15 Haziran 2024 Cumartesi

Oğlak Dolunayı (22 Haziran 2024) - Astrolozi

 


22 Haziran 2024 saat 04:07'de Oğlak burcunun 1. derecesinde Dolunay netleşecek; en uzun gün ve geceyi temsil eden gündönümünden sadece 1 gün sonra gerçekleşen önemli bir etki. Bu etkideki Dolunaylar 19 veya 20 yılda bir oluşur, yani nadir bir olaydır. Ay'ın ışığını oldukça çarpıcı ve parlak olarak göreceğiz. Dolunaylar kaotik olabilir; ruh halimiz karmaşık olabilir; hem iş hem sosyalleşme açısından enerjiler güçlü çalışabilir. Ay ve Güneş karşıtlığı içimizde huzursuz bir enerji yaratabilir; bir nevi itme ve çekme yaratan bir etkidir. Dolayısıyla dolunay hem son derece dönüştürücü hem de yorucu bir enerji oluşturabilir. Güneş'in ayrıca Pluto ile kaotik açısı bize 27 Ocak 2008'de Pluto'nun Oğlak burcuna girişini hatırlatabilir. O zamandan bu yana her birimiz tanınmayacak kadar değiştik. Bir nevi Oğlak dolunayı ile birlikte Pluto Oğlak burcunda bir imza bırakacak görünüyor. Pluto 3 Eylül ve 19 Kasım arasında tekrar son kez Oğlak burcunda olacağından bu enerjiler kendini tekrar hatırlatabilir. Bir nevi geçmişe dönüş modu diyebiliriz. Bu nedenle ilerlemelerin dur ve yavaşla hareketlerine de tanık olabiliriz. Aynı zamanda Ceres de Oğlak burcunda ve 8 Şubat'ta başlattığı Oğlak transitini 7 Aralık'ta sonlandıracak. Kısacası dolunay etkisi öyle kısa bir etki yaratmak yerine gerçekten uzun bir veda filmine sahne olabilir; ancak iradenizi güçlü kullanabilirseniz, gerçek kalıcı armağanlarını da bırakacaktır. Öz kontrolü sağlayabilen, yaşamını kontrol etmeyi başarabilir. Oynadığınız roller ve istekler, hırs ve konum, misyon ve hedefler burada etki alacaktır. En baskıcı, kontrolcü, takıntılı güçlü kişilerle ya da olaylara karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu şekilde gerektiğinde geri adım atmayı, kontrolü ele almayı ve dizginleri tutmayı öğrenebilirsiniz. "Kendinizin Patronu" olmayı başardığınızda gerçek gücü bulabilirsiniz. 

Ceres, Pluto'nun kayınvalidesi; kızı Proserpina Pluto ile evli. Ceres ve Pluto eşit derecede güçlüler ve bir güç mücadelesi içindeler. Uzlaşmaları için araya tanrılar girmiş ve sonucunda yeni bir dünya düzeni oluşmuş. Tabii sorun damadınız ve kızınız, anneniz / kayınvalideniz ve eşiniz dahi olabilir. Hatta Terazi etkisi yüksek olan haritalarda bu durum daha belirgin kendini gösterebilir. Yengeç burcu yerleşimleri de Ceres ve Pluto enerjisinden nasibini tabii alacaktır. Pluto ve Ceres'in en önemli etkisi iş dünyasında, bilindik önemli ailelerde fark edilir. Siz aile içi ve kariyerde güç değişimlerinden etkilenmiyor olsanız da, etrafınızdakiler mutlaka etkilenecektir. Pluto ile birlikte gelen güç dengelerindeki değişimler hem oldukça yoğun hem de kalıcıdır. Örneğin 2. Dünya Savaşı başlangıcında Pluto 2 Aslan'da ve Ay 2 Koç'taydı. Bitiminde ise Pluto 7 derece Aslanda iken Satürn de 7 derece Yengeç burcundaydı. ABD ve Almanya arasındaki güç dengeleri tamamen değişti. Ceres de epey süredir Oğlak burcunda ve güçsüz görülenin güçlenmesi ile ilgili çalışabilir. Ceres transitleri, yoğun ve karmaşık süreçler içinde kontrolü sağlayamayan gruplarda kontrol etkisi yaratır. Örneğim çalışma programınız değişir ve yarı zamanlı yaptığınız işinizin başka biri tarafından yapılacağı söylenebilir. Ceres başrolde olduğunda çocuk velayeti akla gelebilir. Boşanma ya da ayrılıklar durumunda bu tarz durumlarda değişimler yaşanabilir. Ceres ayrıca 4 mevsimi yönetir. Ceres'in Oğlak burcunda Dolunay bölgesinde olması ile bu mevsim değişimleri örneğin kariyerinizde olabilir, güç değişimleri yaşanabilir. 7 Aralık ile birlikte yeni bir hayatınız, yeni anlaşmalarınız, yeni düzenlemeleriniz olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durumda gücünüz ve kontrolünüz, iradeniz ve öz kontrolünüzün bir sonucu olacaktır. Yengeç burcu eve değer verir, rahat ve ait olmak ister. Oğlak ise iş bulmak için aile çemberi dışına çıkar. Dolunay etrafımızda ve haberlerde bunların bir spot ışığı ile aydınlanmasına yardım edebilir. Kova'daki Pluto ise içinde bulunulan grubun gücü ile ilgili. Farklı insanlardan oluşan çevredekilerin gücü sayesinde kontrolün değişimi anlamında. Siyah / beyaz, yaşlı / genç, zengin / fakir, erkek / kadın gibi. Pluto Oğlak burcunda iken güç yukarıdan tek bir merkezden kontrol ediliyordu; şimdi bu sürecin sonuna geldik. Dolunay aileniz, eviniz, memleketimiz, vatanınız ve ait olduğunuz Yengeç ile Oğlak çekişmesi yaratacak. Ay Kova burcuna geçmeden tartışmalardan, imzalardan, ilişkileri değerlendirmekten kaçınmanız daha uygun olur. Ay Oğlak burcunda iken biraz vites küçültmek doğru olabilir. Güç Pluto'nun olduğu yerdedir, ancak Pluto açısı yapbozun parçalarının uymadığı anlamına gelebilir. Bu nedenle arkadaşlarınıza ya da gruplarınıza odaklanmak için başka bir zaman seçmek isteyebilirsiniz. Öncelikle bazı mecburiyetleri halletmek zorunda kalabilirsiniz.

Oğlak burcu özellikle işle, profesyonel kariyerinizle, itibarınızla bağlantılıdır. Bu açıdan telaşa kapılmayın; öncelik verme ve gerçek huzuru bulma konusunda yol göstermeye yardımcı olabilir. Bazen bir bahçe ile ilgilenmek diyelim; kendinizi buna mecbur hissedebilirsiniz. Veya iş alanında hedefinize ulaşmanın gururunu yaşamak için disiplin duygusunun tadını çıkarmak anlamına gelebilir. Bu etkileri sizi eve kapatacak etkiler olarak yorumlamayın. Dolunay yeni keşfedilen uğraşlar için bir enerji patlaması yaratabilir; kendinizi öncelikle mutlu eden şeyler üzerinde çalışmak isteyebilirsiniz. Her ne kadar her şeyi üstlenmek isteseniz de kendinize dinlenmek için de boş zaman ayırmayı ihmal etmeyin. Oğlak burcu göründüğünden daha hassastır, duygusal açıdan kolayca yaralanabilir. Güneş'in Yengeç burcunda olması bizi zaten daha duygusal hale getirebilir. Ay ayrıca ateşi körükler gibi Neptün ile de bir kare içinde olacak; gözyaşı dolu gergin bir durum yaratabilir. Yanlış anlaşılabilecek ifadelerden kaçınmak en doğrusu. Duyarsız şakalardan uzak durmak önemli, aksi takdirde etrafınızdakileri gücendirmek ve karşılığında daha sert tutumlarla karşılaşmak mümkün. Geri bildirim ya da eleştiriyi, neyi nasıl ilettiğinize bağlı olarak beklemekte yarar var. Hem çevrenizdekilere hem kendinize nazik olmaya çalışın. Oğlak burcundaki dolunay bizi bir nevi hizalanmaya çağıran bir etki yaratıyor hatta hayatlarımızda tam bir kontrol yaratma evresi gibi. Etkileri yıl sonuna kadar mutlaka görülebilir olacaktır; yukarıda Pluto ve Ceres ile ilgili tarihlerden bahsetmiştim. Tüm tercihlerimize sahip çıkmamız gerekebilir, Bazen bizi çevreleyen şeyleri de kabul etmemiz gerekebilir. Ne kadar rahatsız edici olursa olsun, tam olarak bulunduğumuz yerin sorumluluğunu almalıyız. Bu, başımıza gelenlerden sorumlu olduğumuz anlamına gelmiyor; bizler başımıza gelenlerle baş etmekten sorumluyuz. Bize düşen payı ve seçimlerimizin bizi nereye getirdiğini kabul edebildiğimizde, ayağa kalkıp yeni bir başarı hikayesi yazabilecek bir kararlılık gösterebiliriz. Hele ki Gündönümü zamanında, diğer bir gündönümüne (21 Aralık) kadar "kabul ediyorum" ile bir adım atarsak, mucizeler yaratabiliriz. Oğlak burcu efsanevi Deniz Keçisi ile sembolize edilir; yarı keçi yarı balıktır, asla karaya ya da denize ait değildir. Yine de yolunu bulur. Dağlara tırmanma becerisinde ustalaştıkça, dünyayı en zirveden izleyebilir. Yüzme becerisinde ustalaştıkça, dünyayı yüzeyin altından izleyebilir. Mücadelesi büyüktür; öne çıkmayı ve sahip olduklarının sorumluluğunu almayı öğrenmiştir. Deniz Keçisi bu kabullenme ve sorumluluk sayesinde armağanlarını toplar ve başarı elde eder. Diğer hayvanlara benzemez; var olan her şeyi kucakladığında gerçek ve büyülü potansiyellerini ortaya çıkarır. Belki de Ceres'in kızı Proserpina'nın artık tamamen ona ait olmadığını kabul etmesi gibi. 


22 Haziran Oğlak Dolunayı, bu yıl deneyimleyeceğimiz iki dolunaydan ilki; diğeri Yengeç mevsimi sonunda 22 Temmuz'da gerçekleşecek. Bu dolunay hikayemizin birinci kısmını ifade ederken, 2. dolunay da son kısmına işaret edecek. Şimdiki dolunay etkisi ile ne olursa olsun, Temmuz ayına girerken kendini belli edecektir. Dolunaylar kurtuluş ve sonları da beraberinde getirir; bu yüzden yaşananların daha fazlasını ya da devamını beklemek uygun olur. Dolunaylar duyguları güçlendirebilir ve derinde gömülü duyguları ortaya çıkarabilir. Kendini gösteren duyguları gerçekten anlamak için zaman vermeniz gerekebilir. Her 2 dolunay Yengeç mevsiminin başına ve sonuna denk geldiğinden, önümüzdeki ay bizi meşgul edecek konular çoğunlukla duygularımızla, diğerlerine duyduğumuz şefkat ile, evimiz ve ailemizle ilgili olması mümkün. Yengeç kendini güvende hissetmek ister, kendini ve sevdiklerini sevgiyle, tüm kalbiyle koruyup besleyebilir. İşte tam bu noktada yaşanacak 2 dolunay etkisi ile bu duyguları entegre etmekte, sindirmekte zorlanabileceğimiz etkiler altına olacağız. Çevremizde sertlik hissedebiliriz. Bir şekilde kendimizi korunaklı bölgenin dışında kalmış ya da içine kapanmış hissedebiliriz. Kendimize sınırlar koyarak ve neye ihtiyacımız olduğu konusunda başkalarına ve kendimize karşı net olarak verimli olma şansı elde edebiliriz. Uzun süredir kontrolünü sağlayamadığımız duygularımızla baş etmeyi bu sayede öğrenebiliriz. Çoğu zaman bizi engelleyen şeyin kabullenmemek olduğunu fark edebiliriz. Bakalım Deniz Keçisi gibi azim gösterebilecek misiniz, kadere karşı çıkmak yerine onu kabul ederek kaderin efendisi olup olamayacağınızı görebilecek misiniz? Bu sayede Deniz Keçisi gibi dağların ve denizlerin mükafatını da elde edebilirsiniz. 2. Oğlak Dolunayı Pluto kavuşumlu olacağından önemli bir sürecin sonuna geldiğimizi bu açıdan ifade edecektir. 

Ay, Oğlak burcunun 1. dekanında son derece güçlü içgüdülere sahiptir; ilkel dürtüler kişiyi yanlış yönlendirebilir. Uyulması gereken kurallara başkaldırabilir ya da tamamen onlara bağlı kalabilir. Dolayısı ile içgüdülerini gerektiğinde dizginlemeyi ve gerektiğinde serbest bırakmayı öğrenmelidir. Oğlak dolunayı etkisi belirli bir grubun ya da ulusun çıkarlarını destekleyen ekiplere veya milli sadakate kadar uzanabilir. Ay, 1. dekanda uzun vadeli bir hedefe yönelik kolektif bir çabayı anlatabilir, sert şartlara göğüs germeyi gerektiren dayanıklılık burada önemlidir. Denge ve ölçülü olma ihtiyacı burada anlatılır, aşırılıklar için uygun zaman değildir. Bu dekan için rahatlama ve eğlence dengelenmeli aksi takdirde bitkin ve gergin olma riski oluşur  denir. Özellikle maddi kaygılar ve geçen zaman bu dekanın ana temalarıdır. 1 derece Oğlak burcunda bulunan (Okçu - Orion'un Yay burcunda bulunan bulutsu alanı) nebula olan sabit yıldız Spiculum, Latince'de "mızrak" anlamında. Hastalıklı bir bakış açısına ve korku dolu dini inanca işaret ettiği söylenir; depresyona ve olumsuzluklara yol açabilir. Nebulalar genellikle göz rahatsızlıklarına ve dar görüşe yol açar. Derin felsefi iç görülerin yanı sıra evren ve yaratıcı ile derin bir bağlantıya da işaret eder. Ruhsal gelişim adına hem zorlukları hem de fırsatları beraberinde getirir. Nebula etkisinin yanı sıra Neptün karesi de kafa karışıklıkları, aldatma ve kaçış potansiyelini beraberinde getiriyor. Kolektif alanda ise yolsuzluklara işaret edebilir. Manevi liderlerin konumlarını kötüye kullanmasına ve manevi aldanmalara yol açabilir. Kişilerin gerçeklerden kaçış amaçlı alkol ve uyuşturucu maddelere yönelimini hızlandırabilir. Olumlu kullanımda ise son derece yaratıcı ve masalsı bir enerji bahşeder, o yüzden canlandırıcı olarak kullanılması tavsiye edilir. Özellikle yaz gündönümü zamanında birliği ve dayanıklılığı güçlendirecek şekilde ele alınması uygundur. Aile ve birlikler içinde sadakatin önemi vurgulanmakta; dış baskılara dayanabilecek güçlü bağlar olarak kendini göstermesi bu şekilde mümkündür. Bu sayede duygusal şifalanma ve özverili sevgi, şefkat kendini gösterecektir. Dolunayın yaratabileceği duygusal travmalara bu sayede karşı konulabilir. 


Vedik Astroloji'ye göre Dolunay Moola nakşatranın 3. bölgesinde gerçekleşecek; parasal alanda şanssızlık veren bir alan. Moola inatçı yapısı ile tanınır ve özellikle finansal alanda etkili bir nakşatradır. Moola Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde yer alır ve meseleleri derinlemesine araştırma kavramını temsil eden bir grup birbirine bağlı kök ile sembolize edilir. Bu kökler aynı zamanda şifalı ilaçları da ifade eder ve Dolunay'ı derin yansıma ve içsel şifa için ideal bir zaman haline getirir. Moola doğuştan gelen gücü bazen de cehaleti ortadan kaldırmak ve acıyı hafifletmek adına faydalı sayılabilecek bir yıkımı anlatır. Bu dönem çevremizdeki acıları gözlemlemeye ve bunalmak yerine doğrudan karşımızdakilerin de acısını hafifletmeye odaklanmayı tavsiye eder. Pratik düzeyde, artık bize hizmet etmeyen şeyleri atıp yeni başlangıçlara yer açmak için çok uygun bir dönem. Ay Moola'da iken Güneş de Aridra'daki konumu ile, derin dönüşüme, duygusal arınmalara ve yenilenmeye müsait güçlü bir etkileşim içindeler. Manevi uygulamalara katılmak, faaliyetleri temel almak ve net niyetler belirlemek, bu dönemi etkili şekilde yönlendirebilir ve kişisel gelişim açısından olumlu değişim yaratabilir. Moola ile birlikte emekli ve işçiler açısından da finansal bir dengelenme oluşabilir. Tabii bunun yanında bankalarla ilgili bazı gelişmelerden bahsedilebilir. Ülkemiz haritasında diğer ülkelerle olan iletişimde artış gösterecek etkiler altındayız. 11. evdeki Mars ile ittifaklarda zorlukların devam etmesine yol açacaktır. Özellikle liderlik vasfındaki ittifaklar bundan etki alacaktır. Moola etkisi ile daha mesafeli ve disiplinli iş ilişkilerinden ve girişimlerinden bahsedilebilir. Eğitim alanında alınan kararlara karşılık halkın ses yükseltmesi de önümüzdeki günlerde manşetleri doldurabilir. Aridra bu açıdan dönüşümlere kişileri hazırlayan enerjilerin disiplin ve kararlılık gerektiren bir aşamaya taşınmasına yardım edecektir. Bu aşamada inatlaşmanın pek faydasının olmayacağı net görülecektir. Kaostan çıkabilmek adına çareler üretme ve kararlı olma gerekliliği görülecektir. Moola genel olarak askeri konularla, öğretmenlerle, ilaç endüstrisi ile, genetikçilerle ve iş insanları ile ilgilidir. Moola ayrıca diktatörleri de temsil ettiğinden yukarıda bahsettiğim gibi bu açıdan bir devrin sonuna doğru ilerlediğimizi de anlatabilir. 



Zerrin Zindancıoğlu

ASA, MAPAI, Member of OPA, ISAR Cap
Profesyonel Astroloji Derneği (P.A.D.) Kurucu Üyesi


Kaynaklar; 
- Numerology of Astrology / Degrees of Sun - Lynn Buess
- Fixed Stars - B.Brady
- Foreverconscious Astrology
- The Living Stars - Dr. Eric Morse
- Zodiac Decan Handbook / Darkstar Astrology
- Sepharial / Tutulmalar
- Bernadette Brady / The Eagle and the Lark
- Vedik Astroloji - Şebnem Ekşib
- Takımyıldızların Mitolojil Öyküleri / Yasemin Örs

- Darkstar Astrology
- Öner Döşer - Astrolojide Sabit Yıldızlar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder