1 Ocak 2016 Cuma

Jüpiter Başak Geri Hareketi Başlıyor (9 Ocak 2016) - Astrolozi




Etkilerini anlamak önce zannediyorum önce Jüpiter'i tanısak daha iyi olur.. Jüpiter diğer adlarıyla Erendiz ya da Müşteri, Satürn ve Mars arasındaki en büyük gezegendir, sanki küçük bir güneş sistemi gibidir. Gücü, bizi korkutan sınavların gezegeni Satürn'den daha fazladır. Turuncu dev bir gaz topu gibi olup, 4 adet büyük, 1.000'e yakın küçük uydusu bulunur. Bu büyük uydularının bazıları neredeyse Dünya'mızın yarısı kadardır. Güneş'e benzer özellikleri vardır; kendi kendine enerji üretir. Burçları, retroları ile beraber 12 yılda dolaşır. Yani metrik sistemi oluşturur; yılda bir burç atlar ve Dünya'mızdan Venüs'ten sonra çıplak gözle görülebilen en parlak gezegendir.


Jüpiter, şans, büyüme, gelişme, neşe ve keyif için gerekli etkileri verir. Açılma, genişleme, fırsatlar, felsefeler, dini görüşler, ahlak kavramı, uzak yolculuklar, ukalalık ve çok bilmişlik.. Eski Astrologlar Jüpiter için evrendeki Yaratıcı'nın 2. parçası demişler; sanki bir sigorta yani ekstra bir güçtür. Tanrı'nın bize yardım eden yönü diyebiliriz. Yunan mitolojisinde büyük Zeus ile temsil edilir. Rengi turuncudur, hatta bir yerlerde Budist rahiplerinin tuniklerinin bu yüzden turuncu olduğunu okumuştum. Maddeye hakim olan, içimizdeki aydınlığı, maddenin üzerindeki ruhu, hiç solmayan bir ışık gibi temsil eder. İçimizdeki ahlakı, çalışma hayatımızı, olayları kavrayışımızı ve abartma şeklimizi de anlatır. "Çok" ve "Bolluk" demektir. Kenidmizi nasıl görüp, görüşümüzü genişletebilmemizle yakın ilgilidir. Eğitim, ruhsal seviyemiz, karşımıza çıkan olanaklar, şanslar ve fırsatlarla ile bağlantılı. Haritalarımızdaki Jüpiter açıları bunları nasıl değerlendirebileceğimizi yansıtır. Güçlü bir Jüpiter, optimist ve pozitif düşüncelere sahip insanların haritasında bulunur. Bu kişiler, zorluklar karşısında, yenilgiyi kabul etmezler ve çıkış noktalarını kolay yakalarlar.

Jüpiter, insanları belli sistemlerle daha iyiye ulaştırmak için doğmuş olan dinleri de temsil eder; hayata baktığımız bir pencere gibidir. Karmadaki sorunları çözebilen bir etkisi vardır; büyük bir koruyucudur. Sanki bir kalkan gibi bazı kuyruklu yıldızların ve astroid kuşağının, Jüpiter'in çekim alanına kapılıp dünyaya ulaşamadığını biliyoruz. Sayısı 9'dur. Zodyak'taki doğal evi 9. evdir. 1'den birlik ile başlayıp, 8'de sonsuzluktan geçip 9'a yani tanrısallığa ulaşılır; 9 kutsal bir sayıdır. Feng Shui'de mekanlar 9'a bölünür ve Jüpiter Grand Duke olarak adlandırılır. Tüm Doğu inanışları Jüpiter üzerine çalışır ve tek tanrılı dinlerde de anlamı öne çıkar. 3 büyük peygamberin Jüpiter ve Satürn'ün kavuşum dönemlerinde doğduğu rivayeti vardır.


9 Ocak 2016 ve 8 Mayıs 2016 arasındaki Jüpiter retrosunda ise bizler, görünenin ardındaki gerçeklere daha çok odaklanabiliriz. Hayatta çok güçlü olabiliriz, örneğin, çok güzel, çok zengin veya çok akıllı vs. Ancak bunlara sahip olmak, ego, kibir gerektirmez. Bizler bir puzzle parçalarıyız; yani bir Bütün'ün. İşte bunu farkettiğimizde Jüpiter kalkanı, ödülleri çalışmaya başlar. Ancak bu retro dönemi bu kalkanın çalışmaktan çok, kişilerin bu idrake varmaları için işleyen bir süreçtir. Hayatta kendimizi gösteriş şeklimiz bile değişebilir. İmajımız, kendimizi ifade ediş biçimimiz hatta fiziki kilo değişimi görülebilir. Her zaman yiyip de kilo almadığımız bazı besinler, bu süreçte kilo yapabilir. Aslında bu değişimler içsel çelişkiler sonucunda doğar; bir tepki gibi. Bugüne kadar yaptığımız doğrular, yanlışlar, felsefi bakış açılar, inançlar sorgulanacaktır; gerçeği arama dürtüsü yoğunlaşabilir. Tabii eğer şişirilmiş egolar var ise, ilk sınanacak bunlardır. "Ben şunu yaptım sesin için" yakarışları retro sürecinde daha fazla duyulabilir. Büyüttüklerimiz, şişirdiklerimiz, abartılarımız testten geçecektir. Sakıncalı ve saklı görüp üzerini kapatmaya çalıştığımız yanlarımız, ortaya dökülebilir. Bu dönemde inançlar üzerinde ciddi değişimler, iç sorgulamalar yaşanabilir. Farkındalık düzeyi ile ilgili olarak daha da yanlış inançlar peşinden gidilebilir. Ancak şu bir gerçektir ki, farkındalık ne kadar yüksek ise büyük gezegen görevini o derece güçlü yapar, o derece ayrıcalık verecektir. Nerede ne hatalarımız varsa, bu dönemlerde yüzümüze vurulabilir, sivri yanlarımızı yontmak, yumuşatmak için güzel ve değerlendirilmesi gereken bir süreçtir. Farkındalık aslında hazmedilmiş olmalıdır, işte bu retro dönemi bunu ifade eder.


Duygusal olarak iç sorgulama dönemi diyebiliriz. Hangi duygumuzu şişiriyoruz, hangi yeteneklerimizi abartıyoruz, sevgilimizle ya da çocuklarımızla ilişkimizde çok mu bencil davranıyoruz, cömertlikte, hayırseverlikte aşırılığımız mı var, bizi ilgilendirsin ilgilendirmesin etrafımızdaki olayları çok mu kontrol etmeye çalışıyoruz, kendimizi fazla mı öne sürüyoruz, cümlelerimize hep "ben" ile mi başlıyoruz ya da eleştiriye hiç mi tahammülümüz yok. İşte yüzleşeceğimiz konular.. Bu arada entelektüel ve yüksek konumda kişilerle, hukuk konularında ve akademik veya yurtdışı bağlantılı işlerimiz varsa, aksiliklerle, tıkanmalarla karşılaşabiliriz. Jüpiter ilerlemenin, optimizmin ve idealizmin gecegeni. Geri harekette olduğunda bizler kendi dini ve felsefi inançlarımızı, ideallerimizi hatta ahlak anlayışımızı bize öğretildiği tarzda değil de, kendi bildiğimiz, doğru gördüğümüz şekilde oluşturmak isteriz. Sezgisel sorularımızın cevaplarını sadece kendi içimizde bulabiliriz. Olaylara fazlaca geniş çerçeveden bakar, detayları atlayabiliriz. İşte tam bu noktada Başak burcunda sergilenmesi gereken titizlik, analizci özellikleri boş vermişlik görülebilir. 



Başak burcunun temel özelliklerinden olan gözlemcilik, eleştiricilik, sabır, mantıklı, ölçülü titiz davranışlar statükonun devamını sağlamak adınadır. Başak burcu kendini salmakta zorlanır, hayatın akışını kontrol etmeye meyillidir. Başkalarını yaptıklarını kolay kolay beğenmez. Son derece meraklıdır. Başkalarını son derece eleştirdiği gibi kendisinin buna hiç tahammülü yoktur. Ayrıntılar, satır aralarındaki ufak detaylar bu burç için çok önemlidir ve hatta bazen gerçek hedeflerini bu detaycılık yüzünden pas geçebilirler. Karşısındakilere kendilerini tam olarak gösteremezler, bir çeşit çekingenlikleri vardır. Endişe ve kuruntuların gizlediklerinden yakın çevresindekilerle daha çok beraber olur; somut konularda sohbet etmeyi yeğlerler, soyut konulardan ise kaçarlar. Sade bir burçtur Başak. çalışmaktan asla vazgeçmez. İşte bunlar Jüpiter'in geri hareketi sırasında önümüze çıkabilecek sorunlu noktalar. 

Jüpiter, zodyakta Başak burcunun tam karşısındaki Balık burcunun klasik yöneticisidir; yani kendi evinin zıt konumundaki yerde hiç de rahat değildir. Geri hareketinde analizci kafa yapısı, maddesel ağırlıklı görüşler daha öne çıkabilir. Maddi değerlerde tutumluluk artabilir. Etrafındakilerin daha fazla yardıma ihtiyacı olabilir. Grup çalışmalarında ihtiyacı olan desteği daha az bulabilir. Para ile ilgili işler, muhasebecilik, işçi ve görevliler, bankacılık, sağlık hizmetleri, işçiler, memurlar, çalışma şartları gibi konularda geriye dönük çalışmalar tekrar ele alınabilir. Titiz çalışmakta zorluk çekebiliriz. Elimizdeki projeleri iki kez kontrol etmemiz gerekebilir. Geniş pencereden hayat görüşünü dar pencereye sığdırmakta problem yaşayabiliriz. O satır araları bize engeller çıkarabilir. İnançlarımız, adalet algımız yaptığımız işe ters düşebilir. Çalışma ortamlarımızda, günlük yaşamımızda şans gezegeni biraz desteğini geri çekecektir; daha fazla çalışmak gerekebilir, hatta daha analizci, titiz, detaycı olmak zorundayız bu süreçte. Başak burcunun verdiği eleştirel özellikleri ise dizginlemekte sorun yaşayabiliriz. Bu yanımızı en aza indirgemek en doğrusu olacaktır. Yardımcılarımız, iş arkadaşlarımız daha az destek verebilirler; kendimiz daha uğraşmak durumunda kalabiliriz. Çalışma ortamlarımızda bazı hukuksal sorunlar tekrar uyanabilir ve bizler üzerinde yoğunlaşmak durumunda kalabiliriz. Sağlığımızla daha titiz ilgilenmemiz gerekebilir. En ufak bir detayı bile atlamamak adına çaba göstermeliyiz.


Kendimizi ve başkalarını önemsememize, haklılığımıza, ciddiyetimize, samimiyetimize ikna etmek için binlerce bahane bulsak da, kalbimiz her zaman gerçeklerin farkındadır. İşte o vicdan, Jüpiter'dir. Sanki gökyüzü diyor ki; evet, sen ne yaptın bu inanılmaz düzen için, bir faydan var mı bu sisteme. Ve gerçek kendisini eninde sonunda ortaya koyar.

Deveye sormuşlar; neden boynun eğri diye?.. Cevap vermiş, her işimi kendim yaparım da ondan.. İşte kısaca Jüpiter'ın Başak burcundaki geri hareketi bunu anlatacak..
Gerçekle yüzleşmek zordur! Ama hatalarla hatta boş vermişliklerle yeni bir yola çıkmak da mümkün değildir. İleri harekete geçtiğinde elimizdekilerle yeni bir şans, talih, bereket ve bolluk anlayışı ile devam edeceğiz. Jüpiter Başak burcunda çalışkanlığı, titizliği ve pratikliği temsil eder; galiba bu alanlarda eksikliklerimizi törpüleme zamanı geldi.. Dürüst ve temiz başlangıçlara vesile olsun Jüpiter Retrosu hepimizin hayatında…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder