19 Şubat 2017 Pazar

Balık Burcunda Güneş Tutulması (26 Şubat 2017) Astrolozi




26 Şubat 2017 günü saat 17:58'te 8 derece Balık burcunda Güneş Tutulması gerçekleşecek. Tarih boyunca Güneş Tutulmalarına Ay Tutulmalarından daha fazla önem verilmiş; zira Güneş Tutulmasında gerçek bir bedenin araya girişine şahit oluruz.. Oysa Ay Tutulmalarında sadece Dünya'nın Ay'ın üstüne düşen gölgesinin etkileriyle uğraşırız. Balık burcu tutulmaları ise 12 kavimden Yusuf ile ilişkilendirilmiş ve "verimli asma" olarak kaydedilmiş. Değişken grup tutulmaları için insanların durumu ve ticaretle ilgili denmiş. Su burçları ise Dünya'nın suları ve onun ürünleri ile bağlantılı imiş. Güneş Tutulmaları özellikle ulusların yöneticileri, krallar, başkanlar ve bütün düzenlerin yöneticileri ile ilişkilendirilmiş. Balık burcunun ilk dekanında yaşanacak tutulma ise nehirlerin kuruması, deniz kıyılarının zarar görmesi açısından tehlike arzedebilirmiş. Tutulmanın yöneticisi Jüpiter'in Uranüs ile karşıtlığı ise haritada öne çıktığından; Jüpiter için depremleri, şidddetli fırtınaları, yöneticileri ve insanlar arası aşırılığı ayrıca Uranüs için de isyanları, devrimleri, grevleri, uyuşmazlıkları ve insanların yer değişmelerini ve kırılmalara neden olabilecek ani felaketleri, ana özellikler olarak sıralayabiliriz. Batı ufkuna düşen tutulmaların, etki bakımından son dört ayda ve en güçlü etkinin üç dilimin sonunda yaşanabileceği not düşülmüş. Söz konusu tutulmanın 8 derece Balık'ta olmasından dolayı ilk Güneş karesinin yaşanacağı 29 Mayıs civarında kendini belli etmesi bu durumda yüksek ihtimal.

Söz konusu gökyüzü fenomeni Doğu / Batı Afrika, Güney Amerika'nın büyük bölümü, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu ve Antartika'dan izlenebilecek. 19 Güney Saros no.lu tutulma 140 numaralı saros ailesine mensup; 71'lik serinin 29. tutulması. 16 Şubat 1999'dan beri bu no.da tutulma gerçekleşmemiş; epey uzun bir zaman denebilir. 140 numaralı seri, genel anlamda liderler açısından zorlu zamanlara neden olabiliyor; otoriteyi zayıflatıcı etkileri ise Neptün ile birlikte olduğundan söylenebilir. Ayrıca su ve denizcilikle ilgili olaylara da neden olabilir. Örneğin 1993 ve 2001 yılları arasında başkanlık yapmış olan Bill Clinton'ın adının bir skandala karışmasında ve görevden alınmasına neredeyse imkan verecek etkiler söz konusu saros serisinin anlamları arasındaydı. Aslında bu seri neredeyse tüm Amerikan Başkanları üzerinde şanssızlıklara neden olmuş. İstanbul'dan seyredilmese de İstanbul saati ile;
Parçalı Tutulma başlangıcı    15:10
Tam Tutulma Başlangıcı        16:15
Maximum etki                         17:58
Tam Tutulma Bitişi                  19:31
Parçalı Tutulma Bitişi              20:35
Maximum etki 1 dk 22 sn sürecek deniyor dolayısı ile tutulma ortalama 1 yıl etkisini hissettirebilir.


Balık burcu ilk dekanı kendimizde kurban etmemiz, belki zor da olsa feda edip bırakmamız gereken yönlerimizi bizlere hatırlatacak. Yolculuklarda ortaya çıkabilecek aksiliklerin yanı sıra zorlu gelişmelerin aslında ders niteliğinde olabileceğini ve egonun dağılmasını anlatacak. Bazı bitişleri ve yepyeni bir frekansta yeni başlangıçları beraberinde getirecek. Söz konusu tutulmanın Asc derecesi malum Regulus kavuşumlu olduğundan öncelikle kin nefret ve intikam hislerinden arınmamız gerektiğine işaret edecek. Malum tasavvufta bile Yükselen ruhun yapı taşını tarif eder ve ruh bu şekilde kendini gösterir. Hele ki Tutlmanın 7. evde duruşu  bazı kontratları anlaşmaları, rakipleri ve bizlere karşıt olabilecek konuları anlattığından, özellikle ilişkiler açısından önemli bir sürece girdiğimizi söyleyebiliriz. Ay ve Güneş'in bir araya gelişi genel üretim ve oluşum dönemini işaret ettiği gibi özellikle Güneş'in kral, baba, ailenin baştaki erkek temsilcisine sıkıntı getirebileceği düşünülür.

Tutulmanın Sabit Yıldızları'na bakmak istersek;
Regulus / Asc'de (Mars - Jüpiter doğasında) Kuzeyin Bekçisi, bu yıldızda intikam ön plandadır, kişinin intikamın baştan çıkarıcılığından kaçınması gerekir. Bu şekilde büyük askeri güç ve idari başarı verir.

Skat / Tutulma (Uranüs - Jüpiter -Merkür doğasında) iyi olumlu ve başarı vaadeden bir yıldız, duaların gerçekleşmesini ve niyetlerin gücünü anlatıyor. Yöneticileri ve liderleri anlatmakta. İlişkiler açısından olumlu; yeni oluşumlara, yardımlaşmaya, iş birliklerine olanak tanıyor. Ancak gölge yanında eleştiri ve suçlama etkisi var. Fiziksel limitlerimizin üzerine çıkabileceğimizi, spiritüel gelişmeleri ve Bütün ile ilgili olayları anlatıyor. İyi şans verebileceği gibi, değerli hediyelerle ve saygıdeğer kadınlarla da bağlantılı bir yıldız.

Foramen / Jüpiter, tutulma yöneticisi (Satürn - Jüpiter doğasında) refah, huzur ve liderlik özelliklerinin yanı sıra kararsızlıklara, uçak kazalarına, deniz kazalarına neden olabiliyor; göz ve kulak problemleri yapıyor. Uzun yolculuklarla ve yabancı ülkelerle direkt bağlantılı, vizyon problemleri yaratabiliyor; genel olarak trafik ve ulaşım, nakliye ile ilintili. Bu derece Heze ve Spica yıldızlarına da çok yakın; güç elde etme, öldükten sonra itibarın geri iadesi ve gelişmelerin etkilerinin büyümeye, ses getirmeye müsait olabileceği ifade edilebilir.
Bu arada teknik olarak aktarmak gerekirse, Jüpiter'in Antiscia derecesi yine Tutulma derecesi; yani oldukça kuvvetli Jüpiteryen bir etki mevcut; buna Jüpiter'in en büyük benefik olmasının yanı sıra yine de çok sevinmememiz gerektiğini düşünüyorum. Zira Jüpiter doğal evinin tam karşısındaki düşük evlerden birinde, retro durumda ve ayrıca hava grubunda singleton, sadece üçlü yöneticiliğe sahip; yani tüm enerjiyi, kuvveti yokken omuzlamış görünmekte. Hava grubunun azlığı ilişkilerde, kavrama ve algılamada sorun yaratabileceği gibi yanlış anlamalara, objektif olamamaya ve olaylara nesnel açıdan yaklaşmaya neden olur; hele ki Jüpiter'in zayıf durumundan ötürü bu konularda bilinçsizce ego sorunları, intikam ve çıkar ilişkilerine, yanlış ve haksızlık içerebilecek işbirliklerine olanak tanıyabilir. Bildiğimizi zannettiğimiz konularda ukalalık yapmak kolaylaşabilir.

Zaurak / Mc, (satürn doğasında) duygusal duyarlılık, ölüm korkusu, intihara meyil ve melankolik etkiler içermekte.


* Vesta / Mars-Uranüs / Jüpiter / Pluto arasında kocaman bir Grand Cross
* Ceres / Kad / Juno Grand Trine hem de Tutulma derecesi ile bir Uçurtma kalıbı
* Mc / Chiron / Jüpiter (apex) YOD, hem de Mars ve Uranüs ile Boomerang açı kalıplarının yanı sıra, 
Çanak tipi bir harita ile karşı karşıyayız. Oldukça aktif ve sabitlik, istikrar arayan bir harita ki değişkenlik özellikleri had safhada. Çanak tipi harita dendiğinde yaşamda kendimizi adadığımız misyonlarımız ve gerekçelerimiz öne çıkar; takdir görme, ilgi çekme, özgüven sağlama isteği yoğunlaşır. Kriz halinde sıkışınca daha iyi iş çıkarılır ki bu harita zaten başlı başına Uranüs-Mars / Jüpiter çanağı içinde yeterince kriz içermekte. Çanağın saat yönündeki gezegeni bizim malum Jüpiter yine. İçinde T-kare olan Çanak tipi, en kuvvetli tiptir ki bizimkinde o da mevcut. Haritada batı vurgusu fazla olduğu için diğerlerine verdiğimiz önem, irademiz dışında gelişen olaylara ayak uydurmaya çalışmamız, kadere göre hareket güdüsü yoğun. Dengelememiz gereken ise kendi irademizle geliştirmemiz gereken seçimlerimiz; ne olduğumuzu seçtiğimiz konular. Doğu vurgusunda eksiklik varsa, genelde yaşamın ve diğerlerinin bizler için bir şeyler hazırlamasını tembellikle bekler oluruz. Halbuki şimdi kendimize güvenen, üreten, yaptıklarının sorumluluklarını üzerine olan özellikleri de hikayemize katmamız gerekmekte. Dolayısı ile anlıyoruz ki kaderimizin ve yaptıklarımızın sorumluluklarının ipleri ele alınmalı. Açı kalıplarının içinde mücadele gerektiren önemli kadersel ve bugüne kadar yaptıklarımızın sonucunu alabileceğimiz etkiler var. Tek başına Boomerang bile emeklerin bize dönebileceğini söylüyor ki, Uçurtma Kalıbı ile kanatlanmak an meselesi. Ancak törpülenmesi gereken, dengelenmesi gereken yerler dikkat çekici. Beklenmedik mücadele gerektiren hızlı ve güçlü çıkışlar, aksamalar, iptaller oluşabilir. Ama imkansız diye bir şey yok, göreceğiz.

Balık tutulmalarında genelde duygularımızla başımız derde girebilir ki bu bir süredir zaten hepimizin problemi. Gözümüze inen perdeler aralanabileceği gibi denizlerle, sularla, gemilerle, mültecilerle ilgili kazalar, canlı bomba, intihar eylemleri, komşularımız ile sınavlar bir süre daha devam edecek. Balık-Başak aksındaki son tutulmayı yaşayacağız; ortalama 19 yıl kadar tekrarlanmayacak. Kişisel tüm ilişkilerimizde hepimiz elemeler yaptık, detaylara takıldık, inançlarla ilgili ne kadar konu varsa görünür oldu; bir nevi şapka düştü, kel göründü. Gündelik yaşamlarımız değişti, bazı şeyleri kestik attık, bazılarını çok benimsedik. Şimdi ise sanat dünyası, çocuklar ve gençlerlerle ilgili konular, eğitim, spekülatif piyasalar, spor camiası, borsa gibi alanlarda olaylar, kısıtlayıcı, şaşırtıcı olaylar gündem yaratabilir. Bu tutulma ise biraz lodos çarpmış balığa döndürebilir bizi. Melankoliklik ve duygusallık artabilir. Ancak son derece şaşırtıcı, "hadi canım yok artık, olamaz" dediklerimizin önümüze geleceği bir süreç başlıyor. Önemli uluslararası kuruluşlar, belki bazı dini örgütler, terör grupları bu dönemce gittikçe daralan bir alandalar. Mars ve Uranüs'ün Artemis bağlantısı ile önemli bir liderin yakalanmasına, avlanmaına şahit olabiliriz. Hassaslaşabileceğimiz bu günlerde vizyonumuzu geliştirmek, duygusal tatminleri arttıracak. Güven temalı olaylar, ahlak değerleri önem arzedecek. Tabii  yanlışlara sürüklenmek de bazılarımız için pek zor olmayacak zira dedik ya ipleri ele alma, niyetleri gerçeğe döndürme zamanı ama zemin kaygan. Bu sorumlulukların altına elimizi sokma cesareti göstermeliyiz. Geçmişin olumsuzluklarına gömülmeden yaratıcılığı, titizliği ve düzeni sağlayarak, kaygı ve endişeye kapılmadan ilerlemeye bakmalıyız. 
Balık 1. dekanı tamamen yaratıcılıkla ilgili diyebiliriz; biliyor musunuz ki Michelangelo'nun ve Da Vinci'in Ay'ları bu dekanda?? Sürreal görüşleri besleyen fantastik bir onluk. Bu çocukluğumuza bizleri geri döndürebilir, nostaljiye sürükleyebilir. Ancak geçmiş endişelere, özgüvensizliklere, korkulara kapılıp gitmekle artık bir yere gelinmiyor maalesef. Planlarınızın, niyetlerinizin detaylarını araştırın, gerekirse eğitim alın, akıl danışın. Ay Tutulmasında bulunan harika Mistik Dikdörtgen kalıbının ana köşeleri Jüpiter ve Uranüs karşıtlığı bu kez Mars ile ateşlenecek; Mars hem de en güçlü ve rahat çalıştığı Koç burcunda. Bir sonraki tutulmalar hele ki Ağustos 2017 Güneş Tutulması 29 derece Aslan burcunda olacak. Şimdi ise bu dereceyi Asc'de görüyoruz. Hikayenin tümü birbirine bağlı kısacası. Şimdi şartları değiştir, sonra durumları sabitle diyor gökyüzü; ben sana geçişi ayarlayacağım buyuruyor. Dedim ya Tutulma derecesindeki sabit yıldız iyi şans yıdızı; niyetlerin duaların gerçekleşebilmesi için fırsat sunacak Ağustos'a kadar.

Eğitim ile ilgili önemli değişimler, yeni yasal düzenlemeler, yeni vize uygulamaları, bir anda birçok gelişme görünür olabilir. Teknoloji, basın, medya ve hukuk alanında müdahaleler oluşabilir; Pythia ile bazı sistemlerin sorgulanması, işlevselliklerini kaybettiğine şahit olmak söz konusu. Balık - Başak aksı tutulmaları ülkemiz için hep önemli dönemler olmuş; bizleri yakından ilgilendirmiş. Hem dışsal hem içsel olayları beraberinde getirmiş ki bunu son 1.5 yıldız yakından takip ediyoruz.  Değişken gruplarda gerçekleşen, öncü burçların etkili olduğu tutulmalar, değişecek sistemlerin de hızlıca devreye gireceğine işaret ediyor. Bu süreçte objektivite, güçbirlikleri, işbirlikleri oldukça önemli; danışarak ilerlemeye, ilişkilerde denge kurmaya, konuşarak, iletişim kurarak anlaşmaya önem verilmeli. Dünya'yı karşımıza alarak değil de elele vererek devam etmeliyiz. Karşıt fikirleri olanlara ayrımcılık, felaket getirebilir. Önemli birinin başına üzücü bir olayın gelmesi ülkemizde manşetleri dikkat çekici yapabilir. Muhalefet partilerinin birinde sarsıcı bir gelişme yaşanabilir. Ekonomik açıdan, önlenemez gelişmeler, borsa da ani iniş çıkışlar güvensizlik ortamlarını besleyebilir. Bazı depremler ya da önemli hava olayları yaşanabilir. Ancak insanlık bazı gelişmeler karşısında kilit bir güçbirliği sergileyebilir. Bazen denir ya zor sınavların karşısında birbirimizin değerini anladık; iyi ki yaşanmış .. işte böyle gelişmelere hazır olalım.

Balık burcu Bütün'ün farkındadır; geçmişin derslerini almış, geleceğe idealistçe bakmayı becerebilir. Kendini görmeyi arzu ettiği hayallere kaptırmadan, Bütün'ün enerjisi ile orantılı akmayı bilir. Geçmiş ve geleceği şu "An"da birleştirmeyi başarır. Egoyu aşmayı, evrensel olana hizmet etmeyi anlatır. Gölge tarafında pasif ve zayıf kalma vardır; endişe verir, kolay kaosa düşebilir. Ancak günlük yaşamın gerçekleri ile yüzleşmeyi becerirse, objektif kalabilirse, kararsızlığa kapılmadan net olabilirse, Zodyak'ın bu son burcu adeta evrimini tamamlamış, gelişiminin son aşamasındaki basamağı tarif eder. Evet belki aynen bir profesörlük sınavı gibi en sonda olmak öncekilerin en zoru; ama evreni, yaşamı, Bütün'ün gücünü idrak etmek de pek kolay olmasa gerek.. değil mi?


Zerrin Zindancıoğlu, ASA, MAPAI



9 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. ben teşekkür ederim takibiniz için..

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederiz. Benim doğum haritamda jüpiter balık burcunun 7. Derecesinde ve 7. Evimde. Tutulmadan müthiş bir şey beklemeli miyim ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  4. çok çok güzel bir görünüm, şans bereket açısından

    YanıtlaSil
  5. Elinize ve iyi niyetinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Zerrin hn cok guzel anlatmissiniz..yukseleni yay olan bir akrep burcuyum..Gunes tutulmasindan 3 gun once yeni bir is teklifi geldi.. Cok kararsiz kaldim.. Ne yapmami onerirsiniz?

    YanıtlaSil