20 Mart 2019 Çarşamba

PURİM / ŞEKER BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN - Suzi Barokas FERGAN


Bu gece ve yarın
Purim yani Şeker Bayramı; özellikle yeni başlayan Bahar döneminin etkilerinin en yoğun olduğu zaman dilimi... Sevgi, şefkat, merhamet ve yardımlaşmanın artması ve dolayısı ile farkındalık, idrak açısından hepimizin fayda görebileceği günler.. Gelin hep beraber bu güzel bayramın anlamının ne olduğunu araştıralım.

PURİM:antik Pers İmparatorluğu'nda yaşayan Yahudilerin, Haman'ın onları öldürme planından kurtuluşunun anısına kutlanan bir bayramdır. Bu hikaye Tanah'ın Ester kitabında (Megillat Ester) anlatılmaktadır.


Geniş Pers İmparatorluğu hükümdarı Ahaşveroş, önce saray halkı ve temsilciler ardından Şuşan şehri halkı için gösterişli bir şölen verir. Ahaşveroş, karısı Kraliçe Vaşti'ye bütün ziyaretçiler önünde güzelliğini göstermesi için emir verir fakat karısı buna karşı çıkar. Tüm kadınların bunu duymasından endişelenen Ahaşveroş, karısından ayrılıp onu Kraliçe sıfatından mahrum eder ve bir fetva yayınlayıp her erkeğin kendi evinin hakimi olduğu ve herkes kendi evinde anadilini konuşması gerektiğini bildirir. Ahaşveroş, Vaşti'nin yerine yeni bir kraliçe seçmek için tüm genç ve güzel kadınların kendisine sunulmasını ister. Bu kadınlardan biri, ebeveyni olmayan ve kuzeni Mordehay tarafından büyütülen Ester'dir. Kral tarafından beğenilen Ester yeni kraliçe olur. Ester, Yahudi olduğunu söylemez. Kısa bir süre sonra Mordehay, saray nöbetçilerinden Bigtan ve Tereş'in Ahaşveroş'a suikast düzenleyeceğini keşfeder. Zanlılar yakalanıp asılır ve Mordehay'ın hizmetleri kralın saray günlüğüne kaydedilir
. Ahaşveroş, Haman'ı vezirliğe getirir. Saray'ın kapı görevlilerinden Mordehay, Haman önünde secde etmeyince Haman Mordehay'dan hoşlanmamaya başlar. Mordehay'ın Yahudi olduğunu öğrenen Haman, Mordehay ile birlikte imparatorluktaki bütün Yahudilerin öldürülmesini planlar. Planın gerçekleşmesi için kralı 10,000 talant gümüş karşılığında ikna eder ve olayın gerçekleşmesi için 13 Adar tarihini seçer. Bu tarihte imparatorluktaki herkesin Yahudileri öldürmesine ve mallarının yağmalanmasına izin veren fetva yayınlanır. Plandan haberdar olan Mordehay ve diğer Yahudiler yas ve oruç tutarlar. Mordehay, Ester'e gidip Kralla konuşmasını ve araya girmesini ister. Ester, kurallara karşı gelip çağrılmadan kralın karşısına çıkmaya korkar çünkü bu kabahatin cezası ölümdür fakat Mordehay ısrar eder. Ester, Mordehay'a tüm Yahudilerin kendisiyle birlikte üç gün oruç tutmasını emreder ve üçüncü günde Ahaşveroş'un karşısına çıkar. Ahaşveroş, karısının cezalandırılmayacağını ifade ederek ona asasını uzatır. Ester, Kral'ı Haman'ın katılacağı ziyafete davet eder. Ziyafet sırasında kraliçe ertesi akşam düzenlenecek başka bir ziyafete oradaki herkesi tekrar davet eder. Bu sırada Haman'ın Mordahay'a olan kızgınlığı, Mordehay'ın ona karşı tavırları sebebiyle artmaktadır. Haman, arkadaşlarına danışır ve karısının tavsiyesi üzerine Mordehay'ın asılması için bir idam sehpası yaptırır.
O gece, uykusuzluktan muzdarip Ahaşveroş'un uykuya dalabilmesi için ona saray günlüğündeki kayıtlar okunur ve Kral, Mordehay'ın suikastı engelleme hizmetinden haberdar olur. Ahaşveroş'a, Mordehay Kral'ın hayatını kurtarmasına rağmen ödüllendirilmediği söylenir. Bu sırada Haman, Mordehay'ın öldürülmesi için izin isteme amacıyla Kral'ın karşısına çıkar fakat arzusunu Kral'a iletemeden önce Kral Haman'dan, onurlandırılması gereken kişi için ne yapılması gerektiğiyle ile ilgili bir tavsiye ister. Onurlandırılacak kişinin kendisi olacağını zanneden Haman "Kral onurlandırmak istediği kişi için kendi giydiği bir kral giysisini ve üzerine bindiği sorguçlu atı getirtir, giysiyi ve atı en üst yöneticilerinden birine verir; o da kralın onurlandırmak istediği kişiyi giydirip atın üstünde kent meydanında gezdirir. Önden giderek, 'Kralın onurlandırmak istediği kişiye böyle davranılır' diye bağırır" der. Kral, bu denilenlerin Mordehay için yapılmasını emreder ve Haman şok olur. Haman, Mordehay'ı at üstünde gezdirdikten sonra matem halinde evine karısına ve arkadaşlarına döner ve bunun kendi sonunun başlangıcı olduğunu belirtir.
Bunun hemen ardından Ahaşveroş ve Haman, Ester'in ikinci ziyafetine katılır ve burada Ester kendisinin Yahudi olduğunu ve aralarında kendisinin de bulunduğu halkın Haman tarafından yok edilmek istendiğini açıklar. Duruma öfkelenen Ahaşveroş odayı terkeder; bu sırada Haman, Ester'den canının bağışlanması için odada kalıp umutsuzca yalvarır. Tam o anda içeri giren Kral, Haman'ın Kraliçe'ye sarkıntılık yaptığını zanneder ve kızgınlığı artar. Mordehay için yaptırılan idam sehpasında Haman asılır. Kurallar gereği Yahudilere karşı verilmiş fetva geri alınamamaktır fakat Kral, Yahudilerin kendilerini savunmasına izin verir. Sonuç olarak 13 Adar'da Haman'ın on oğlu Şuşan'da öldürülür, Persli saldırganlardan 75,000 kişi Yahudilerce katledilir ve Yahudilerin malları yağmalanamaz. Ester bir mektup yayınlar ve Yahudi halkının kurtuluşunun birinci yılı Purim denen bayramla kutlanır. Ahaşveroş tüm kudretiyle iktidarda kalmaya devam ederken Mordehay'a sarayda kalıcı bir görev verilir.

2.Kabalistler der ki , herbirimizin kendimizden daha iyi bir versiyonu (perfected self) vardır ki, bu her ne olumsuz davranışta bulunursak bulunalım etkilenmez bozulmaz. Her bir olumsuz davranışta içimizdeki bu mükemmel versiyonun üstü yeni bir katmanla örtülür ve bu da bizim o versiyonumuzla bağlantımızı engeller. Ancak yılda TEK bir gün vardır ki, bizim o mükemmel versiyonumuzu ortaya çıkaran ve bizim onunla bağlantıya geçmemizi sağlayan o da PURIM'dir. Bu buluşmayla insanın üstesinden gelemeyeceği zorluk yoktur. Bu nasil olur ? Bu gerçek bir sırdır. 
Her bağlantıda farklı bir dünyadan enerji çekeriz. Purimde ise, hiç bozulmamiş, ulaşilması imkansız Işik barındıran, cok kutsal bir dünyayla bağlantıya geçer oradan enerji çekeriz. Bu bilinci kavramak ve farkında olmak ve takdir etmek çok önemlidir. Ancak bilincimizi güçlendirdiğimiz zaman bu enerjiyi almaya kendimizi açmış oluruz.



Purim yani Şeker bayramının tarihi anlatımından sonra benim, bizim yani çocukluğumun Purim bayramalarından biraz bahsetmek isterim..Bu bayramlar özellikle çocukların çok keyif aldığı bir bayramdır, nedeni ise bol miktarda şekerleme,.evde özel yapılan tatlılar tüketilmesi. ve kıyafet balolarıdır..Hayalini kurduğunuz Prens ya da Prenses.veya herhangi bir çizgi film karakterine bürünüp o olabilirsiniz. Çocukların çok eğlendiği bol miktarda bayram harçlığı aldığı harika bir bayram, daha ne olsun?  
Bayram akşamı için hazırlıklar sabah başlar, akşama kadar devam ederdi..En güzel kıyafetlerimizi giyer, babamızın getireceği Purim şekerlemelerini beklerdik heyecanla....Yemek yedikten sonra bayram harçlığımızla birlikte, şekerlerimizi nefes almadan yuttuğumuzu gülümseyerek hatırlıyorum..

Şimdi bana müsaade. fırındaki elmalı, bademli, tarçınlı, minik poğaçaları çıkartma vakti geldi... Herkesin Bayramı kutlu olsun..


Suzi Barokas Fergan
Twitter:@fergan_S

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder