5 Mayıs 2014 Pazartesi

5 Mayıs 2014 - Astrolozi



Ay, yepyeni bir haftaya Yengeç burcunda ileyerek girmekte.. Yengeç burcundaki hareketi ile Tutulmalar sırasındaki gökyüzündeki Büyük Kare'yi harekete geçirmesi maalesef, Ukrayna'da savaşın başlamasına, Afganistan'da büyük bir heyelan oluşmasına, dün Bangladeş'te büyük bir feribot kazasına ve son olarak da dün akşam Hatay'da tren kazasına, tabii dolayısı ile bir çok ölüme neden oldu.. Güne geçiş ile birlikte hala etkisi sürse de, dereceler üzerindeki etkisi bitti; biraz daha rahat nefes alabiliriz bir süre.. Garip bir huzursuzluk, anlamsız bir heyecan eşliğinde duygusal güvenlik ihtiyacımız her zamankinden fazla son bir kaç gündür. Aniden değişebilen ruh halimiz bazen sevinç bazen de mutsuzluk gözyaşlarına bile neden olmuş olabilir. Kendimiz dışındakileri de koruyup kollama dürtüsü de biraz bizi yordu sanırım..

01:44'te Ay, Satürn ile olumlu bir üçgen açı gerçekleştirecek; sanki üzerimizdeki bulutları dağıtır nitelikte.. Sert açıların aksine duygularımızı kontrol edebilir, hayata daha akılcı ve ölçülü bir yaklaşım sergileyebilir enerjilerle yeni haftaya giriyoruz.. Ayaklarımız yere daha sağlam basacaktır. Zorluklara daha rahat göğüs gerebilir, sabredebilir ve tahammül gösterebiliriz. Önemli ve yoğun problemleri kolaylıkla ele alabilmek ve saygı duyduğumuz, olgun, otorite figürlerinden destek alabilmek bu süreçte mümkün. Düşünceler de geçmişe kayabileceğinden, geçmiş tecrübelerimizden dersler çıkarabiliriz.

11:45'te Ay ve Merkür arasında, olumlu bir etkileşim oluşacak; haftanın ilk günü sosyal ilişki trafiği oldukça yoğun olacağa benzer. Saman alevi gibi olsa da iletişim temposu artacaktır. Her türlü anlamlı konuşmalardan tutun da, lafazanlık tarzı dedikodu yapmak bile kolay olabilir.. Haberleşme, mailleşme, telefon konuşmaları artabilir. İlişkiler arasında yumuşaklık ve yakınlaşma sağlanabilir.. 

Bu geceyarısı Hıdrellez; kutsal mevsimlik bayramlardan biri..Hızır ve İlyas Peygamberler'in bugün yeryüzünde buluştuklarına dair Mezopotamya ve Anadolu kültürlerinde çeşitli inanışlar var; bahar ve yaz dönemlerinde aramızda dolaşarak, sağlık, bolluk ve bereket dağıttıkları söylenmekte.. Hızır bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini simgeler. 6 Mayıs'tan başlayarak 4 Kasım'a kadar süren Hızır Günleri adında ki Yaz mevsiminin başlangıcını temsil ediyor; yani 5 Mayıs, 8 Kasım ve 5 Mayıs arasındaki Kış Günleri'nin son günü.. Katolik kültüründe de bugün baharın ve yazın başlangıcını temsil eden Saint Georges günü ve Ortodokslarda ise Aya yorgi günü olarak kutlanır; ancak Rumi takvime göre hesaplanınca 23 Nisan sonucu çıktığından, İstanbul'da çoğu kişi Büyük Ada'daki Aya Yorgi kilisesinde 23 Nisan'da çeşitli ritüeller ve dualar yaparlar.  Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar. 

Bu adetler, niyetlerin sembolizm ile birleştirilmelerine en güzel örneklerdir.. Bilmem belki uygularsınız; bizler çocukluklarımızda yapardık.. Belki tekrar o günleri yad etmek açısından bu ritüeller içimizi ısıtır..


Astrolozi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder