23 Aralık 2013 Pazartesi

Merkür Oğlak Burcuna Geçiyor - Astrolozi

Eski Yunan tanrılarından biri olan Hermes, tanrılar kralı Zeus ile tanrıça Maia'nın oğludur. Tanrıların en kurnazı sayılır. Üstün nitelikleri olan Hermes, efsaneye göre daha bir günlükken ayağa kalkar, beşiğinden çıkar, kaplumbağa kabuğundan yaptığı bir lir'i çalıp ondan çıkan seslerle eğlenir. Bir gün kırlarda dolaşırken tanrı Apollon'un koruması altında ki inekleri çalar. Apollon olayı öğrenince çok kızar, cezalandırması için kolundan tutup Zeus'a götürür. Ne var ki Hermes'in lir'inden çıkan sesler Zeus'u da Apollon'u da büyüler. Zeus onu cezalandıracağı yerde Hermes'e kanatlı bir başlıkla kanatlı bir ayakkabı vererek onu tanrıların habercisi yapar.

Habeci Hermes, ölülerin ruhlarını yeraltına götürür, yolunu şaşıran yolculara kılavuzluk eder. Hermes'in İo efsanesinde de önemli bir görev üstlendiği görülür. Zeus'un karısı Hera (Juno), Zeus'un onu aldattığı İo adlı bir rahibeyi kıskandığı için ineğe dönüştürür, başına da bekçi olarak 100 gözlü canavar Argos'u diker. Argos uyurken en fazla iki gözünü yumduğundan ona yaklaşmak çok tehlikelidir. Zeus İo' nun kurtarılması için Hermes' i görevlendirir. Hermes canavarın yanına oturarak tatlı tatlı lir' ini çalmaya başlar. Bu hoş müzikle Argos'un gözlerinin hepsi yavaş yavaş kapanmaya başlar, derin bir uykuya dalar.

Hermes de uyuyan canavarın kafasını keser. Çevik haberci Hermes, tüm atletlerin koruyucusu olduğu gibi, akıllı ve kurnaz olduğu için hırsızların, kumarbazların ve tüccarların da koruyucusuydu. Sürülerin tanrısıdır. Arkaik dönem Yunan sanatında çoğu kez omuzlarında bir koçla tasvir edilir. Güzel ve kandırıcı konuştuğu için hatipler onu kendilerine tanrı edindiler. Odysseus'un karısı Penelope ile Arkadia dağlarında birleşmelerinden çobanların tanrısı Pan doğmuştur.Hermes Roma mitolojisinde Merkür olarak anılır. 


Mısırlılar, Merkür’ün görevini Thot ile benzeştirirler. Thot da aynı Hermes gibi ruhları transfer eder. Hermes, ilerleyen zamanlarda, Dünya, cennet ve cehennem arasında artık daha hızlı ve daha özgür gidip geliyordu. Hiçbir tanrı ya da ölümlü, onun kadar özgür dolaşamıyordu. Zihin (Merkür, Hermes ya da Thot) gitmek istediği her yere gitmekte özgürdür. Tamamen özgürdür. Bu bize, zihnin sınırlarının olmadığını göstermektedir. Düşüncelerimizi günlük olaylarla çok meşgul ederiz ama zihnimiz eşzamanlı olarak hem hayalleri, duyguları, arzuları, pişmanlıkları geleceği ve geçmişi kavrayabilir. Hermes ve Merkür’de olduğu gibi, zihin içsel ve dış dünyamıza yolculuklarımızda bize rehberlik eder ve köklerimizi keşfetmemize yardımcı olur. Yunan mitolojisinde, Merkür Afrodit’le birleştirilmiştir ve bebeğe Hermaphoridite adı verilmiştir.
Bunun anlamı hem erkek hem de kadın cinsiyetine bir arada sahip olmaktır. Kadm-erkeğin ölümünde, yani beynin her iki kutbun da birleşmesiyle, daha derin bir şeye sahip oluruz. Rasyonel düşünce ve sezgi bir arada bulunur. Bu değişim sırasında, bu birleşim sonuç olarak tam bir bütünlüğe ulaşır.
Güneş'e en yakın gezegene onun adı verilmiştir. Çıplak gözle izlenebilen 5 gezegenden biridir. (Diğer yıldızlar Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn'dür) Uydusuz ve sıcaklıktan kavrulan bir gezegendir. Dünyaya yakınken gördüğümüz yüzü gölgede kalan yüzüdür. Dünyadan uzaklaştığında ise aydınlık yüzü ile karşılaşırız. Merkür Mart ve Nisan aylarında ''Akşam Yıldızı'', Eylül ve Ekim aylarında ''Sabah Yıldızı'' olarak anılmış ve zaman içerisinde ikisinin aynı yıldız olduğu anlaşılmış gezegenlerden biridir.

Merkür gezegeni, Astrolojik olarak zekâ ve iletişimin temsilcisidir.  İkizler ve Başak burcunun yönetici gezegenidir. Merkür gezegeninin arketiplerini, gençlik, iletişim, zekâ, zihinsel kapasite, kolay anlama ve kavrama, öğrenme ve öğretme becerisi, okuma-yazma-konuşma-hitabet becerisi, eğitim kapasitesi, entelektüellik, merak, hız, dinamizm, adaptasyon becerisi,  gençlerle başarılı iletişim, genç kişiler, ticaret yapabilme kapasitesi, her türlü ulaşım-transport, seyahat etme ve seyahate merak olarak sayabiliriz.

Mitolojik Merkür’ü düşünecek olduğumuzda Merkür doğası gereği, ebedi çocuk kalan bir ruhu, biraz muzır, biraz dağınık, biraz merakından dolayı daldan dala konan bir yapıdadır diyebiliriz. Sevgili Merkür Astrolojik haritalarda vurgu yaptığı alanlarda gerçekçi ve akılcı bir tutum getirse de siz Merkür’ü her türlü handikabına rağmen sevmeden edemezsiniz. Oyun ve oyunbazlık onun adaptasyon becerisi nedeniyle doğaçlama şekilde yapabildiği bir özelliktir. Hareket ve anlama kapasitesindeki hız, Merkür’ü ele avuca sığmaz yaramaz ve uyanık bir delikanlı yapar. Kıvrak zekâsı ile karşılaştığı zor durumlardan zaman zaman hile ve yalanla kurtulsa bile bunu öyle bir beceriyle yapar ki ne kızabilirsiniz ne de zarar gördüğünüzü anlarsınız. “Merküryen” dediğimiz kişilerde bütün bu özellikleri görebilmek mümkündür.


Merkür, 24 Aralık 2013 günü saat 12:12'de Yay'daki hareketini bitirerek Oğlak burcuna giriyor; 12 Ocak 2014'e kadar da bu seyahati sürecek. Gezegenin bu hareketi düşüncelerimizi daha gerçekçi, ciddi ve kurallar bağlı olarak ifade etmek isteğimize işaret edecek. Özellikle Yay burcunda kendini abartılı şekilde ortaya koymasının ardından Oğlak'taki seyahati ile mizah duygusundan biraz uzaklaşarak, ciddi konulara daha düşkün olacağız.

Merkür bu burçta ciddi, ağır ve sabırlıdır. Böylece enerjisini tamamen düşünceye verir. Fikirlerini anlatma ve inandırmada üstüne yoktur. İletişimi ciddi ve soğuktur. Zihinsel çalışmaları çok düzenlidir. Bilimsel konulara meraklıdır. Okumaktan hoşlanır. Geç öğrenir ama öğrendiği hiçbir şeyi unutmaz. Adeta ayaklı kütüphanedir. Öğrenmesi yavaş, dikkatli ama çok iyidir. İnsanlara akıl vermede ustadır. Öğretici yeteneği vardır. Bireysel akıl ile ilişkili olan Merkür gezegeni Oğlak seyrinde yüksek iş yeteneği yöntemli, mekanik ve matematikte başarı, yoğun konsantrasyon yeteneği ve kullandığımız kelimelerde ekonomi ve kararlılık burgularını öne çıkartır. Tüm bunların yanı sıra düşüncelerde katılık, hesapçılık, dogmatiklik ve kötümserlik verebileceğinden, çevreden kapalı bir kutu gibi algılanmamıza sebebiyet verebilir.

Bu dönemde aklımıza yıllar önce takılan sorulara cevaplar bulabileceğimiz bir süreçte olacağız. Fikirlerimizi projelendirip, basamaklayarak, belli bir sistem dahilinde gerçeğe dökebileceğimiz bu zamanlarda biraz karamsar olmamız normal olacaktır. Hedeflerimize konsantre olacağımızdan, etrafımızdaki insanlarla iletişimimiz de bu süre içinde kopabilir. Bilgilerimizi, kişisel çıkarlarımız için kullanmak isteyebiliriz. Zihnimizde sürekli "acaba ne olacağım" endişesi taşıyabilir, sorumluluk gerektiren, aynı zamanda entellektüel birikimimizi kullanabileceğimiz alanlaraalanlara yönelebiliriz. Yüksek okullar, üniversite veya eğitim, yayıncılık ve sosyal medya, lojistik ile ilgili kariyer yapmak için iyi bir dönem sayılabilir. Matematik, teknik konular veya bilimsel alanlarda da kalıcı başarılar elde edilebilir. Konuşma ve yazmayeteneğimizi kullanarak reklamcılık, spikerlik, sunuculuk ya da internet ile ilgili branşlarda girişim yapılabilir. Çalışma hayatınızda bol seyahat fırsatı ile karşılaşabilirsiniz.


Başlıklar altında toplayacak olursak da Merkür'ün Oğlak burcundaki geçişi sırasında;
* Hayal gücünüz gerçekçilik veya pratiklik nedeniyle kısıtlıdır,
* Mevkinin, zenginliğinin veya ilerlemenizin tehdit edildiğini düşünürseniz en iyi fikirleri bile dinlemeden karşı çıkar veya dinleseniz bile kendi bildiğinizi okursunuz, 
* Düzenli gelişiminiz öğrenmeye yönelik aldığınız teşviklerle olur.
* Düşüncenin yoğunluğu hissetmeye başlarsınız
* Metodik çalışmalar konusunda başarılı olabilirsiniz.
* Çözüm odaklı olmaya özen gösterirsiniz.
* Görev anlayışının yoğunluğu iyice ortaya çıkar ve sorumluluklarınızı önemsersiniz.
* Karşılıklı konuşmalar veya iletişiminde daha gerçekçi ve pratik çözümler üretirsiniz.
* Düşüncenizin belirli kalıplardan kurtulmasına, daha mantılıklı ve organizasyona dönük olmaya çalışırsınız.
* Düşünceleriniz her zamankinden çok daha katı olabilir. 
* Düşünceler evet veya hayır şekilde oluşur.
* Gerçeklik ile karamsarlık arasında ince bir çizgi oluşturursunuz.


Astrolozi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder