9 Eylül 2016 Cuma

Balık Burcu'nda Ay Tutulması (16 Eylül 2016) - Astrolozi


16 Eylül Cuma günü 22:05'te Balık burcunda bir Ay Tutulması gerçekleşecek; Avrupa, Afrika, Asya, Avusturalya, Batı Pasifik ve ülkemizden net olarak gözlemelenebilecek. Ay diskinin %91'i dünya gölgesi ile parçalı şekilde kapanacak; yani Ay tamamen kapanmayacak ve bu 3 saat 59 dk. sürecek. Ay, tutulmadan 2 gün önce Perigee durumdayken tutulma anında bu söz konusu olmayacak; yani Dünya'ya en yakın pozisyondan çıkmış olacak, dolayısı ile hareketi oldukça hızlı denebilir. İstanbul'dan seyredecekler için ise;
Tutulma başlangıcı     19:54
Maksimum tutulma      21:54
Tutulma bitimi              23:53
Bu tutulma da penumbral bir tutulma; bu tutulmalar dolunaylarla karıştırılıyor. Ay, dünya gölgesinin dışında ve Düğümle uzaklığı ortalama 11 derece; dolayısı ile mesafe epey uzak. Güneş tutulmaları yıllarca etkili olmalarına karşın Ay Tutulmalarının etkileri aylarla ifade edilmekte. Bu tutulma, haritanın Mc yani Tepe Noktasına yakın; dolayısıyla tutulmayı izleyen 4. aydan itibaren kendini belli edecektir. Bu tutulmayı Güneş 14 Aralık civarında, Mars ve Satürn birlikte ise 20 Ocak 2017'de tetikleyecek; oldukça sert etkiler denebilir.


Ay Tutulması Ferülmukaddem durağında; bu durak 16 derece Balık burcunda başlıyor. İlişkiler açısından olumlu bir dönem olarak kayıt edilmiş; diğerlerinden destek sağlanabilirmiş. Başlayan işlerde başarı sağlanabilirmiş. Ancak yetimler ve yetimhanelerle ilgili gelişmeler verebilirmiş. Ay söz konusu olduğundan kraliçe, anne, ailenin başındaki kadın temsilci sıkıntı altına girermiş, kadim astrologlarca. 16 Eylül 1997 tarihinde oluşan Tam Ay Tutulması 23 derece Balık'ta olmuş; benzer etkilere sahip malum 19 yıllık metonik döngüler sebebiyle astrolojide. Ama o tutulma Mars'tan destek almış, Jüpiter ve Uranüs ise Kova'da işbirliği yapmış, bu işbirliğine ise Mars karesi var. O tarihlere yakın, İstanbul'da Emniyet Müdürlüğü'ne lav silahları ile saldırı, Madımak sanıklarından 99'unun 33'üne ölüm cezası verilmiş; ilginç. Vikipedi'den araştırabilirsiniz; https://tr.wikipedia.org/wiki/1997%27de_T%C3%BCrkiye . Mart 2007'de ise 28 derece Balık'ta Pluto kareli tutulmalar söz konusu; depremler, uçak düşmesi vs. https://tr.wikipedia.org/wiki/2007 adresinde görebilirsiniz. Balık burcunun son dekanı,Akrep etkisinde, yani Mars yönetiminde. Değişken grup tutulmaları ise insanların durumu ve ticaret ile ilgili. 3. Dekan ise hem karada, hem denizde soygunları, yağmaları ifade edebiliyormuş. Mars etkisindeki tutulmalar genel anlamda savaşlara, anlaşmazlıklara ve duygusal patlamalara, bireysel bazda neden olabiliyor.Yasak aşklara, ilişkilere, bu ilişkilerin meyveleri ve sonuçları ile mücadeleye, skandallara fırsat tanımakta.

Gelelim sabit yıldızlara;
Asc / Mirfak: Perseus takımyıldızından, kendi gücüyle gurur duyan savaşçıyı, cesareti ve onuru ifade etmekte. Meydan okuma, savaş, mücadele, düşünce hızı, bombacı pilotlar, uçaklar, trafikte tehlike, askeri konular, hava kuvvetleri, misilleme girişimleri ve yüksek eğitim gibi başlıkları anlatıyor.
Asc yöneticisi Merkür / Asterion: koruma ve güvenlik konuları, mekanik ya da ruhsal ataklar, kiralık katiller, tetikçiler, kriminal olaylar, detektiflikler, adaletin ve yargının gücü anlamlarını barındırıyor.
Tutulma derecesi / Markab: Pegasus'un kanadı; propaganda hareketleri, dümandan ya da yakından gelebilecek tehlikeler, dramatik olaylar, patlamalar, yangınlar, kesikler, fiziksel darbeler, bilimsel yetenekler, uzun seyahatler, trafik ve nakliye, ameliyatlar konuları anlatırken, elimizdeki ile mutlu olun diye tavsiye eden bir yıldız. Diğerlerinin sahip oldukları kişileri mutsuz edebilir; o yüzden şimdiye ve eldekine odaklanılmalı demekte.
Tutulma derecesi / Sadalbari: Pegasus'un yuvası. önemli bilimsel, entellektüel yetenekler, hırs, kararlılık, sezgisellik, kapris, kibir, gurur
Tutulma derecesi modern yöneticisi Neptün / Situla: kaygı, alkolizm, belirsizlikler, sudan gelebilecek zararlar
Mars / Ras Alhague: yaralanmalar, alkolizm, aşırılıklar, hayal gücü, bağımlılıklar
Mars / Lesath: çözüm için yaratıcılık, keskin görüş, iki tarafı kesikin bıçak, ticaret ve spor. 
Mc / Biham: hızlı gelişmeler (Mars - Merkür karakterinde)
Uranüs / Acamar: bilim, seyahat, değişimler, otoritenin değişimi, adalet kavramı

Bu kadar ansiklopedik bilginin ardından gelelim harita yorumuna;
1 Eylül Güneş Tutulmasının ardından üzerimizde bir çok konuda baskı oluşmuş olabilir. Şimdi ise çok önemli bir Mars karemiz ve Jüpiter karşıtlığımızla bereber bir T-karemiz var. Apexte malum Mars oturuyor yani gelişmeler marsiyen bir şekilde hızlıca oluşacak. Mars ile mücadele yeteneğimiz yerine gelecektir. Satürn ve Neptün karesi ile birlikte hayalkırıklıkları, şaşkınlıklar biraz biraz dağılmaya başlayacaktır; açı artık aralanıyor. Daha atak, daha kararlı ve cesaretli olabileceğiz. Mars kareleri can yakar; karakterlerimizin sağlamlığı, karşımızdakiler tarafından testten geçecek. Yeni savaşlara, hatta eski savaşların içinde yeni çatışmalara bile şahit olabiliriz. Sabırsızlık ve acele hata yaptıracaktır; doğru kullanamazsak kazalara, yaralanmalara, kas ve kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Kontrollü olmayı öğrenmemiz gerekecek. Mars'ın Venüs ve Uranüs ile olumlu açıları ilk bakışta yeniliklere, farklılıklara, şaşırtıcı olaylara ve yeni icatlara, keşiflere neden olacak görünmekte. Evrenle, teknoloji ile ilgili keşiflerden ya da teknolji firmalarından bol bol haber alabiliriz.  Evet, belki Venüs ve Uranüs karşıtlık içinde; ilişkiler konusunda tansiyon yüksek, ama yaratıcılığı son derece aktif kullanabiliriz. Kullanamadığımız ilişkiler ise hızlıca, aniden sonlanabilir. Balık burcunun 3. dekanının göbeğinde gerçekleşen bu tutulma az önce dediğimiz gibi mars kokuyor; agresyon yüklü. Yaratıcılık ve sevgi ise korkunun üstesinden gelebilmek adına son derece yardımcı. Empatinin, toleransın aslında önemli problemleri nasıl çözebileceğine hep birlikte şaşıracağız. Bunun yanında Mars ve Güneş kareleri, Uranüs desteği ile birlikte, bir çeşit öğrendiklerimizi uygulama dersi gibi. Malum Balık son dekan tutulması, sanki bir dönemi bitirecek, görünüyor.

Haritada her şey 23 - 24 derecelere ve Mars'a çıkıyor aslında; yüksek uçanlar için kaza tehlikesi yoğun. Beklenmedik olayları beraberinde getirebilir, dolayısıyla ideallerinize bağlı kalmaya özen gösterin. Sanki ipin üzerindeki bir cambaz gibi özgüvenli, dikkatli olunması şart. Şeytan, bu tutulmada ayrıntıda gizli. Süreç, 26 Şubat 2017'deki Ay Tutulması'na kadar devam edecek; gizli kapaklı olaylar görünür olacaktır. Duygularımız son derece hareketli; zira 28 gün ara ile 2 adet Ay Tutulması yaşıyoruz. 2007'den bazı olaylar tekrar karşımıza çıkabilir ve bu da nereden çıktı denebilir. Olaylar karşısında afallatıcı etkiler var. En yakınımızı, karşımıza getirebilir. Aklımızdaki sorular, son derece kafa karıştırıcı olacak; ikilemlere düşebiliriz.. Çok önemli olan olayların aslında son derece basit ve sıradan çözümleri olduğuna şahit olabiliriz. Hepimiz aslında tek başımıza olacağız, kendimizden sorumlu haldeyiz. Ama kimseye sırt dönmemeye itina gösterip, intikamcı duygulardan uzak durmak durumundayız. Özgüveni yüksek tutup, kaybettiklerimize değil de, neyin bizleri motive ettiğine odaklanmak tutulma sürecinde son derece uygun olacaktır.

Bazı şeylerin bu süreçte ilerlemediğine şahit olabiliriz; şikayetçi olduğumuz kişilerin bile aslında çaresizliklerini göreceğiz. İçimizi acıtan konuları dile getirebileceğiz. Akıl oyunları, zeka kıvraklığı sahnede olacak; önem verdiğimiz kişilerin zaaflarına tanık olunca dürtüsel davranışlara sakın kapılmayalım. Abartılı ilişkiler, egzajere hikayeler, akıl almaz senaryolar oluşacak gibi. Kendi gerçeklerimizi, inançlarımızı sorgular hale geleceğiz. Her duyduğumuza ise sakın araştırmadan inanmayalım. Ahlakla ilgili konular gündeme gelecek; zemin çok kaygan. Dolayısı ile ilişkiler maalesef kalıcı da olmayabilir. Medya ile ilgili bol bol haber alacağız; sağduyu önem kazanacak. İşbirliklerini ve adaleti arayan kanun ve yasaları gündeme getirecek bu tutulma sayesinde, profesyonelliklerini kötüye kullanan kişileri, yasadışı işleri de öne çıkaracak. Sık sık fikir değiştirmeler, yolculuklarla bağlantılı zorluklar yaşanabilir. Grevler duyulacak sık sık, insanlar arasında uyuşmazlıklar, insanların yer değiştirmeleri, bazı kırılmalara neden olabilir; bazı doğal felaketler yaşanabilir. İklimsel olaylar, güçlü fırtınalar, depremler, yöneticilerle insanlar arasında aşırılıklar ve abartılar görülebilir. Kibir ve aşırı özgüven israflara, abartılara neden olabilir, izdihamlara şahit olacağız. Mars nedeniyle de önceden yazdığım gibi ateşlenme, yaralanma, silah ya da kesici aletlerle tehlike, bazen hırsızlıklar, şiddet, delilikler ve çılgınlık öne çıkacak. 2 tane 150lik dediğimiz açı var haritada; biri Chiron ve Venüs, diğeri Jüpiter ve Uranüs arasında. İlişkilerimizle bağlantılı canımız acıyabilir, toplumsal anlamda da şaşırtıcı aşırılıklara şahit olabiliriz.

Uranyen olarak değerlendirdiğimizde tutulma derecesindeki Pholus ise sınırlarımızı tekrar yapılandıracağımızı, ani değişimleri, yoksunluklarla yüzleşmeleri yani neptünyen hayalkırıklıklarını söyleyebiliriz; kendi sınırlarımızı aşmak isteyeceğiz. Hak eşitliğine, adalete mantık çerçevesine göstereğimiz özen bir çoğumuza büyük faydalar getirecek (Minerva - Hera). Önemli anlaşmalar, sözleşmeler konusunda buna çok dikkat edilmeli. İnsanlarla, olaylarla mücadele ederken hak ve adalete bağlı kalınmalı. Bazı konular bizi (Sisyphus) oldukça zorlayacak; baskı altında hissedecğiz. Daha başlarken kaybetmiş gibi hissedebiliriz; geçmiş dönemde yaşanmış zorluklar tekrar yaşamlarımızda görünür olabilir ya da bizler aynı hissiyat içine girebiliriz. Otoritenin baskısı artabilir. Yeni önemli yasalar, kanunlar gündeme gelebilir; özellikle yurt dışı ya da askerlikle ilgili. (Hybris) Kaderden, diğerlerinden beklentileri düşük tutmakta yarar var. Güvendiğimiz dağlara kar yapabilir, camdan kullerimiz yıkılabilir. Hırs ve ölçüsüzlük emin olun ki, tuzakları oluşturacak. Pervasız, sakın olmayın. Bir çoğumuz ailesel kayıplar yaşayacağız (Hades / Düğümler ve Pluto / Asc) ya da düzenlerimiz değişecek. Beklentilerimizi, hedeflerimizi tekrar elden geçirmemiz ya da yeniden düzenlememiz gerekecek. Diğerleri yüzünden yaşam yönümüz değişebilir. Gençlik iksiri ya da yaşlanmaya çare oluşturabilecek keşifler yapılabilir. İlişkilerimizde sabrı deneyimleyebiliriz; yaptıklarımızın koşulsuz kabul edilmesi pek mümkün değil, hep birlikte bir çeşit adaptasyon ve uyum sürecine gireceğiz. Kaldıramayan ilişkiler ise aniden sonlanabilir. Bilgi ile yetinmeyip, sezgilerimizi de işin içine katmalıyız. Bu şekilde yanlış işaretleri, hataları daha net belirleyeceğiz. Çözümsüz görünen bir çok konuda, çözümü sezgilerimiz gösterecek. Bazı medya ya da internet kuruluşları yetkililerinin sorgulandıklarına şahit olabiliriz. Önemli bir uçak kazası oluşabilir. Kastı, amacı aşan konuşmalara çok dikkat; hedeften şaşırtabilir, kazalara neden olabilir. Hedef şaşması ise, belirsizlikleri beraberinde getirebilir.


Ülkemiz açısından ise Tepe Noktamıza çok yakın gerçekleşecek tutulma nedeniyle önemli belirsizliklere, adam kayırmalara şahit olabiliriz. Yöneticilerin müdacele etmesi gereken bir kaç konu gündeme gelebilir. Bazı grevler ya da çalışma, hizmet sektörü ile ilgili yeni hızı oluşumlar, yeni kanun değişimleri ve ittifakta olduğumuz bazı ülkelerle ilgili problemler gündeme gelecek görünüyor. Tutulma Mars'ı natal Ay'a tam karşıt ve tutulma sırasında bir Büyük Kare oluşuyor; önemli bir görünüm. Birçok farklı alanla mücadele etmek gerekmekte Bazı grevler start alacak görünmekte. Yenikapı Ruhu'nun yara alması pek uzak değil. Suikast tarzı bir olay tekrar gündemi yoğunlaştırabilir. Mecliste çoğu fikir ayrılıklarına şahit olacağız. Transit Satürn'ün Düğümleri'mizi zorlaması pek hayırlı olmasa gerek; idarecilerle ilgili kaygı verici haberler alınabilir. Güneş Tutulması'nda da yazdığım gibi, belediyelerle ilgili ayıkanma söz konusu. Yeni yasalar, yeni düzenlemeler sayesine hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Geçmişe dönük abartılı ilişkiler yüzünden kendilerini sorgulayacak olan yöneticiler umarım derslerini almışlardır. Önemli terör olayları maalesef tekrar yaşanabilir. Depremler, tutulmaların vazgeçilmesi; maalesef deneyimlenebilir. Bilinmeyen bir çok gizli ilişki gözler önüne serildiğinde şaşkınlık yaşamaya devam edeceğiz. Özellikle 2 ay sonra gelişmelerin hız alacağını ise progres harita yardımı ile söyleyebiliriz. İktidar partisinin özellikle içinde yapılacak çalışmalar, ayıklamalar bizi şaşırtabilir. Önemli birinin ölümü ile sarsılabiliriz. İç işlerimizle ilgili stresli olaylar yaşanabilir önümüzdeki 6 ay sürecinde, halkon korkacağı durumlar oluşabilir. Azınlıklarla ilgili, kısacası Kürt problemi ile ilgili farklı gelişmeler, kararlarda değişimler oluşabilir. Suriyeli mültecilerle ilgili de toparlanmalar söz konusu olabilir.


Zerrin Zindancıoğlu, ASA, MAPAI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder