4 Aralık 2013 Çarşamba

Merkür Yay'da - Astrolozi




Merkür, 5 Aralık 2013 saat 04:41'de Yay burcuna giriyor ve bir süredir üzerimize yapışan inatçı, eleştirel, direkt, şüpheci tavırlar artık bir kenara iteleniyor. Bu süreçte pek konuşkan değildik; daha çok düşünmeye vakit ayırmayı, azim ile sorunların kaynağına inme arzusu ile daha içe dönük bir dönem geçirdik.. Üzerine bir de Merkür gerilemesini de Akrep'te yaşadık ve sorunlarımızda, savunduğumuz fikirlerde tutku ve takıntılar daha öne çıktı.. Evet bu dönem sabaha karşı bitiyor ve yepyeni bir Merkür Yay dönemi başlıyor; taa ki Merkür 24 Aralık'ta Oğlak burcuna geçene kadar.. Gelin biraz Merkür ve Yay burcu neler ifade ediyor bir göz gezdirelim..


MERKÜR gezegeni bizim zihinsel faaliyetlerimizi, konuşma – yazma – algılama kabiliyetimizi, öğrenme ve öğretme becerilerimizi ifade eder. Aynı zamanda kısa yolculuklar, kardeşler, komşular, genç insanlar ve ticareti de kapsar. Güneş’e en yakın gezegendir. Mitolojide ise Tanrıların habercisidir. Topuklarında kanatları olan, hızlı hareket eden, uçan genç erkektir. Tanrılarla – Tanrılar ve Tanrılarla – insanlar arasında ki iletişimi sağlar. Bir çok bilgi toplar. Tüccarların, yolcuların, hatiplerin ve hızsızların tanrısı olarak geçer.


Hermes (Merkür), Zeus ve Maia'nın oğludur. Zeus'un habercisidir. Tanrıların en kurnazı sayılır. Tanrıların en hızlısıdır. Bir de büyülü değnek taşır. Üstün nitelikleri olan Hermes, efsaneye göre daha bir günlükken ayağa kalkar, beşiğinden çıkar, kaplumbağa kabuğundan yaptığı bir liri çalıp ondan çıkan seslerle eğlenir. Bir gün kırlarda dolaşırken tanrı Apollon'un koruması altındaki inekleri çalar. Apollon olayı öğrenince çok kızar; cezalandırılması için Hermes'i kolundan tutup Zeus'a götürür. Ne var ki, Hermes'in lirinden çıkan sesler Zeus'u ve Apollon'u büyüler. Zeus, cezalandıracağı yerde Hermes'e kanatlı bir başlıkla bir çift ayakkabı vererek onu tanrıların habercisi yapar. Haberci Hermes ölülerin ruhlarını yeraltına götürür; çobanlarla, yolunu şaşıran yolculara kılavuzluk eder. Yaşlı Kral Priamos'u, Hektor'un ölüsünü almak için Aşil'in barınağına götüren de odur.
Çevik haberci Hermes tüm atletlerin koruyucusu olduğu gibi akıllı ve kurnaz olduğu için hırsızların, kumarbazların ve tüccarların da koruyucusudur. Liri, kavalı, notaları, astronomiyi, ölçü birimlerini ve sporu icat etmiştir.

Akıl, duygusal amaçlarımıza hizmet etmelidir. Merkür en fazla 28 derece uzaklıkta bulunduğu Güneş'le sadece kavuşum açısı yapabilir. Eğer Merkür en uzak noktasındaysa, kişinin ana amacından uzaklaşmış bir akıldan bahsedilebilir. Kavuşum durumunda ise isteklerimizle aklımız birlikte hareket etmektedir denilebilir. Merkür ile Güneş arasındaki bu ilişki, mitolojide Merkür ile Jüpiter arasında da gerçekleşmektedir. Sosyal bir amaç ya da daha büyük bir bütün ile ilişkinin sembolü olan Jüpiter, kişinin bilincine odaklanmasına (Güneş'in mitolojik rolü) yardımcı olur. Dolayısıyla Merkür’ün Jüpiter’in hizmetinde olması -yani aklın daha yüksek amaçlara hizmet etmesi- astrolojik bir kural haline gelmiştir. 

Yay burcunun yönetici gezegeni Jüpiter, mitolojide tabii ki tanrıların kralı Zeus'tur. Babil’de bu planet Marduk olarak bilinirdi. Tanrı Marduk deniz canavarı Tiamat’ı vahşice öldürdükten sonra cennetin efendisi olmuş, ve evrendeki düzeni yaratmıştır. Marduk, Merkür olarak bilinen Nebo (ya da Nabu) nun babasıdır. Nebo tanrıların sözcüsü, kanunları ve emirleri yazıp insanoğlu ile iletişimi sağlayandır.

Nebo ve Thoth her ne kadar amaçlı ve saygın aklı temsil etseler de, dürüst olmayan oyuncu –ve bazen daha da tehlikeli– yanları da vardır. Yunanlılar bu ikilemi, tanrıları Hermes için de düşünmüşler ve onu iletişimin yanı sıra hırsızların tanrısı olarak da tanımlamışlardır. Neden aklın tanrısı aynı zamanda hırsızların da efendisi olur? Çünkü insan aklı aslında ahlakdışıdır. Herhangi bir etik kural çerçevesinde çalışmaz. Bir kişinin ev tadilatları hakkında kitap yazmak için kullanacağı aklı bir başka kişi evin kilidini açmak, ya da hırsız alarmını etkisiz hale getirmek için  – veya sahte senetler satarak piyasadan milyonlarca doları toplamak için (Merkür aynı zamanda tüccarların da yöneticisidir)- kullanabilir. Burada Merkür ile Jüpiter’in ya da Güneş’in arasındaki bağlantı çok önem taşımaktadır; akıl sadece daha yüksek bir bilincin yönetiminde iyinin güçlü bir hizmetkarı olabilir. Eski astrologlar Merkür’ü “nötr” bir planet olarak tanımlamışlardır. Bu nedenledir ki bir kişinin haritasında güçlü ancak kaygı verici Merkür'ün profesyonel hırsız olarak değerlendirilmesi astrolojik bir gelenek halini almıştır.

Merkür, aslından Yay burcunda zararlı bir konumdadır. Jüpiter'in büyüten, bazen de aşırı şişiren etkisi Merkür'ün özelliklerini de abartır. Yapay, huzursuz ve aşırı iyimser olma eğilimlerimizi bu dönem içinde kontrol etmek zorunda kalabiliriz.. Çok meraklı olmak yüzünden, sürekli bir konudan bir konuya atladığımız, tam olarak araştırmadığımız ve hemen sıkıldığımız durumlar görülecektir.. Sürekli neşeli, iyimser düşüneceğimizden aklımızı toparlamakta ve konsantrasyonumuzu sağlamada zorlanabiliriz. Olaylar karşısında fikrimizi, daha felsefik ve geniş açılımlı ifade etmek yüzünden çok basit gerçekleri kaçırabiliriz.

Her konu hakkında bilgi edinmeyi istemek ve ilgi alanlarının bolluğundan dolayı yüzeysel bir öğrenme dönemi olabilir.. Ama bilimsel konular için daha zararlı olan bu konum, ancak manevî tatmin duygusu için son derece verimli olabilir. Geçmişimizi, kim olduğumuzu, evrende neden var olduğumuzu araştırmak isteyebiliriz. Medyumluk yönlerimiz ve ileriyi görme gücümüz hele ki astrolojiye ve felsefeye olan ilgimiz artacaktır. Yabancı dil öğrenme, yabancı kültürlere ve ülkelere merak artabilir.. Hukuksal konular ve akademik öğrenim ile ilgili gelişmeler adına oldukça olumlu bir yerleşim olduğunu söyleyebiliriz. Ters açılarda ise bilgi hırsızlığına neden olabilir.. Kardeşlerimizle, yakın akrabalarımızla ilişkilerimizde yoğunluk oluşabilir. Günlük işlerimizde ve çalışma hayatımızda trafiğimizin artması söz konusudur. Merkür iletişimi temsil ettiğinden, bazen ince detaylar atlanır ve kırıcı sözler sarfedilebilinir, zira Yay ateş grubundandır ve düşünmeden hareket etmeye meyil verir. Özellikle yazılarımızda ve sözlerimizde, ifade etmeye çalıştığımız konularda, anlamların herkesçe kavranabilir olmasına özellikle dikkat etmeliyiz. Bu dönemde din ve felsefe ile ilgili bol bol bilgi bulabilir ve bu konulardaki merakımıza dem vurabiliriz. Hayatın gerçeğine ve ne anlama geldiğini araştırmak oldukça keyif verecektir.. İnternet ve medya kanalıyla özellikle sağlık ve çalışma ile ilgili konularda haberlerin artacağı bir dönem diyebiliriz.

Hep beraber bol eğlenceli, bol keyifli bir döneme giriyoruz.. Aman iyimserliği abartıp, herşeyi ben bilirim havalarının tuzağına düşmeden, bilgi hırsızlığına başvurmadan ve ilgimizin odağını kaybetmeden bu dönemi atlatalım.. Bakın ben hemen tuzağa düştüm, ve yazdıkça yazıyorum, az sonra ana temadan sapıp, başka bir konuda bulabilirim kendimi.. En iyisi burada yazıya bir son vermek..


Astrolozi

Kaynak: Vikipedi / Astroloji Dergisi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder