12 Ağustos 2016 Cuma

18 Ağustos 2016 / Ay Tutulması - Astrolozi


18 Ağustos 2016, saat 12:26'da Kova burcunun 25. derecesinde Ay Tutulması gerçekleşecek; Düğümlere olan uzaklığı nedeniyle bazı kaynaklarca tutulma olarak algılanmasa da 109 Saros numarası ile astronomik açıdan bir tutulma niteliği taşımakta. Halkalı bir tutulma olduğundan etkisi de karmik ve sinsi olacaktır. Kova Tutulmaları ise genelde ruhsal arınma, kardeşlik, birlik bilinci ve sivil hareketlerle ilgili olmakta. Ay Tutulmaları genel olarak toplumsal olaylarla ilgili olduğu gibi kadınlarla ilgili olayları da gündeme getirir. Güvenlik ihtiyacımız artabileceği gibi bazı duygularımız da açığa çıkar; kişi sanki bir anne sıcaklığı arar duruma gelebilir. Duygularımızla başa çıkamamak ise çevreye olan tepkilerimiz de yoğun olabilir. Dişil gücün eril olan enerjiyi kapatması ile beklenmedik kazalar, aksilikler oluşabilir. 109 numara ile tarihteki ilk tutulma 29 Aralık 1042'de yaşanmış (ardından Dandanakan Savaşı / 1044  yaşanmış ve Türkler Anadolu'ya girmiş) ve 974 yıl sonra bu numara ile gerçekleşecek tutulma serisinin sonuna geliyoruz. Yani 18 Ağustos Ay Tutulması 109 numaralı saros döngüsünün sonuncu tutulması.

Kova burcunun son dekanatındaki tutulmalarla ilgili olarak her konuda değişim yaşanacağı söylenir. Tarihte de Kova burcunun 25. derecesine denk gelen 1915 Kova burcundaki Güneş tutulması sonucunda Avrupa'nın önemli bölgelerini etki altına alan veba salgınını görüyoruz. Ayrıca tepe noktası Kova burcu olan İngiltere yönetiminde o yıllarda önemli kabine değişimleri yaşanmış. Önümüzdeki tutulmanın da İngiltere'nin özellikle Londra bölgesinin etki alacağını kartografik haritalardan görebiliyoruz. Kadim astrologlarca 3. dekanat Venüs yönetiminde kabul edildiği gibi bazılarınca da Satürn etkisinde olarak dikkate alınmış. Venüs'ün Başak seyahati ile birlikte hatalarımızla yüzleşmek gerekebilir; aslında mükemmellik için uğraşırken kendi eksik yanlarımızı görmekten kaçınırız. Amaa eğer Satürn söz konusu ise durum daha vahim; zira gezegen daha çok yeni retrodan çıktığı için normal hızına ulaşamadığı gibi çok yakında diğer bir kötücül olan Mars ile Antares derecesinde kavuşum yaşayacak. Karşılıklı mücadelelere, devrimsel hareketlere, bazı buluş ve icatlara, bilimsel çalışmalara imza atılabilir. Savaşçı eril enerji olayları da sertleştirebilir ve bizleri zorlayabilir. Ego ve kibirin yükselmesi vizyonu daraltıcağından kavgacı özelliklerimiz yoğunlaşacaktır. Ancak bu enerjiyi olumlu bir şekilde kullanabilmek önemli galibiyetlere başarılara imza attıracaktır; ancak yangınlar, kalp krizleri, göğüs, akciğer, nefes rahatsızlıkları, kan hastalıkları, kazalar, körlük, göz problemleri Antares etkisi ile gündeme gelebilir. Parçalı gerçekleşecek bu tutulmanın gölgeleri Kuzey ve Güney Amerika, Pasifik, Avustruralya'nın ve Asya'nın doğusuna düşebilir; zira dünyadan izlenemeyecek bir tutulma bu. O yüzden de Nasa tarafından bir tutulma olarak algılanmıyor. Az önce de söylediğim gibi baz açı kalıplarının tetiklemesi ile Londra ve New York bu tutulmadan etki alıyor.


Tutulma, 21 derecede başlayan Saadüssud durağı etkisinde; her konuda olumlu olarak kabul edilmiş bir durak. Dernek, klüp ve grup çalışmalarında başarı verdiği gibi bireysel olarak kişilerin kendi işlerini kurabilme desteği verirmiş. 25 derece Kova, Sador yıldızı ile aynı boylamda; yaratıcılığı eğiterek geliştirme ile direkt bağlantılı, hemen yakınlarında Deneb Algedi var; evrensel akıl ile ilgili. Hukuksal sorunları, yaşamdaki inş çıkışları anlatan bir yıldız. Kova burcunun yöneticisi Satürn ise az önce bahsettiğim gibi yavaş hızda ve Antares ile birlikte, üstelik Mars ile birlikte. Macera ruhu ile birlikte kibiri ve egoyu yükseltme sonucu tehlikeli durumlar içine girebilme ve inatçılıktan dolayı yetenekleri doğru değerlendirememe tehlikesi var. Korkusuzca risk alabilme etkisi vermekte. Haritanın Asc derecesi ise Khambalia ile aynı boylamda; derin soruşturmalar, casusluk teşkilatları ve kuraklıkla ilgili. Mc noktasında ise Dubhe yıldızını görebiliriz; Büyük Ayı'nın sırtını temsil ediyor mitolojide. Bencillik, zalimlik ve kibir etkisi var; bazı doğa olayları ve felakelerle ilgili. Kalp rajatsızlıkları ve krizlerini anlatabiliyor, darbeler ve infazlarla ilgisi olduğu söylenebilir. İstanbul astroloji haritasının önemli temasları nedeniyle belediyeler ve yönetimleri ile ilgili olarak önemli haberler arifesinde olduğumuzu söyleyebiliriz (natal haritada bulunan Pluto ve Uranüs kavuşumunun tutulma ile tetiklenmesi, tutulma etkisi ile natal haritada Büyük Kare açı kalıbı oluşumu, natal haritada bulunan Jüpiter / Venüs kavuşumunun tutulma etkisi ile tekrarlanması oldukça ilgi çekici).


Tutulmanın anlatmak istediklerine gelirsek; teknoloji, bilim alanlarında genel olrak buluşlar, icatlar ve yenilikler arifesindeyiz. Ay'ın tutulma sonrasında boşluğa gireceğini ve ilk açısının Mars ile olduğunu düşünürsek bazı durumlarda belirsizlikler oluşabileceğini ve bencilliklere tanık olabileceğimizi söyleyebiliriz. Bazı ilkler yaşanabileceği gibi; netsizlik içerebilecek işlerimizde mücadele edecek motivasyonu elde edebileceğimizi söyleyebiliriz. Yeni işbirlikleri, yeni beraberlikler belki sürpriz evlilikler oluşabilir. Mali konularda bazı zorlanmalar, dengesizlikler, hatta değişmeyeceğini düşündüğümüz konularda bile değişim yaşayabileceğimizi net olarak ifade edebiliriz. Ekonomi ile ilgili haberlerde sık sık "Merkez Bankası" müdahalelerini duyacağız. Dedik ya ilk açı Mars ile diye; bol bol tartışma, agresyon haberlerine de hazır olalım. Mültecilerle ilgili olarak problemlerin devam ettiğine şahit olacağız. Üzücü önemli olaylar bazı karmaşaların da tetikleyicisi olarak rol alabilir. Protesto gösterilerine daha sık tanık olacağız; ne de olsa bazı sansürlerin kalktığına şahitlik edeceğiz. İnsanlıkla ilgili hümanist hareketler artacak. Tutulma sürecinde bireysel hareket etmek isteyenin vah haline diyebiliriz; en eogist kişilikler bile bu dönemde toplumsal olaylarla ilgili olacaktır. Söylediklerimizin ve davranışlarımızın denge içinde olmasına özen gösterelim. Eleştirel yanımız sahnede olacağından ilişkilerimiz etki alabilir. Hastalıklarla ilgili özellikle kanser tedavisi konusunda önemli gelişmeler yaşayabiliriz. Sanatçılar, sporcular bu süreçte haber başlıklarını süsleyebilir; taşınma, ülke / şehir değiştirme dürtümüz kabarabilir. Değişim tüm hayatı ele geçirebileceği gibi, partnerimizle, ailemizle, dostlarımızla ilişkilerimiz de bu rüzgardan etki alabilir. 

4. evde gerçekleşen Tutulma en özel alanlarımıza dokunacak; bu ailemiz, hanemiz hatta en derinde yatan duygularımız olabilir. Bazı içgüdüler kendini pervasızca ortaya atabilir. Ailemiz ya da çevremizle birlikte hareket etmenin değerini tutulma sürecinde anlayacağız. Darbe kalkışması sonucunda oluşan demokrasi hareketleri gibi bizler de kendi çekirdek gruplarımızda kenet olabileceğiz. Çalışma ortamlarında rekabet artabilir. Haritadaki değişken grubun yoğunluğu ile değişen şartlara ayak uydurma gerekliliğini anlayabiliriz. Geçmişten, anılardan, alışkanlıklardan, bağımlılıklardan kopamamak bu süreçte acı verebilir. Artık bunlara bye bye dememiz gerekecek; biz bırakmıyorsak onlar bizi bırakacak. Sıradışı, alışılmadık ilişkiler duyabiliriz. Dar görüşten çıkıp vizyonumuzu geliştirmeliyiz; şaşırtıcı gelişmelerden bu şekilde etki almayabiliriz. Bu süreçte her türlü kutuplaşma tehlike oluşturabilir. Haritadaki önemli kadersel olaylara işaret eden Yod (Tanrı'nın Parmağı) açı kalıbı ile Jüpiter ve Chiron karşıtlığı oldukça önemli; değişim kaçınılmaz.. Jüpiter yani Yod'un apexindeki gezegen, Alkaid yıldızı ile aynı boylamda; ulusların imhası ve ölüm ile ilgili zorlayıcı bir yıldız.Önemli kazaları, doğal felaketleri, terörü anlatabiliyor.; dikkatli olmamız gereken bir sürece girdiğimizi söyleyebiliriz. 

Güvendiğimiz pek çok dağa kar yağabilir, doğru bildiğimiz yanlış çıkabilir. Önümüzdeki bir kaç ay boyunca 25 derece Kova'nın her transit alması ile aktive olacak tutulma enerjileri ile ilgili olarak istikrar oluşturmak şart; sorumluluklarımızın, görevlerimizin farkında olmamız gerek. Yaşamın içinde olmak ve en yakınlarımıza da zaman ayırmak, kendimizi güvende hissedebilmemiz için şart görünüyor. Özgürleşme, değişim, yenilik, yeni heyecanlar, yeni keyifler, rutin dışı aktiviteler yaşamlarımızn bir çok alanında gündeme gelecektir. Rutine bağlı klasikleşmiş her konuda değişimin önemi vurgulanacak. Sezgilerimizi kullanarak gelebilecek olanı sezip, önceden değişimi harekete geçirmek tam da Kova Tutulmasına göre olacaktır. 


Uranyen olarak değerlendirdiğimizde haritadaki oku takip ettiğimizde Tutulma hattında Valentine / Hebe / Toro / Atlantis / Kronos bağlantılarını görüyoruz. Kalbimizi koyduğumuz konularda değişim gerektiren alanlarda belki bugüne kadar bir kör gibi davranmış olabiliriz; seyirci kalmak nasıl yapacağımızı bilmediğimizden hareketsiz kalmak artık miyadı dolmuş bir davranış kalıbı. Bu tutuk kalmışlıkla her birimiz sadece belki nefes almak için yaşadık. Ancak artık yürekli olmak zamanı. Hedeflerimize yüreğimizi koymak şart; harita kalbinin sesini dinle diye bağırıyor. Yaklaşan felaketi belki hissedebilir ve önlemleri önceden alabiliriz. Merkür / Uranüs ile birçok gizli bilginin ifşasını, sırların görünür olmasını belki de kendimize artık dürüst olmak adına yaratıcılığımızı harekete geçireceğimizi söyleyebiliriz. Kısasa kısas ya da intikam hissi ile rekabetçi hareketler bizleri içsel bütünlüğümüzden uzaklaştırabilir. Maddi değerlerin önemini yitirmesi ile yaşama karşı daha farklı bir gönül boyutundan bakacağımız yepyeni bir sürecin başlangıcı olarak nitelendirebiliriz bu tutulmayı.


Ülkemiz açısından ise bu tutulma süreci yöneticilerimizin bazı gerçeklerle belki sırlarla yüzleşmelerine neden olacaktır. Kendilerini kandırdıkları noktalarla burun buruna gelmeleri ile bazı belirsizlikler aydınlanacaktır. Demiryolları, karayolları, havayolları, borsa, haberleşme, iletişim ağları, belediyeler, ulaşım ve taşıma araçları, uydu, gazeteciler, medya, yazarlar, öğretmenler, öğretim kurumları, ilaç sanayi ile ilgili konular oldukça aktif olacaktır. İktidar partisi içinde önemli değişimlere tanık olacağız. Görevden ayrılmış kişiler geri dönebilir. Önemli kişilerin güvenirliği sorgulanacağı gibi, bazı tutuklamaları şaşkınlıkla karşılayacağız. Muhalefet partileri ile ortak yürütülecek işler halkı rahatlatabili; yeni yapılanmalara, işbirliklerine şahit olacağız. Dünya genelinde önemli açıklamalara şahit olacağız. Amerika'nın iç karışıklıkları, ırkçılık problemleri, çeşitli protesto hareketleri medyada yer alacak. Önemli depremler yaşanabilir. Tutulma yöneticisi Satürn'ün natal Uranüs'e kare açısı skandal sayılabilecek yönetim kadrosunda olan kişilerle ilgili üzücü bir habere neden olabilir. İşid bağlantılı teörist saldırılara üzülebiliriz. ABD  ile olan ilişkilerimizin gerilmesi, üzerimizde baskı oluşması muhtemel; farklı işbirlikleri oluşabilir.. Önemli krizlerin arifesinde olmamız nedeniyle, herbirimizin birlik ve beraberliğe çok daha fazla önem vermemiz gereken bir sürecin başladığını söyleyebiliriz.


Zerrin Zindancıoğlu, ASA, MAPAI


4 yorum:

  1. Cok tesekkur ederim bu bilgilerinizi bizlere paylastiginiz icin. Sizi ilgiyle takip ediyorum. Yazilarinizi dortgozle bekliyorum. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel anlatmissiniz bayıldım yorumlariniza tesadüfen rast geldim ama takipcinizim artik...

    YanıtlaSil