12 Kasım 2017 Pazar

Akrep Yeniayı (18 Kasım 2017) - Astrolozi


18 Kasım saat 14:41'de Akrep burcunun 26. derecesinde bir Yeniay doğacak; Ay Duraklarından İklil'de olacak bu fenomen için eski kayıtlarda talihsizlikler öngörülmüş. Ölüm ve felaketlere sebep olabilecek bu dereceler lanetli ve satanik dereceler olarak kabul görmüş. Özellikle bu derecelere denk gelen Ay ve Güneş için geçmişte yapılan hatalar yüzünden acı çekilmesi söz konusu olur denmiş. Bu Yeniayın diğer bir özelliği ise, 14 Kasım 2003 tarihinde keşfedilmiş bir gezegen olan Sedna ile tam bir karşıtlık yapması. Pluto'nun 3/4'ü büyüklüğünde olan Sedna için halen gezegen mi değil mi tartışması tabii ki sürmekte. Eskimo mitolojisindeki "Okyanus Tanrıçası"ndan adını alan Sedna 11.400 yıllık orbital bir yörüngeye sahip. MÖ ortalama 9400 yıllarında dünyaya en yakın geçtiği yıllarda, 50 yıl süren anormal sıcaklık artışları nedeniyle buzulların erimesi sonucundaki sel felaketleri ile ilişkilendirilmekte. Önümüzdeki 2076 yılında tekrar yörüngesinde Dünya'ya en yakın mesafesine erişecek. Yani 11.400 yıllık yörüngesini tamamlayacak ki astronomlar (NASA) sonraki bu yakınlaşma için, muhtemelen dünyanın yine bambaşka bir yer olabileceği yorumlarını yapmışlar. Sedna'yı dolayısı ile iklim değişimleri, deniz seviyeleri olarak da yorumlayabiliriz. 18 Kasım Yeniayı iklim değişimleri konusunda bu yılın en önemli ayı olabilir. Satürn  ve Uranüs üçgen açısı sayesinde umarım bu konudaki farkındalığı arttırmak için önemli gelişmeler ve önlemler kaydedebiliriz. Daha verimli olabilmek adına enerji tasarrufu ile ilgili pratiklik ve yaratıcı yenilikler gündeme gelebilir. Bir ihtimal ülkemiz için de yaz saatine geri dönüş adımını konusunda umutlanmadan geçemiyorum, bu etkiler altında. Zira Satürn benim için her zaman Zamanın Lordu ve bu kez olumlu olarak da başrollerden birinde. Bazı kayıtlarda Sedna'nın Eris olarak adlandırıldığı ve İşid  bağdaştırıldığını okumuştum; koyu inançları temsil etmesi İşid'in kurulduğu 1999 yılında Satürn ile Sedna kavuşumu ve Uranüs ile karşıtlığı radikal tutumları anlatmakta olabilirmiş. Eğer bu doğru ise Akrep Yeniayı etkisi ile (İsis / Amor / Medea / Persophene) etkisi ile İşid'in dağılması, önemini kaybetmesi ya da önemli liderlerinden birinin ölümü, bazı bölgelerde önemli güç kaybetmesi gündeme gelebilir.


İstanbul için çıkarılan haritadaki bazı Sabit Yıldızlar;
Asc / Achernar: Kamu işlerinde ani başarı, dini fayda, duygusal takıntılar, karşı cinse kendini kurban etme arzusu, mazoşist duygular Merkür varsa, matematik ve muhasebe yeteneği, spritüel tecrübeler, uzun yolculuklar, felsefi zihin, felsefeci ya da hukukçu, avukat, üstbilince açıklık, yangın sel gibi doğal afetler, kişisel açıdan pek çok risk alan ve bu yüzden bir zorluktan diğerine geçmeye meyilli olan kişi, yaşamda iniş ve çıkışlar, ani ve trajik sonlanmalar
Asc yön. Jüpiter / Nusakan:  Mutluluğun yarım kalması
Yeniay / Marsık: Mücadele ve rekabet yeteneği, risk almaya meyilli karakter, vatan hainliği, aldatma, şiddete eğilim
Yeniay yön. Mars / Merga: yanlış anlaşılmalar, en yakının düşmanı haline gelmesi, ebeveyn ile çocuklar arasındaki anlaşmazlıklar, bireysel sporlar, yanlışlıkla suçlanmak, büyük sorumluluklar, keskin zeka, hilekarlıklar ve sadakatsızlıklar, yanlış anlaşılmalar, ebeveyn ile çocukların arasında anlaşmazlıklar, yaşadığı yere kendini ait hissetmeme, anne ile soğuk ilişkiler, acı çekmiş topluluklar ya da kökler, köpeklerle problemler
MC / Ras Alhague: Yaralanma ve kişinin bu yarasını sağaltma yolunda başkalarını iyileştirme. Zarar görülmiş şeyin düzeltilmesi ana motivasyon olmalı, ruhsal hasarlar. Aşırılıklar, alkol, sigara ile ilgili. İnsancıllık geniş düşünme ve haya gücü bahşeder. Bazen cinsel konulardaki saplantı ve çarpıklıkları, cinsel sorunları ve bunların ruhsal dışa vurumunu, cinsel yaşamın toplum ilişkilerine sorun olmasını ifade eder. Zehirlenmeler, gıda, ilaç ya da zehirli böceklerden. Epidemic enfeksiyonlar. Bir arkadaş yüzünden hataya düşmek ya da kaza geçirmek, pusuya düşürülmek, önceden hesaplanmış suçlara işaret edebilir. Bunun yanında önemli bir şifa enerjisi barındırır; tıp insanları ve şifacıları temsil eder.

Yukarıdaki bilgilerin yanısıra Akrep 3. dekanında Agena da konumlanmış ki gökyüzündeki en parlak 10. yıldızdır. Statü, dostluk, incelik ve ahlak ifade eder Robson'a göre. Birlikte olduğu gezegene başarı verir ve bilginin, ortaya çıkarılan gerçeklerin bazen can acıtabileceğini de anlatır. Manilius ise Unukalhai ile yakınlığından bu yıldızın kehanet yeteneğini anlatır (Yılan Tk Yıldızı) ve doğaüstü iyileştirici etkilerinden bahseder. Agena'nın şifa enerjisi olmasa Akrep 3. dekan için başkaldırıcı özelliklerden bahsedilmeli tabii ayrıca. Bazı travmatik olayları, suçluların araştırılmasını, önemli suç teşkil eden davaları örn. Zarrab gibi ifade edebilir. Kadınlarla ilgili suçları öne çıkarabilir; sanat alanında ise önemli başarılar verir. Çoğunlukla baştan çıkarıcı havanın erotik biçimde kullanılmasını anlatabilir. Diğerlerinin reddettiği, bizlerin de bastırdığı duyguların tutku oluşturmasına neden olabilir. Birçok alandaki bozulma, insanlığın dejenerasyonu bu etkiler altında bizleri rahatsız olarak etkileyecek diyebiliriz.

Ay Akrep burcunda rahatsızdır, huzursuzdur ve agresiftir. Chiron'un da bölgesidir bu dereceler. Çocukluk yaralarımızı hatırlamamıza neden olur. Enerjimizi düşüren herşeyi süpürüp yakmak, çöpe atmak isteyebiliriz; zira Akrep çöpleri de temsil eder. Alışılmadık isyankar haller olası. Olumsuz davranışların artık pek prim yapmadığını farkedip, kendimizin de bu negatif tutumlarından rahatsızlık ve utanç duyabiliriz. Dikkat çekici, göz önünde olan kişilerin ki belki de örnek aldımız kişiler olabilir bunlar, olumsuz tutumlarının ifşası söz konusu olabilir.  Ebeveynlikle ilgili sorunlar vurgulanabilir; çocuklarımızın özel olduklarını idrak edince, onlara karşı ne kadar yanlış davrandığımızı, belki hatalı tutumlarımızı farkedeceğiz. Eskiden Uranüs denince, çocuğunu yanlız büyüten geleneksel aile modelinden uzak aile bağlarını reddeden anneler aklımıza gelirdi. Şimdi ise geleneksel aile yapılarının teşviki daha çok prim yapacak. Mars ve Pluto ilişkisi oldukça gerginlik yaratıcı; şiddete neden olabilir ve terör olayları can yakabilir. Bu kaosların arasında belki de biraz teknolojiden uzak kalmak, TV'leri kapatmak yani dış dünya ile şalteri kapatmak belki iyi gelebilir. Bunun yanında interneti teknolojiyi öğrenmek, bilgi amaçlı, aynı düşünce yapısındaki kişilerle biraraya gelme ya da diğerlerine öğretmek, rehberlik etmek amaçlı rahatlıkla kullanabilir ve önemli faydalar sağlayabiliriz. 

Yeniayın 3 minör açısı benim için diğerlerinden çok daha önemli;
* Yeniay ve Satürn semisextil
* Yeniay ve Uranüs quinconx
* Yeniay Sedna karşıtlığı
Uranüs ile duygularımızla ilgili huzursuz bir enerji yükselebilir ki bu rahatlamayı zorlaştıran bir görünüm. Biriken enerjiler endişe verecektir. Değişim baskısı otorite figürlerinden ya da üzerimizde gördüğümüz bir sistemden gelebilir. Beklenmedik bir gelişme, ani bir değişim, bizleri rutin yaşamımızdan ve planlarımızdan uzaklaştırabilir. Önemli bir gelişmeye üzülebilir hatta halk olarak ya da yakın çevremizle kenetlenebiliriz. Esnek olmak, değişen koşullara uyum sağlayabilmek çok ama çok önemli. Eğer değişime direnir, kibir ve yıkıcılıkla karşılık verirsek, kayıplar yaşayabilir, önemli fırsatları da kaçırabiliriz. Kendimize farklı alternatif yolları bulmamız gereken ve bu alanda yaratıcılığımızı üst düzeyde çalıştırmamız gereken bir dönemdeyiz. 11 Kasım'da kesinleşen ve 30 yıllık bir döngüyü bir kez daha harekete geçirecek olan Satürn ve Uranüs üçgeni (1987'de kavuşum) ile ilgili yazımı http://astrolozibyzizi.blogspot.com/2017/11/saturn-ve-uranus-sextili-19-mays-11.html adresinde bulabilirsiniz. 

Sedna ile birlikte değişimin ve istikrarın uyumlu karışımı sayesinde yaşamlarımızdaki ana statükoyu koruyarak yepyeni fikirler ve yaşam tarzları yaratabiliriz. Toplum kuralları ve aile yapıları, geleneksel yaklaşımlar çerçevesinde, yaşamlarımızda olumlu değişimler oluşturulabilir. Üretkenliği arttırmanın ve verimli yaşamanın zamanı artık. Enerjiden ve paradan tasarruf etmek adına pratik yollar bulunabilir. Uranüs yenilik derken, Satürn disiplin ve kısıtlama buyuruyor. Bu da bana enerji tasarrufuna önemli bir örnek gibi geliyor. İnsanlığa muhalefet eden unsurlara karşı önlem almak adına uygun bir süreç. Elektrikli arabalar, robotlar, teknoloji daha fazla hayatlarımıza girecek. Sakin ve sabırlı şekilde davranabilirsek problemleri alt etme şansımız da yüksek. Bu değişimler zamanla yaşamlarımızda istikrar elde edecek yeni düzenleri içermekte. Kasım Yeniayı sorumluluk alma, liderlik özellikleri sergileme fırsatlarının verecek. Ciddi değişimler ev, işyeri düzenlerinde, gruplarla çalışmalarda, tecrübeye ve yeteneğe sahip kişileri biraraya getirmede ve teknolojiden yararlanma adına önemli adımlara vesile olabilir. Ülkemiz açısından ise daha önce reddedilen bazı ideolojilerin şimdi yöneticilerimiz tarafından tekrar savunulması da bu açılara harika bir örnek; Atatürk'e bir nevi iadeyi itibar, Taksim'deki AKM'nin tekrar eski özellikleri ile inşası, şehirlerdeki dikey inşaatların yanlış görülmesi gibi gibi. Yurtdışında görülen bazı davalar nedeniyle bazı milletvekillerinin zor duruma düşmesi, bazı uluslararası anlaşmalarda beklenmedik hamleler, ekonomik olarak zamların hızla devam etmesi, önemli bir kişinin kaybı ve bazı terör olayları maalesef ülke gündemine gelecek görünmekte. Enerji ile ilgili önemli kararların alınması bizleri şaşırtabilir. Sanki bazı hatalı kararlardan çark edilmesi, sanata ve spor dünyasına, gençlere yönelik kamuoyunu dikkate alarak yeni kararlar alınması bu Yeniay etkileri içinde sayılabilir. İstanbul'a göre çıkartılan haritanın Asc'si ile ülke haritamızın Mc derecesinin aynı olması İstanbul'un bu Yeniay döneminde başrolde olmasına neden olacak görünmekte. Yeniay'ın problematik Uranüs etkileşimi sebebiyle, ülke haritasında Uranüs tarafından yönetilen 8. evin krizler, uluslararası borçlar, nükleer ve finansal kuruluşlar, vergiler, organize suçlar, silahlar, ekonomi, bankalar ve ölümlerle ilişkili olduğunu bilmekte yarar var.



Zerrin Zindancıoğlu
ASA, MAPAI, ISAR Cap



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder