30 Ekim 2013 Çarşamba

3 Kasım 2013 Hybrid Güneş Tutulması - Astrolozi






3 Kasım Pazar günü Güneş, işte aynen yukarıdaki gibi görünecek, sadece %6.5 gibi bir kısmı karanlığa girecek; ülkemizden parçalı olarak izlenebilecek.

Güneş tutulmaları için aklımızda tutmamız gereken nokta, tutulmada Ay'ın gölgesinin Dünya üzerine düşeceğidir. Tutulmalarda Güneş ışık kaynağıdır ve onun ışıklarının araya giren bir cisimle engellenmesi fenomene neden olur. Güneş ile Dünya'nın arasına giren Ay, Güneş'in ışıklarının Dünya'ya ulaşmasını engeller ve tutulmanın izlenebildiği bölgelerde karanlık oluşur.

Tutulmalar 18 yılda bir aynı derecelerde oluşur; yani 223 kavuşumda bir tekrarlanır ki buna Saros döngüsü denir. 3 Kasım 2013'te 11 derece Akrep'te gerçekleşecek tutulmanın benzeri 3 Kasım 1994'te 11 derece Akrep'te yaşandı. Aslında o tarihlerde hayatınızda neler olduğunu hatırlayabilirseniz, benzerlerini bu tutulma etkisi ile tekrar yaşayabileceğinizi belirtmek isterim.

Zodyak burçları, ayırt etme amacıyla 4 üçlüye ve 3 dörtlüye bölünürler; Ateş, Toprak, Hava, Su ve Öncü, Sabit, Değişken.

Çok eski zamanlarda, 4 özel burç Kozmik Tapınak'ın "temel taşları" veya "köşe direkleri" olarak bilinirlerdi. Bunlar, BOĞA, ASLAN, AKREP ve KOVA ile gösterilen, Boğa, Aslan, Yılan ve İnsan ile temsil edilen 4 sabit burçtur. 1., 2. ve 4. fazla değişmeden kalmış, ama 3. Akrep sırasıyla Ejderha, Yılan ve Kartal ile ilişkilendirilmiştir. İnsan doğrudan Kova burcuyla,  Ejderha ise Akrep ile özdeşleştirilmişti ki Ejderha dönüşümün en büyük sembolüdür. Sabit burçların 4 sembolünü, İnsan'ın başını, Kartal'ın kanatlarını, Boğa'nın ön ayaklarını ve Aslan'ın arka ayaklarını taşıyan Asur Boğa'sının yapısında görebiliriz. Bu yapı ile Sfenk ve Kerubi figürlerinde tekrar karşılaşırız. Akrep "uğursuz burç" sayılmış ve hep ölümle, ölüp, tekrar dirilmekle, dönüşümle ilişkilendirilmiş; nedeni tatsız olaylar öncesi Aquilla'nın Scorpions ile yükselen takımyıldızı olmasından kaynaklanmış.

Şimdi bu 4 sabit burca odaklandığımızda, Güneş, Ay ve gezegenlerin çoğu bu burçlarda toplandığında veya tutulmalar bu burçlarda olduğunda ve gezegenler bu tutulma derecesinden transit yaptıklarında, Dünya'nın bu fenomenlere şahit olan bölgelerinde yani izlenebilen yerlerde şiddetli depremlerin olabileceği söylenmişti. Çünkü o zamanlar, temel burçlar olan Boğa, Aslan, Akrep ve Kova ile temsil edilen Dünya'nın temelleri, tehdit altında oluyordu. Bu burçlar birbirlerine kare ve karşıt açı yapınca da gerilim yaratırlar.

Ancak tutulmaların yalnızca depremlerle bağlantılı düşünemeyiz. Eğer onları sadece fiziksel sonuçlar olarak görmeyip, aynı zamanda sembolik işaretler olarak düşünürsek, diğer çeşitli dünyevi olaylarla bağlantılı olmaları çok makul gelebilir. Sabit burçlardaki tutulmalar, sismik sarsıntılara, yeryüzünün durumuyla ve onun ürünleriyle, madenlerle ve yerkabuğunun içindekilerle bağlantılıdır ki, Akrep'i ele alırsak yeraltını temsil ettiğini görebiliriz. Bu arada ufak bir detay daha; Güneş tutulmaları özellikle erkek figürleriyle, krallarla, başkanlarla veya bütün düzenlerin yöneticileri ile bağlantılıdır (ülke veya aile bazında da).

Güneş tutulmaları esnasında Güneş derecesini yani 11 derece Akrep'i bir yere not edersek, bu nokta üzerine veya bu noktanın tam karşısına bir gezegen geldiğinde, tutulma ile sembolize edilen olayların ortaya çıkacakları zamanı saptayabiliriz. Ayrıca insanın tüm göksel cisimlerin bileşimiyle, tam aynı olmasa da, çok benzer kozmik elementlerden oluşan fiziksel bedeni üzerinde de hassas etkileri olacaktır. Bu durumda Akrep burcunun, boşaltma ve üreme sistemleri, cinsel organlar, tükürük bezleri, anormal gelişmeler (siğil, tümör, doğum lekeleri, benler gibi) ve 3 Kasım'da hemen yanı başındaki Satürn'ün ise deri, iskelet sistemi, dişler, eklemler, bağlar, dizler, işitme organları, safra kesesi, tiroid bezleri ile ilgili olduğunu unutmasak iyi olur.

Eski yazarlar bu konuda bir kural geliştirmişler. Bu kural da bir tutulmanın ilk temastan son temasa kadar kaç saat sürdüğüne göre hesaplanıyor. Ve tutulan Güneş'in etki süresi saat = yıl olarak ifade ediliyor. Türkiye'mizin bir bölümünden izlenebilecek olan tutulma, Afrika, Güney Avrupa, Amerika ve Atlantik'ten gözlemlenebilecek. Tam tutulma 14:49'da olacak olsa da, ülkemizden parçalı olarak 15:20 ve 16:10 saatleri arasında izlenebilecek. Buradan yola çıkarsak, 50 dakika gibi bir izleme süresi sonucuna varırız ve 10 ay gibi bir süreden bahsedebiliriz. Tutulma haritasında Balık burcu yükselecek ve Tutulma 8. evde yani haritanın batı bölümünde gerçekleşecek. Bu durumda tutulma etkilerinin 10 ayın 2. yarısında yani son 5 aylık sürede daha etkili hissedilebileceği görülüyor.

3 Kasım tutulma


Yükselen Balık ile olağanüstü duyarlı ve idealist davranış şekillerinin bu süreler içinde etkin olacağını söyleyebiliriz. Balık burcunun yönetici gezegeni Neptün ise 12. evde, yani kendi doğal evinde; yaratıcılık ve sezgisellik oldukça yüksek. Neptün'ün Akrep'teki tutulmaya bakışı olumlu ve bunun bazı gizli kapaklı olayları açığa çıkaracağını düşünüyorum. Yardımlaşmanın, idealizmin, yaratıcılığın, mecbur kalındığında harekete geçmenin etkilerini görebiliriz; ayrıca bu konum dahiyane fikirlere de işaret. Balık burcunun ikincil yöneticisi Jüpiter ise yine güzel bir konumda ve 5. evde; yine yaratıcılık, özgürlük, sanat ve en önemlisi gençlik ön planda. Azimle mükemmeli yakalamak ve sıradan olmayanı üretmek anlamına geliyor; kendimizi ifade etmekteki başarı da diyebiliriz. Ancak 7 Kasım'da geri harekete geçeceğinden hareketinin oldukça yavaşladığını göz ardı etmemek gerek; geçmişe ait ya da ailesel ve milli konular bohçalardan çıkartılabilir kısacası.

Tutulma 11 derece Akrep'te ve 8. evde demiştik, yani Akrep'in doğal ve en rahat ettiği ev. Hemen yanı başında Satürn ve geri giden Merkür ve Kuzey Ay Düğümü ile bir yığılma (stelyum) söz konusu. Satürn, ölümlülüğü, ölümü, kıtlığı ver her türlü sıkıntıyı anlatıyor aslında; Merkür ise geri harekette; içsel sorgulama ve iletişimde aksilikler önemli olacaktır. Medyatik konular, eğitim, iletişim, sağlık, seyahatler ve ulaşım, günlük hayat, internet ana başlıkları öne çıkacağı gibi 12. evdeki Neptün'e açısı ile bazı gizli kapaklı yolsuzluk ya da suç içeren hikayelerin açığa çıkabileceğine işaret; bazı şok edici haberleri medyadan takip etmek zannediyorum mümkün olacak. Bu yoğunlaşmanın arasındaki Kuzey Ay Düğümü'nü çok sevdim; evet kadersel ama bir o kadar da destekleyici.. Zorluklar var, maalesef zorlanmadan ademoğlu öğrenemiyor ama gelişmelerin olumlu yönde olacağı aşikar.

Akrep tutulmasının yöneticisi Mars, Başak'ta, 6. evde ve yükselen yöneticisine karşıt konumda; bir de 12. evde Chiron da oturuyor. Maneviyat artık çok daha önemli; bazı üzeri örtülmüş bilinçaltı kayıtları ve suistimale açık, zayıf yanlarımızdan vazgeçme zamanı gelmiş. Zaten hızı kesilmiş Jüpiter de, geçmişteki hataların, derine gömülen zafiyet içeren yanların iyileştirilebilmesi söz konusu. Mars ayrıca, Zosma sabit yıldızının durağında; kurban da olmak mümkün, kurtarıcı da. Takıntılarımız bizim tuzağımız olabilir. Akrep dönüşüm diye bağırıyor; Balık boyun eğiyor, teslim oluyor, yaralarını iyileştirmek adına.. Bu iyi yönde bir yorum tabii. Mars'ın, Neptün ve Chiron beraberliğine olan bu karşıtlığı, ağlayıp, dövünüp zırlamaktan, duygusal kargaşadan kafa karışıklığı da yapabilir; bu da gölge yüzü..

Mars'ın bu arada tutulmaya olumlu açısı var, hatta buradaki Merkür ile hoşbeş birbirlerini ağırlıyorlar, aralarındaki güzel muhabbet daha da büyüyor, kuvvetleniyor.. Detaylar arasında boğulmadan ufak noktaları, detayları iyi değerlendirmek mümkün. Daha da önemlisi bu deli fişek Mars gezegenlerin en ağırına Pluto'ya muhteşem bir açı yapıyor. Bireysel olarak, tutkularımızı anlamak, arzuları yerine getirmek konusunda müthiş bir enerji içeriyor. Dikkatimizi nereye verirsek, orada başarıyı yakalamak mümkün. Tabii Neptün'ün kafa karıştırmasına izin vermez isek. Kendimize güvenin tam olabileceği ve ölçülü bir atılganlık sergileyebileceğimiz bir dönem; sorumlulukları almak, cesur olmak, amaçları izlemek, korkaklığa ya da umutsuzluğa yenik düşmemek.. işte ana başlıklar..

4. kez kesinleşen Uranüs - Pluto karesi zaten işini uzun zamandır yapıyor; alışılmış kalıpları zangır zangır sarsarak yerle bir etmeye hazırlanıyor; üst düzeyde değişim devam ediyor. Diğer açılar bunun alt başlıkları, yani bu müthiş dönüşüm için bize sunulan yollar. Acılı mı acısız mı olsun dönüşümünüz; buyrun istediğinizi seçin..

Zaten tutulma derecesine Acrux sabit yıldızı da kavuşum yapıyor. Sezgilerin ve bilgeliğin, farkındalığın prim yapacağını, zor yolları kolaylaştırabileceğini ima ediyor; aynen Yükselen Balık'ın buyurduğu gibi..

Tutulmadan en çok 1 - 5 Kasım, 1 - 5 Mayıs, 1 - 5 Ağustos ve 1 - 5 Şubat doğumlular etkilenecekler; ayrıca tabii 10 - 11 - 12 derece Akrep, Boğa, Aslan ve Kova'da Yükselen burcu ve önemli gezegenleri bulunanlar..

Biraz fazla uzattım bu konuyu, ama bireysel haritalarda tutulmanın eski ve kalıplanmış alışkanlıklarımıza, ister zorlanalım ister farkındalıkla kabullenelim; değişim getireceği aşikar. Artık bunlara direnmenin vakti geçti, neye fazla bağımlıysak, onunla sınanacağız; artık değişim zamanı.. Makro düzeyde bakarsak da, pek keyifli etkilere sahip değil; güçlü yeryüzü olaylarına, toplumsal zorlanmalara, bitişlere, kayıplara tanık olacağız gibi. Zaten tutulma haritasında Hava elementi hiç yok; mantık dışı gelişmeler bizleri bekliyor olacak..


Astrolozi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder