28 Mart 2019 Perşembe

Koç Yeniayı (5 Nisan 2019) - Astrolozi


5 Nisan 2019, saat 11:50'de Koç burcunun 15. derecesinde Yeniay doğacak; Vedik Astroloji'ye göre Revati'nin 2. padasında gerçekleşecek. Film yıldızlarını, fizikçileri, gazetecileri, dinsel işleri, editörleri, hükümet işlerini, yayıncıları, seyahat işlerini ve uçuş görevlilerini temsil eden bir nakşatra. Bahar aylarının ilk Yeniayı olması sebebiyle de bereketin temsilcisi bir nakşatrada olması şaşırtıcı değil. İnancını kaybetmeyenler için evrensel enerjilerin görevde olacağını söyleyebiliriz. Merkür yönetimindeki bu nakşatranın 2. padası Satürn ile yönetildiğinden pratiklik ve organize olabilmek açısından olumlu bir süreç diyebiliriz. Sayısal yeteneğe dikkat çeker; realist olmak hayallerin peşinden koşmanın önüne geçebilir. Heyecan ve adrenalin içeren günler başlıyor diyebiliriz. Revati'nin sosyal aktiviteler ve kişisel gelişim açısından olumlu yanlarını kullanmak işimize yarayabilir; özellikle araştırma gerektiren işlerde öğrenme, fikir danışma, olgunluk gösterme açısından destek bulmamız olası. Kendi gayretimizle, yaşamda elde edeceğimiz ve zamanlar yerine oturtacağımız başarılar için harekete geçmek bu süreç için önerilmekte. Bazı kişilerin bu süreçte güç kazanması, beklenenden farklı isimlerin gündeme gelmesi söz konusu olabilir. İlk bakışta Satürn kareli olmasından ötürü moral bozan harita, aslında 9. ev sayesinde Yogakaraka görünüm içeriyor. Bu durum içten içe haritaya güç veriyor ve başarı vaadediyor. Satürn karesi nedeniyle (Kandakasati) bazılarımız kariyer, genel statü açısından yıpratıcı etki altında olabiliriz. Bazıları kazanırken tabii ki bazıları kaybedecektir; hele ki yerel seçim zamanlarında isek. Kariyer ile ilgili değişimler, sevilmeyen bir işi geride bırakmak, yeni iş konularına geçiş, kişinin kendini test etmesi, hatta medini halin değişimi, mesleki alanda hassaslık, kariyeri tekrar yapılandırmak, bağışıklık sorunları ve sağlık problemleri busürecin ana başlıkları olacak görünmekte.. Lagna olarak Punarvaşu nakşatrasında jüpiter etkisini görüyoruz; kurtarıcı enerjiler iş başında diyebiliriz. 1. pada Mars etkisi olduğundan destek açısı var ve liderlik yapmak, yeni alanları tecrübe etmek, takım çalışmaları her birimize fayda getirecektir. Hedefler ve arkadaşlıklar son derece önem kazanır bu bölgede. (Kaynak: Vedik Astroloji / Şebnem Ekşib).


Vedik Astroloji'den kendi alanımıza yani Batı'ya dönersek; Koç Yeniayı Andromeda tk yıldızında gerçekleşecek diyebiliriz.

1. Bölüm / Teknik Bilgiler;
Prensen Andromeda, Neptün'ü yatıştırmak ve krallığı kurtarmak için babası Cepheus (Kral tk yıldızı) tarafından bir kayaya zincirlenmiş. Cesur Perseus (Kahraman tk yıldızı) ise eğer prensesi kurtarabilirse onunla evlenebilir ve güç birliği oluşturabilirmiş. Buradan anlıyoruz ki aslında Andromeda biraz huysuz ve başına buyruk; hani babası onu zincirlediyse bir sebebi vardır mutlaka :)) Ama R. Ebertin kayıtlarında bu yıldızın Güneş ve Ay ile bağlantılarında, hoş ve uyumlu doğasından, popülerlik sağlayabileceğnden bahsetmiş. Bu arada diğer taraftan Andromeda'nın başının belaya girmesi aslında annesinin kibir ve egosu olmuştur. Cassiopeia (Kraliçe tk yıldızı), kızının su perilerinden bile güzel olduğunu söyleyerek Neptün'ü kızdırmış. Demek ki bu süreçte özellikle ebeveynlerin, çocuklarına fazla yüklenmemesi önem kazanmakta; zaten ayrıca Yeniay derecesinin Oğlak burcunun 15. derecesindeki Persophene ile olan karesi de bu konuya dokunuyor. Andromeda genel olarak düşünce sistemi, erdem, onur ve saflık bahşeder; aynı zamanda korkularla savaşmaya ve kolay kırılabilecek bir cesarete işaret eder. Çiftler arasında bağlılık ve sevgi ifadesidir.

Gelelim 14 derece Koç burcuna yerleşmiş Alpheratz sabit yıldızına; Yeniay'a oldukça yakın ve Andromeda'nın alnında, 3. göz bölgesine yerleşmiş bir yıldız. Çok enerjik, sebat eden, onur, zenginlik ve iyi arkadaş, iş desteği bahşeden, başarı sağlayan bir yıldız. Duygusal açıdan bağımsız, kendine yetebilen ve yalnızlığı bilen bir yapı. Kişi bu yıldız ile kültürüne, geleneklerine aykırı eylemlerde bulunabilir, denmiş. Alpheratz, Koç burcunun 2. dekanı bölgesinde çok etkili ve güçlü bir yıldız. Kraliyet ailesinin yıldızlarından biri olarak anılır. komşu takım yıldız Pegasus'taki atın kanadıyla bağlantısı var; hapisten yeni çıkmış, çılgınca özgür olmak, zincirlerden kurtulmak isteyen duyguları anlatıyor. Arapça'daki adı "Atın Göbeği"; göbek kordonunun kesilmesi gibi (Umbilicus Andromedae). Robson, bu yıldızdan "bağımsızlık, özgürlük, sevgi, zenginlik, onur, keskin zeka" diye bahsetmiş. 

Alperatz, Güneş ile bağlandığında kişinin dikkat edilmezse kolay devrilebileceği ifade edilmiş. Koç burcuna Güneş yücelir; bu yüzden buradan analayabileceğimiz, Alpheratz'a yakın Güneş'in hedeflerinin de çok yükselebileceği. Unutmamak gerek ki annesi kibir ve ego hatası yüzünden kızının zincirlenmesine neden olmuş. Ay ile kavuşumu ise servet, terfi, diğerlerinden iyilik / destek, azim, kalabalık arkadaş çevresi, popülerlik, iş başarısı sağlamakta; yine de kolay devrilmek, ayağın kayması ihtimali not düşülmüş. Ay ile ilişkisi cesaret kırıcı olabilir, hele ki düşük bir özgüven söz konusu ise. Genel olarak Satürn karesi de zaten başarıya erişmeden önce bazı testlerden geçilmesi, zorluklar aşılması gerekliliğinden bahsediyor. Kendinden şüphe duymak, karamsarlık ve özgüven problemleri ile savaşıyorsanız, korkularınızla yüzleşmek durumunda kalabilirsiniz. Tabii bu duyguların üzerine çıkabilir, onları yenebilirsiniz. Bazı sorumlulukların ya da görevlerin sizi başarıdan alıkoyduğuna şahit olabilirsiniz. Sorumlulukları güçlü bir iş ahlakı ve etik olarak yerine getirmeye özen gösterin. Persephone ile olan kare açı yalnız kalmayı, evden / yuvadan ayrılmayı, bazı seyahatleri anlatıyor olabilir. Mars'ın da İkizler transiti bunu kuvvetlendiriyor. Bu aslında biraz da kendinize yapmanız gereken bir seyahat; sonunda kendinizle ilgili önemli keşifler yapabilirsiniz.

Koç burcunun 2. dekanında Ay'ın pek gücü var denemez; popüler kültüre geleneksel tarzda bir korumacılık yapar gibi; alışkanlıkları için savaşan bir konuda. Bu bölge gücü ve bağımsızlığı öğreten bir yer. Kişilere, olaylara pek ihtiyacımız yok gibi gelebilir. Aktif olma ihtiyacı seyahat ve yeni tecrübelere istek arttırabilir; ancak açıları nedeniyle aksilikleri de hesaba katmalıyız. Alışkanlıkları, bağımlılıkları bırakmakta zorlanabiliriz, daha korumacı davranmaya meyil göstereceğiz. Planlamadan hızlıca yaşanacaklar artacaktır; ama endişeler kafa yorabilir. Andromeda efsanesindeki gibi geçmişin birikimleri gündeme gelebilir. Geçmişten dersler çıkarmak ve zorlukların tekrarlanmasına izin vermemek gerek. Koç, bir kahramandır. Aileye ve milli kavramlara saygı şarttır. bu şekilde aynı hataları yapmadan, zincirlere vurulmaktan kurtulabiliriz. Andromeda'nın 3. gözüne, alnına yerleşmiş Alpheratz, bilgelik ve olgunluk anlamında; sezgilerimizi bu süreçte bir kenara sakın ha bırakmayalım, bizlere yol göstermelerine izin verelim. Andromeda sert kayalara zincirlenmiş; nesiller boyu süregelen hataları düzeltmek, silmek adına uygun bir süreç olabilir. Ay ve Ceres üçgeni, bana bunu anlatıyor.


2. Bölüm / Pratik Bilgiler;
Venüs günü Jüpiter saati ve günün 5. saat diliminde netleşecek Ay ve Güneş beraberliği, insannın içini açacak özellikleri, neşeyi, mutluluğu ve şefkati anlatıyor ilk önce. Ay hızının yavaş olması bazı tereddütler bazı gelişmelerin beklenenden ağır ilerlemesi yönünde ifade edilebilir. Koç burcunun başak burcuna yansıması nedeniyle özellikle Merkür konusunda dikkat kesilmemiz tavsiye edilebilir; duygusal dürtülerden çok akıl baz alınmalı. Malum Merkür Balık burcunda ve Neptün kavuşumu etkisinde; detayları atlamamak her konu için titizlik önemli. Satürn Antiscia'sı 9 derece Yay olunca bir komutan edasında cesaret ve macera isteğinin, savaşçı bir enerjinin (Antares) gündemde olacağını söyleyebiliriz. Yeniay haritasında Ay ve Güneş kıstırılmış Koç burcunda; demek ki bu başına buyruklukta bir sorun var, hata yapmaya yakınlık söz konusu. Temmuz ayının 17sinde, 24 derece Oğlak burcunda parçalı bir Ay Tutulması yaşayacağız. Yeniay'ya kare yapan Satürn / GAD / Pluto 'da tam bu derecelerde. Yılın 2. yarısı aktive olacak bir takım olayların, gelişmelerin ilk dumanları bugünlerde çıkabilir. 

İkiliklere düşebilir, bir kaç sorunla bir arada uğraşmak durumunda kalabiliriz. Bu kafa karışıklıkları, belirsizler doğurabilir.  Ancak geleneksel ve klasik olana yeni bir form kazanmak çok işimize yarayacaktır. Fırsatlar iniş çıkış içerebilir; yine de hayatın eğlenceli ve komik yanını sakın bir kenara atmayalım bu süreçte. Zeka kıvraklığı çoğumuzun işine yarayacak. Mizah duygusu ve zeki manevralar zorlukları aşmamıza yardım edebilir. Estetik, hassas, hoşgörü ve sevgi anlayışı gerekecek; oldukça cömert duygular içinde olabiliriz. Nostaljik duygularla bezeneceğiz; aile, kökler milli duygular öne çıkacak. Hatıralar, anılar kafa yoracak. Satürn kareli de olsa şans vaadeden Alpheratz umut veriyor. Ancak bu şanslar öncesi korkularımızla, endişelerimizle sınav yaşayabiliriz. Azim burada puan kazandıracak tabii ki. Uranüs / Chiron orta noktası açık fikirli olma gereğini anlatıyor; sınırlardan kurtulmak ve olayları yeni bir bakış açısı ile ele almak şart. Ani haberler şaşırtabilir, afallatan gelişmeler bizi hareketsiz bırakabilir; işaretleri doğru okumak, merküryen yetenekleri akılcı kullanmak durumundayız. Yabancılaştığımız konuları iyileştirme fırsatı bulacağız. Kendi özgün tarzımızı ortaya koyma mecburiyetindeyiz. Çürümüş duyguları, modası tamamen geçmiş olanı atmak durumundayız. 

Merkür'ün 12. ev yöneticisi olarak Jüpiter ile karesi bilinmeyenleri, kapalı kapılar ardındakileri haber manşetlerine taşıyabilir. Hatta öğrendiklerimiz bizleri güçten bile düşürebilir. Günlük yaşam çalkantılı haberler ve iletişim yüzünden rutinleri aksatabilir. İstanbul'a göre çıkartılan haritada Asc derecesindeki Sirius etkisi, çok önemli olayların, gelişmelerin startı olarak rol alacak görünüyor. ABD ile olan ilişkilerimizde çalkantılar artabilir. Korumacı, savunmacı enerjiler tabii ki devrede ancak baskın hırsız misali durumlardan uzak durmakta yarar var. Gençlerle, sanatçılarla, sporcular özellikle futbol ile ilgili haberler ve başarılar bizleri sevindirebilir. Seçim ile ilgili bazı önemli bölgelerde güç değişimleri görülebilir; ancak bunların akabinde çalkantılı ve belirsiz, öngörülemez durumlar start alabilir. Bazı hukuksal girişimler, yanıltıcı hamleler spekülasyonlara yol açabilir. Bu alanda belirsizliklerin devam edeceğini düşünüyorum. Medya patronları, önemli göz önünde bulunan yöneticiler, idareciler, gazeteciler, yazarlar bu süreçte çok konuşulacak; bazı pazarlıklardaki arka planı görme ihtimali yoğun. Yasalar ve manipülatif baskılar altında olabiliriz; özellikle finansal alanda çok önemli sorunlar aslında tam da bu süreçte başlıyor gibi. Kriz yönetimini öğrenmemiz artık farz olacak. Aile şirketleri, önemli ortaklıklar, belki siyasi partilerin iç işlerinde önemli çözülmeler, hatta kuralların, payların değişimi söz konusu olabilir. İşleyişler değişiyor. Sorumluluklar artıyor. Liderlik özelliklerinin ya da lider özelliklere sahip kişilerin daha öne çıkması durgunluk içeren her konuda daha aktif olunacağın da işareti. Sağlık açısından kol ve bacak eklemleri, rahatsızlıkları bu süreçte artabilir. Sağlık, ilaç ve finans sektörü (Chiron / Vesta) bu süreçte önemli sınavlarla başetmek zorunda kalacak. Kişisel anlamda ise neyi ne kadar hedeflediniz, gerçekten hedeflerinize bağlı mısınız, ne kadar kararlısınız ve azim yüklüsünüz? Eğer bu basamakları geçebilirseniz, çok önemli başarı ve şans içeren fırsatlara da ulaşabilecesiniz. Bu iş alanında yenilikler, terfi, zam, başarı vaadettiği gibi, ilişkiler açısından evlilik / ortaklık ve mutluluk getirebilir. Ancak önce içteki, derinlerdeki, belki kapalı kapılar ardındaki bakış açınızı ve güvensiz olduğunuz yerleri iyleştirmeniz ve şifalandırmanız gerekecek.


Zerrin Zindancıoğlu
ASA, MAPAI, ISAR Cap.

Kaynaklar; 
- Numerology of Astrology / Degrees of Sun - Lynn Buess
- Fixed Stars - B.Brady
- The Living Stars - Dr. Eric Morse
- Zodiac Decan Handbook / Darkstar Astrology
- Vedik Astroloji - Şebnem Ekşib
- Takımyıldızların Mitolojil Öyküleri / Yasemin Örs


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder