7 Şubat 2016 Pazar

Kova Yeniay'ı (8 Şubat 2016) - Astrolozi


8 Şubat 2016'da, saat 16:38'de Kova burcunun 19. derecesinde Kova burcunda bir Yeniay doğacak; Pagan inanışlarına göre temizlenme, yenilenme ve arınma bayramları kutlamaları yapılırmış bu günlerde. Bu Yeniay süreci, 9 Mart'ta ki Yeniay'a yani Güneş Tutulmasına kadar olan zamana işaret etmekte. Bir çeşit bir dönemin kapanışından önceki son bir 28 gün olarak düşünebiliriz. Malum baharın gelmesinin habercisi olan ilk cemre de  19 - 20 Şubat gibi havaya bu süreçte düşüyor. Kışı bitirip yeniden bahara doğmak için ihtiyacımız olan hazırlığın başlangıcı gibi yorumlanabilir bu süreç. Buz gibi soğuk bir havaya ama bu soğukluğun verdiği zihnimizdeki canlanma tam da Kova burcuna uygun tanımlar.

19 derece Kova, Saudbela Ay Durak'ında; hem hayırlı hem de olumsuz olarak nitelendirilmiş eski arap astrologlar tarafından. İnsanlara güvenmek bu süreçte pek tavsiye edilmemiş. Gçömen kanatlı hayvanlardan gelecek hastalıklara işaret edermiş o zamanlarda. Hint Astrolojisinde ise asterizmlerden Sravishtha ile adlandırılmış; ün getirebilirmiz, aktif, belirgin gerçekçi, dürüst, dindar ve donanımlı etkiler barındırırmış. Egzama türü deri hastalıklarının habersiymiş. Kadın figürleri için pek olumlu bir süreç değilmiş ama yeni arkadaşlıklara olanak tanırmış.

Yeniay haritasının yükseleninde 10 derece Aslan var; Giansar yıldızı ile kavuşumda (keskin ve analitik düşünce, bol seyahat ve arkadaş, yaratıcılık, el sanatları, cesaret, mertlik, hassas mide ve bağırsak problemleri). Bu sabit yıldızın etkilerini önümüzdeki 14 gün boyunca hissedebiliriz. Gelelim Yeniay derecesine; 19 derece Kova'da Castra'yı görüyoruz; oldukça tehlike bir yıldız. Yıkıcı ve kontrol edilemeyen öfkeye, kötü niyete, cinnet ve hiddete işaret ediyor. Yüksek bir enerjiyi ama kötüyü niyeti ve acımasızlığı anlatmakta. Bunun yanında da Yeniay'ın yönetici gezegeni Satürn 14 derece Yay burcunda; Rasalgethi yıldızı ile partil kavuşumda. Rasalgethi depremlere, kıta hareketlerine, yanardağ faaliyetlerine ve toprak kaymalarına işaret etmekte.


Kova burcunun özünde derinlerimizle bağlı olan bir sezgisellik vardır. Yenilikçi fikirler insani olabilme yolunda karanlıkları geride bırakmaya yarar. Sembolizminde bile geleceğe dönük yüzü ile beyin dalgaları resmedilmiştir. Beyin fırtınaları, tecrübeleri paylaşmak, bilgi alışverişleri, sosyal yapılacak çalışmalar olarak ifade edilebilir. Kova'nın bildiği en önemli gerçek hepimizin "Tek" olduğudur; Birlik bilinci yoğundur. Bu bakış açısı ile kendimizi ve yaşamlarımızı yeni bakış açıları ile ele alabileceğimiz dönemi tarif eder. Eski alışkanlıklar, yeniye ait planlar, inançlar, sorgulamalar ve tabii geçmiş ve gelecek muhasebesi. Acaba iç sesimizin fısıltıları doğru mu yoksa bizler fazla mı hayal kurup uçtuk?

Yeniay'ın an haritasında 7. evde yani Asc'nin tam karşısında yer alışı gerçeklerle yüzleşmeyi tarif eder gibi; Asc = kendimiz ve tam karşıda ise Kova yani gerçekler. Yöneticisi Satürn ise 5. evde Yay burcunda, Uranüs ile üçgen ve Chiron ile de kare açı içinde; 6. ve 7. evlerin de patronu. Asc'deki Aslan ise zenginliklere, şaşaya, görünüşe, olayları kontrol edebilme yetisine, gurur ve kibire ve tabii gündem oluşturabilecek önemli olaylara işaret etmekte. Datürn ve Asc birbirlerine üçgen ile bağlılar, aynen Yeniay derecesi gibi.  Değişimler mi yoksa kendimizi güvende hissettiğimiz alışkanlıklarımız mı?  Önemli olaylar, tutkulu aşklar dengeleri korumamızda sorun yaratabilir. Mükemmele olan aşkımız olaylara eleştirilerle, kaprislerle, gururlarla yaklaşmamıza neden olabilir. Ahlak kavramı bu süreçte önemli olacak; çok konuşacağız bu konuyu. Çünkü uygunsuz ahlaksız ilişkilerden haberdar olacağız. Karşımıza çıkan her konu bir karanlığımızı aydınlatacak ve şaşıracağız; ne kadar de kendimize yabancıymışız göreceğiz. Olaylar bizlere ayna olacak, içimizde farketmediklerimizi aydınlatacak; uyandıracak. Belki inançlarımızdaki yanlışlar, tutarsızlıklar bizi utandıracak; hadi beee, yuhh diyeceğiz. Doğru bildiklerimizin aslında yanlış olduğunu göreceğiz.

4. evdeki Mars'ın Venüs ile olan sextili, Yeniay ile olan kare açısı, MC'yi yönetmesi; ailevi, milli konularda kendimizi tartmamıza neden olabilir. Kadın - erkek ilişkilerini didikleyebilir, ilişkilerde istenmeyen deneyimler yaşayabiliriz. Değer, değmez kavramı oluşabilir zihnimizde. Tembellik edilecek bir dönem değil bu 14 günlük süreç; bol aksiyon vaadediyor. İyi kanalize olmak, oluşacak yüksek enerjiyi dengeli kullanma ihtiyacımız var. Agresif etkile Mars ve Uranüs arasındaki zorlayıcı açı kazalara neden olabilir. Sabırsızlık en büyük tuzağı oluşturacak bu dönemde. Korkularımız bir bir karşımıza çıkabilir ve duygusal yoğunluktan bazı hastalıklar özellikle kas ağrıları, cilt problemleri oluşabilir. Mars iyi bir takım arkadaşı değil bu haritada; zira bulunduğu Akrep burcu hep bana diyebilir. Ama Mars'ın Kuzey Düğüm / Jüpiter ve Venüs / Pluto ilişkisi iyi bir lidere işaret ediyor. Bu durumda hedefe kenetlenmek, yoğun bir disiplin, sabır ve azim bizleri yeni ve değdeğişik başlangıçlara yöneltebilir. Bu süreçte yeni teknolojik gelişmeler, sert doğa olayları hatta teknoloji sayesinde ortaya dökülebilecek olaylara şahit olabiliriz; Uranüs'ün konumu ve açıları oldukça net. Bilim ve bilim adamları, yararlı ve yararsız özellikleri bir arada taşıyabilecek icatlar yapabilirler. Ancak manipülatif, sarsıcı, belden aşağı taktikler de gündeme gelebilir; kazanmayı zorlamak, başarı için her şey mübah fikri maalesef baskın olacak. Mars biim tutkulu yanımız, egoda çizmeyi aşmazsak rahatlıkla kontrolü sağlayabilir ve işlerimizi hedeflerimizi hızla cesaret ve irade ile ele alabiliriz. Mars'ın gücünü bu şekilde yanımıza alabilir ve kendimizi öne çıkarabiliriz. Zayıf olan ilişkiler bu süreçte kopacaktır. 

Neyi denemedik ise, bu Yeniay sürecinde rahatlıkla deneyebiliriz. Yeni ve bize içimizdeki çocuğu hatırlatan coşku veren neyse onu denemek, yeterli özgürlük alanı yaratmak, yaratıcılık, sosyallik, değişik ve etnik kültürler bu süreçte rahatlıkla ilerleme kaydedebileceğimiz alanlar. Sağlam beraberliklerde heyecan verici gelişmeler yaşanabilir. Yalnız olanlar sıradışı kişilerle tanışabilir ve sıradığı deneyimler yaşayabilir; ama unutmayın ki Uranüs ile gelen Uranüs ile gider. Emin, dikkatli olmak şart. Bu yeniay sürecinde problem yaratabilecek olan Venüs ve saz arkadaşları ilişkiler konusunda yorucu olabilir. Para ve aşk başlıklarında hızlı değişimler yaşanabilir. Aşk, tutku, cinsellik bahşeden bu Yeniay'ın arzusu aslında içimizdeki oyuncu ile bağ kurmamız. Haritadaki kareleri ise motivasyon kaynağı olarak kullanabilmek, en önemlisi kendimizi sevmemiz ve güvenmemiz, maddi ve manevi değerlerimizi yaratıcılıkla değerlendirmemiz çok ama çok önemli. Gökyüzün bize söylemeye çalıştığı içsel korkularımızla yüzleşmemiz gerektiği. Kendimizden bile sakladığımız bazı gerçekler ile burun buruna gelebiliriz. Objektivite oldukça önemli; olayları bütünüyle ele almalıyız. Bilincimizi ve duygularımızı kendimizle barışık bir halde kullanmalıyız. Kendimize güvenmek, öz sevgi ve barışık duygular Kozmos'un bize duyurmaya çalıştığı başlıklar. Korku yerine umut beslemek, olgun bedenlerimizin içinde saklı çocuğu ortaya çıkarabilmek, yeni oyun alanları keşfetmek.. işte 14 günün özeti.



Uranyen olarak ele aldığımızda ise Yeniay'ın Cassandra / Orpheus / Panacea ile ilişkisini görüyoruz. okun diğer yanında ise Hades / Hebe farkediliyor. Yaşamlarımızda ilişkiler konusunda hepimizin sorunları olabilir. Bazen tedavinin bir kısmı asıl sorundan daha zor gelebilir; çoğumuzun egosu bunu kaldıramayacacak gibi algılanabilir. Ancak benzer olayların çevremizde gelişmesi ise yani kızım sana söylüyorum gelinim sen anla misali gelişen durumlar aslında derinlerimize ışık tutar. Durumların gidişatı küçümsendiğimizi, ezildiğimizi düşündürebilir; bırakıp gitmek kendimizi güvensiz hissettirebilir. Bu ikilemler doğrultusunda olayları bütün olarak ele almak, tek yönlü bakış açısından çok "ben"i bir kenara alıp "biz"e odaklanmak, belki ödün vermek gerekebilir. Hebe "bağımlılık"larımıza işaret ediyor; belki geride bırakmamız gereken bağımlılıklarımız. Dediğimiz gibi Kova burcunun yeniye, geleceğe dönük yüzü, eskiye bir set çekebilmemiz açısından da bizlere gerekli sezgisel ve zihinsel yaratıcılığı sunabilir. Ancak önce bazı bağımlılıkları öldürmek kaydı ile. Bazı ortaklıklar, evlilikler, hatta resmi anlaşmalar, sözleşmeler bu süreçte bu bakış açısı ile tekrar ele alınabilir. Karşımızdakilere özgür yaşam alanları bırakmak bir çok ilişki modelinde yarar sağlayabilir. Üzerimizde baskı hissettiğimiz bu tarz iş ya da aşk ilişkilerinde belki yeni düzenlemelere gidilebilir. Pandora sayesinde sırlar ortaya çıkabilir, duyulabilir; ilginç haberler alabiliriz. Basında sansasyonel manşetler gündem oluşturabilir. Ancak Urania / Zeus / Uranüs / Pluto ve Jüpiter / Düğümler / Niobe orta noktalarına denk gelen Yeniay sezdiğimiz olayların mantık çerçevesinde ve adilane olarak ele alnımsı gerektiğini söylemekte. Çoğumuzun üzüntü kaynağı maalesef o büyük gururumuz. Belki alçakgönüllük ve tevazu bir çok sorunu daha kolay çözebilir.


Ülkemiz açısından ise Yeniay özellikle komşularımız ve mültecilerle ilgili sorunların devamını, ekonomik problemleri, ülke güvenliği ile ilgili yeni gelişmeleri, muhalefet partilerinde bazı bölünmeleri, fikir ayrılıklarını, kadınlarla ilgili sorunlarda olaylara yeni bakış açısı kanadırabilecek gelişmeleri, başkanlık sistemi ile ilgili olarak bazı kanun değişikliklerinin gündem oluşturmasını, hatta bu konuda ısrarları, iletişim sektöründe bazı teknolojikyenilikleri, yazarlarımız, gazetecilerimizle ilgili bazı gelişmeleri, yabancı ülkelerle bazı ilişkilerimizde önemli fikir ayrılıklarını hatta set çekmeleri, bu konularda netleşmeleri, cinsel suçlarla ilgili bazı gelişmeleri, yeni anayasa tartışmalarını, bazı önemli kriminal davaları, gençlerimiz ve eğitim sistemi ile ilgili bazı düzenlemeleri, deniz kazalarının devamını, sınırlarımızdkai askeri hareketlenmeyi ve bu konuda mecliste olabilecek fikir ayrılıklarını önümüzdeki 14 günlük süreçte duyabiliriz. Yeniay'ın hemen akabinde ilk bir kaç gün içinde hızlı etkili, sınırlarımızla ilgili olarak yabancı ülkelerle aramızda önemli anlaşmazlıklar ya da yeni mülteci akınları baş gösterebilir. Bunun yanında ilk hafta altın fiyatlarında ani düşüşler, madenlerimizle (özellikle Kömür) ilgili bazı gelişmeler yaşanabilir.


Astrolozi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder