10 Nisan 2014 Perşembe

Pluto Geri Hareketi Başlıyor - Astrolozi




Homeros’a göre kardeş olan Zeus, Poseidon ve Hades evreni paylaşmak üzere bir kura çekmişler, kuranın sonucunda, Zeus, göklerin; Poseidon, denizlerin; Hades ise yeraltının tanrısı olmuştur. 
Hades, yeraltının tanrısı ve ölülerin yöneticisi aynı zamanda zenginlik tanrısı olarak bilinirdi. Giyeni görünmez yapan bir başlığa sahipti. Acımasız yapısından dolayı diğer tanrılar tarafından pek sevilmez, bu nedenle Olympos’ daki varlığı çok hoş karşılanmazdı. Bu da onun diğer tanrılara göre Olympos’u daha az ziyaret etmesinin sebebi olmuştur. Acımasızlığına rağmen son derece dürüst, doğruluğu ve adaleti seven bir tanrı olan Hades, korkunç ama kötü olmayan bir tanrıydı. 

Hades’in Roma mitolojisindeki karşılığı olan Plüton da yer altı tanrısıydı. Onun da tılsımlı bir başlığı vardı, kimi zaman bu başlığı yardıma ihtiyacı olan tanrılara ve insanlara verirdi. Bu nedenle gizli kalmış, saklanan, söylenmeyen şeylerin yöneticisi ve aynı zamanda topraktaki gizli ve değerli madenler yüzünden de zenginliğin tanrısı olarak mitolojideki yerini almıştı. 


Tanrı Hades ölüler ülkesinden ayrılmaz, diğer tanrıların katıldıkları şölenlere katılmazdı. Sadece bir kez Olympos'taki Paian adındaki doktoru ziyaret etmiştir. Efsanelerde adı sıkça geçmez. Onunla ilgili tek efsane Persephone'yi kaçırmasıyla ilgili olandır. Hades çok sık tasvir edilen bir tanrı da değildir. Genellikle Persephone ya da atribusu da olan Kerberos adındaki üç başlı köpekle birlikte tasvir edilir.

Homeros, Hades'i gölgelerin yaşadığı belirsiz bir yer olarak düşünür. Ona göre Hades'te herşey bir hayaldir. Ölüler ülkesinin asıl ayrıntılı tanımını Vergilius yapmıştır. Vergilius, Hades'in haritasını çıkarmış ve şöyle tanıtmıştır. Hades ülkesi Tartaros ve Erebos olarak ikiye ayrılır. İnsanlar ölünce önce Erebos'a, oradan da yeraltının en derin bölümü olan Tartaros'a gider. Erebos'da bekleyen ihtiyar kayıkçı Kharon ölülerin ruhlarını kayığa bindirerek karşı kıyıya, Tartaros'un kapısına götürür. Tartaros'un kapısı önünde gelenleri içeri alan, ancak dışarı bırakmayan üç başlı, ejder kuyruklu köpek Kerberos vardır. Ölüler önce üç yargıcın önüne çıkarılır. Orada kötüler sonsuz acı çekmeye, iyiler de mutluluk içinde yaşamaya Elysion kırlarına gönderilir. Hades'te yeraltını dünyadan ayıran üç ırmak vardır; Phlegeton (ateş ırmağı), Lethe (unutuş ırmağı) ve tanrıların adına yemin ettikleri kutsal ırmak Sytks bulunur. Uyku ve kardeşi ölüm de Hades'te yaşar. Zeus gibi tanrı Hades'te insanlara rüyaları gönderir. Düşler yer altı dünyasından çıkarken iki kapıdan geçerler. Boynuz kapıdan çıkanlar güzel, iyi rüyalar, fildişi kapıdan çıkanlar kötü rüyalardır. Homeros'tan başka Roma döneminde Vergilius ve Ortaçağ'da da Dante Ölüler Ülkesini eserlerinde betimlemişlerdir.

Çok seviyorum mitolojik hikayeleri, araştırırken masal dinleyen çocuklar gibi oluyorum ve tabii böylece gezegenlerin anlamlarını daha iyi anlıyorum..

Şimdi dönelim gerçek hayata; Pluto 16 Nisan 2014, saat 02:55'te geri harekete başlayacak; 22 Eylül 2014'e kadar sürecek bu hareketi. Geçen yıl 12 Nisan ve 20 Eylül 2013 tarihleri arasında da yine Oğlak burcunda geri hareketteydi..

Pluto, en uzak gezegen, hatta bazı kişiler onu bir gezegen olarak bile kabul etmiyor. Yüzeyini göremiyoruz.. 1930'larda keşfedildi. A.ılarının dikliği sebebiyle en garip hareket eden gezegendir. Bazen Neptün'ün önüne geçer ve 8. gezegen konumuna gelir. Pluto, ışığın bittiği yerde varolur, yani görülmeyen gezegenlerden; bunların arasında en büyükleri Eris.. 2006'da da Persophene keşfedildi.

Pluto'ya, ölüleri taşıyan kayıkçı diyorlar; Persophene ise onun karısı yani dişi enerji. Pluto'nun enerjisi, Güneş'in enerjisinin bittiği yerde başlar. Ölüm ötesini, ölümle beraber gelen enerjiyi ve karmadan gelen birçok psikolojik değişimi temsil eder.. Karanlık Güneş (Black Sun).. 11 - 32 yıl bir burçta kalır; bence açılarından daha çok bulunduğu veya geçtiği ev konuları daha önem arzeder. Kendimizi dönüştürdüğümüz güçtür. Doğum nasıl bir güç ise, ölüm ve değişim/dönüşüm de bir güçtür. Pluto'ya cüce gezegen dense de, gücü Jüpiter kadar yüksektir. Bu demek oluyor ki, Pluto ile etkileşime girmiş bir gezegen, standart enerjisi ile yansımaz; o gezegenin enerjisi Plutonyen olur. Charon adındaki uydusu ile ikili hareket ederler; iç içe dönerek, dolayısı ile çiftli bir gezegen sistemidir. Charon ile aralarında 2 derece vardır; Önce Pluto geçer ardından Charon ile çift dikiş yapılır. Akrep burcunun yöneticisidir, 8. evin yani ölüm ve yeniden doğuşun.. Değiştirir, geliştirir en önemlisi farklılaştırır ve geri dönülmeyecek şekilde yeni bir düzen kurdurtur.

Güneş sistemindeki yeri, işe yaramayan kuyruklu yıldızların dışarı  çekilebildiği bir bölgedir. Kendine ait bir emilim ve çekim gücü vardır demiştik; burası Yin ve Yang arasıdır, karanlık ve aydınlık.. Güneş ışınlarının erişebildiği yer Yang, Pluto'nun bulunduğu yer ise Yin, yani dış uzay arası, kısacası karanlık.. Ama Pluto eril bir enerji ihtiva eder, yani Yang.. İşte Pluto, o karanlığın içindeki aydınlıktır; bilgi verici ve bütünü oluşturucu.. Doğum ve ölüm arasındaki sınır.. Küllerinden yeniden doğan Simurg misali ölür yeniden doğar ve bir döngü, bir bütün oluştururuz..

Retro dönemlerinde, derin ve çok önemli değişimlerin ağır temaları daha da ağır basar. Saklı olan su yüzüne çıkarılmaya çalışılır. Kendimizde tekrar eden yanlışlar ile yüzleşilir. Bir kez daha ve bir kez daha kişi kendine nerede yanlış yaptığını, nerede geride kaldığını eskisinden daha da başarılı bir şekilde anlatmak zorundadır. Bunu yapmadığı takdirde, retro dönemi sonrası birey kendi başarısızlığının farkındalıksızlığı ile kaldığı yerden yoluna devam edecek ve bir dahaki retro zamanına kadar değişim için eski şanslarını yakalamakta güçlük çekecektir. Yarım ve atıl kalmış olan çabalar, değişimin gerçekleştiği oranca geleceğe taşınabilecektir. 

Pluto bir burçta çok uzun zaman kaldığı için etkileri kritik düzeyde başlasa bile gelişim, dönüşüm ve değişim uzun zamanda gerçekleşecek demektir. Pluto Oğlak burcunda eski yapıların dönüşerek yeni bir forma dönüşmesini sağlar. Kitlesel olaylarda etkileri daha çok hissedilecektir; yönetimler, yapılanmalar hepsi Pluto'nun ilgi alanında bu aralar. 22 Eylül’e kadar sürecek bu geri gitme döneminde ise eskiden gelen ve tamamlanamamış işlerle uğraşacağız. Eski ve artık bizim işimize yaramayan ama bir türlü de kafamızdan hayatımızdan çıkaramadığımız, belki de bilinçaltımıza gömdüğümüz -ya da öyle sandığımız- olaylar karşımıza çıkacak. Bu işleri tamamlamak için gerçeklerle yüzleşmek ve onları kabul etmek gerekiyor. Ancak ondan sonra çözüme ulaşabiliriz. Bu bizi rahatlatan ve sırtımızda adeta bir yük gibi taşıdığımız ancak fark edemediğimiz şeylerdir. 


Bu dönemde dikkatimiz içimize yöneliyor.  Kişiliğimizde, beğenmediğimiz ama düzeltmeye de pek yanaşmadığımız bu hoş olmayan yanlarımızla dürüstçe karşılaşmaya çağırıyor bizi Pluto. Artık bunlarla yüzleş ve değiştirebildiklerini değiştir ve yoluna daha güçlenmiş bir ruh olarak devam et diyor. Pluto yoğun duyguları simgeleyen bir gezegen olduğu için içimizdeki derinliklerde bulunan olumsuz duyguları çkarıp arıtmamız bizi biraz zorlayabilir. Ancak sonuçta arınmanın ve şifa bulmanın temiz ve yükseltici enerjisiyle karşılaşacağız. Ve kendimizi bir kuş kadar özgür hissedeceğiz. Pluto ileri gitmeye başladığında ruhun ne kadar arındığını test eden olaylarla karşılaşabiliriz.


Rüyalarımızda geçmişe ait olayları, kişileri, çocukluğumuzu hatırlatan sembolleri görmemiz mümkün. Ya da eskiye ait şeyleri hatırlatacak herhengi bir sembolle günlük yaşamımızda karşılaşabiliriz. Tüm bunlar belki de çözümlenmemiş ancak artık temizlenmeye ihtiyaç duyulan konuların bizim dikkatimizi çekme yöntemleri olabilir. Bunlarla dürüstçe ilgilenmek ilerde işimize yarayacak.. Dürüstçe olmalı çünkü Pluto çok az söz edilse de dürüst, belki de can acıtıcı şekilde dürüst bir gezegendir..Gerek doğum haritasındaki natal yeri, gerekse transit yaptığı evdeki olayların üzerini örtmeniz ya da kapatmanız mümkün değildir.. Kapalı kaldığı yerde varlığını sürdürmeye devam eder ve eninde sonunda kendini gösterir. 


Astrolozi




Kaynak: 
* http://astrolojinoktasi.blogspot.com/2013/04/13-nisan-20-eylul-2013-pluto-geri.html
* Vikipedi



2 yorum: