20 Aralık 2015 Pazar

Yengeç Dolunay'ı (25 Aralık 2015) - Astrolozi




25 Aralık 2015.. Bir Noel günü yani Nardugan Bayramı (Güneş'in yeniden doğuşu).. 13:11'de, 3 derece Yengeç burcunda bir Dolunay gerçekleşiyor. Noel günü en son 1977'de bir Dolunay olmuş; bir sonraki ise 2034'te.. Noel ve Yengeç burcunun anlamı "Aile".. ne de güzel yakışıyorlar birbirlerine.. Yılın son Dolunay'ı hepimiz için hayırlara vesile olsun..

Türk kültüründe tarih öncesine dayanan Yeniden Doğuş Bayramı aslında bizlerde Noel. Türkler ağaçların bir çok doğa inançlarını barıdndırdığını ve saygı göstermek gereken bir ruha sahip olduklarına inanmışlar. Ağaca gösterilen saygı bereketi etkiler demişler. Güneş hayatın kaynağı.. 22 Aralık gününün gece ve gündüzün savaştığına inanmış Türkler. Uzun bir savaştan sonra gündüz geceyi o gün bitiminde yeniyor; yani gündüz ve gece eşitliği sona eriyor. Türkler ise bunu Akçam ağacı altında kutllarlarmış; bu Nardugan Bayramı olarak adlandırılmış. Bayram için evler temizlenirmiş, güzel giysiler giyilirmiş. Ağacın etrafında şarkılar söylenirmiş. Yaşlılar, büyükanneler, büyükbabalar, nineler, dedeler ziyaret edilir hep birlikte yemekler yenilirmiş. Bayramı aile ve ve dostlar bir araya gelerek kutlarlara, ömür çoğalır ve uğur gelir inanışı hakimmiş. Ay'ın 22 Aralık Güneş'in tam karşısına gelişi ve Dolunay'dan 3 gün sonra küçülmeye başlaması işte Nardugan bayramı yani Güneşin yeniden doğuşu. Bu günden sonra günler uzamaya, Güneş'i daha uzun saatler gökyüzünde görmeye başlıyoruz.

3 derece Yengeç burcundaki Ay ile Propus sabit yıldızı bir arada; gurur, utanmazlık derecesinde özgüvene işaret ediyor. Tam karşısındaki Güneş ise Polis ile tam kavuşumda; yüksek tutkulara, baskıya, keskin görüşe ve yönetim becerilerini anlatıyor. Asc'de ise Sharatan'ı görüyoruz; yenilgiye, kazalara, yaralanmalara ve tehlikelere ışık tutuyor, kısacası kadersel şanssızlıklar diyelim. Asc yöneticisi Venüs ise Agena'ya çok yakın; yüksek moral, ilişkilerde hayal kırıklıkları, ahlaksızlık ve fütursuzlukları fade etmekte. Dolunay derecese Hena Ay Durağında; eskilerce evlilik, nişan, başkalarından istekte bulunmak, mal almak, yeni dostluklar ve sağlıkla ilgili çalışmalara başlamak adına uygunmuş. Bir yandan destekleyen olumlu görünümlerin etkilerin yanı sıra bazı handikapların bizleri üzebileceğine işaret eden bir süreç var önümüzde kısacası.

Ay, bu Dolunay'da evinde; Yengeç burcu en kuvvetli olduğu alan. Duyguların ve akışın olduğukça yoğun çalışacağı bir dönemden haberdar ediyor bizleri. Hani aile büyüklerinden masallar dinlerken uykuya dalan çocuklar kadar kendimizi güvende hissedebileciğimizi anlatıyor. Genç ve yeni (Yengeç) olan ile yaşlı ve eski (Oğlak) olanın bir arada olmayı becermesi gerek diyor. Yakın dostluklar, ailevi ilişkiler dengelenmeli ve barış sağlanmalı mesajı barındırıyor. Asc yöneticisi Venüs ise 7. evde; oldukça kuvvetli bir konumda. Gökyüzünün diğer iyicili Jüpiter ile olumlu açılar içinde. Bu dengeleri sağladığımızda karşımızdakilerden de sevgi ve anlayışın bize aksolacağını vurguluyor. Yengeç burcunun zaten yücelme yöneticisi de olan Jüpiter 6. evde ve Başak'ta çok kuvvetli gibi görünmese de hemen yanıbaşındaki Kad ile gidilmesi gereken yolu ışıldatmakta.  Tam karşısında Gad ve Chiron'un konumu, Pallas'tan destek almaları ile çalışkanlıkla, emek sarfederek, elden geleni yaparak, sonra da İlahi olana teslim olarak önemli başarıların elde edilebileceğini, Phythiagoras ejderinin uyanabileceğini, bilgi kazanarak gerekli farkındalık ve idrak seviyelerinin önümüzde teker teker açılabileceğini fısıldamakta. Oldukça güzel etkili bir görünüm var aralarında, parıldıyor.. Çalışan, emek sarfedeni gerçekten destekleyecek önemli sırlar gizli haritada.

Haritada yüksek olan Toprak elementi ve öncü nitelik ile istikrar istediğimi alanlarda verebileceğimiz mücadele gücünü ve göstereceğimiz kararlıkları görüyoruz. Dolunay'ın Neptün üçgeni, Vesta karesi ile kim dost kim düşman gibi soruların karşılığını, belki boyumuzdan büyük işlere kalkışabileceğimizi de söylemekte.  Alınganlık, özgüven eksikliği, endişeler, inatçılık, ailevi sorunlar karşısında alınacak tutumlar pek bir sahnede olabilirler. Gereğinden fazla harcamalar gündeme gelebilir. Aile büyüklerimiz önümüzdeki 15 günlük süreçte önem arzedecekler. Küçük kazalar, özellikle su ile ilgili olarak gündem oluşturabilir. Fazlaca hayalperest davranışlar sergileyebiliriz. Aklımız biraz duygularımızın kontrolüne girebilir. Ancak iletişimimizde sıradışılık, yaratıcılık başarı sağlayacaktır. Huzursuzluklara paçayı kaptırmak, şüpheci ve güvensiz davranışlar, mantıksız inatçılıklar maalesef hepsi tuzakları oluşturacak. Korkularımızın, endişelerimizin üzerine gitmemiz gereken bir süreç. Geleneksel rutin olandan yeniliğe doğru yapmamız gereken bir yolculuk bu. 

Uranüs Dolunay günü ileri geçmek üzere durmuş pozisyonda. Bu onun gölge yanlarının da etkili olabileceğini anlatıyor. Ortamlar oldukça elektrik yüklü olabilir bu dönemde. 12. evdeki konumu içimizde infilak etmeyi bekleyen bir yanardağ gibi. Malum zorlu açılar içinde bizleri dönüştürmeye, değişime zorlamakta. Bu etkiler bir çok huzursuzluklara da zemin hazırlıyor. Hepimizin geleceğe dair kendine göre korkuları var, bu dönemde de özellikle maddiyatla ilgili. Bardağın boş tarafına odaklanmak ise gökyüzünün nimetlerinden kendimizi saklamamıza neden olacaktır. Yaratıcılık, farklı bakış açıları, mantığı öne çıkaracak davranışlar, duygulardan biraz paçayı kurtarabilmek önemli gelişmelerin netleşmesine yardım edebilir. Dolunay'ın 3. evdeki konumu yakın çevremizin, kardeşlerimizin, komşularımızın bu süreçte oldukça önem kazanacağına delalet. Bazı yazar, edebiyatçı, gazete, dergi gibi konularla ilgili olarak affedici etkiler de bizleri sevindirebilir. 

Eski anılar, aile geçmişimiz, ev güvenliğimiz, aile kurallarımız, ait olma dürtümüz, kadınlarla ilgili konular, ilişkilerimizde güven ihtiyacı ve en önemlisi cesaret bu sürecin ana konuları. Yengeç Dolunay'ı aslında bir nevi astrolojik Anneler Günü gibi. Aile dediğimiz kişilerle vakit geçirmeli, onlara kalbimizi açmaya hatta bir yengecin kıskaçlarını kuvvetle kullanması gibi elimizdekileri sıkı tutmaya dikkat edelim. Bu süreçte yatırımları biraz ertelemekte fayda var. Yengeç biriktirmeyi sever, belki bir kenara, meblağ önemli değil, biraz para atma günleri de denilebilir. Ekonomi yapmanın farkına varalım. Evimiz ile ilgilenelim; evimizi, bedenimizi, kafamızı temizleyelim. Yakın ilişkilerimizde aşırı maddecilik, ısrar veya anlamsız sahiplenme ileride bizleri üzebilir. Güvensizliğimizi etraftakilere emirler yağdırarak gizlemeye çalışmayalım. Öğrenme, yenilikleri araştırma oldukça önemli. Ay'ın Hades ile birlikteliği gerçekten bir transformasyon sürecinde olduğumuzu anlatmakta.. Duygularımızı derin ameliyatlar yapalım; kötü, işlevselliğini kaybetmiş, bırakmakta zorluk çektiğimiz kin, hırs, inatçılık duygularımızı kesip atalım. Kendimize yapacağımız en güzel yatırım sevgi, barış ve merhametle beslenmek olacaktır önümüzdeki 15 günde.

Yukarıdaki haritada pek farklı birşey yok aslında Dolunay'ın Hebe ve Ceres arasındaki konumu ailevi ilişkilere ışık tuttuğu gibi özveri ile nesnelleştirmeye çalıştığımız amaçlar doğrultusunda hoşgörülü olmamıza ışık tutuyor. Nezaket, politik davranışlar, uyum ve denge oluşturmak önümüzdeki süreçte çok önemli. Neptün / Mars orta noktasına denk gelen Dolunay, ideallerimizle ilgili yolda bu sıfatlara özen göstermemizi öğütlemekte. Chiron / Uranüs orta noktasının anlatmak istediği; içimizde gizli olan dahinin yapıcı olmak yerine sürekli aşırılıklara kaçan, diğerlerine karşı duran, nefret besleyen ve içimizdeki enerjiyi yönetemeyen özellikleri kendimize zarar vermeye neden olacaktır. Merkür / Satürn ise kararlarımızın kalıcı olmasını sağlamak yolunda bu dahiyi olumlu ve insani özellikleri ile kullanabilmek ise kilitleri açar nitelikte. Birileri için bir şeyler yapmak, diğerlerini en az kendimizi koruduğumuz kadar kollayabilmek, duygusal bağ oluşturabilimek verimliliğimizi (Ceres), hem iş, hem üretim gücümüzü arttıracaktır. Temel ihtiyaçlarımızın yanı sıra duygularımızı ne derece besleyebiliyoruz. Merhamet, minnettarlık duygularımızı vicdan terazimiz ne derece dengede tutabiliyor? Yılbaşı zamanları bunları hatırlamak, kendimize biraz duygu aşılamak en doğrusu olacaktır. Bu da büyüklerimizle, ailemizle, ihtiyacı olanlarla hatta belki hayvanlarla mümkün olabilir. Sezgilerini kullananlar, yaratıcılıklarını ortaya serebilenler çok önemli ilerlemeler, ödüller kazanabilecek. Bu Dolunay sürecinde kendimizle, yuvamızla bağ kurmaya özen gösterelim. Eski tecrübeleri yeniye uyarlayarak hayatlarımızda dönüşümlere imza atalım. Eski tecrübeler her daim kulaklarımızda küpe olarak kalsın ama yeni ufuklara yelken açmak içine önce kendimize güvenelim. Bu süreç sayesinde kafamızı kurcalayan bir çok sorunu, endişeyi sonlandırabilme şansını bu şekilde rahatlıkla bulabiliriz.



Ülkemizle ilgili olarak rekabet içinde olduğumuz ülkelerin üzerimizdeki baskısını net olarak söyleyebiliriz. Bazı kanunlarla ilgili olarak düzenleme, yeni yapılanmalar bu süreç içinde yapılabilir. Venüs'ümüzün etki altında olması kadınlarla ilgili olarak bazı düzenlemeler olabileceği yönünde. Ekonomik olarak dar bir zamandan geçtiğimizi ve tr. Asc'nin partil Kronos'umuzla teması nedeniyle de başkanlıkla ilgili önemli gelişmelerin olabileceğini söyleyebiliriz. Önemli tüzük ve yönetmelikler bu süreçte gündeme gelebilir. Bazı zamlar kapıda. Döviz ve borsa ile ilgili çalkantılı bir dönem geçiriyoruz. 12. evimizde denk gelen ancak Asc'mize çok yakın olan Dolunay oldukça duygusal bir sürece de işaret ediyor. Bazı fitneci söylemlerin ilişkilerimizdeki dengeyi Discordia ile bozması, zor etkilere neden olabilir. Bazı yöneticilerimizin ise agresif davranışlarının aslında enerjilerini yanlış kullanmalarına neden olabilir (Eos-Neptün / Asc - Kronos - Güneş). Yersiz öfkeler sorunlu olan ilişkilerin daha da karmaşık hale gelmesine zemin hazırlayabilir. Bazı sorgulama haberlerinde yanlış yönlendirmelere tanık olabiliriz (Phthia) . Gerçeklerin yanlış yansıtılması ile bizi uyarabilecek işaretlere bu süreçte maalesef gözlerimiz kapalı görünüyor. Önlem almamak özellikle ilişkiler ve ekonomi açısından, olayları geniş perspektiften değerlendirmemek ileride sorunlara neden olabilir. Önemli kişileri temsil eden Kronos üzerindeki tr. Asc ve Sharatan yıldızının kavuşumu bazı yaralanmalara istenmeyen durumlara neden olabilir. Denizlerdeki kazaların da bu süreçte maalesef devam edeceği aşikar. Ülke içinde muhalefet gruplarında yol ayrımları, değişimler, çok şiddetli olmayan depremlerin devam etmesi mümkün. Üyesi olduğumuz gruplar içinde özellikle askeri şartlarla ilgili olarak desteklenmemiz olası. Ancak şu bir gerçek ki bizlerin yine "bu da geçer" mantığı bu süreçte de aynen Neptün sayesinde devam edecek görünmekte.


Astrolozi






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder