3 Mart 2019 Pazar

Balık Yeniayı (6 Mart 2019) - Astrolozi


6 Mart 2019, saat 19:03.. Balık burcunun 15. derecesinde Yeniay doğuyor. Vedik astrolojiye göre Purva Bhadrapada nakşatrasının ilk padasında gerçekleşecek Ay ve Güneş kavuşumu Jüpiter ve Mars yönetiminde. Cerrahları, radikalleri, teröristleri, yazarları, pornografi endüstrisini, askeriyeyi, polis ve detektifleri temsil ediyor. Bir nevi dünyevi aktivitelerden maneviyata geçişi temsil eden bir yolculuk gibi bu nakşatra; yaşamın yıkıcı etkilerinin bedelini ödedikten sonra çıkılacak düzlük gibi. Ayni şekilde batı astrolojisine göre de 2. dekan Balık burcu, bir bozulma yaşayıp, kefaretini ödedikten sonra sanki bir kurtuluş ve yeniden dirilme, küllerinden doğmayı temsil ediyor. Zaten bu derecede bulunan Ankaa yıldızı da adından anlaşılacağı üzere küllerinden doğanı ifade etmekte. üstün amaçlar uğruna kendini başkaları için feda edenleri anlatabiliyor. 1. padası ise biraz agresif ve bu zihnin çok fazla meşgul olması ile bağlantılı. O yüzden bu süreçte öfkeyi ve dinamizmi kontrol edebilmek önem arz edecek. Amaca ulaşmak adına her yol mubah anlayışı bir çoğumuza zorluk yaşatabilir. Son derece sıradan algıladığımız bazı durumların aslında gerçekte çok ama çok önem taşıdıklarına şahit olabiliriz. Bu kendini gizleyen örgüt üyeleri gibi de algılanabilir; hani dışarıdan sıradan bir kişilik ama özünde azılı bir katil.. P. Bhadrapada mücadeleyi seven bir nakşatra; rekabetçi ve uğraşma gerektiren işler adına kullanılabilir, hukuki konuları temsil eder ve özellikle ürün tanıtımları, pazarlama teknikleri gibi genişleme istenen başlıklarda yardımcı olabilir. Genel olarak ister vedik ister batı astrolojisi deyin az sonra yazacağım gibi oldukça paralel konuları anlatıyor Yeniay temaları. En olumlu yanı ise manevi ve aydınlatıcı etkiler vermesi; her şeyin bir gölge yanını da içerdiğini düşünürsek tutku ile pratik sonuçlara ulaşma dürtüsü kafa karışıklıklarına, aldanmalara ve tabii yoğun endişelere de kişileri sürükleyecektir. Türlü türlü sorular kafaları yorabilir. Sakin ve soğukkanlı kalmak önem arz edebilir. Geleceğe yönelik endişelerimizin yükseleceği bir süreç olabilir; ilk önce 15 gün yoğun etkili ama genel olarak 28 günlük ay sürecini de içermekte bu etkiler. İşimizi şansa bırakmamız gerekiyor. Uranüs tam da yeniay günü 7 yıllık yolculuğu için Boğa burcuna geçiş yapacak; aynı güne gelmesi çok manidar. Yeni dönem sanki Yeniay ile müjdeleniyor ve genel olarak anlamını ortaya koyuyor. Güneş ve Ay, bir nevi Uranüs'e selam ediyor ve insanları uyanışa çağırıyor; bu dönem asla olmaz, değişmez dediklerimizin değiştiğine şahit olacağımız uzun bir süreç olacak.. Yeniay derecesi ülke haritamızda da Mc yani Tepe Noktası'nı yönetmekte; sanki küllerimizden doğrmadan önce gerçekten yanıp kül olma ile de bağlantılı denebilir. Dolayısı ise Uranüs Boğa transiti demek ki ülkemiz için çok önemli bir geçiş süreci de olacak. 


1. Bölüm / Teknik Bilgiler;
Yeniay'ın gerçekleşeceği bölge Eridanus / Irmak tk yıldızına ait. Nil nehri dahil tüm ırmaklarla özdeşleşmiş.

"Eridanus, gökyüzünde çok uzun, dolambaçlı bir nehir olarak betimlenir. Takımyıldızının bu uzun nehir görüntüsünü gökyüzünde belirlemek zordur. Bazı yazarlar bu nehrin Nil nehrini temsil ettiğini söylerler.

Phaethon’un ölümüne çok üzülen kızkardeşleri tam dört ay boyunca durup dinlenmeden ağladılar. Onların bu hallerine acıyan tanrılar, bu kızkardeşlere daima inleyen ve sarsılan kavak ağaçlarına dönüştürdüler. Ağaca dönüşen kız kardeşler, Eridanus nehri boyunca dizilirler.

Phaethon’un başına gelenleri duyan arkadaşı Cygnus, onun cesedini bulabilmek için nehre girer. Cygnus Phaethon’un çok yakın ve sadık bir arkadaşıdır. Phaeton’un cesedini bulmak için nehre ard arda dalar ve nehirde boydan boya devamlı yüzmeye başlar. Bu hareketleri onu nehirde yiyecek arayan bir kuğuymuş gibi gösterir. Daha sonra Cygnus, arkadaşının acısıyla ölür. Tanrı Apollon, Cygnus’a acıyarak onu gökyüzüne Kuğu takımyıldızı olarak koyar."


15 derece Balık burcundaki Achernar da bu alanda; hatta Yeniay haritasındaki Mc derecesi (İstanbul'a göre çıkartılan haritada) olan 15 İkizler ise Rigel yıldızı ile aynı denklinasyonda. Yukarıdaki hikayede de bahseldiği gibi Eridanus her zaman Kuğu (Cygnus) tk yıldızı ile anılmış. Üstüne üstlük Neptün ile kavuşan Yeniay derecesi bu durumda yoğun su etkisinde; su dendiğinde yoğun pozitif ya da negatif beklenebilir. Kafa karışıklıkları bir nefrete dönüşebilir ya da tam tersi nefretten aşk doğabilir. Bu alanda ruhun evrimsel durumu anlatılır, ırmak bunu ifade eder; bir nevi ruhun yolculuğudur. Demek ki olgunluk ya da farkındalık düzeyi eylemleri tetikleyebilir. Mutluluğu emebileceği gibi olumsuz toksinleri de bir sünger gibi çekebilir su özellikleri. Sizin hangisini seçeceğiniz burada önem kazanır.  

Ay, Balık burcunda 3'lü yöneticiliğe sahip, demek ki az da olsa yengeç özelliklerini gösterebilir rahatlıkla. Bu Tıp bilimi, şifa teknikleri açısından önemli gelişmeleri beraberinde getirebilir; hatta kadınlarla ilgili başarıları destekler. Maneviyat ve inançları sorgulama önem kazanabilir. Kendimizi affedebilmek ise en önemli başlık olacaktır. Evrim teorisi ile ilgili tartışmalara tekrar şahit olabiliriz. Balık burcunun 2. dekanının aynı yukarıda Vedik açısından ifade ettiğim gibi yozlaşma ardından gelebilecek yükselmeyi ifade etmesi söz konusu. Achernar, inançları ve sezgileri temsil eder hatta spiritüel etkilere sahiptir. ; bu bazen Irmak tk yıldızında anlatıldığı gibi Cygnus'un arkadaşı için boğulmasını hatırlarsak kurban durumuna düşmeyi de ifade eder. Ama bu dönüşüm onu Kuğu yapar.. Bağımlılık oluşturan tüm bilinçaltı kayıtlarından bir nevi feragat ve özgürleşmedir bu yeniden doğuş. Daha yüksek farkındalık yolunda tövbeler etmek, ilahi, manevi kurallara göre yaşamak sayesinde artacak manevi zenginlikleri anlatır ruhun yolculuğu yani Irmak.

Achernar, dini oluşumları, yüksek rütbeleri anlatır; kamu başarısı ve faydası, dini konularda olumlu gelişmeler verir. Ahlaki özelliklerin yanı sıra kişinin ruhsal gelişimini, maneviyatını ve buna sadakatını anlatır hatta felsefi bir eğilim katar. Tüm bunlar ise manevi büyük bir tatmin getirisidir.  Modern anlamda manevi lider, guru olarak algılanabilir; tabii tam tersi yani gölgesinde yobaz bir lideri de tanımlamaktadır.. ve ülkemiz Tepe noktası ile kavuşumdadır. Eridanus, bilgi, bilim aşkı, bol seyahatler, önemli değişimler, otorite konumlar, deniz ve su ile ilgili kazalar, tehlikeler açısından önemlidir. Çok yakın derecede bulunan Ankaa uzun ömür, kalıcılık verir. Öncü atılımlarla hırs ve güç kazandırır. Nadir, eşsiz bir lideri de anlatabilir ya da tam tersi.. ama anka kuşu misali küllerinden yeniden var olma ile yakından bağlantılıdır; hatta biraz derinleşirsek başkentimiz Ankara'nın adı boşuna seçilmemiştir.

Yeniayın ana temalarından biri fantezi dünyası, anlaşılacağı üzere. Hayal gücü ve sanat burada öne çıkıyor. Ancak gerçek dünya ile başa çıkma açısından problem arz edebilir. Balık burcunun 2. dekanı yeniliklere açık, örneğin su ile ilgili her terapi, detoks, yüzme sağlık adına çok faydalı bu süreçte. Sezgiler son derece aktif ve medyumik yetenekler fora. Yaptığımız her işte titizlik ve berraklık katmaya çalışmalıyız. Yüksek volumlü sesler bu süreçte çoğumuzu rahatsız edebilir; soft müziklere özellikle 432 Hz dinlemek son derece yararlı olacaktır ruhsal açıdan. Bu dekanın olumlu yanlarından biri yardımseverliktir. Çevremizde zor durumda olduğunu düşündüğümüz her canlıya yardımı göz ardı etmemek çok önemli; bu yaşamlarda olumlu etkileri de beraberinde getirebilir. Bu alan sideral açıdan Kova tk yıldızı bölgesi olduğundan, bilgelik çeşmesinden / kovasından yepyeni icatlar, tedavi teknikleri bu dönemde duyulabilir hatta bizler uygulamak için daha istekli olabiliriz.

Bu arada Yeniay anının İstanbul'a göre Asc derecesi de Asterion yıldızı ile aynı denklinasyonda; tehlikeli köpekler, koruma / korunma, agresyondan korunma, kiralık katiller, kriminal faktörler, araştırmacılar, detektifler, hukuksal işler ve hukukla işi olanları anlatıyor. Yöneticisi Merkür Yeniay'dan bir gün önce retro hareketine başladı ve Asc, Yeniay derecesi ile karşıt. Bu durumda bazı sırların ya da görünenin ardındaki gerçeklerin ortaya dökülmesi ki bu devlet sırları dahi olabilir, oluşabilir. Bazı önemli sanatçılar, örgütler, gizli oluşumlar, kaçakçılar, organize suçlar yani kriminal anlamda bazı konular ifşa olabilir. Medyada önemli başlıklar ilgi çekici olabileceği gibi medya kuruluşları, film / sinema / fotoğrafçılık endüstrisi adına önemli gelişmeler duyabiliriz. Bazı görüntüler medyaya düşebilir, gördüğümüz filmin arkasında bambaşka bir hikaye olduğuna tanık olabiliriz. Kirli işler göz önüne serilebilir. Asc ve Mc çatışması yani Asterion ve Rigel ilişkisi ise fikir çatışmalarına, yerleşik fikirlerle olan mücadeleyi anlatabilir. 



2. Bölüm / Pratik Bilgiler;
Retro Merkür ve Mars 45liği ile zamanın hızlanması, geçmişe dönük halledilmesi gereken bir problemin sanki zamanının gelmiş olması önümüzdeki 15 günlük süreçte gündelik yaşamı yakından etkileyebilir. Neptün ve Vesta kavuşumu ile belki de kendimizi adadığımız işlerde, aslında inandığımız bir çok konuda aslında belki de yanıldığımızı sorgulayacağız. Bugüne kadar konuşulmamış hatta tabu olarak algılanmış bir çok konu ile konuşmak durumunda kalabiliriz, bu tabuları kırmamız gerekecek. Gözden uzak belki de ötekileştirdiğimiz bazı kişilerle ilgilenmek durumunda kalacağız. "Asla" dediklerimizle sınanmamız bu aralar söz konusu. Beslenme alışkanlıklarımız, ilaçlarla olan ilişkilerimiz yeniden düzenlenebilir.  Yel değirmenleri le savaşmak durumunda kalabiliriz ki tabii burada bu değirmenlerin aslında bizdeki yerleşik inançlar olduğunu göreceğiz. Diyet programları, sağlıkla ilgili gelişmeler, ayak uydurmakta bizleri zorlayabilir. Psikolojik açıdan varsa eğer bazı rahatsızlıklarımız su yüzüne çıkacağı günler var önümüzde. Kronik olan tüm hastalıkları da bu listeye eklemek mümkün tabii. Bu Yeniay şefkati, bağlılığı, adanmışlığı test edecek ve tabii teşvik de edecek. Hayalleri gerçeğe dönüştürmek adına hepimizi bir sihirbaza dönüştürebilir zira bu süreçte ritüeller bazı sembolik uygulamalar hepimize pek bir çekici gelecek. Hassasiyet, sezgiler ve empati yüksek olacağından, diğerlerinin enerjisinden, sözlerinden de etkilenmek kolaylaşacak. Enerjisi düşük kişilerden etki almaya müsaitseniz, bazı sınırlar koymanızda fayda var. Değilseniz, tüm sevdiklerinizle beraber olmanın tadını çıkarın derim. Sosyal topluluklar içinde olmak, gruplara katılmak ve beraber öğrenmek adına çok olumlu. Gizli, manevi, yüksek farkındalık içeren, ezoterik, okültik konular ve tabii uzay, ilgi alanlarımıza girecek. Karmik dostluklar, ilişkiler açısından da manevi tutku ve tatmin, tabii romantizm dolu bir süreç olabilir. 

Merkür, Yeniay'dan 1 gün önce retro hareketine başlıyor ve Chiron ile birlikte yaraları deşebilir, yetersizlikleri hatırlatabilir. Bu durum sözlere, ifadelere acı katabilir. Bu açıdan düşüncelerinize ve ifadenize şifa yüklemek, diğerlerine tecrübelerle destek olabilmek ve öğretmek önem kazanacak. Özellikle, Merkür'ün retrosunu bitireceği 16 derece Balık burcunda olacağı 28 Mart bu açıdan önemli bir gün olabilir; Yeniay etkileri o günlere kadar devam edebilir ve vurgulanabilir. Yeniay haritasında Artemis vurgusu, kaçaklarla, hayvan hakları ile, mültecilerle, av / avcılık konuları ile ilgili durumları gündeme taşıyabilir. Aynı geçen yıl yaşanan, bacakları kesilen yavru köpek hikayesinin tüm yurdun yüreğini burkması gibi bir durum umarım yaşanmaz. Belki bu süreç hayvanlarla ilgili yasaların artık gündeme gelmesini ifade ediyordur. Bu arada Balık burcu ve Neptün söz konusu olduğunda su ve deniz ile ilgili kazalardan zannediyorum artık bahsetmeye gerek yok; su ile sınavımız devam edecektir.

Sonsuz ve anlaşılmaz kavramları bir araya getirecek Yeniay yaratıcılıkla kalıcı başarı sağlamanın mümkün olacağının habercisi. Yaşanan adaletsizliklerdeki farkındalığı arttırıcı dünya üzerinde sanatçıların başlatacağı hareketler görülebilir; onları daha fazla kamu spotlarında, hayırsever organizasyonlarda görebiliriz. Tabii her zaman gölge anlamları bir kenara bırakmamalıyız; yani sanata siyasetin karışması tehlikesi de büyük. Fiziki güç, enerji ve canlılık fiziksel rekabet gerektiren işlerde yeni projelere başlamak, geçmişte yarım kalmış zor işlerin üstesinden gelmek adına olumlu kullanılabilir. Sıcaklık, karizma, çekicilik işe yarayacak. İş ahlakı, sabır ve azim pratik sonuçlar almamıza yardım edecek. Diğerlerinin güvenini, onayını bu şekilde alabiliriz. Profesyonel alanda tanınmak istiyorsanız, iş ahlakına sadık kalmak şartıyla harekete geçebilirsiniz. İlişkiler açısından cinsellikten çok sadakat ve bağlılık esas olacak. Bir ortaklığı, ilişkiyi resmileştirmek adına uygun günlerdeyiz. Haklı bir sebepten ötürü haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız, bu alanda mücadele etmek adına doğru bir zaman. Sınırlarınızı iyi ayarlayın ve iyimserliği elden bırakmayın. Bu başarılar sonucu derin bir anlayış kazanmak da manevi açıdan destek verebilir. Doğru yolda iseniz zaten kendinzi bir bilge gibi hissettiren duygular içinde olacaksınız. Kendinizi adadığınız, öz disiplin sağladığınız, alçakgönüllü ve ilkeli, tabii odaklandığınız konularda belki de bir süredir elde edilememiş başarıyı elde edeceksiniz; temel kural doğruluk, şeffaflık ve dürüstlük. Uranüs'ün Boğa burcuna adım atması, yönetici Venüs'ün de Kova burcunda seyahati eş zamanlı haritada. 

Değerinizi ve nelere değer verdiğinizi ne olur hatırlayın; nelerden kaçıyorsunuz ve hiç bir şey yapmadan herşeyi değiştirmeye çalışıyorsunuz? Görüntü var ses yok misali bir şeylerin eksik olduğunu, duygularınız ve onların fiziksel etkileri kimbilir kaç zamandır size mesaj vermeye çalışıyor. Balık burcu etkileri ile frekansınızı özünüzle dengelemeye gayret edin; her ne iseniz o olun ve oynamaya çalışmayın. Belki de oynadığınız o rol için verdiğiniz mücadeleyi kendiniz olmak için verseniz, neler değişecek tüm yaşamınızda.. Bunu hatırlamak için Dünya yaşamındayız hep birlikte; hatırlamak için çok uzun süre etkili bir Yeniay sürecine giriyoruz.. Sadece Uranüs'e bakarak bile bu Yeniay'ı yorumlamamız böylece mümkün görünüyor.. Yaşam yolculuğunda (Eridanus) ne kadar yükseldin, bilgeleştin hatta dönüştün (Kuğu); işte tam da sorular buradan diyelim bu günler için.


Zerrin Zindancıoğlu
ASA, MAPAI, ISAR Cap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder