18 Ocak 2023 Çarşamba

Kova Yeniayı (21 Ocak 2023) - Astrolozi

 

21 Ocak 2023 gece 23:53'te Kova burcunun 1. derecesinde Yeniay netleşiyor. Geleceğe odaklı, deneysel ve gözlemci Kova etkisi ile belirlenen planların daha arzu edilir bir şekil almaya başlamasından bahsedilebilir. Kova düşünmek ister, düşünmek için alana ihtiyaç duyar; örneğin Einstein'ın sahilde denize bakarken matematiksel denklemlerle oynaması gibidir. Su Taşıyıcısı olarak sembolize edilen Kova için sıcacık duygulardan pek söz edilmez. Bu açıdan daha soğuk bir burç alanı. Bu özelliğini asık suratlı yöneticisi Satürn'den almıştır. Dolayısı ile Ay bu alanda zayıf diyebiliriz rahatlıkla, duygularını nasıl ifade edeceğini bilemez. Sarılmak için uzanır ve karşılığında da soğuk bir patates kızartması uzatabilir:)) neden olduğunu bile anlamayabilirsiniz. Hele ki Yeniay haritasında Venüs ve Satürn kavuşumu da gözden kaçırılamayacak bir şekilde. Venüs kızımız, Satürn dışında herkesi baştan çıkarabilir ama iş Satürn'e gelince maalesef hiç bir yaratıcılık işe yaramayabilir. Venüs ve Ay bir araya getirmeye çalışırken, Satürn ve Kova enerjisi maalesef tarafları ayrı tutuyor diyebiliriz. Ay ve Venüs gözlerinin içine bakmak isterken, sanki Satürn ve Kova, borsa çizelgelerine sabitlenmiş iş düşünüyor. Sonuç mu? Tüm bu gerilim ve çekişme Yeniay'da kendimizi duygusal olarak başıboş ve kafamız karışmış hissettirebilir. Ortak bir alana, bir arada olmaya ihtiyaç varken, gerçekten buna ihtiyaç var mı diye sorgulamaya benziyor. Kova duygusal kafa karışıklıkları yaratır zira duygular üzerinde bir entelektüelleşme söz konusudur. Hele ki haritada Venüs ve Ay Satürn'ün yönettiği bir alanda bu kadar etkili ise, bu daha da kuvvetle öne çıkabilir. Genel olarak Kova Yeniayı iş, aşk ve arkadaşlıklar ile ilgili hissettiklerimizde tarafsızlık getirebilir. Ancak Venüs ve Satürn ilişkisi işi biraz karmaşıklaştırıyor. Hiç bir bilgi buna yardımcı olamaz her ne kadar Kova problem çözme yeteneğine sahip olsa da bu durum duygusal alanda pek mümkün değildir. Tüm gezegensel zorluklara rağmen, bu gökyüzü durumu ile baş etme yolunun, her kimin ihtiyacı varsa, o mesafeyi ona vermeniz olacağını bilin. Mars ve Merkür retroları daha yeni sona erdi, her 2 gezegenin de daha hızı düşük. Dolayısı ile her birimiz 7 Ocak'taki Yengeç Dolunayı'ndan bu yana zorlandık, sanki zaman ağırlaştı. Bir çok konuları fazlaca içselleştirdik Yengeç etkisi ile. Şimdi ise biraz nefes almak için Kova'yı rahatlıkla kullanabiliriz. 

Yeniaylar niyet belirlemek ve hedef oluşturmak adına hayatlarımızı hizaya sokmak yolunda faydalı olabilir. Bir amaç duygusu ile dolabilirsiniz. Hatta bazı kararları elemek ve bu sayede daha üretken olabilmek mümkün olabilir. Halen Mars ve Merkür'ün gölgeli günlerinde olması nedeniyle sanki yeraltında yatan, pusuda bekleyen şeylerin yükselmesinden bahsedilebilir, ama daha önemli bir netlik, anlayış ve farkındalık söz konusudur. Şimdi içimizdeki bu örümcek ağlarını temizlemek ve kendimize daha nazik davranarak, kendimize daha fazla baskı yapmadan ilerlemek mümkün olabilir. Karanlık bir tünelden daha yeni çıktık ki nefes almak için sabırlı olmalıyız. Kova Yeniayları genelde yeni yılın ilk yeniaylarıdır, yeni başlangıçlar için de karmik denilebilecek 1. derece söz konusu. Doğal olarak tüm örümcek ağlarına rağmen yeni başlangıçları doğal olarak hissettirecek bir enerji. Yeni bir niyet ya da başlangıç söz konusu ise daha dürüst ve açık bir yaklaşım şart. Yeniay, Ay Düğümleri ve Chariklo ile Zeus orta noktasında olduğundan doğal bir iyileştirici güç devrede olacaktır. Belki bir şeye "hayır" diyebilmek, liste dışı bırakmak bu iyileşmeyi sağlayacak. Bilin ki Chariklo, Chiron'un eşi olarak dişil, ruhsal bir şifacıdır. İyileşme her zaman tüm problemlerin çözümü anlamına gelmez. Ama kabul etmek bu anlamda çok önemlidir, hatta belki öğrenmek, yüzleşmek. İyileşmeye giden yolun farklı görünebileceğine, farklı hissettirebileceğine ve her biri geçerli olan farklı sonuçlara sahip olabileceğine güvenin. Chariklo ayrıca doğal olan her şeyi temsil eder, belki doğal şeyler tüketmek bile bu yolu açabilir. Kova sadece kendi için değil, tüm dünyayı, kolektifi temsil eder. Biz iyileşirsek dünya iyileşir ya da dünya iyileşirse biz iyileşiriz anlamında. Hayat her zaman istediğimiz gibi gitmez ama kendimizi nasıl ortaya koyacağımızı ve olaylara nasıl tepki vereceğimizi kontrol edebiliriz. Birlik bilinci ile hareket etmeyi sakın unutmayın. 23 Ocak itibarı ile de Kova yöneticisi Uranüs geri hareketini sonlandırıyor ve geri giden gezegen kalmayacak. Dolayısı ile ileri doğru hareket eden güçlü bir enerjinin yolda olduğunu söyleyebiliriz. İvme gittikçe yükselecek. Bu durum motivasyonu da arttırır. Ama kendi hızınızı bulmak adına kendinize alan bırakın, asla baskı yapmak ya da zorlamak için gerek olmadığını hatırlayın. Unutmayalım ki Ay burada rahat değil ve sürekli "vaat edilmiş toprakları" arar durumda. O yüzden basit olana odaklanın ve az ile mutlu olmayı bilin. Aksi halde bu Ay isyan edebilir ve çelişkilere kolay düşebilir. O kadar idealist ki bu Ay, yüksek beklentilerini elde olanlar ile karşılaştırmada zorlanabilir. Bu yabancılaşmadan olgunlaşabilirsek, söz konusu enerjiyi kendi kendimize yeterliliğe dönüştürebiliriz. 


Yeniay derecesi Altair sabit yıldızı ile hizalanıyor. Aralık 2020'de Satürn ve Jüpiter kavuşumu ile tetiklenen bu derede Mars ayı sonunda da Pluto'nun Kova burcuna geçişi ile birlikte tekrar uyanacak. Altair, kamusal alanda başarı, şöhret, cesaret ve kararlılık ama pervasızlık yanı sıra bağımsız ve kararlı eylemlerde bulunmak anlamında. Olumsuz olarak hayal kırıklıkları, mal ve kazanç kayıpları, arkadaşların düşmanlığı, sağlık sorunları, çocuklarla ilgili zorlukları, tehditleri, zehirli hayvanlardan gelebilecek tehlikeleri ifade ediyor. Kişisel güvenliğin önemsenmemesi ile toplumsal tehditlere karşı koyma anlamında ayrıca. Aquila (Kartal) tk yıldızında bulunuyor. Robson, bu yıldızı için tutku, dostluk fikirleri ile ilişkilendirmiş. Kova burcu genel olarak zaten dostlarını sever. Robson, ayrıca bu yıldızı yüzme sevgisi, genç erkekler / yaşlı erkekler ile ilgili cinsel sorunlara ve pedofili vakaları ile eş tutmuş. Her tk yıldızın olumlu ve olumsuz yanları olduğunu unutmayalım. Aquila asla bir istisna değil. Olumlu olarak Robson ayrıca büyük bir hayal gücü, güçlü tutkular, boyun eğmez bir irade, hükmedici karakter, diğerleri üzerinde etki, nüfuz edici / ikna edici zihin ve kimyasal araştırma yeteneği bahşettiğini de not düşmüş. Aquila'daki ana yıldız Altair. Cesurdur ve kendine güvenir, boyun eğmez, liberal bir doğa verir. Ani ama geçici bir zenginlik bahşeder ve komuta etme yeteneği sağlar. Gökyüzünün bu alanı pek hoş kabul edilmez; başkalarının kayıplarından çıkar sağlamak ile ilgili. Ayrıca tacizlerle ve sert tutumlarla ilişkilendirilmiş. Altair kartalı bir avcıdır dolayısı ile keskin ve sert kararlar almak asla şaşırtıcı olmamalı. İçsel şeytanların ve olumsuz zihniyetlerin üstesinden gelmeyi de sembolize edebilir, unutmayalım. Kişisel özgürlük için verilen savaş asla hızlı ve kolay olmaz ki bu bir kişisel meydan okuma anlamına da gelebilir. Bu alan bir kartal gibi hızlı ve kararlı düşünmeyi temsil eder. 

Kova burcunun 1. dekanı Venüs ve Satürn yönetiminde. Burada bulunan yıldızlar cesaret ve motivasyon içeriyor. Ayrıca bu dekan Aquila'yı öldüren silah olan Sagitta'yı da barındırıyor. Uranüs Kova'nın modern yöneticisi. Uranüs'ün astrolojik anlamı, medeniyetin oluşmasını sağlayan ateşi tanrılardan  çalmasıyla tanınan bir kahraman olmasından gelir. Ama tanrılar önce Prometheus'u bir kayaya bağlarlar, Aquila ise Zeus'un kartalı olarak her gün karaciğerini gagalar ama Chiron tarafından verilen ölümsüzlük sayesinde karaciğer her gün tekrar büyür ama tekrar gagalanır. Bu efsane 1. dekan Kova'nın bir fikir tarafından tüketilmesine ve bilgelik elde etmek için doyumsuz iştahlarına işaret eder. Efsanedeki kaya ise Kova burcunun geleneksel hükümdarı Satürn ile bağlantılıdır. 1. dekan bilimsel bilgi ve ilerleme arayışını anlatır, bu sayede bu dekan kendini aşabilir. Altair bu dekandaki en önemli yıldız ve Sagitta onu öldürmüştür. Bu nedenle Kova'lar bazen kendi ayaklarına vurabilir ve sabote edebilir. Bu dekan insanlığın koşullarını iyileştirmeye yönelik en iyi niyetleri ile bazen yıkımla sonuçlanabilecek büyük olaylara yol açabilir. Evet insancıl bir burç ama şefkatten yoksun olmakla suçlanırlar. "Yükselmeye" çalıştıkları için diğerleri ile aralarına mesafe koyabilirler. Kovaları bir kayaya bağlamak, muhtemelen çok ütopik kişileri dünya gerçekliği ile temasta tutmaya çalışmak gibidir. Genellikle ilişkilerinde "kayayı" bulurlar ve onları "bağlamakla" suçlarlar, bir nevi ayak bağı olduklarını düşünebilirler. 1. dekan oldukça vizyonerdir ve sürekli yeni ufuklar peşinde koşabilir. Bulutların üzerinde süzülürken, zihinleri yenilikçi fikirler peşindedir. Oğlak tk yıldızının boynuzları bu alanda kolektif bilinçte oluşan içgörüleri toplayan antenler gibi çalışır. Bu dekan oldukça fütüristik. İleri görüşlü ve hedeflerinin peşinden gitmede de kararlıdır. 1. dekan şimdi ve burada yaşamakta zorlanabilir. Daha önemli konulara odaklanma ile ilgili olduğundan doğal bir mesafe ilişkilerinde oluşur. Bir nevi gözlemci ve özne arasındaki bariyer gibi. Bir nevi çılgın profesörlere benzer. Ok olan Sagitta, uzaktan ateşlenen bir silah mitolojik hikayede. Kartal da çok yüksekten bakarak avının üzerine tekrar inmektedir. 1. dekan yeni bir fikre hızla kapılır, hızlı çalışan zihinleri bir an önce bir prototip bulabilir. Bu çılgın profesörler baskı altında çalışmaya müsaittirler. Yani 1. dekan kendini fildişi kulelerine sıkça kapatabilir. Ütopya yaratabilirler. Dünya ile kopuklukları ilişkilerinde başlarını belaya sokabilir; pratik hususları göz ardı ederken derin ve zır uçlara atlayabilirler. Daha sonra hayalleri parçalanır ve acı çekerler. Olumlu tarafında Altair tam olarak cesur, cüretkardır. Olaylara yüksekten bakmaları onların alakasız detaylara ve angaryalara saplanıp kalmalarına, dikkatlerinin dağılmasına izin vermez. 

Güneş Kova burcunda zayıf ancak buradaki parlak yıldızların etkisi onu güçlendirebilir. Ama vaat edilene ulaşması asla kolay olmaz. Kendini her zaman biraz yabancı hissedebilir, bu yüzden tuhaflıklarını bir erdem haline getirmesi muhtemelen onun için daha iyi olabilir. Farklılıklarından ne kadar az rahatsızlık duyarsa, başarıya ulaşma olasılığı o derece artar. Cesur ama biraz da küstah yaklaşımlar tercih edilebilir. İnsanlar onu ya sevecek ya da nefret edecektir. Olgunlaştıkça okların ona zarar vermemesi için koruyucu bir Satürn zırhı arkasında hareket etmeyi öğrenir. Austin Coppock bu dekanı "Sürgün İşareti" olarak adlandırmış. Picatrix ise "sefaletin, yoksulluğun ve kırıntılarla uğraşan bir kölenin" dekanı olduğunu savunmuş. Genelde karmik olarak, yoksulluk ve zahmet içinde geçen bir çok yaşamın bu taşı bir elmasa evrilmesini ifade eder. Şimdi ruhun parlama zamanıdır  ki meydan okuma, önceki yaşamlardan hatıralara kazınmış mücadele beklentisine işarettir. Coppock dolayısı ile "bilinenin dışında neyin olduğunu keşfetmek için her zaman sınırla doğru çekilir" demiş. Yenilik yapma özgürlüğüne ve başkalarının ihmal ettiklerini keşfetmek için bu dekan özgür alana ihtiyaç duyar diye eklemiş. Dolayısı ile Yeniay ile ardımızda bırakmak istediğimiz hesaplar tekrar görünür olabilir. Ancak bu görünürlük sonuç odaklı olmamızı isteyecektir. Bir takım eylemler bu etki ile görülebilir. Diğerlerinden farklı hissetmek, kutuplaşmak tabii ki mümkün ki içinde korku ve endişeyi de barındırdığı gibi güvende hissetmeme etkisi söz konusu. Kova kozmik sularla ilgili olduğundan denizler bu açıdan önem kazanabilir ve bir takım stratejiler geliştirilebilir. Pluto beraberliği ile bir takım sırların gizlerin ortaya düşmesi muhtemel. Ülkemiz için önemli bir sürece girdiğimizi özellikle bir sonraki 20 Şubat'ta netleşecek Yeniay'a kadar önemli gelişmelerin yaşanabileceğini söyleyebiliriz. T.C. haritasında Ceres derecesini tetikleyen Yeniay etkisi umarım çocuklarla ilgili üzücü olaylara sebebiyet vermez. Ancak Kova etkisi ile belki de bu alanda önemli kararlar almak da mümkün olabilir. Bu açıdan Ceres'ten bahsettiğimizde kadın haklarının da gündeme gelmesi söz konusudur. Herhangi bir politik partinin kapanması ile ilgili söylemler daha fazla yükselebilir. Kova etkisi ile meteorolojik açıdan Satürn etkisini soğuma olarak hissetmeye başlıyoruz. Umarım Pluto kavuşumu ile güç birliği yapmamız gereken zamanları doğru değerlendirebiliriz. Göçmenlerle ilgili olarak da önemli adımların bu etki ile alınması muhtemel. Bazı birliklerde bölünme, ayrışma etkisi önümüzdeki süreçte görülebilir. 


21 Ocak Yeniayı Uttara Ashadha nakşatranın 4. bölgesinde netleşecek. Güneş yönetimindeki nakşatra sosyal kurumlar, devletle ilgili işler, üst yöneticiler, yönetim kurulu başkanları, araştırmacılar, dünyaca ünlü kişiler, askeri teşkilatlar, ünlü bilim insanları ile ilgili. Liderlik vasıflarının öne çıkması ile birlikte önümüzdeki süreçte politik açıdan önemli bir adayın ismi telaffuz edilebilir diyebiliriz. İş ve sonuç odaklı olmak, zeki manevralar ile birlikte gelebilir. 4. bölge ise Balık enerjisi ile birlikte oldukça idealist davranmaya müsait. Dünya çapında hükümetlerde, politik kararlarda yeni dalgalanmalar ve rota değişimleri söz konusu. İktidar açısından dönüşüm içeren kararlar devam edecektir. Ekonomik olarak zorluklar devam ediyor. Oğlak tk yıldızı liderlerin, hükümetlerin, şirketlerin ve iş dünyasının alanı. Büyük değişimlere ihtiyaç duyulduğu zamanlardayız. Dolayısı ile bu ay şaşırtıcı gelişmelere açık olmalıyız bu anlamda. Her birimizin hayatında tedirginlik var evet ancak bu ayki gelişmelerin etkilerini anlamak zaman alabilir. Zaferin yıldızı olarak bilinen Uttara Ashadha ikinci fil dişi olarak bilinir. Filin dişleri şaşırtıcı ve zorlu silahlardır; herhangi bir karşı gücü parçalama gücü bakımından da yenilmezdir. Dharmik yani karmik görevle gelenlerin asla yenilmez olacağının da göstergesidir. Uttara Ashadha Dharma'nın oğulları Vishvadevalar tarafından yönetilir; Evrensel Tanrılar. Kadersel yolun erdemli niteliklerini ifade ederler. Burada temel önemlidir yani birliğe sahip olmak öne çıkar. Uzun vadeli çalışma ve çabalar karşılık bulabilir. Mevcut sonuçların gerçekliği ile yüzleşebilmek için geçmiş eylemlerin muhasebesi de iyi yapılmalıdır. Zafer sağlık ve motivasyondur, canlılıktır. Dolayısı ile bu ay ile güçlü temeller atılabilir ve önümüzdeki yıl için hedefler belirlenebilir. 


Zerrin Zindancıoğlu

ASA, MAPAI, Member of OPA, ISAR Cap
Profesyonel Astroloji Derneği (P.A.D.) Kurucu Üyesi


Kaynaklar; 
- Numerology of Astrology / Degrees of Sun - Lynn Buess
- Fixed Stars - B.Brady
- Foreverconscious Astrology
- The Living Stars - Dr. Eric Morse
- Zodiac Decan Handbook / Darkstar Astrology
- Vedik Astroloji - Şebnem Ekşib
- Takımyıldızların Mitolojil Öyküleri / Yasemin Örs

- Darkstar Astrology
- Öner Döşer - Astrolojide Sabit Yıldızlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder