12 Haziran 2016 Pazar

Yay Dolunayı (20 Haziran 2016) - Astrolozi



20 Haziran 2016 saat 14:01'de Yay burcunda bir ayın içinde 2. olarak gerçekleşecek Yay Dolunay'ı oluşacak. 5 Haziran'da kesinleşen İkizler Yeniay'ı ile benzer gökyüzü konumlarına sahip Yay Dolunay'ı daha önce de yazdığım gibi Aralık 2015'te başalayan bir süreci sanki 3 perdede toparlayıp sahneye koymakta. Yeniay'a göre farkı, Merkür'ün kendi evine gelişi; böylece hem retro hem de Boğa burcundaki ağr hareketi geçmiş gitmiş olmakta. İlişkiler ve maddi değerlere bakışımız önemli idi Yeniay sürecinde; değişen şartlar kendini yavaş yavaş ortaya koymaktaydı. Şimdi ise tamamen bu değişimlerle karşı karşıyayız.

Dolunay, Neaim durağında; kadim alimler olumlu bir dönem olduğunuz söylemişler, çok çalışma, güç harcama ile ilgili imiş. Yani yangelip yatma zamanı olmadığını anlıyoruz. Asterizmlerden de Uttarashadra ile denkleşen Dolunay, kim olduğumuzun dürüstçe farkında olmamız ve buna bağlı kalarak dürüstlükle ilerlememizi ima etmekte. İstanbul'a göre çıkarttığım haritada 10 derece Terazi burcu yükselmekte ve burada Geniah sabit yıldızı var; Mars ve Satürn karakterinde. Aşırı beklentiler ve yalanlarla, kurnazlıkla, açgözlülükle, kindarlıkla ilgili bir yıldız. Askeri uçaklar helikopterlerle de ilgili bu yıldız, terörist saldırıları ve rehin almaları da ima etmekte. 9. evdeki Merkür ile üçgen açısı ile bazılarınızın uzun uçak seyahatlerine çıkabileceğini düşündürdü bana. Asc yöneticisi Venüs ise Propus ile aynı deklinasyonda; aşırı özgüven, gurur, utanmazlık, övünç ile ilgili. Zaten Venüs'ün Dolunay ile karşıtlığı bencilce davranışlara şahit olacağımızı kendiliğinden belli etmekte ve bu durum Propus ile daha da kuvvetlenebilir. 29 derece Yay burcunda yani Dolunay derecesinde Acumen ve Sinistra yıldızlarını görüyoruz. Acumen görememek, algı kaybı ile ilgili; muhakeme zorluklarına ayrımcılığa neden olabiliyor. Sinistra ise direkt yoksunlukları anlatmakta; ancak bunun yanında zehirlenmelere karşı bulunabilecek tedaviler, riskli durumlara karşı iyileştirme çalışmalarını da ifade ediyor. Gelelim Güneş'e; bu kadar olumsuzluk anlatan yıldızlara inat Betelguese ile aynı deklinasyonda oldukça kuvvetli duruyor ve yanında da Menkalinan var. Betelguese haritaya önemli bir koruma etkisi vermekte; en zorlu şartlarda bile yardımcı olabilecek fırsatların oluşmasına izin verebilir bu konum. Menkalinan ise Güneş'e daha yakın ve kirminal suçlarla, şiddetle ve imha etme ile ilgili, yangınlara da neden olabilen bir yıldız. Dolunay yöneticisi Jüpiter'e bakarsak, Mizar ve Alcor etkisinde; kitlesel musibetlerle ve yangınlar, kuraklıkla ilgili olduğu gibi Jüpiter ile beraber olduğunda önem kazanan Alcor'un seyahatleri ve atları da anlattığını söylemek gerek.


Haritada Merkür, Dolunay'ın final dispozitörü yani oldukça etkili ve kuvvetli. Jüpiter / Merkür / Satürn / Neptün arasında kocaman değişken Büyük Kare aktif. Juno / Merkür / Neptün arasında Thor'un Çekici açı kalıbı var ve MC / Jüpiter / Neptün / Pluto arasında Mistik Dikdörtgen mevcut.  Zor etkiler barındıran Dolunay, hepimiz için önemli değişimlere imza atacak. Yukarıdaki açı kalıpları, ayrıca Dolunay'ın Uranüs ile üçgen açısı; ama perde ardından bu Uranüs'ün geri giden Mars ile 150'lik açısı hayatlarımızda hızlıca akacak fragmanları anlatmakta. Her türlü ilişki çeşidinde gel geç türünden kesinlikle uzak durulmalı. Günü değerlendireyim şeklindeki düşünceler Titanic gibi buzdağına çarpabilirler gecenin bir yarısı. Sağlam temelleri olan iş, arkadaşlık, aşk, eğitim ilişkilerine önem verin, bağlı kalın. İçten gelecek plutonik agresyon, belki anlamsız acelecilik, huzursuzluk, hızlı verilecek kararlarda hataları beraberinde getirecektir. Yeni tanışmalar, seyahatler, farklı deneyimler, farklı bakış açıları, değişik tecrübeler merakımızı fazlaca kabartabilir, yaşamımızı hızlandırabilir; maceraperest durumlara düşebiliriz. Ancak bu hızlı gelişen olaylar yukarıdaki sabit yıldızların da etkisi ile tehlike barındırmakta, dikkatli olmakta yarar var. Sabit fikirlerimiz, hayatta dönmem dediklerimiz, bir bakarız ki tersine dönmüş bu Dolunay günlerinde. Gelişmeler karşısında dürüst davranmak, düşünceleri, duyguları saklamamak, yeri geldiğinde sözü esirgememek, yani kartları açık oynamak bize başarıyı da beraberinde getirecek. Bazı konularda profesyonelliğe sahip olabiliriz; ama sorun bunu doğru yolda kullanıyor muyuz?'da. Bazı ilişkilerimize yeni formatlar atacağız; ama Yay gibi cesur, cömert ve dürüst. Dolunay Yay burcunda da olsa, haritanın en önemli gezegenleri Venüs ve Merkür; her ikisi de 9. evdeler, yani Yay burcunun doğal evinde. Olayları geniş pencereden ele almak, adaletli davranmak, farklı bakış açılarına saygılı olmak gibi gibi anlamları var. Bir çok olayda artık Dolunay etkisi ile sona yaklaşıyoruz; detaylar ayan beyan ortada denebilir Ay'ın ışığı ile. Ancak değişen şartlara ayak uydurmakta hepimiz zorlanıyoruz. Samimi ve içten zannettiğimiz bazı ilişkilerimizde aslında evdeki hesabın ve çarşıdakinin pek tutmadığını farkedebiliriz.

Belirsizlikler, netsizlikler içsel huzursuzlukları besleyecek maalesef; özgüvensizlik ve kuşkuları beraberinde getirecek. Bazı düşünceler, ilişkiler miyadını mı doldurdu? Deneyimler bizler için ne ifade ediyor? Biraz kendi kendimize durup, düşünüp tesbit etmemiz gerekecek; kendimize dürüst davranarak bulmamız lazım. Sorgulamayalım ama kolay da sonlanmayacak, bilelim. Gemisini yürüten bu aralar kaptan durumu; kısacası bencillikler tavan yapabilir. Doğruyu dinlemek, doğruyu, düşünmek, doğruyu konuşmak çok önemli olacak. Eğitimler, seyahatler, aktiviteler, anlaşmalar, sözleşmeler yaşamlarımızda ses getirici olacak. Hem kendimizi hem yakın çevremizi yönetmemiz gerekecek. 29 dereceler, bitime 1 adım kala tüm konudan sorumlu olduğumuz sınavları hatırlatır bana; o yüzden zordurlar. Düşünsenize 1 tık sonra 0 derecenin yeniliği, başlangıçları. Ama işte tam bitti derken tekrar başlayan, bitmeyen senfoni gibi bu 29'lar. Uranüs ile eskimişler yaşamlarımızdan eksilecek, tazeleri yerlerine yerleşecek. Korkularımızın, endişelerimizin üzerilerine spot ışıkları gelecek. İlişkilerimizde dürüst, ve gayet açık hesaplaşmalar, konuşmalar yapılacak. Bu dolunay sürecinde yine ilişkiler ve maddi değerlerimiz ön planda. Her iki konuda da gereken önlemler alınmalı ve değişimler yapılmalı. Bu dolunay süreci psikolojik olarak oldukça yorucu bir süreç olacak. Yaşamlarımızda başlayan değişim rüzgarına ruh halimiz, bedenimiz ayak uydurmaya çalışırken, bazı hastalıklarla karşılaşabilir, sinirsel olarak yıpranabiliriz. Zamanlama, dayanıklılık, limitler ve sabır konusunda eğer kuvvetli isek, değmeyin keyfimize. Yaratıcılığımızı, yeni şartları değişik bakış açılarını bir arada harmanlamak ve yeni düzenler oluşturmak, bizlere yepyeni fırsat kapılarını da açacaktır. Bu Dolunay olgunluk, bilgelik istiyor. Yok eğer geçmişe takılıp, geçmiş tecrübelerin peşinde, bardağın boş tarafında takılırsak bu Büyük Kareler, Mistik Dikdörtgenler her birimizi yutar, haberiniz olsun. Belki işimiz, belki eşimiz, belki ilgi alanımız, belki eğitim konumuz, belki ortağımız, belki maaşımız değişecek; vah vah yapmak yerine olanı iyi değerlendirmeye konsantre olalım. Ego, inatçılık, kontrol dürtüsü ve hep bana mentalitesi ise maalesef kaybetmeye müstahak bu aralar.


Uranyen prensipte değerlendirirsek Koç Noktasına bir adım kalmış Dolunay için sanki önemli olayların yaşamlarımızda süreçlerini bitirerek yeniden doğuş için sahneyi devretmeleri gerektiğini söyleyebilirim. Yenilik rüzgarı her yanı sarmış ve vücut bulması için bir derecelik bir yol kalmış. Satürn / Pluto orta noktasına denk gelen Dolunay ise sorumluluk ve görevlerin yeniden doğum döngüsünde oldukça önemli olduğunu söyleyebilir, çalışkanlık, sitemli olma, pratiklik sayesinde yeniyi içeri davet edebiliriz. Bu yolda kararı, iradeli olmak, diğerleri ve kendimiz üzerinde hakim durmak önemli önümüzdeki 15 günlük süreçte. Önemli köklü ticari büyük iletişim / bilişim / endüstri firmalarının zora düşmeleri, bir şey olmaz dediklerimizin belki kapanmaları ile ilgili haberler alabiliriz (Apollania, Urania. Hopi). Yine bu etkiler altında azınlıkta olan mültecilerle ilgili olarak önemli alınması gereken sorumluluk ve görevlerin daha belirgin olması, yaşanacak zorluklar neticesinde görülebilir. Bu alanda Avrupa ile aramızda önemli anlaşmazlıklar, hatta bencilce tavırlara maruz kalmamız öngörülebilir. Havacılık ya da bazı uçak kazaları veya kaçan bazı kişilerle ilgili bilinmezler, görünür olabilir. İlişkilerimizde ise kaçtığımız (Icarus, Calypso), baskı altında hissettiğimiz konularla yüzleşmek durumunda kalabiliriz. Çevremizdekiler tarafından kendi tarzlarında hareket etmeye zorlanabiliriz. Bu şamada cesaret, kararlılık ve dürüstlük çok önemli olacak. İlişkilerimizde birçok olumsuzluğu konuşarak, tartışarak giderebileceğiz (Venüs, Hades / Chiron) Konuşabiledikçe, karşımızdakini dinledikçe şifa bulacağız. Bazı önemli kişilerin trajik durumlarına tanık olabiliriz. Kişilerin kreditibilitelerini sorgulayacağız (Merkür, Sphinx). Yurt dışında takip ettiğimiz davalardaki sorgulamalar, bilgiler karşısında önemli kişilerin zorlanmalarına şahit olacağız (Merkür, Sphinx / Uranüs). Bazı idam davaları ile ilgili konular gündeme gelebilir. Eksik bilgiler, yanıt alamama, anlama yetersizliği olmaması için kendimizi net ve açıkça ifade etmeye özen gösterelim.


Ülkemiz haritasında Dolunay'ın 6. ev sınırları içinde olması güvenlik ve terörle ilgili olaylara ışık tutmakta ve halkı temsil eden natal Ay ile karşıtlığı önemli bir etki altında olduğumuzu söylemekte. Dolunay Asc'sinin, natal Pluto ile karesi Büyük Kare köşelerinin de önemli gezegenlerimizle ilişki içinde olması millet olarak zor bir sürece girdiğimizi anlatıyor. Özellikle ekonomik olarak önlem almamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Bu alanda sürpriz gelişmeler yaşanabilir. Yöneticilerimizle ilgili olarak bazı haberlerin açığa çıkacağı ya da şu anda gündemde olan bazı konuların büyüyeceğini de söyleyebiliriz. Yer altı kaynaklarımızla ilgili olarak bazı gelişmeler, ifşalar gündeme gelebilir. Yeni vergiler halk üzerinde baskı oluşturabilir. Yurt dışı bağlantılı anlaşmalarda engeller, aksilikler oluşabilir. Daha önce el sıkışılan konularda sorun çıkabilir. Muhalefet tarafında daha önce de söylediğim gibi kadın figürlerinin güçlenmesi söz konusu. 


Astrolozi


4 yorum: