27 Temmuz 2017 Perşembe

Uranüs Retrosu başlıyor (3 Ağustos 2017) - Astrolozi



Yunan mitolojisinde, Uranüs, dünyayı yaratan yüksek bilinç olarak görünür. Uranüs, gökyüzünün sembolüdür ve orijinaldir. En önemli mitolojilerde bu figür yaratıcı olarak geçmektedir. Uranüs, cinsel açıdan Dünya ya da Gaia olarak bilinen Tabiat Ana’yı uyandırır. Mitolojiye göre, Gaia’yı tohum yağmuru ile hamile bırakmıştır ve böylece, Dünya ve gökyüzü birleşmiş ve hayat meydana gelmiştir. Yunan hikayesinin babası olarak bilinen Uranüs hayatın düğümlerini çözmüştür.

Uranüs, kolektif gezegenlerden biridir; transitleri kurulu düzenimiz ve dolayısıyla üzerinde ego inşa ettiğimiz tüm değerlerimiz, bakış açılarımız, yani kendimizi güvende hissettiğimiz sınırlarımız zorlanır. Kolektif gezegenler bizi büyümeye zorlar, alışılmışın dışına çıkmaya ve tekamül etmeye, kendimizi aşmaya zorlar. Böylece hayat yolumuzda, misyonumuz doğrultusunda zorlukları aşmak, başarmak ve amaca ulaşmak söz konusu. Uranüs, bilincimizin gölgede kalan kısımlarını aniden aydınlatır, bizi sarsarak uyandırır; sanki bir yıldırım gibi özgürleşmemizi sağlar. Tabii etki altında kaldığımızda hayatımız kabusa dönüşebilir. Dengemiz, alışık olduğumuz değerler bu noktada işlemez, varsayımlarımız geçersiz olur. O zavallı egomuz, ne yapacağını şaşırır, zira önüne gelen sorular daha evvel çalışmadığı yerdendir; adapte olabilmek için zamana ihtiyacı vardır ama Uranüs bu zamanı ona vermez. Dehayı, dahi aklı, bilimi, matematiksel zekayı, konuşma gücü yüksek kişileri, muhalif olan zekayı, üst aklı, üst iletişimi ve geleneğin dışındaki kuşağı da temsil eder. Dünyamız üzerinde sosyal, ekonomik etkiye sahiptir. Doğal felaketleri, uzay ve gökyüzü ile ilgili farklı sıradışı hareketleri, uçak ve gemi kazalarını, keşifleri ve gelişmeleri anlatır.

Uranüs de bir buz gezegenidir; 12 burcu yani tüm Zodyak'ı 84 yılda dolaşır. Bu süre, genelde bir insan ömrüne eş tutulur. Bir yılın içinde ortalama 3 ay geri harekette kalır. Bir buçta 7 yıl kalır; 2010'dan beri de Koç burcunda.. Kuzeyden güneye dönen tek gezegendir yani diğer gezegenler gibi dönmez, bir nevi yuvarlanmadır bu; anarşist ruhlu ya.. Ve bu dönüş sırasında da manyetik bir ses çıkarır. Dört kutuplu bir gezegendir; doğu ve batısında da birer kutbu vardır. Kısacası 4 manyetik alanı bulunur. Güneş sisteminde en büyük manyetiksel alana sahip gezegendir. Atmosferinde büyük manyetik fırtınlara oluşur ve dolayısı ile sürekli elektrik üretir. Elektriği ve gökyüzünü temsil etmesi bundandır; bunlarla ilgili tüm kavramları içerir. Örneğin elektrikli aletlerdeki arızalar Merkür ile ilişkilendirilse de Uranüs'ün de etkisi altındadır. Ayrıca tüm hava araçlarını, uçakları, göçmen kuşları da temsil eder. Geleneksel hareketi normalde retrodur. Bu onun normal gezegen hareketidir, sanki düz hareket gibi. Düz harekete geçtiğinde ise, diğer gezegenlerde algıladığımız retro hareket etkisi yapar; yani geri hareketi olumlu olan tek gezegendir.

Sinirli bir gezegendir diyebiliriz, elektrik yüklü ya, dolayısıyla sinir sistemini, asabiyeti, sinir ağlarını, beyin hastalıklarını, tümörleri, siyatik sinirlerini, kol ve bacaklardaki kasları, hatta felçleri temsil eder. İleri hareketi, diğer gezegenlerden almış olduğu açı değerlerine göre bazen çok gergin, karışık, ani, farkındalığa ulaşmaya çalışırken sabırsız davranan problemli gelişmelere neden olabilir. Uranüs ayrıca kazaları da temsil eder, sert açılarında kaza haberleri eksik olmaz. Uranüs ayrıca, iki cinsiyetin karışımını yani eşcinselliği de temsil eder.

Uranüs, 3 Ağustos 2017'de geri hareketine başlayacak; bu durum ise 3 Ocak 2018'e kadar sürecek. Daha önce dediğim gibi Uranüs retrosu, diğer gezegenlerin geri hareketlerine göre daha sakindir; o yıldırım etkisi biraz azalmış gibidir. İleri hareketinde ani, sürpriz gelişmeler yıldırım hızıyla gelir; ani ödüller, hızlı değişimler oluşur. Özgürlüğün ve uyanışın gezegeni tabii. Ancak retrograde olduğunda ise gezegenin iç dürtüsü, bizleri farklı olmaya, geleneklerin ve alışılmışın yani kuralların dışına çıkmaya teşvik eder. Özel ve tek olma isteği içten içe büyür. Kişisel özgürlükler, başkalarını etkileme isteği artabilir Baskın olmayı ne kadar başarabiliriz?? İşte o ancak gezegen ileri harekete geçtiğinde belli olur.. Geri harekette yaşadığımız içsel bir değişim sancısıdır. 

Dışarıdan tüm toplumsal ve davranış kalıplarına uyar görünebiliriz, ancak 
*içimizde sıradışı ve eşsiz olduğumuzu, 
*kendimizi çoğu kez topluma ve çevremize yabancılaşmış hissedebileceğimizi, 
*psikolojiye, bilime, astrolojiye daha fazla ilgi duyduğumuzu,
*ruhumuzun derinliklerinde isyankar olan yanımızın uyanmaya başladığını, 
*benliğimize bile baş kaldırmaya hazır olduğumuzu, 
güçlü sezgilerimizi farketmemizi, 
*orijinal ve yaratıcı işler çıkarabilmemizi, 
*sadece kendi bildiğimiz yoldan gidebilmek için içsel özgürlüğümüzü ilan etmemizi, 
*kışkırtmalara çok kalay kapılabileceğimizi, 
*sırf aykırılık olsun diye etrafımızı şaşırtacak değişimler yapabileceğimizi

İçten, derinden, iliklerimizde hissetmek, geri hareketinin etkileri olacaktır. Uranüs, evrensel zekadır; ani kavrayış, anlayış, uyanış Koç burcu etkisiyle ani harekete geçme, tek başına harekete cesaret, hayata tutunabilme kapasitesi içimizde uyanır. Bu burçta bulunuşu yeniden doğuş enerjisi verecektir. Ancak bu doğuş bu dönemde içimizde yaşayacağımız, duygusal olarak değişebileceğimiz, daha doğrusu, ileri harekete geçtiğinde olaylar hızlandığında uygulayabilmek adına hazırlandığımız bir süreç olacaktır. Herkes değişim ister; ancak  kendimizi güvenli hissettiğimiz alışkanlıklarımız, bağımlılıklarımızı ağır basıyorsa, kişiliğimizi, kendimizi, özgürlüğümüzü kaybetmek durumunda kalabiliriz. Bu yüzden de bazı kararları sindirmeli, önce bu değişimleri sağlayabilmek, uygulayabilmek için hazırlık devresini başarılı atlatmalıyız. İçimizdeki kahramanı hazırlıyoruz.. Artık onu ortaya koyun.. Bu kahraman değişik yollarla test edilecektir; eğer isteksiz, korkak ve üşengeç davranışlar sergilersek, işimiz oldukça zor olacaktır.. 

Burada Uranüs'ün retro hareketi, hepimizin kalıplaşmış düşünceleri, şartlanmalarımızı yıkarak, zihinlerimizi açıp bizi yeni bilgileri almaya açık hale getiriyor. Herşeyden öte, ‘Kendini bilmek’ artık önem kazanıyor. İşte 3 Ocak'a kadar olan bu dönemi bir nev'i, kızağa çekilip, daha zorlu fırtınalara hazırlık yolunda değerlendirmemiz en doğrusu olacaktır. Uranüs'ün temsil ettiği Kova burcu, arkadaşlığı da temsil eder.. Sevgi ve kardeşlik ile sahiplenme ve ego arasındaki farklar içsel olarak daha net hissedilebilir bu dönemde; hayatlarımızda çıkara dayalı dostluklar, yapmacık arkadaşlıklar da kendini içten içe belli edecektir..




Zerrin Zindancıoğlu
ASA, MAPAI, ISAR Cap

2 yorum: