18 Kasım 2013 Pazartesi

Chiron Geri Hareketi Bitiyor - Astrolozi





Bugün (18 Kasım 2013), yaklaşık 14:00 ile 14:30 arasında Chiron geri hareketi durdu ve ileri harekete geçebilmek için gök cismi durağanlaştı.. Belki daha evvel söyledim ama tekrarlamakta fayda var; hareketin bu durmaya yakın hareketi, gezegenlerin gölge yanlarını daha da ortaya çıkarabilir, bazen retro dönemlerinden daha etkili olabilir.. Uzun uzun Chiron'un neleri sembolize ettiğini anlatmak yerine size mitolojik hikayesini yazmak istedim. Böylece Chiron'un gerçek mesajını daha net anlayabiliriz.

Satürn, kız kardeşi olan Rhea ile evlidir, ancak güzeller güzel bir deniz perisi olan Philyra'ya aşık olur. Buluşmaya başlarlar. Rhea'dan gizlenebilmek için Satürn ve sevgilisi Philyra, kendilerini ata dönüştürürler, böylece Rhea onları farketmez.. Ve birleşirler.. Philyra hamile kalır.. Chiron'u doğurduğunda ise yarı at yarı insandır. Dolayısı ile çocuğu da böyledir. Bu halinden ve çocuğundan utanan Philyra bebeğini bir mağaranın girişine bırakır ve kaçar. Satürn'ün çocukları Pluto, Neptün ve Jüpiter'in aksine Chiron evlilik dışı doğmuştur.

Bebek ölümsüzdür, yalnız büyür, her zorluğa, doğa ve hava şartlarına yalnız karşı koyar. Pek çok şey öğrenir, yeteneklerini yalnız başına geliştirir. Kendini, hayatının anlamını keşfetmeye adayarak, maharetleri ile beraber iyi bir kahin ve astrolog olur. Bilgisi ve özellikleri ile Olympos'un dikkatini çeker ve böylece Tanrılar çocuklarını eğitilmeleri ve kaderleri ile yüzleşebilmeleri için Chiron'a gönderirler; Chiron onlara yardım edebilecek tek bilgedir. 

Bir gün, yakın dostu Herakles'in bir hatası yüzünden kötü savaşçılar Chiron'un peşine düşerler ve Chiron bir ok yarası alır. Zehirli olan ok bir insanı anında öldürebilecek niteliktedir. Ancak ölümsüz olan Chiron'u öldürmez ama dermansız bir hastalığa yaklanmasına sebep olur. Çektiği acılar onu yormaktadır, dindirebilmek için şifa peşine düşer. Bu arayış içinde pek çok şifalı bitkinin varlığını keşfeder. Sonunda ölümsüzlüğünü, Tanrıların ateşini Jüpiter'den insanlığa getiren Prometheus'a hediye eder. Acılarının dinmesi tek isteğidir. Bu fedakarlıktan etkilenen Jüpiter, Chiron'u kendi kurduğu Yay yıldız kümesinin sembolü haline getirir..

O hem iyi bir savaş sanatları uzmanı, hem iyi bir şifacı (Chiron, Yunanca'da şifalı el anlamına gelir.), hem öğretmen, hem de iyi bir kahindir. Reddedilmenin acısına rağmen hayatta kalabilmeyi başarmıştır. Yeteneklerinin farkına vararak kendini geliştirmiş, maharetleri ve bilgeliğiyle Tanrılar tarafından da kabul ve sevgi görmüştür. Chiron evlilik dışı bir çocuktur. Kendinden utanan ailesi onu terketmiştir. Chiron aslında bir yabancılaşmadır. İçimizde yaşatmak zorunda olduğumuz "öteki"dir.

Başkalarından saklanan sırları sembolize ettiği gibi aynı zamanda sevilmeye, kabul görmeye en çok ihtiyaç duyduğumuz çıplak yanımızdır. Onun kötü yarasına dostu Herakles sebep olmuş. Bizi de yaşamda en çok üzenler genelde en sevdiklerimiz, yakınlarımızdır. Kendimizi savunmaya gerek duymadığımız kişilere karşı savaşmak hiç aklımıza gelmez. Bazen bir söz bizi bir ok gibi hasta edebilir. Herşeye rağmen affetmeden de iyileşmek mümkün değil. Chiron kendinle barışabilmenin, yani affedebilmenin de enerjisidir. En kıymetli hazinesini yani ölümsüzlüğünü, bilgeliğini, tüm maharetlerini başakasına armağan etmiş ve böylece acılarından kurtulmayı başarmıştır. Gerçek şifa en iyi niyet adına, koşulsuz gönülden sunulandır.

16 Haziran 2013'den beri Chiron geri hareketteydi; şifa bulmak adına başladığımız yolculuk özünde bir "kendini bilme" serüveni. Chiron bu dönemde içimize yönelik çalıştı. Negatif olarak gücümüzü yanlış kullanma, fanatik hedefler, şiddete yönelik davranışlar, öfke besleme, olduğundan daha değişik görünmek, acımasızlık, toplum çıkarlarını kişisel kullanma isteği, cinsel sapmalar; geri harekette daha çok öne çıkardığı gölge yanlarıydı. Hele ki Balık burcunda olduğunu da hesaba katarsak içsel olarak bireysellik hissinin gelişmesinde suçluluk duyguları, başarılamayacak istekler peşinde yani hayal dünyasında yaşamak, teslim olmaktan ve çözülmeler yaşamaktan korku nedeniyle zihinsel ve duygusal kontrole başvurma, kurban - kurtarıcı kompleksi gibi özelliklerini de açığa vurdu.

Chiron aynı zamanda, başkalarına koşulsuz sunmamız gereken anlayış ve fedakarlığın da sembolü. Hayattan alınan derin darbeler, asla iyileşemeyeceğimizi düşündürebilir yani acı olaylarla sınanırız. Chiron'un retro dönemleri aslında bizi daha karamsar yapar. Haritalarımızda göremediğimiz gölge yanlarımıza işaret eder. Yaralı olduğumuz ve bu nedenle fark etmeden bilinçaltına ittiğimiz konuları fark etmemizde ve kendimizi tanımamızda rehber görevi üstlenir.. Haziran'dan beri kendimizi gözlemledik, yaralı bölümleri tespit ettik.. Bir iki gün sonra Chiron normal hızına ulaşacak.. Artık "yapılanma" ve "yaraları iyileştirme" zamanı..


Astrolozi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder