak hamlelerde yardımcı olabilir. İnsani ilişkiler içinde olmak, gerektiğinde fikir danışmak önem kazanabilir. Ancak asabiyet, çabuk patlama söz konusu olabilir. Mrigashira Mars yönetiminde ve Mars, Ay'a göre 6. evde; bir takım belirsizlikler için detaylı çalışmak gerekebilir, geliştirmek istediğiniz bir istek için şimdiden uğraş vermeye başlamak tavsiye edilebilir. Güneş'in Ay'a göre 4. evi yönetmesi ve Ay karşısında bulunuşu bir takın endişe verebilecek durumlarla yüzleşme anlamına gelmekte ki bu aile, yuva, gayrimenkul işleri ile ilgili konular açısından da ihtimal yaratmakta. Yüksek ideallerin sorun yaratabileceği söylenebilir. Bu alanın ana motivasyon kaynağı ruhsal aydınlanmadır; felsefi ve dini gerçekliğe aslında yaşamdı gerçeklere erişme yolunda araştırmalar ve odaklar yaratacak bir döneme giriyoruz. Mars bu yönde mücadele gücü verecektir. Temiz kalpli olmak, koruyucu kollayıcı, sevgi dolu, sıcak ve şefkatli olmak biraz da tatlı dil işimize yarar. İletişim bu süreçte çok olumlu çalışabilir; rahatsız olduğunuz bazı konuları artık gündeme getirmek isteyeceksiniz. Ancak Bu nakşatranın yönetici Mars olduğundan her halükarda hayat mücadelesinde önemli sallantılar özellikle ilişkiler ve maddi alanda yorucu bir hal alabilir, dikkat etmekte yarar var. 

Dolunay yönetici gezegeni Venüs ise Purva Ashadha bölgesinde 4. padada. Bu padada yine Mars etkisi görülmekte. Gizli kapaklı işler ve uluslararası işler açısından öne çıkan bir alan. Acımasızlığı abartabilir, manipülasyonlara açık bir etki. Özellikle 2. evde duruşu ve Satürn beraberliği burada maddi açıdan, ilişkiler / konfor yönünden kısıtlayıcı bir etki vermekte. Fanatik görüşleri ve inatçılığı ifade edebilir ve sakinleşmesi gerekir bu alanın bir nevi kendini ehlileştirmesi diyebiliriz. Sularla ilgili Apaz tanrısı sular ve denizlerle ilgili. Niyetin yaratıcı gücünü de ifade etmekte. Doğada oluşabilecek sel baskınları, fırtınalar yıkım yaratabilir. Nereye gideceğimizi, neye kafa tutacağımızı net olarak bilmemizi önerir bu alan aksi halde bir kasırga ile mücadele etmek zorunda kalabiliriz. Gerçeklerden kaçmayı kabul edecek bir alan değil ki anda kalmayı becermek çok işimize yarayabilir. Bugüne kadar suya sabuna dokunmayan bir görünüm sergilediyseniz eğer rahatınız için, işte şimdi şartlar kısıtlanıyor ve krize ramak kaldı diyebiliriz. Yaşamı tiyatral bir halde yaşayanların zorlanacağı bir süreç. Dolunay yöneticisinin 2. evde duruşu ile kendimizi ifade alanımızın kısıtlanabileceği ailemizle ilgili problemleri, kazancı, aile mutluluğunu, konuşma yeteneğini ve hitabet gücümüzü ifade edebilir. Şimdiye kadar sustuklarımız bir anda ağızdan çıkabilir ki bu konular taa çocukluğa kadar gidebilir. Hem Dolunay'ın 7. evde oluşu hem de yöneticisinin 2. evde duruşu, vedik astrolojisi açısından maraka evler olarak adlandırılıyor. Ölüm gibi transformasyonları ifade eden alanlar bunlar ki karşı koymak yerine birlikte hareket etmek önemlidir. 


Teknik Bölüm;

Dolunay mevsimsel zodyağa göre 19 derece İkizler'de; Auriga / Arabacı tk yıldızı bölgesinde. Auriga gökyüzünde, kucağında 2 tane keçi yavrusu emziren bir anne keçiyi taşıyan bir savaşçı ile sembolize eder. Bazıları bu savaşçıya tekerlekli sandalye demiş; ama bazıları ise bu savaşçının yarı insan yarı yılan olduğunu savunmuş, hatta yürüyemediğini not düşmüşler. İşin ilginç yanı bu dereceye yakın sabit yıldızlardan Nihal, bacaklardaki gücü, atletleri voleybolcuları temsil eder hatta dalgıçları da ilgilendirdiği bilinir. Bazı kitaplarda Auriga, tekerlekli sandalyede oturan bir savaş gazisi gibi resmedilmiştir. Auriga bir aile yetiştirirken, işlerini hokkabazlıkla halleden bir ebeveyni de anlatabiliyor. 

İkizler burcunun 2. dekanı hızlı arabalarla, hızlı güzel, güçlü kadınlara duyulan ilgiyle bu bunlar nedeniyle ortaya çıkabilecek aksaklıklarla olduğunun okuduğum kayıtlar var. Örneğin tazminatlar, nafaka konuları gibi başlıklarla ilgili olan bekar bir ebeveyni de temsil edebiliyor. Her ne olursa olsun bu ebeveynler, çocuklarının iyiliği için dürtülerini / isteklerini dizginlemeyi öğrenmeliler. Dolunay da bu konfor ve zevk konularına zaten özellikle dikkat çekmekte. Hoedus I ve Hoedus II adlı sabit yıldızlar işe yukarıda bahsettiğim 2 yavru keçiyi temsil etmekte. Bu yıldızlar, Noonan'a göre yükselen ama kısır bir arzuya işaret ediyor; mutluluk güven, sosyal problemleri ele alma ve çocuk eğitimine önem verme ile ilgili. Son zamanlardaki kadın şiddetini de konu eden bu yıldızlar, engelli çocukları koruma, kollama ile ilgili olabiliyor. Sürücüler, pilotlar, gemi kaptanları, lojistik, transport, adalet isteyen kişiler, zeka, ataklık veriyor ancak ihtiraslara kapılma tehlikesi yaratıyor ve verilen sözlerin tutulmamasına yol açabiliyor; ayrıca savaşta zora düşmek ile ilgili. Sahip oldukları gücü suistimal edenler kendilerini karanlığa kaptırabilir bu bölgede; bölge Mars / Venüs etkisinde hem de Mars / Venüs orta noktasına 2 derece ile çok yakın, yani hırslar, ihtiraslar, tutkular yoğun. İkizler 2. dekan, hız düşkünlerinin ve görev bilincinin alanı. Tavşan ya da savaşçı hızı ile tanımlanırken, Savaşçı keçi ailesini sırtında taşıyor. Dolayısı ile İkizlerin 2. dekanı çok fazla şey üstlenebilir ama bu en ufak hatada başarısızlık getirecektir. Kaza geçirme, hastalanma riski barındırıyor ki bu dinlenmeleri için gerekli olur. Bu bölgeye çok yakın Orion tk yıldızı da var, Avcı. Dolayısı ile bazen korkusuz ve kaygısız hareket etmeye meyillidir, olayları hafife alabilir. İşte bu hataya düşürür. Venüs ve Mars etkisi ile lipidonun yüksek olmasından söz edilebilir ki cinselliğin dolayısı ile cinsel suçların dengesizleşmesinden bahsedilebilir. 

Cesur, küstah, aceleci eylemler kan dökülmesine, düşmanlığa yol açabilir demiş eski kayıtlar. Ama bunların yanı sıra büyük şans ve askeri başarı bahşetmekte. Bir durumla ilgili ki klasik bir bakış açısı içerebilir bu durum, reform yaratma arzusu yükselecektir. Bir kaosa düzen getirme, hükümetlerin, yöneticilerin bir durumu düzeltmeye karar vermeleri olarak da yorumlanabilir ki İstanbul'a göre çıkartılan haritada Dolunay Asc aksına çok yakın; belki belediyelere karşı uygulanan boykotlarda yumuşama olarak yorumlayabiliriz (umarım). Diğer yandan tabii dürüst olmayan bir çeviklik veriyor İkizler 2. dekan. Kıskançlıklar oluşabilir ki bunlar maskeli oluşabilir. Kendi başarılarının kurbanı olan kişileri temsil edebilir. Sanki bir nevi "kara koyun" olmaya neden olabilir. Bu dekan çift yönlü eğilimleri dengelemek için parlak bir erdem ve güvenilirliğe örnek hale gelebilir, sabır ve sukunet sayesinde. Ancak her harita için değil tabii. Ayrıca bu bölge insanların saf, iyimser ve savunmasız yanlarını görmek isteyenleri de temsil edebiliyor. Kafanız karıştı değil mi ? Hep zıtlıklardan bahsettim zira. Ama 2. dekan İkizler'in tam ikiz etkisini yoğun olarak ifade eder. 

Açılara göz atarsak, Satürn / Pluto orta noktasına denk gelen Venüs'ü görebiliyoruz. Kitabımdan alıntı ile; hoş olmayan şekilde bazı ilişkilerin sonlanması ve maddi olarak zora girmek olarak yorumlandı. Önemli hayal kırıklıkların, derin ve dönüştürücü gelişmelere yol açabiliyor. Diğer yandan yol ayrımlarını barışçıl bir hale çevirmeye yardım edebilir. Ama obsesif tutkular yaratabilir, dikkat. Derin araştırmalar yapan bilim adamlarını, aşırı sağ görüşlü kişileri, gerici ve irticacıları, şiddete meyilli kişileri ifade edebiliyor. Kaçınılmaz bir dönüşümün başladığı zamanlardayız ki benim bu Dolunay haritasından anladığım tam da bu. Görmek istemeyenler için yaşanacak gelişmeler kişisel sınırları zorlayacak kapasitede. Büyük bir kararlılık gerekecektir. Belki fedakarlıklar yapacağız, az ile yetinmeyi göze alacağız ki ileride daha güzel bir istikrar sağlayacaktır; hep birlikte dar bir boğazdan geçmeye hazırlanan gemiler gibiyiz. Bu dar boğaz, haritalarımızın Oğlak alanı ile ilgili. Tetikleyecek bölge ise Dolunay'ın gerçekleşeceği İkizler alanı. Kendimizi paranoyalara kaptırmadan, günlük rutinleri aksattırmadan, biraz daha çalışkanlık göstermek, bir anda belki bir kaç şeyle uğraşacak pratikliği göstermek durumunda kalacağız. Örneğin cepte para yokken, evde 10 çocuğa yemek yapmak gibi bir örnek verebilirim. Ya da 1.000 lira ödeme beklerken, bu kez sadece 100 lira alabiliyorsunuz diyen bir mesaj gibi. Soruna ya da değişmesi imkansız gelişmeye inat etmek yerine çözüme odaklı olmak hatta belki uzun süreden beri gelen bu aksaklığın düzeltilebilmesi için inançlı, kararlı yeni bir adım atmak işe yarayabilir. 



Zerrin Zindancıoğlu
ASA, MAPAI, Member of OPA, ISAR Cap



Kaynaklar; 
- Numerology of Astrology / Degrees of Sun - Lynn Buess
- Fixed Stars - B.Brady
- The Living Stars - Dr. Eric Morse
- Zodiac Decan Handbook / Darkstar Astrology
- Vedik Astroloji - Şebnem Ekşib
- Takımyıldızların Mitolojil Öyküleri / Yasemin Örs




2 yorum: