17 Aralık 2014 Çarşamba

Satürn Yay Burcunda - Astrolozi



Satürn, sistemin 6. gezegenidir ve Jupiter'den sonra, 119,000 km. ekvatoryal çevresiyle en büyük 2. gezegendir.
Roma mitolojisinde Satürn tarım tanrısıdır, Satürn'ün Yunan mitolojisindeki karşılığı Cronus, Uranüs ve Gaia'nın oğlu ve Zeus'un babasıdır.
Satürn Tarih öncesi çağlardan beri bilinmektedir. Teleskopla ilk kez 1610'da Galileo gözlemiş, halkaları nedeniyle garip olan görüntüsünü not etmiş, ancak kafası birhayli karışmıştır.

Antik Romalı tarım tanrısı Saturn, sonradan Yunan mitolojisindeki Kronos'la bir tutuldu.

Kronos, Gaia(Toprak) ile Uranos'un (Gökyüzü) oğullarından en genciydi. Oğullarını Tartaraos'a (yer altı) atan babası Uranos'a karşı annesiyle plan yaptı ve babasının cinsel organını annesinin verdiği orakla kesip attı. Kardeşlerinden Rhea ile evlenip tahta geçti ve altın çağ dönemi başladı.
Çocuklarından biri tarafından tahtından edileceği kehanetini duyan Kronos, doğar doğmaz bebeklerini birer birer yutmaya başladı. Rhea bir seferinde Kronos'u kandırıp ona taş yutturarak altıncı bebeği Zeus'u ondan kurtarmayı başardı. Yunan mitinde sıklıkla rastlandığı üzere, babasından saklı büyüyen Zeus, zamanı geldiğinde babasını devirerek tahtı ele geçirdi ve böylece kehanet gerçekleşmiş oldu.
Saturn bile, Kader'e karşı koyamazdı...

Satürn ile ilgili mitolojide şeytani hikayeler bulunmaktadır. İyi huylu hikayeler hep Satürn'den uzaktadır. Onu alt etmek için ya güce ya da zekaya sahip olmalıdır. Akıl sahiplerinin sıksık mitlojide Satürn'ü yendikleri görülmektedir. Sümer, Babil, İncil Satürn'den bahsetmektedir. Zamanı yönettiği belirtilir. Tanrı Ea,Babillerin Büyük yaratıcısıdır. Yarısı keçi, yarısı balık ile tasvir edilen bir tanrıdır. Tapınaklarda rahipler balık benzeri kostümler giyerlermiş. Eski Çin'de ''Karanlık Savaşçısı'' olarak Kova ve Balık burcu ile birlikte anılır. Gündüz toprakta, gece suda yaşar.  Yunanlılar Pan ile de ilişkilendirirler. Tanrıların habercisi Hermes'in oğludur. Hermes, Pan'ı sıcak tutmak için bir tilki postuma sarar ve Olimpos'a götürür. Tanrılar Pan'ı böyle görünce pek güler ve alay ederler. ''Bütün'' anlamına gelen Pan adınıda ona yakıştırırlar. Satürn ile Oğlak Burcunun ilişkilendirilmesi Romalıların Satürn onuruna her yıl kış dönümü(Ekinoks) zamanı, yani Güneş Oğlak burcundayken yaptıkları kutlamalardan kaynaklanır.

Bundan başka Saturn; bir "zaman, kehanet ve ölüm tanrısı" olarak çeşitli yerlerde karşımıza çıkar. Saturn'un etkisi ağır, sınırlayıcı ve uzun sürelidir, tıpkı zaman gibi. İnsanın kendini geliştirip yücelteceği sorumluluğunu, görev duygusunu, kişisel disiplinini, sabır, direnç ve kararlılığını arttıracak ve sınayacak bir güce sahiptir. (Tarottaki Dünya kartının temsil ettiği de; sorumlulukların kabulü yoluyla elde edilecek başarıdır.) Astrolojide Satürn kısıtlayıcı bir gezegen olarak bilinir. Bu sınırlama insanlara sorumluluklarını sürekli hatırlatmasından ötürü ortaya çıkar. İnsanın karakterinde henüz tamamlanmamış eksikliklerini karşısına çıkarır ve onları cesaretle ele alıp düzeltmesini sağlar. Soyluluk ve ağırbaşlılık verir.
Satürn'den ders almışlar bilir ki; O, kötülüğün tanrısı değil, müthiş bir gücün tanrısıdır, en aşağının ve en yücenin... Her güç gibi korkutucu ve tehlikelidir. Aynı zamanda özgürlüğün ve aşkınlığın anahtarı olabilir...


O Zamanın lordu, karmanın efendisi, başöğretmen ve astrolojide kendisine adanan büyük cümle 'Ne ekersen onu biçersin!' Tolstoy demiş ki; "En güçlü savaşçı, Sabır ve Zaman'dır."

Akrep burcu geçişinde sahip olduklarımız, bağımlılıklarımız ve derin korkularımızla sınandık. 22 Aralık'ta ise Yay burcuna geçiyor ve 2017 Aralık'ına kadar da kalıyor. Yükselenleri Yay, Balık, İkizler ve Başak olanlar tabii ki etki altında. Bu çok genel bir yorum olsa da; sert etkilerini Değişken burçlar daha çok hissedecekler.. Ayrıca 22 Kasım 1985 ve 11 Kasım 1988 arasında doğanlar birinci Satürn döngülerini bitireceklerinden hayatlarında önemli değişimler yaşayabilirler. Diğerlerimiz ise bu tarihler arasında yaşadıklarını bir gözden geçirmeliler..

Aslında bu transit, zirveye ulaştırabilecek bir enerji verecektir. Bütün gayretlerin, çaba ve emeklerin meyvelerini vermeye başlayabilir. Meyve toplamak ise bir sonra ki transit olam Satürn'ün öz burcu Oğlak transitine kalacaktır. Önümüzdeki 3 yıl boyunca yaşam hakkındaki fikirlerimizi sabitmeleye başlayabilir. Oyunun kurallarını iyice anlamaya ve maharetle oynamaya kapasite verebilir. Kendimizi anlama, nasıl yaşadığımıza bilinçlenme, kim ve ne olduğumuzu bilme zamanıdır, diyebiliriz.. Bu noktada önemli bir tehlike oluşabilir tabii. O da; kendimizi tam olarak anladığımızı sanıp, orada takılı kalmaktır.. En iyisi bildiklerimizin bize rehber olmalarını sağlayarak, kapıları asla yeni bilgiye, yeniliklere kapatmamak. Hayata karşı biraz daha ciddiyet kazanacağız sanırım. Aksi halde bir süre sonra görürüz ki, oyunu kaybetmişiz. Eğitim ve öğretime karşı oldukça programlı, disiplinli bir anlayış verecektir. Okul otoriteleri ve disiplin konusunda sorunlar yaşatabilir. Yüksek idrak isteyen din, felsefe, hukuk, fizik gibi konulara olan ilgimiz artabilir. Aynı zamanda yaşam hakkında pratik sonuçlar yakalama, önemli noktaları bulma mümkün olabilir. Her türlü etkinliği deneyip sergilemek için iyi bir süreç haline getirilebilir. Kendimizi soyutlama yerine, hayata dalmak gerekebilir. Özellikle eğlence amaçlı uzun seyahatlere çıkmak zorunda kalabiliriz. Yay burcunda sert yerleşimleri olanlar daha dikkatli olmalılar.



Satürn ne kadar etkili olsa da Akrep'teki kadar zorlayıcı olmayacağını düşünüyorum; ne de olsa Yay pozitiftir. Yay döneminde dini kavramlar daha çok öne çıkabilir, medyayla ilgili düzenlemeler, kanunlar, sınırlamalar gelebilir. Adalet, hukuk ve kanun bir Yay temasıdır, kanuni düzenlemeler kaçınılmazdır. Havacılıkla, ticaretle uluslararası ticaret ile ilgili yeni kanunlar gündeme gelebilir. Bazı hava yolları şirketleri, uçak kazaları ile ilgili sorunlar denetimden geçebilir. Akademisyenler, üniversitelerle ilgili değişimler de kaçınılmazdır. Din, felsefe, hukuk, fizik gibi konulara ilgi artabilir.  Spor dünyası da bir Yay temasıdır, ciddi düzenlemeler gelebilir, yeniden yapılandırılabilir. Satürn Yay'da, eğitime çok prim verecektir. Eğitim sektöründe bir takım değişikliler yapılabilir. Yayın fazla genişlemeci yapısından dolayı kafası dağınıktır, Satürn toparlamaya yardım edecektir, bir konuya kanalize olması daha kolaylaşabilir. Ancak Satürn daraltacağı için ne istediğini bilmeli net olmalı gerçekçi olmalı ve çok çalışmalıdır. Olumsuz açılarda Yay burcunun konuları konusunda zorluk çekebileceği gibi olumlu açılarda yükselebilir ve istediğini elde edebilir. Satürn'ün Yay transiti sırasında yöneticisi Jüpiter önce Aslan, sonra Başak ve son bölümde ise Terazi geçişleri yapacak. Arada birbirlerine çoğunlukla kareler yapacaklar; sadece transitin son 1/3'lük döneminde olumlu bir sextil yapacağını görüyoruz. Başak burcu ve Satürn, toprak ve tarım ile ilgili; bu konularda sorunlar yaşayabiliriz. Tarım ürünleri ile iglili olarak azalma ve fiyatlarında artışlar görülebilir. Sağlık ve tarım bağlantılı konularda yeni hukusal düzenlemelere gidilebilir. Jüpiter'in ekonomi ile olan ilgisinden de anlıyoruz ki, bu dönemde işler pek yolunda olmayacak ve "kemer sıkma" politikaları devrede olacak.

Olumlu olarak;
Derin ve kapsamlı düşünebilen, felsefi, dini, ruhsal ve sosyal konularda söz ve güç sahibi, sorgulayan, araştıran, doğru ahlaklı, pozitif, başkalarına toleranslı, vicdan sahibi ve ahlaklı bir baba figürü kıvamında davranışlara,
Olumsuz olarak ise;
Sürekli şüphe içinde, aşırı soyut ve dengesiz, iyimserliği bastırılmış, aşırı kuralcı ve dogmatik, dini konularda kısıtlanan, inançsız, dini, sosyal ve hukuki olaylarla kısıtlanan, engellenme ve şanssızlıklar gibi olaylara neden olabilir.

Burçlara da özetle bakarsak;
Koç: 9. ev konuları olan yurt dışı, hukuk, eğitim, uzun seyahatler, uzak akrabalar, medya, pazarlama, din ve felsefe

Boğa: 8. ev konuları olan borç, kredi, vergi, sigorta, burs, prim, nafaka, miras ve ortaklaşa gelirler

İkizler: 7. ev konuları olan ikili ilişkiler, ortaklıklar, evlilik, taşınma ve danışmanlıklar

Yengeç: 6. ev konuları olan çalışma hayatı, yardımcılar, iş arkadaşları, müşteriler, kiracılar, sağlık, evcil hayvanlar

Aslan: 5. ev konuları aşk hayatı, çocuklar, yetenekler, yaratıcılık ve spekülatif piyasalar

Başak: 4. ev konuları ev, aile, hane, gayrimenkul, toprak, ebeveyn ve duygusal güvenlik

Terazi: 3. ev konuları kardeşler, komşular, yakın çevre, eğitim, iletişim, seyahat, yayıncılık, ticaret, fikirler, kararlar

Akrep: 2. ev konuları maddi gelirler, öz sevgi, sahip olunan maddi değerler

Yay: 1. ev konuları, genel fiziki ve psikolojik sağlık, ikili ilişkiler, kariyer, ev, aile, hayatın önemli alanları

Oğlak: 12. ev konuları bilinçaltı, psikoloji, ruhsal sağlık, gizli düşmanlar

Kova: 11. ev konuları sosyal çevre, arkadaş grupları, üyesi olunan klüpler, umutlar

Balık: 10. ev konuları kariyer, ebeveyn ve otorite figürleri, toplum önündeki statü, medeni durum

konularında sorumluluklarımızın daha farkında olmamız, önemli düzenlemeleri  yapmamız ve taşın altına elimizi koymamız gereken bir süreç var önümüzde. Ana başlıklar altında önümüzdeki 3 yıl süresince sınavlarımız olacak; Satürn'ün o babacan gülümsemesini görebilmek adına bu alanlar üzerinde daha titiz çalışmamız gerekmekte.


Astrolozi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder