21 Mayıs 2014 Çarşamba

Juno / Kadersel Eş 1. Bölüm - Astrolozi



JUNO HAKKINDA MİTOLOJİDEN ASTROLOJİYE KISA BİR SEYAHAT..

Olimpos Dağı’nda resmen evli olan iki Tanrıça vardır: Juno ve Afrodit.


Rhea ve Kronos (Satürn)’un kızlarından biri olan Hera, kardeşi olan Zeus’la (Jüpiter) evlenir. Gökkuşağı tanrıçası İris Hera'nın habercisidir. Kuyruğunda 100 gözü olduğu söylenen tavuskuşu ona eşlik eder. Rivayete göre Zeus görüntüsünü değiştirerek sevgililerini baştan çıkarmayı adet edinmişti. Soğuk bir kış günü Guguk kuşu görüntüsüne bürünerek Hera’ya gelmiş, genç tanrıça minicik kuşu göğsünde ısıtmış, sonrada bu kuşun aslında Zeus olduğunu fark edince yaptığı iyiliğin karşılığında kendisiyle evlenmesini talep etmiş. Ama başka anlatılara göre Zeus Hera’nın peşinden çok koşmuş ve Hera’yı evlenmeye zor razı edebilmiş.

Hikaye her ne olursa olsun Juno, Zeus’la evlenmekle aynı zamanda iktidara da ortak bir Kraliçe olmuştur. O devletin güçlü bir başıydı. Olimpus dağının karizmatik ve çekici kraliçesiydi. Ancak evliliği genelde fırtınalı ve tartışmalı geçmiştir. Yunan Mitolojisinde pek çok hikaye bu fırtınalı durumu Zeus’un sürekli olarak karısını aldatmasına bağlar. Çıkan fırtınalar Juno’nun kıskançlık öfkeleridir. Gökyüzünün olduğu kadar yeryüzünün de tanrıçası olan Hera, özellikle başı dertte olan ve onu yardıma çağıran kadınları korur. Kocası Zeus'u deli gibi kıskanan Hera, Zeus'un ilişkide bulunduğu ölümlü kadınlardan intikam almaktan geri kalmaz. Bu kadınların çocukları bile onun gazabından kurtulamaz. Bunlardan biri çıldırır. Herakles'in bir ömür boyu peşini bırakmayan talihsizlikler de hep Hera'nın yüzündendir. Her iki taraf da birlikteliklerinde birbirlerinden öç alma savaşları yapmışlardır. Bu evlilik tıpkı güçlü politik bir liderin veya hükümdarın evliliği gibidir. Zeus, Hera’da kendi gücünün kadınsı modelini görmekteydi. Hera’nın gücü ve mizacı Zeus’a güç katmaktaydı.

Hera’nın evlilik boyunduruğu altında kalmaktan pek mutlu olmadığı rivayet edilir. Çünkü bir zamanlar olduğu gibi Tanrıçaların arasında bağımsız ve özgür olarak yaşamak istemekteydi. Böylece kendine göre olan ilişkiler yaşayabileceğini hayal ediyordu. Evliliğinin başlangıcından itibaren Zeus’un kibirli ve ukala (jüpiter’in gölge yanları) tavırlarından yorulmuştu. Bir gün komplo teorisiyle tüm Olimpiyaliları topladı (sadece Vesta bu toplantıya katılmadı) Zeus uykusundayken sıkıca bağlandı. Hera Olimpus Dağı’nın Kraliçesi olarak başa geçti. Fakat Denizlerin Tanrıçası Thetis, Zeus’a acıdı ve Yüz Kollu Dev Briareos’u Zeus’a yardım etmesi için çağırdı. Serbest kalan Zeus yaptıklarından dolayı Juno’yu bileklerinden gökyüzüne astı. Gökyüzünün kemerlerinden aşağa kıvranarak sarkan Hera’yı bu şekilde görmek Tanrıları utandırıyordu, ancak, Hera’nın reddettiği oğlu Hephaestus hariç, hiç kimsenin kızgın Zeus’a karşı gelecek cesareti yoktu. O, babasından annesini serbest bırakmasını istedi. Zeus, aşağı indirmeyi kabul ettiği karısını kilitli tutmayı tercih etti ve eşi olarak kalmasına izin verdi.

Bir efsaneye göre Truva Prensi Paris'ten, aralarında Hera'nın da bulunduğu üç tanrıçadan en güzelini seçmesi istenir, Paris'in Hera'yı değil, aşk ve güzellik tanrıçası olan Afrodit'i seçmesi Hera'nın Truva halkına dinmeyen bir kin beslemesine yol açar. Bu nedenle Truva Savaşı sırasında Yunanlılar'a yardım eder. Truvalı Aeneas'ın İtalya'ya yolculuğu sırasında ona yapmadığını bırakmaz. Rüzgâr tanrısını kandırarak, Aeneas'ın gemilerini batırmasını ister.


Hera'nın Yunanistan'da Argos, Sparta ve Miken'de tapınakları vardı. Roma mitolojisinde Hera ile bir tutulan tanrıça ise Juno'dur. Kadınların koruyucusu sayılan Juno ile kadınların talihini etkilediği düşünülen Ay arasında bir ilişki olduğuna inanılır, Ay yeni doğduğu zaman Juno'ya tapılırdı. Juno aynı zamanda parayla ilgili her şeyin de koruyucusu sayılır, Romalılar'ın yılbaşı olan 1 Mart'ta, onuruna şenlikler düzenlenirdi. Guguk kuşu, tavuskuşu ve kaz Juno' nun kutsal kuşlarıydı.


Juno’nun Zeus’a hissettiği kıskançlık ve öc alma isteği sadece Zeus’un kendisini aldatmasından kaynaklanmıyordu. Kutsal evliliğinin devam etmesi için Zeus’un bir iki kaçamağına göz yummaya razı olabilirdi. Ancak Zeus sürekli haylazlıkları hakkında yalanlar söylüyor, yalanları orataya çıkınca Hera’nın önünde diz çöküp, kendisini affetmesi için yalvarıyordu. Hera’nın her affedişi sanki O’nu tekrar aldatması için bir fırsat olmaya başlamıştı. Yalanların ardı arkası kesilmedi. Zeus çok bilmiş tavrıyla herkesi kandırabileceğine inanıyordu. Ancak yaptıkları Juno’yu giderek daha aptal ve aşağılanmış biri konumuna getirmekteydi.




Astrolozi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder