11 Kasım 2013 Pazartesi

Aşure Sever Misiniz? - Astrolozi





Aşure Sever misiniz? Peki ya yediğimiz sevdiğimiz bu güzel tatlı nereden çıktı, hangi yollardan günümüze ulaştı? Haydi, hep birlikte hatırlayalım…

İnanca göre Muharrem ayının 10`unda Nuh Peygamberin gemisi tufanın sularından kurtulup, Cudi Dağı`nda karaya ulaşır. İşte bu kurtuluşu kutlamak için geminin ambarında kalan bütün tahılların katıldığı bir tatlı yapılır. Yapılan bu güzel tatlıyı gemidekiler yerler. İşte o günden beri her yıl Muharrem ayının 10’unda `Aşure` yapılarak tanıdıklara, komşulara gönderilir gelen misafirlere ikram edilir. Böylece hem bu güzel lezzet, insanlarla paylaşılmış olur, hem de Nuh Peygamberin serüveni yeniden hatırlanır. Peygamberimiz Hz.Muhammed, Ramazan ayından sonra en hayırlı ayın Muharrem ayı olduğunu belirterek bu ayda yapılacak ibadet ve oruca dikkat çekmiştir.
Görüldüğü gibi bizler toplum olarak `Nuh` un Gemisi` denilince, olaya Ağrı Dağı`nda gemi kalıntısı arayan Amerikalı astronotlardan farklı bakan bir kültürün sahipleriyiz. Ayrıca biliyoruz ki, Muharrem ayının 10`unda kutlanan `Aşure Günü` nün diğer dinler için de farklı anlamları var. 

Aşure Günü`ne rastlayan diğer inançlarla da ilgili bazı olayları sıralayalım: Muharrem ayı tarih boyunca yaşanan özellik ve güzelliklere sahne olmuştur. Geçmiş peygamberlerin düşmanlarından kurtuluş mucizeleri hep Muharrem'in 10'unda yaşanmıştır.
-Allah, Hz. Musa`ya Aşure Günü`nde bir mucize göndermiş ve Kızıldeniz`i yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
-Hz. İbrahim'in Nemrut'un ateşinden korunmuştur.
-Hz. Yunus, Aşure Günü`nde balığın karnından kurtulmuştur.
-Hz. Adem`in tövbesi Aşure Günü`nde kabul edilmiştir.
-Hz. Yusuf, kardeşlerinin attığı kuyudan o gün çıkartılmıştır.
-Hz. İbrahim`in oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
-Hz. Eyüp hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
-Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi bu günde olmuştur.
-Hz. İdris bugün göğe yükselmiştir.

Büyük mucizeler hep Muharrem'in 10'uncu gününde gerçekleşmiştir. Bundan dolayı Peygamberimiz Hz. Muhammed de Muharrem ayını Ramazan'dan sonra gelen en kutsal ay olarak haber vermiştir.
Ayrıca ilk muhacir kafilesi de Muharrem ayında yolda çıkmış, böylece ilk hicret kafilesini de yola çıkaran Muharrem ayı birinci ay olarak seçilmeye layık görülmüştür. Ne var ki tarihin derinliklerinden gelen bunca sevindirici olaylara sahne olmakla kalmamış, daha sonraları 61 tarihinde vicdanları sızlatan üzücü olaylar da Muharrem ayının 10’unda cereyan etmiş, Ehl-i Beyti'nin yetmiş iki eşsiz büyüğü Hz. Hüseyin'le birlikte Muharrem ayının 10’unda Kerbela'da şehit edilmiştir. Böylece bu gün gönül yakıcı, vicdan sızlatıcı ıstırap günümüz haline dönüştürmüştür.
Muharrem ayı ve aşure günü, Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da kutsal sayılırdı. Nitekim Peygamberimiz Medine’ye hicret ettikten sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi. Bunun ne orucu olduğunu sordu. Yahudiler, “Bugün Allah’ın Musa’yı düşmanlarından kurtardığı, Firavun’u boğdurduğu gün. Hz. Musa, şükür olarak bugün oruç tutmuştur.” dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz de, “Biz, Musa’nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz.” buyurdu. O gün oruç tuttu ve tutulmasını da emretti. Ancak ertesi sene Ramazan orucu farz kılınınca isteyenlerin tutmasını söyledi. Peygamberimiz (sas), bu günle ilgili olarak, “Zilhiccenin son günü ve Muharrem’in birinci günü oruç tutan, o yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur.” buyuruyor.

Son söz olarak; Aşure Günü bir Anadolu kültürüdür. Yüzyıllardır birçok medeniyetin bir arada kardeşçe yaşadığı bu güzel topraklarda önemli olan bu güzel kültürü hep birlikte sahiplenerek bizden sonraki nesillere de bunu taşımaktır.
Paylaşımlarınızın; hoşgörü, sevgi ve saygıyla olması dileklerimle…


Didar Çiftçi Çetin'e yardımlarından dolayı teşekkür ederim..

Astrolozi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder