12 Aralık 2017 Salı

Yay Yeniayı (18 Aralık 2017) - Astrolozi


18 Aralık sabah saat 9:30'da 2017 yılının son Yeniayı yani Güneş ve Ay kavuşumu netlik kazanacak; bu enerjiler altında yepyeni bir yıla gireceğiz. Ay Duraklarından Şevle'de gerçekleşecek kavuşum için zor işlerin başarılabileceği yorumu yapılmış kadim astrologlarca; ancak buna rağmen olumsuz etkileri de olduğu kabul edilmiş. Özellikle dini konularda fikir ayrılıklarına neden olacağı gibi dinsel sofuluğa da yol açabilirmiş bu etkiler. Yay burcunun son dekanı Ophuichus takım yıldızına ait bölge; hani şu temcit pilavı gibi her yıl belli zamanlarda 13. burç diye adlandırılan takımyıldız.. Akrep takımyıldızının son bölümü olarak düşünün. Akrep'in tutkusu çok yoğundur bu bölgede; Ay burada karanlıkta yol almayı hafife alabilir. Kaygan yılanlar, ejderhalar, akrepler.. tutku, hırs, ihtiras fazla bu bölgede. Yeniay'ın Galaktik Merkez derecesi ile hizalanması alında tüm kötülükleri telafi etmek için bir fırsat. Zane Stein'ın, Philip Sedgewick'in kitabında söylediğine göre;

"Galaktik Merkez'i İlahi bir şekilde esinlenilen bilgileri, doğrudan beynimizin alıcı gri cevherine yönlendiren bir uydu çanağı gibi düşünün. Eğer Tanrı'ya inanıyorsanız, bu algıladığınız bilgiler, iç sesler gerçekten 'O' olabilir. Her ne olursa olsun, bu bağlamda akışı bitmeyecek yeni bilgileri sindirebilme olanağına sahip olursunuz. Bu psişik enerjileri görmezden gelip kabul etmediğinizde ise stres ve karışıklık paçanızı bırakmaz. Ama bu bağlantıları bilinçli olarak kullanabilirseniz, ruhsal önemli gelişmeler, yol almalar yaşanır, önemli bilgilere ulaşılabilir. Ruhunuzla bağlantıda olmanız bu derecede çok önemlidir. Haritalarınızda bu derece vurgulanmışsa, ruhani yaşamla bağlantı kurmaya ihtiyaç duyarsınız."

Nedir bu Galaktik Merkez;
Astronomide Gökada Özeği denen, bir galakside (ki bizimki Samanyolu) tüm gökcisimlerinin etrafında döndüğü merkezdir. Güneşimiz saniyede 100 milden fazla mesafe kat ederek galaktik merkez etrafındaki turunu 250 milyon yılda tamamlar. Yıldızlararası toz ve iri cüsseli Kara Delik yüzünden merkezi göremeyiz. Dünya bakışlı sistemle bizim galaktik merkez 27 derece Yay takımyıldızı doğrultusunda yer almaktadır. Güneşimiz, galaktik merkezin etrafındaki turunu kendisi gibi milyarlarca ile birlikte sürdürmektedir.


Yay burcunun bu bölgesi ikili etkiye sahip bir bölge. Evrene, sisteme ve yaşam sizi nereye itekliyorsa, güvenmek bu noktada çok önem taşımakta. Birçok gelişme yaşayabilir, gerçekliğin sarhoşluğuna kapılabiliriz. Bazen de bilinmeyene büyülüleyici ilgi duyabiliriz. Diğer yandan da meydan okuyucu bir havaya bürünebiliriz. Laibrentler hissettirir bu dekan. Güçlü psişik kalkanlarımızın olduğundan emin olmalıyız. Bazılarımız Yeniay sürecinde ilerlemelerinin durduğunu, ağırlaştığını düşünebilir. Bazıları ise yollarına daha da uyumlanabilir; ama gerçek şu ki bekleyişlerle sabırlar gelişir. Geçtiğimiz dolunay sürecinde üzerine düşeni yapamayanlar tuzaklara daha kolay düşebilir tabii. Ayrıca Yay burcunun son dekanı bir konuda profesyonelleşmeyi yükselmeyi ancak bu gücü kötü amaçlarla kullanamayı da anlatabiliyor; yani bilinci zekayı kötülükle ifade etmeyi.

Yeniay derecesinde 2 sabit yıldızın etkisi var;
*Aculeus: kutuplaşmalar, saldırılar nedeniyle iç görüş kazanma, dayanma gücünün artması, körlük, vizyon darlığı
*Ophuichus'un sağ omuzundaki Kelb Arail; kişinin kendi yaralarının verdiği bilgelikle diğerlerine faydası dokunması, haya gücü, cinsel sapkınlıkları, cinsel yaşamın tolum yaşamında sorun yaratması, her türlü zehirlenmeleri, epidemik enfeksiyonları, pusuya düşürülmeyi, önceden planlanmış suçları, tıp insanlarını ve şifacıları ifade eder. Bu yıldızla ilgili fazla bilgi bulunmasa da, Eris ile güçlü bir tepki verebildiğini bazı kaynaklarda okudum ki Yeniay haritasında, yeniay derecesine üçgen açı yapan Uranüs ile Eris kavuşumda. Robson bu yıldız için;
"Kadınlar, sapkınlıklar, zihinsel yetersizlik nedeniyle talihsizlik yaşayabilirler." 
Ebertins ise;
"Bununla bağlantılı olan Neptün eğilimi olan kişiler, üzerinde toksinlerin yol açtığı bulaşıcı komplikasyonlara yatkın olurlar." demiş..

Yeniay yöneticisi Jüpiter ise Zuben Elgenubi ile hizalanmış;
Z. Elgenubi:  toplumsal reform, karanlık zorlu etkileri olan bir yıldız, affetmeyen, kötü niyetli, suça meyilli, bilinçli yapılan suçlar, aile problemleri, psikopatça suşlara uğramak, tutkulu mücadele, hırsızlık, yolsuzluk, damar hastalıkları, boğulma, saldırgan kişilik, cinayetler, çocuk kaçırılması, ihanet..


Yılın son Yeniayı olduğundan benim de konunun ana fikrine girmem biraz zor oldu; ancak önemini ifade edebilmek için yukarıdaki bilgiler gerekli. Yeniay tam tamına Satürn ve Venüs Orta Noktasında yer almakta. Sadece Satürn ile değerlendirmeye kalksa idik yeniayı, çok zorlanacaktık; ama Venüs ve Uranüs'ün üçgen açısı anlama ılım katmakta. Ciddi bir ilişkiler, yaşamın geride kalanını paylaşmak adına yeni tanışmalar, yaşamdaki rutini bozacak olumlu değişimler, geçmişi geride bırakıp yeni gerçekliği yaratmak.. Yeniayın 29 derecedeki Satürn ile yakınlığı oldukça önemli ancak Yay'ın son dekanındaki dualite gibi bu etkiyi pozitif kullanmak mümkün. Sorumluluklar dürüstlükle dikkate alınmalı ve işin altına eller sokulmalı. Zorluk, korku, endişe hatta tembellik verebilir Yeniay Ancak Venüs'ün sevecenliği, Uranüs'ün uyanış sağlaması ile Satürn de elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacaktır. Başarı vaadedebilir bu Yeniay. Daha fazla sorumluluk alma ile çevrede saygı ve tanınma sağlanabilir. Yalnız kalıp iç analizler yapmak, affedişler, işleri oluruna bırakabilmek ve şartların değişimine ayak uydurabilmek, yaratıcılığı aktive etmek olumlu etkiler verebilir. Gelecek için temel oluşturma ve yaşamı hem kendiniz hem aileniz için daha istikrarlı ve güvenli hale getirmek adına olumlu adımlar atılabilir. Yaşamın karmaşıklığını basitleştirmek ve verimliliği arttırmak işe yarayabilir. İlişkilerde kriz durumlarında diğerlerine rehber olma yol gösterme tavsiye verme özümüze iyi gelebilir. Aile bağlarını güçlendirebilir ve ilişkilerimizde istikrar sağlayabiliriz.

Aşk, ilişki ve sevgi ihtiyacımıza ışık tutacak bir Yeniay süreci. Daha anlayışlı olabilir, Satürn ile daha ciddi ve pratik yollar oluşturabiliriz. Karşılıklı saygı ve sevgi, sadakat, ilişkilerde taahhütleri beraberinde getirebilir. Yardımlaşma artabilir. Ciddi ilişkiler öne çıkabilir. Yeni aşklar ya da yıllardır tanıyormuşunuz hissi veren yeni tanışmalar oluşabilir. Yaş farkları, öğretmen - öğrenci ilişki dinamiği hissedilebilir. Mesafeler, meslek, finans, statü gibi başlıklar endişelere, gecikmelere yol açabilir. Yeniay çevresinde başlayan ilişkiler romantizm ve uzun süreli olma şansına sahipler. Venüs ve Satürn etkisi ile paranızı kurtarmak, yatırım yapmak için fırsatlar oluşabilir. Hedeflerin uzun vadeli  finansal geçerliliğini iyi hesaplayın. Ev mobilyaları, inşaat malzemeleri, emlak sektörü, elden para çıkmasına neden olabilir. Paranızı ihtiyaçlarınız doğrultusunda ekonomik kullanın. Kendinizi keşfetmenin ve içsel sezişlerin heyecanı var bu dönemde. Rahatlık bölgenizi terk etmeden, diğerleri ile sosyal ilişkilerinizi genişletmek adına kendinizi özgür hissedebileceksiniz. Bir değişim, hızla gelişen bir olay, eski bir ilişkiyi de canlandırabilir ve yenilenme sağlayabilir. Farklı kültürlerden, inançlardan, yaşam tarzlarından kişileri kendinize çekebilirsiniz. Sevgiden çok maddi değerlere önem verebilir bazılarımız. Eğer siz de bu grupta iseniz Uranüs'ün olumlu etkisi ile bazı hesaplanmış riskler almaya meyilli olacaksınız. Ani bir düşüş, beklenmedik gelir kaynakları oluşturabilir. Kumarbaz bir Yeniay.. Eski ve yeni, gelenekler ve gelecek, güvenlik ve risk.. dualiteler harmanlanmış.. Bağımsızlık, özgürlük uğruna daha fazla sorumluluk almaya kalkışabiliriz. Yaşamdaki mevcut çerçeveleri, yapıları koruyarak olumlu değişimler yapabiliriz. Bu süreçteki değişimler ve gelişmeler yakın gelecekte ve uzun vadeli geçiş sürecinin başlangıcı. Geçmişi geride bırakın ve yeniyi yaratmaya başlayın.

Aralık Yeniayı önemli "komplo" teorilerine ilgi duyabiliriz. Kıskanç ve kibirli davranışlarımız beslenebilir; her dualitede olduğu gibi olumsuzluklardan da bahsedilmeli.. Ama tabii bu zehirli enerjiyi çekip atmak mümkün. Eleştirilere karşı daha dayanıklı olacağız. Pluto ile derine inip odaklanmak istediğimiz konularda konsantre olabilecek, kararlılık gösterebileceğiz. Dolaylı tutumları pek affedecek bir süreç değil. Problemlere yenilikçi yaratıcı çözümler getirebileceğiz. Özellikle tıbbi alanlarda gelişmeler sevindirici hal alabilir. Disiplinli çalışmalar mümkün. Kendimize tabu yaptığımız, platonik bağımlı olduğumuz fikirler, ilişkiler, değerler kolaylıkla kötü bir alışkanlık gibi geride bırakılabilir. Boyutlararası ilişkiler artabilir, rüyalar artabilir ki çoğumuz önemli mesajlar içeren durugörüler, içgörüler duyumsayabilir. Herkesi yeni olana davet eden bu süreçte ateş elementinin yoğunluğunda gezegenler de burç değiştirmeye hazırlanıyor. Engelleri aşan, sert hatlı hızlı kararlar aldırtan, korkularımızdan arıtan, adalet döngüsünü harekete geçiren bir süreç.. Başkalarının isteklerinden çok kendi isteklerimizin önemli olması zaten çoğumuzun yaşamında dönüşümleri başalatacaktır. 


Zerrin zindancıoğlu
ASA, MAPAI, ISAR Cap









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder