30 Mart 2018 Cuma

Hamursuz (Pesah) Bayramı - Suzi Barokas Fergan



Hamursuz Bayramı (Pesah), genelde Gregoryan takviminin Mart ya da Nisanına denk gelen Nisan ayının 15. gününde başlar. esah, Fısıh veya Hamursuz Bayramı (İbranice: פסח Pesah), bir Yahudi bayramı ve festivalidir. Mısır'da kölelikten kurtarılan Antik İsraillilerin göç hikâyesini anar. Bu tarih Kuzey Yarım Küre'de bahara denk gelir ve bayram 7 veya 8 gün kutlanır.Tevrat’a göre Nisan, Yahudi takvimindeki festival yılının ilk ayıdır . Nisan’ın 14. günü kuzey ilkbaharı ekinoksundan sonraki, dolunaylı bir geceyle başlar, bu nedenle, Pesah bir ilkbahar festivalidir. Pesah’ın bahardan önce başlamamasına emin olmak için, antik İsrail’de, arpaların olgunlaşması baharın başladığını anlamak için bir test olarak görülmüştür. Böylece, arpalar olgunlaşmadıysa, bahar daha yakın değildi ve araya ilave edilen Adar II ayıyla, Nisan başlatılmazdı. Bu ayarlama, 4. yüzyıl itibariyle matematiksel olarak yapılıyor.
İsrail’de Pesah (mayasız ekmek festivali) yedi gün kutlanır. Bayramın ilk ve son günleri resmi olarak tatildir. Bu iki günün arasında kalan günler Hol HaMoed (Festivalin hafta günleri) olarak adlandırılır. Diaspora Yahudileri bayramı sekiz gün kutlarlar. Sekiz gün olmasının nedeni bir zaman ayarlaması (ibadetlere katılmak, bulundukları yerin takviminin Kudüs’teki tapınağa endekslenmesi, v.b) olarak görülür veya Yahudilerin tehlikede oldukları zamanlarda, Yahudilere karşı gelecek saldırıların günlerini şaşırtmak amaçlı ortaya atılmış ve günümüze gelmiş olan bir alışkanlık olduğu düşünülüyor. Karaim ve Samiri Yahudiler, modern Yahudi takviminden bir iki gün sapan Yahudi Takvimi versiyonunu kullanırlar. Örneğin 2009 da, Rabinik Yahudiler tarafından kullanılan takvime göre nisan 15 Modern takvimde Nisan 9 u karşılamaktadır. Karaimler ve Samiriler tarafından kullanılan takvimde ise Abib ya da Aviv 15, Miladi takvimde Nisan 11 i karşılamaktadır. Karaim ve Samiri Hamursuz Bayramları 6 gün süren Mayasız Ekmek Festivalinden sonra bir gün sürer.  

Alıntı;Vikipedi


Bizim evde ve sanıyorum ki tüm Musevi ailelerinde Pırasa köfteleri, Ispanak'la yapılan çeşit çeşit yemekler hatta köftesi bile var... Cevizli,portakallı,tarçınlı ve bol yumurtalı kekler hazırlanıyor... Mutfaklar temizlendi kırklandı diyebilirim.. Pesah (hamursuz)'' özgürlüğün bayramı diye bilinir'' 210 yıl süren Mısır'daki esaretten çıkışı anımsatır... Bayram gecesi sofrada çocuklar için anlatılan geleneksel mucizevi öykülerinde bolca anlatılır.  Bu seneki hamursuz bayramının 22 Nisan'daki Dolunay gününe gelmesi de çok manidar... 
Dilerim ki yaradanın IŞIĞI hepimizi aydınlatsın, Özgür kılsın ve Barış getirsin..


Sevgiler

Suzi Barokas Fergan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder