6 Şubat 2017 Pazartesi

Jüpiter Geri Hareketi Başlıyor (6 Şubat - 9 Haziran 2017) - Astrolozi



Etkilerini anlamak önce zannediyorum önce Jüpiter'i tanısak daha iyi olur.. Jüpiter diğer adlarıyla Erendiz ya da Müşteri, Satürn ve Mars arasındaki en büyük gezegendir, sanki küçük bir güneş sistemi gibidir. Gücü, bizi korkutan sınavların gezegeni Satürn'den daha fazladır. Turuncu dev bir gaz topu gibi olup, 4 adet büyük, 1.000'e yakın küçük uydusu bulunur. Bu büyük uydularının bazıları neredeyse Dünya'mızın yarısı kadardır. Güneş'e benzer özellikleri vardır; kendi kendine enerji üretir. Burçları, retroları ile beraber 12 yılda dolaşır. Yani metrik sistemi oluşturur; yılda bir burç atlar ve Dünya'mızdan Venüs'ten sonra çıplak gözle görülebilen en parlak gezegendir.

Jüpiter, şans, büyüme, gelişme, neşe ve keyif için gerekli etkileri verir. Açılma, genişleme, fırsatlar, felsefeler, dini görüşler, ahlak kavramı, uzak yolculuklar, ukalalık ve çok bilmişlik.. Eski Astrologlar Jüpiter için evrendeki Yaratıcı'nın 2. parçası demişler; sanki bir sigorta yani ekstra bir güçtür. Tanrı'nın bize yardım eden yönü diyebiliriz. Yunan mitolojisinde büyük Zeus ile temsil edilir. Rengi turuncudur, hatta bir yerlerde Budist rahiplerinin tuniklerinin bu yüzden turuncu olduğunu okumuştum. Maddeye hakim olan, içimizdeki aydınlığı, maddenin üzerindeki ruhu, hiç solmayan bir ışık gibi temsil eder. İçimizdeki ahlakı, çalışma hayatımızı, olayları kavrayışımızı ve abartma şeklimizi de anlatır. "Çok" ve "Bolluk" demektir. Kenidmizi nasıl görüp, görüşümüzü genişletebilmemizle yakın ilgilidir. Eğitim, ruhsal seviyemiz, karşımıza çıkan olanaklar, şanslar ve fırsatlarla ile bağlantılı. Haritalarımızdaki Jüpiter açıları bunları nasıl değerlendirebileceğimizi yansıtır. Güçlü bir Jüpiter, optimist ve pozitif düşüncelere sahip insanların haritasında bulunur. Bu kişiler, zorluklar karşısında, yenilgiyi kabul etmezler ve çıkış noktalarını kolay yakalarlar.


Jüpiter, insanları belli sistemlerle daha iyiye ulaştırmak için doğmuş olan dinleri de temsil eder; hayata baktığımız bir pencere gibidir. Karmadaki sorunları çözebilen bir etkisi vardır; büyük bir koruyucudur. Sanki bir kalkan gibi bazı kuyruklu yıldızların ve astroid kuşağının, Jüpiter'in çekim alanına kapılıp dünyaya ulaşamadığını biliyoruz. Sayısı 9'dur. Zodyak'taki doğal evi 9. evdir. 1'den birlik ile başlayıp, 8'de sonsuzluktan geçip 9'a yani tanrısallığa ulaşılır; 9 kutsal bir sayıdır. Feng Shui'de mekanlar 9'a bölünür ve Jüpiter Grand Duke olarak adlandırılır. Tüm Doğu inanışları Jüpiter üzerine çalışır ve tek tanrılı dinlerde de anlamı öne çıkar. 3 büyük peygamberin Jüpiter ve Satürn'ün kavuşum dönemlerinde doğduğu rivayeti vardır.


6 Şubat ve 9 Haziran 2017  arasındaki Jüpiter retrosunda ise bizler, görünenin ardındaki gerçeklere daha çok odaklanabiliriz. Hayatta çok güçlü olabiliriz, örneğin, çok güzel, çok zengin veya çok akıllı vs. Ancak bunlara sahip olmak, ego, kibir gerektirmez. Bizler bir puzzle parçalarıyız; yani bir Bütün'ün. İşte bunu farkettiğimizde Jüpiter kalkanı, ödülleri çalışmaya başlar. Ancak bu retro dönemi bu kalkanın çalışmaktan çok, kişilerin bu idrake varmaları için işleyen bir süreçtir. Hayatta kendimizi gösteriş şeklimiz bile değişebilir. İmajımız, kendimizi ifade ediş biçimimiz hatta fiziki kilo değişimi görülebilir. Her zaman yiyip de kilo almadığımız bazı besinler, bu süreçte kilo yapabilir. Aslında bu değişimler içsel çelişkiler sonucunda doğar; bir tepki gibi. Bugüne kadar yaptığımız doğrular, yanlışlar, felsefi bakış açılar, inançlar sorgulanacaktır; gerçeği arama dürtüsü yoğunlaşabilir. Tabii eğer şişirilmiş egolar var ise, ilk sınanacak bunlardır. "Ben şunu yaptım senin için" yakarışları retro sürecinde daha fazla duyulabilir. Büyüttüklerimiz, şişirdiklerimiz, abartılarımız testten geçecektir. Sakıncalı ve saklı görüp üzerini kapatmaya çalıştığımız yanlarımız, ortaya dökülebilir. Bu dönemde inançlar üzerinde ciddi değişimler, iç sorgulamalar yaşanabilir. Farkındalık düzeyi ile ilgili olarak daha da yanlış inançlar peşinden gidilebilir. Ancak şu bir gerçektir ki, farkındalık ne kadar yüksek ise büyük gezegen görevini o derece güçlü yapar, o derece ayrıcalık verecektir. Nerede ne hatalarımız varsa, bu dönemlerde yüzümüze vurulabilir, sivri yanlarımızı yontmak, yumuşatmak için güzel ve değerlendirilmesi gereken bir süreçtir. Farkındalık aslında hazmedilmiş olmalıdır, işte bu retro dönemi bunu ifade eder.


Duygusal olarak iç sorgulama dönemi diyebiliriz. Hangi duygumuzu şişiriyoruz, hangi yeteneklerimizi abartıyoruz, sevgilimizle ya da çocuklarımızla ilişkimizde çok mu bencil davranıyoruz, cömertlikte, hayırseverlikte aşırılığımız mı var, bizi ilgilendirsin ilgilendirmesin etrafımızdaki olayları çok mu kontrol etmeye çalışıyoruz, kendimizi fazla mı öne sürüyoruz, cümlelerimize hep "ben" ile mi başlıyoruz ya da eleştiriye hiç mi tahammülümüz yok. İşte yüzleşeceğimiz konular.. Bu arada entelektüel ve yüksek konumda kişilerle, hukuk konularında ve akademik veya yurtdışı bağlantılı işlerimiz varsa, aksiliklerle, tıkanmalarla karşılaşabiliriz. Jüpiter ilerlemenin, optimizmin ve idealizmin gecegeni. Geri harekette olduğunda bizler kendi dini ve felsefi inançlarımızı, ideallerimizi hatta ahlak anlayışımızı bize öğretildiği tarzda değil de, kendi bildiğimiz, doğru gördüğümüz şekilde oluşturmak isteriz. Sezgisel sorularımızın cevaplarını sadece kendi içimizde bulabiliriz. Olaylara fazlaca geniş çerçeveden bakar, detayları atlayabiliriz. İşte tam bu noktada Başak burcunda sergilenmesi gereken titizlik, analizci özellikleri boş vermişlik görülebilir. 




Malum bu geri hareket bu yıl Terazi burcunda gerçekleşecek; uyum ve denge arayan ilişki kuabilen iyimser, duyarlı, huzur arayan, ılımlı sevecen, tarafsız, adil ve eşitlikçi bir burç. Jüpiter, Terazi burcunda üçlü yöneticiliğe sahip yani zayıf değil. Terazi en çok ikili ilişkilerle alakalı; Koç gibi tek başına değil de, ilişkiler sayesinde farkındalık düzeyine erişmek amacıyla buradadır. İlişkilerde denge, huzur ve adalet onun için önemlidir Uzlaşmakta ustadır. Diğerlerinin nasıl hissettiklerine önem verir ve bu şekilde barış sağlayabilir. Jüpiter'in bu burçta konumu, yaptırım gücüne müsait. Terazi'nin aradığı özellikler Jüpiter doğasına uygun; yani özelliklerini rahatça sergileyebilir. Hukuk ve adalet sisteminde eşitlik ve haktan yana olabilmek, sosyal alanda işbirliği yapabilmek, halkla ve uluslararası ilişkiler kurabilmek adına uygun bir pozisyon. Diğerlerini cesaretlendirici, onurlandırıcı hareketler ortaya koyulabilir.  Burada aşılması gereken en önemli nokta malum Terazi'nin gölge özelliği olan kararsızlıktır. Jüpiter'in temsil ettiği eğitim, hukuk, adalet, uluslararası ve yurt dışı konular, inançlar, yaşam felsefemiz ve bilgimizi derinleştirmek istediğimiz alanlar konusunda kararsızlıklar, haritalarda Jüpiter'in alabileceği zorlayıcı açılarla gün yüzüne çıkabilir.


Jüpiter'in geri hareketi süresince Terazi'deki başarı çıtası biraz geri çekilecek görünüyor. Bazı durumlarda ise gereğinden fazla uzlaşmacı ve uyumlu olmak yönünde dengeler bozulabilir. Bu aşırı gayret, genelde arada kalmaya ve kararsızlıklara sebebiyet verebilir. İlişkilerde çıkarcılık amaçlı uyum dürtüsü yükselebilir.  Tanıtım, pazarlama, halkla ilişkiler konularında tarafsız ve adil olmakta zorlanabiliriz. Tarafsız ve adil hüküm verme zorlaşabilir. Egosantrik hareketler artabilir; çıkar amaçlı ilişkiler kurulabilir. Başkalarını dinlemekte zorlanabiliriz; hatta güvenip akıl danıştığımız kişiler konusunda bile yanılgıya düşebiliriz. Fikir birliği oluşturmamız gereken alanlarda zorlanmalar, engeller oluşabilir. Jüpiter'in şans ve fırsat tanıyan enerjisi malum 6 Şubat ve 9 Haziran arası biraz kendini geri çekecek. Yaşadığımız ortamlarda estetik ve dekoratif dokunuşlarda sonradan pişmanlık yaratabilecek kararlar almamız mümkün. Parasal olarak yanlış alışverişler, sonradan beğenmeyeceğimiz harcamalar yapılabilir. Sakin ve nazik olmaya çalışırken ani duygusal patlamalar yaşanabilir. İlişkilere daha fazla ihtiyaç duyabiliriz ya da sosyal yaşama. Kişisel özgürlük alanımızı korumaya ya da yapılandırmaya çalışırken, yalnız kalma ihtiyacı zor anlar yaşatabilir. Diğerlerine yararlı olma yardım etme, gereği yokken işbirliği içinde olma dürtüsü yükseleceğinden olur olmaz ilişkiler de kurulabilir. Partnerimizi düzeltme ve uyum yaratma çabası fazlasıyla sabrımızı yıpratabilir. 


Dolayısı ile başta ilişkiler, ortaklıklar ve evlilik olmak üzere, Jüpiter'in konuları olan eğitim, hukuk, pazarlama, uzak seyahatler, uluşlararası işler, medya ve internet alanları, konserler, fuarlar, din, inanç ve felsefe gibi alanlarda yeni başlangıçlardan çok, eskiye dönük işlerimizi bitirmeye, bu alanlarda yardımlaşarak, destek alarak ilerlemeye, yeni ilişkilerden çok süregelenlerde adil ve uyumlu olmaya çalışmalıyız. Adalet ve uyum aradığımız alanarda daha detaycı ve daha eşitlikçi olamay özen gösterelim. Kararsızlılar bu süreçte bizleri yorabilir. Tereddütlü, yüzeyseli fazla kabullenici ve uyum uğruna her ieye katlanan, hiçbir şeyden vazgeçemeyen, yapmacık, tembel, zevklere aşırı düşkün ve kendini pahalı objelerle önemli konuma oturtmaya çalışan, tartışmalardan kolay kaçan, rahatına, konumuna aşırı düşkün, yapılması gerekeni sürekli erteleyen, disiplinsiz, sürekli etki altında kalan, hayır demeyi beceremeyen ve en önemlisi kendine güvensiz duygular, düşünceler, davranışlar önce kendimizde daha sonra çevremizdekilerde görebileceğimiz özellikler olabilir. Estetik kaygılarımız, dış görünüme verilen önem ise bu süreçte artabilir.




Kendimizi ve başkalarını önemsememize, haklılığımıza, ciddiyetimize, samimiyetimize ikna etmek için binlerce bahane bulsak da, kalbimiz her zaman gerçeklerin farkındadır. İşte o vicdan, Jüpiter'dir. Gerçekle yüzleşmek zordur! Ama hatalarla hatta boş vermişliklerle yeni bir yola çıkmak da mümkün değildir. İleri harekete geçtiğinde elimizdekilerle yeni bir şans, talih, bereket ve bolluk anlayışı ile devam edeceğiz. Sanki gökyüzü diyor ki; evet, sen ne yaptın bu inanılmaz düzen için, bir faydan var mı bu sisteme. Hak yolunda ne kadar adilsin ki, adalet istiyorsun? Takkeyi önümüze koyup, belki kendimizi biraz frenlemek ve gereken düzenlemeleri yapmak için gökyüzü yine bizlere fırsat sunuyor..



Zerrin Zindancıoğlu, ASA, MAPAI




4 yorum:

  1. Harika bir yazı harika bir yorum yüreğinize sağlık.E bize düşen de takkeyi önümüze koyup düşünmek.Ne demişler:"Düşün düşün b.ktur işin" :)))

    YanıtlaSil
  2. Bu demektir ki adaletin olmamasi bu dunya uzerinde, yasayan insanlarin adilsizliginden kaynaklaniyor :(

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel yazmışsınız, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil