28 Ocak 2022 Cuma

Kova Yeniayı (1 Şubat 2022) - Astrolozi

 


1 Şubat 2022 sabahı saat 08:45'te Kova burcunun 12. derecesinde Yeniay netleşiyor; bir nevi yıllık kararlarımızın ikincil bir seti olarak değerlendirilebilir. Yılın ilk Yeniayı tatil rehavetine denk geldiği için, şimdi bu planlarda değişimler yapma zamanı gelmiş olabilir. Satürn yönetiminde olduğundan, gezegenin uzun vadeli planları sevdiğini unutmamak önemli. Dolayısı ile şimdi ekilen tohumlar güçlü ve istikrarlı yetişebilir. 2022 planlarınızı şimdi yenileyebilirsiniz. Belki de yapabileceğinize inanmadığınız etaplarla ilgili yepyeni görüşler ortaya çıkabilir. Kova Yeniayı duygusal netlik kazanacağınız bir zaman olabilir. Ay haritamızın duygusal merkezidir. Sabit ve Hava grubunda olması sebebiyle bizlere odak yaratacaktır. Dolayısı ile çözüm odaklı olmaya dikkat etmek önemli. Eğer yılbaşındaki kararlarınıza sadık kaldı iseniz şimdi farklı bir strateji hesaba katabilirsiniz. Kova kolektif yaşam, sosyal / arkadaş bağlantıları, insancıl hedefler ve grup dinamikleri ile ilgilidir. Dolayısı ile önemli bir amaca bağlılığı talep edecektir. Örneğin adaletsiz gördüğünüz bir şeyi protesto etmeye kalkışabilirsiniz. Ya da bir anda dağınık arkadaş grubunuza ulaşmak ve insanları toparlamak isteyebilirsiniz. Buradaki strateji yetersiz ego ihtiyaçlarından daha önemli bir şeyi kolektif ile birleştirmek ve tohum ekme kavramına kanalize etmek olacaktır. Sıra dışı, alışılmadık bir şeyler yapmak adına da yardımcı olacak etkiler altında olacağız; bazılarımız oldukça heyecan dolu bir süreç yaşayabilir. Güçlü bir Yeniay enerjisi altında olacağız; o yüzden mümkün olduğunca verimli kullanmaya dikkat etmeliyiz. Yeniay derecesinin Uranüs ile olan kare açısı esneklik, açık fikirlilik ve farkındalık gerektirecek değişim ve belirsizliklere yol açabilir. Değişen koşullardan, şartlardan yararlanma fırsatlarını da beraberinde getirecek görünümler var. Venüs İle Uranüs arasındaki üçgen açı heyecan verici sürprizlere işaret edebilir ya da finansal bir fırsat sunabilir. Yeni deneyim alanları heyecan verici olabilir. Uranüs kareleri genel olarak beklenmedik gerginliklere, çatışmalara ve krizlere de yol açar ve insanları gergin, huzursuz, dürtüsel, pervasız, güvenilmez ve asi tutumlar içine sokabilir. Kazalar, patlamalar, protestolar ve kaos riski bu görünüm için söylenebilir. Özgürlüğünüz veya bireyselliğiniz sorgulanabilir. Tabii bir yandan da egonuzu tetikleyeceğinden inatçılık ve kibir, ego çatışmalarına yol açabilir. O yüzden açık fikirlilik şarttır. Venüs enerjisi heyecanlı dürtüselliğimizi kanalize etmeye, çatışmaları çözmeye ve gerilimi azaltmaya yarayabilir. Yeni arkadaşlar edinmek, yeni ilişkilerle renklenmek bir çoğumuza kendini özgür hissettirebilir. 

Eskiyi temizlemek, hayatımıza yeni enerji getirmek adına attığımız adımlarda yeni düşünce biçimlerine, parlak fikirlere ve net bir zihne işaret eden Yeniay süreci var önümüzde. Hatta beyninizi, düşüncelerinizi sıfırlamak bile mümkün olabilir. Dağınıklığı kaldırarak, çevremizde alan yaratarak bir nevi düşünme detoksu yapılabilir. Merkür hala geri harekette olduğundan ileriye tam sıçramadan önce sabırlı olmayı denememiz gerekecek. Eskiye dair bazı konu başlıklarını ele almak ve yeni bir şekil vermeye çalışmak adına uygun. Merkür geri harekette iken, ileriye doğru değil, geriye doğru adım attığımızı hissederiz. Bu geri giden enerji kısa ömürlü tabii; 3 Şubat'ta sona eriyor. Yeni Ay'ın yolumuza çıkardığı her türlü taze enerjinin tüm etkilerini işte o tarihten sonra daha net hissedeceğiz, demek ki. Satürn Yeni Ay derecesine çok yakın bir pozisyonda; bu ortalığı sertleştirecektir. Bunun tek nedeni kendimiz ve eylemlerimiz ile ilgili sorumluluk almamız gerekliliğidir.  Satürn zor sorular sormamızı ve istediğimizi söylediğimiz şeyler ile davranışlarımızın / eylemlerinizin uyumu konusunda bizleri dengeye sokmaya çalışabilir. Satürn, gerçeklik kontrolü yaptırır, gerçek dünya dersleri verebilir. Sorumluluk almadığımız bir şeyle yüzleşmek zorunda kalabiliriz ya da hedeflerimize ulaşmak için gerekli olan bir zorlukla karşı karşıya kalabiliriz. Satürn oyuna dahil olduğunda korkmayın. Zira başa çıkabileceğimiz dersler olacaktır. Yaradan asla kaldırabileceğimizden fazlası ile insanoğlunu sınamaz. Büyümeye / ilerlemeye devam edebilmek, seviye atlayabilmek ve kaderimizde olan yaşamı sürdürebilmek için zorlanmamız gereken sınavlar yaşarız. Maalesef yan gelip yatma ile bu sınavlar asla geçilmez. Bu tarz bir zorluk / engel fark ederseniz, buna dayanacak ve üstesinden gelecek gücünüz olduğunu bilin; tabii yolun sonunda ödüllendirileceğinizi de. Satürn'ün sınavlarından sonraki ödülleri muhteşemdir. Bu konuların sorumluluğunu bilmek ve sebat göstermek uygun olacaktır. Uzun vadeli hedefler oluşturmak ya da zorlu bir etabı aşmaya karar vermek adına harika. Ayrıca Yeniay Pluto / Ay Düğümleri orta noktasında. Orta Noktalar kitabımda bu detay için yazdıklarım şöyle;

Pluto / Ay Düğümleri


Prensip olarak; geçmişe ve geçmişin şartlarına yoğun çekim hissetmek (kişinin bunun üstesinden gelmesi ile önemli başarı elde etmesi), geçmişle büyük mücadele içinde olmak, kişinin üzerinde büyük etkisi olacak ve güç mücadeleleri yaşatacaklarla bağlantıda olması, büyük kitlelerin ortak kaderleri / kadersel temaları, başlangıçlar / ilişkiler yoluyla önemli dönüşümler / transformasyon yaşamak, tanışmalardan / bağlantılardan büyük beklentiler içinde olmak, kitleler üzerinde etki sahibi olmak, devrim yaratmak, yeni / farklı bir görüşü gündeme / kamuoyuna sunmak..


Yeniay bu noktayı tetiklediğinde ise;

Ay = Pluto / Kad

Diğerlerinin baskısına karşı savunmasız hissetmek, geçmişin bunaltıcı baskısı, kişinin bağlantılarında / ilişkilerinde kişilerin kişisel gelişimini destekleyip / desteklemediklerine karşı dikkatli olması, diğerlerinin / kadın figürlerinin etkisi ile değişen zihinsel tutumlar, yüzeysel / geçici bağlantılar / ilişkiler, diğerlerinin varlığından duygusal olarak sıkılmak / baskılanmak, duygusal dünyayı / ifadeyi geliştirememek, gerçekten yalnız olmaktan çekinmek / acı duymak.

* Progres ve transit etkilerde: diğerlerinin kederleri / üzüntüleri yüzünden duygusal baskı hissetmek.


Dolayısı ile köklü dönüşüm zamanlarına işaret eden etkiler altında olacağız. Satürn kavuşumu gereken azmi sağlayabilir. Merkür retronun da enerjisi ile bu hissedilen olumsuzluklara karşı harekete geçme adına mükemmel bir süreç olabilir. Değişmesini istediğiniz eski olan her şeye karşı koyacak bir güç kendini gösterebilir. Satürn enerjisi genel olarak pandemi açısından olumsuz bir sürece de işaret edecektir, dikkatli olmakta yarar var. Bu hastalıktan Mart 2023 öncesinde kurtulmak pek mümkün görünmemekte, yani Satürn Kova burcundan çıkmadan pek olası değil. Jüpiter ve Uranüs arasındaki olumlu etkileşim de önümüzdeki süreçte uranüsyen gelişmeleri arttırabilir. Kesinlikle sınırlayıcı düşüncelerden ziyade daha umut vaad eden bir etki yaratacaktır. Yeni fırsatlardan yararlanmak, farklı olanı denemek için sizi sınırlayan kendi bilinçaltı kayıtlarınıza odaklanmanızı öneririm. Fark ettiğinizde aslında kendi kendinizi sabote ettiğinizi bile görebilirsiniz. Kendinizle ilgili şüphelerinizi fark edin ve üstesinden gelmek için gerekli sorumlulukları alın. Uranüs uyanış gezegenidir; Jüpiter ile güç birliği yaptığında "aha" dedirtecek aydınlanmalara, fark edişlere yol açar. Zihni daha büyük ve parlak ufuklara açmak adına gerekli temizlikleri yapın, yeni bakış açılarına kapınızı açık tutun.

Yeni Ay Oğlak tk yıldızının kalbinde gerçekleşecek; Ay burada pek rahat değildir ve kendini izole hissedebilir. Dolayısı ile bu zaman sürecinde öğrenilen dersler zorlayıcı gelebilir. Düşünme ve hayal gücü açısından iyi bir pozisyondur; bu bölge Merkür yönetiminde zira. Ancak bu zihinsel aktiflik bazen kendimizi dinlemeye engel olabilir. İçgüdülerimize güvenmeyebilir ve karşımıza çıkan her sorunu mantık ile çözmeye çalışabiliriz. Bu süreç bazen vücudumuzu da zorlamamıza neden olur, o yüzden sağlık açısından dikkatli olmakta yarar var. İlişkiler açısından özveride artış, ihtiyacı olana yardım isteği ve bilinçsizce  duygusal / maddesel bağımlılık sorunları yaşayan kişilerle sınanabiliriz. Sanatsal aktiviteler adına çok uygun bir zaman dilimidir. Austin Coppock, bu dekanı "Gökyüzü & Dünya" olarak adlandırmış. Yani her ikisinin arasındaki boşluğu doldurmak ile ilgili olduğunu düşünmüş. Dolayısı ile bazı belirsizlik hissedilecek olayların gündeme gelmesi söz konusu. Duygusal bir bağımsızlık dürtüsünün destek görmemesi sebebiyle bir nevi yabancılaşma kendini gösterebilir. Ay, zihni destekleyen bir gezegen ancak çoğu zaman bedeni, kendini göz ardı etmeye yol açabilir. Gökyüzünde Uranüs karesi olduğunda kolektif etki huzursuz ve devrimci bir hal alır. İnsanları hayrete düşürecek bir olay bile vuku bulabilir ki Prenses Diana'nın vefat ettiği kaza da böyle bir etki altında gerçekleşmişti. Şok edici ani olaylar yaratır. Hatta UFO bile görebilirsiniz yani olağan dışı olaylar gelişebilir. Beklenmedik alametlere şaşırabiliriz. Aynı zamanda büyük yeniliklere, buluşlara, icatlara da yol açar. Venüs her ne olursa olsun güvenlik ve rahatlama sağlayacaktır. Venüs güvenlik ve bereket sağlar, derin bir sevgi ve şefkat demektir. Fiziksel sevginin, birbirini seven ve sayanlar arasındaki ilişkinin, birbirine ihtiyaç ve arzu duyanların desteklenmesi söz konusu. 

12 derece Kova burcunda, Armus sabit yıldızı etkisi mevcut; Mars ve Merkür doğasında bir yıldız. Kritize etmeye düşkün bir zihin, uyumsuzluk, aşağılık, istikrarsızlık, utanmazlık, sıkıntılı ve çekişmeli bir karakter anlamında. Sanki dırdır yapan biri gibi; umarım yapıcı eleştirileri beraberinde getirir. Olumlu olarak bu yıldız insanların kendilerini geliştirmesine motivasyon sağlamakta, ancak rahat yaşamayı seven ve mücadelenin sorumluluğunu almayı istemeyenler bunu olumsuz algılayabilir. Armus, karşı tarafı bir psikoloji projesi gibi ele alır ve eleştirebilir. Çalkantılı durumlardan istikrarlı hallere geçiş için bazıları tarafından kritize edebiliriz ya da bizler bu rolü üstelenebiliriz. Böyle durumlarda olayları kişisel algılamamak ve yapıcı, sabırlı olmak önerilir. "Gökyüzü & Dünya" bakış açısı ile belki de hiç bir yere ait olmadığımızı hissettirecek durumlar içinde kalabiliriz. İlişkiler bu aşamada çok yardımcı olacaktır. Ay, Kova burcunun 2. dekanında kendini incinmiş ve savunmasız hissettiğinde sosyalleşme eğiliminde olur. Ama kritize etmeyi seven Armus ile potansiyel yakın ilişkilerde daha izole olmaya neden yaratacak tepkiler görülebilir. Bu elektrik yüklü etkilerden korunmak için artık düz harekete geçmiş olan Venüs desteğini kullanın; sosyalleşin, bağlantılar içinde olun. Bu dekan Merkür tarafından yönetiliyor. Ünlü Kova asiliği burada hissedilir ama yumuşak bir maske ile maskelenmiştir. Kova 2. dekan kara kara düşünen ve hatta bazen küstah olabilecek etkiler barındırır. Hatta sizi elektrik akımına sokabilecek itici Uranüs gülümsemesi burada etkili olur. İrade gücü yüksek ve hedeflerine ulaşmaktan vazgeçmeyecek azme sahiptir. Ama başka birinin çalışmasını yeniden yapılandırma ve modernize etme yönünde de çok başarılıdır. Zodyağın bu bölgesi olumsuzlukla karşılaştığında asla yaygara yapmaz, aksine kolayca süzülerek geri çekilmeyi bilir. Öz saygının yüksek olması buna zemin hazırlayabilir. Ama Akrep antiscia sebebiyle intikamcı özellikler barındırabilir, hatta bu intikamı ceza ile birlikte soğuk servis eder. 2. dekan soğuk tavrı ve egosu sebebiyle züppe gibi görünebilir, dikkat etmesi önerilir. Ne olursa olsun genel olarak Kova'nın en sempatik bölgesi de burasıdır. Oğlak tk yıldızı simgesi olan Oğlak'ın kuyruğu balık olduğundan resmen bir hava ve su arasındaki köprüye benzer. Kova'lar duyarlı olarak bilinmezler ama bu durum 2. dekanda değişiktir. Artık bu bölgede başlayan Kuğu tk yıldızı etkisi ile bu alan biraz daha yumuşaktır. Kuğu bembeyaz güzel tüyleri ile simsiyah derisini saklar. Kuğu asil bir boyna sahiptir, bu yüzden Kova 2. dekan da en travmatik durumlarda gururlu davranır ve başını dik tutar. 

Güneş Kova 2. dekanda güce sahip değildir ve egoyu güçlendirecek yıldızlar burada bulunmaz. Dolayısı ile Güneş bu bölgede yaşamın erken dönemlerinde egemenliklerine sahip çıkmakta zorlanan kişilere işaret edebilir. Güneş bu bölgede toplum baskısından rahatsız olabilir ve kendine güven eksikliği duyabilir. Kibirli kişiler karşısında yönlendirilebilir ya da zor anlaşabilir. Saf çocuklara benzer Güneş bu konumda. Olgunlaşıp bilgelik kazandıkça kendine uygun kişileri bulmayı öğrenir ve çevresi tarafından kabul edilmeye başlar. Diğerleri tarafından benzersizlikleri ile övgü bulduklarında resmen Güneş burada çiçek açabilir. Biraz utangaç olsa da çekingen bir davetkarlığı vardır. Güneş 2. dekanda sessiz bir çekicilik taşır ve gözlerinde davetkar bir pırıltıya sahiptir. 


Vedik Astroloji'ye göre Yeniay Shravana nakşatranın 3. padasında netleşiyor; pada Merkür etkisinde gözlem yapmak ve iletişim gerektiren işlere yönelmek adına uygun olabilir. Ay yönetimindeki Shravana, kuzey bölgelerle ilgili olduğundan Rusya ve Ukranya krizine odaklanmaya sebep olabilir. Shravana kalıcı zaferler verebilir ancak kişinin doğru yoldan ayrılmasını kabul etmeyen bir alandır. Egonun esiri olan kişiler açısından çok sorunlu sonuçlar yaratabilir. Genel olarak öğretmenleri, terapistleri, danışmanları, politikacıları, seyahat / turizm işlerini, hizmet sektörünü, basın ve medya sektörünü, halkla ilişkileri, iletişim konularını ve dinleme üzerine meslekleri örn. çağrı merkezlerini ifade edebilir.  Topluma yapılan şaşırtıcı açıklamalarla ilgili olabiliyor. Sembolü kulaktır. Programlı ve düzenli çalışma talep eder. Kişilere dinleyerek anlama tavsiyesinde bulunur. Sessizlik ve derin dinleme anlamında. Dolayısı ile gereksiz söylemlerden uzak durma tavsiye edilir. Stratejik olmak gerekecektir. Genel olarak ekonomik alanda belirsiz bekleyişler görülebilir. Bu süreçte kulak sorunları, egzama, romatizma gibi hastalıklarda artış gözlemlenebilir.


Yukarıda bahsetmediğim diğer bir orta nokta ilişkisi de Jüpiter = Uranüs / Mars. Yine kitabımdan alıntı ile kısaca tarif etmek gerekirse;

Jüpiter = Mars / Uranüs

Ani ve hızlı genişleme, büyüme dönemleri, kişinin eylemlerinde ve davranışları aşırı olarak engellenmesi ancak bu kısıtlanmanın aslında kişiyi ileri taşıması ve büyütmesi, yüksek özgüven, biri durumun doğru zamanda ve doğru şekilde kavranması ve idrak edilmesi ile harekete geçebilmek, güç çekişmelerinde başarı elde etmek, sıra dışı durumlardan şanslı çıkmak ve fırsatlar yaratmak, kazalarda, tehlikeli / risk içeren gelişmelerde şans elde etmek, yaralanmalarda ya da operasyonlarda şanslı olmak, hevesli, coşkulu ve enerjik tutumlar sayesinde fırsatlardan yararlanabilmek.

* Progres ve transit etkilerde: heyecan verici olduğu kadar kişiyi yıldırabilecek ve gözünü korkutabilecek bir fırsatın kabul edilmesi ki bu fırsatın başarı getirme olasılığı yüksektir.


Uranüs'ün teknoloji üzerindeki etkisini hesaba katarsak önemli firmaların sanal gerçeklik dünyasına hızlıca ve artan bir oranla girişlerine şahit olabiliriz. Dijital bağlantılı her türlü meslekte hızlanma söz konusu olabilir. Bu görünümler şu anda başı çeken sanal dünya devlerinin karşısına yeni ve potansiyel rakiplerin çıkmasına da yol açabilir. 



Zerrin Zindancıoğlu

ASA, MAPAI, Member of OPA, ISAR Cap
Profesyonel Astroloji Derneği (P.A.D.) Kurucu Üyesi



Kaynaklar; 
- Numerology of Astrology / Degrees of Sun - Lynn Buess
- Fixed Stars - B.Brady
- The Living Stars - Dr. Eric Morse
- Zodiac Decan Handbook / Darkstar Astrology
- Vedik Astroloji - Şebnem Ekşib
- Takımyıldızların Mitolojil Öyküleri / Yasemin Örs

- Darkstar Astrology



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder