1 Temmuz 2013 Pazartesi

Oruç ve Bilinmeyenler 1 - Astrolozi


Evet belki içinde olduğumuz Nisan ayında oldukça önemli, olumlu ve olumsuz gökyüzü hareketleri var. Ama bunlardan daha önemlisi bu ay Mübarek Ramazan Ay'ı başlamakta.. Belki bir çoğumuz, Ramazan ile ilgili kulaktan dolma bilgilere sahibiz, oysa Oruç tüm kadim dinlerde önemli bir yere sahip bir ibadet, odaklanma ve arınma şeklidir.. Sizler için biraz internette araştırma yaptım.. Umarım, sizlere gerçek oruç ile ilgili biraz gerçek bilgi sunabilirim.. Ay içerisinde bu konuya bir kaç kez değinip, bilinmeyen bazı noktalara değinmek istiyorum..


Gerek geleneksel Batı mistisizminde gerekse sufizmde ibadet, amel demektir. Bu ibadet insandaki içsel anarşiyi (egoizmi) yenecek olan iyi niyetin bir dayanağını teşkil eder. İçimizden gelen egoistçe haykırışları yenmek için, önce çok iyi niyet etmek lâzımdır. Zaten oruca başlarken yapılan niyetin de bu tarzda bir niyet olması gerekir. Yani "Aç kalmaya söz veriyorum..." manasında değil. Oruç süresi içerisinde, meydana çıkacak olan her türlü nefsanî kavgalarda, tek yanlı değil, yansız olarak işin doğrusunu bulmaya, anlamaya niyet etmek gerekir. Çünki oruç tutmak bir ibadettir. İbadet ise aynı zamanda bir ameldir. Bu amelin hedef aldığı nokta insanın nefsiyle olan mücadelesindeki savaşı kazanma ameliyesidir.
İslâm peygamberi, en büyük cihadı insanın kendi nefsine karşı vermiş olduğu savaş olarak nitelemiştir. Bu, aslında bütün kutsal kitaplarda vardır. İncil'de İsa'nın, "Ben, dünyayı yendim." bunun ifadesidir. Orada dünya sembolü kullanarak nefsini anlatmak istemiştir. Dünya aslında nefis denetimi için meydana getirilmiş geçici bir yerdir.

Bedenin Çekim Alanı ve Oruç
Beden sürekli ruha kuvvetli bir çekim alanı oluşturur. Ruh aslında çok ince düzeyde bir enerjidir ve oldukça akışkandır. Ancak insan bu boyuttaki deneyiminde bedenin çekim alanındadır ve belirli sınırlamaları vardır. İnsan bedenin yemek yemesi, cinsel ilişkileri, içmesi, sigara gibi pek çok fizyolojik faaliyetler insanın aurasını (bedeni çevreleyen enerji alanı) etkiler. Bu tür bedensel faaliyetler ruhu daha kaba düzeye çeker ve aurayı bedene daha da yakınlaştırır.

Bedenin ruh üzerindeki çekim alanının azalıp auranın genişlemesi için bazı yöntemler vardır ve oruç da bu yöntemlerin en etkililerinden biridir. Yemeyerek, içmeyerek, sigara ve dumanlı maddeler kullanmayarak, kan almayarak, cinsel ilişkide bulunmayarak bedenin az enerji harcamasını ve arı bir halde olmasını sağlarız. Bağırsaklar boşalmış ve az çalışır, mesane boş ve idrar yolları az çalışır, akciğerler temiz, cinsel organlar ise dinlenmededir.
Çakralar akması gereken yönde akmaktadır. Kısacası insanın kanalları açık, aurası genişlemiş ve hassastır, kozmik yayınları daha iyi alabilir ve ruhsal boyutuna daha çok enerji yükleyebilir.

Bedensel ve ruhsal eylemlere evrenin tepkisi misliyledir 
İşte böyle ruhsal ve bedensel detoks günlerinde sadece kuru kuruya bir açlık yetmez. Ruha da oruç tutturarak sapkın düşünceler, öfke, şiddet, sinirlilik, küfür, edepsizlik, ahlaksızlık gibi olumsuz enerji içeren düşüncelerden uzak tutmak gerekir. Tersine olumlu ve ulvi düşünceler, yardımseverlik, sevgi dolu faaliyet ve düşünceler, meditatif bir ruh hali ve içten yapılan ibadet ve her türlü pozitif enerji içeren düşünceler içinde olmak gerekir. Bu dönem sırasında bedensel ve ruhsal yapacağınız her türlü eyleme ve düşünceye evrenin tepkisi misliyledir, çünkü ruhsal yapı bedensel çekim alanının zayıflaması ile daha genişlemiştir. 
Yazılım programı içindeki her şeyi kayıt altında tutan mekanizma bu dönem ruhsal boyutta daha çok enerji yüklediğini saptayacaktır.

Kadınlar ve oruç
Kadınların adet görürken oruç tutmamasının nedeni 1. ve 2. çakralar olan kök ve cinsel çakraların bu dönemde kanama ile temizlik faaliyetinde olması ve aurada delik olmasındandır. Enerjilerin yönü daha ulvi olan yukarıdaki 6. ve 7. çakralara doğru değil tersine bedenin altına doğrudur.

Hatalı oruç algılayışı 
Maalesef pek çok kişi oruç tutmanın altındaki derin anlamı bilmemekte ve orucu sadece güneşin doğması ile batması arasındaki saatlerde aç ve susuz kalma eylemi gibi algılamaktadır. Oysa Yüce Yaradan’ın bizim aç kalmamıza hiç ihtiyacı yoktur; oruç, insanın ruhsal gelişimi ve ruhsal boyutuna daha çok olumlu enerji yükleme fırsatıdır. 
Oruçlu bir kişinin küfretmesi, edepten uzak düşünceler içinde olması, başka insanların ve canlıların hakkını yemesi, o kişi için ters olabilir, çünkü kişinin o esnada daha açık olan kanalları her türlü eyleme ve düşünceye misliyle reaksiyon vermektedir. 

Kısacası oruç ayıp olmasın diye tutulan veya aç kalma ritüeli değildir, ölüm dediğimiz boyut değiştirme sonrasında bize gerekecek yakıtı, enerjiyi kendimize yükleyebilmemiz için bir olanaktır. Kalpten ve olumlu duygu ve eylemlerle yapılırsa bu enerji akışı çok daha etkin ve sağlıklı olacaktır. Ayrıca oruç tutarken bedene eziyet etmeyin. İyi ve sağlıklı beslenin. Sağlıklı ve mantıklı beslenme ve bedenin sağlığına da dikkat etme, bedende sorun çıkmasının önüne geçerek ruhun bedene yoğunlaşmasına engel olur.

Oruç diyet değildir! 
  Ramazan ayında yapılabilecek en önemli yanlışlardan biri, bu ayı bir "diyet ayı" gibi değerlendirmektir. Ramazan ayının spiritüel anlam ve faydasını bu kadar bozan bir yaklaşımla zayıflamak değil kilo almak bile mümkündür. Ramazan ayı taşıdığı manevi değer nedeniyle de kilo verme, diyet yapma, zayıflama için hiç de uygun bir ay değildir. Bu güzel ay sahip olmanın değil sadece insan olmanın, şükredip inanmanın, huzura, sevgiye, saygıya ve paylaşmaya odaklanmanın ve hayatı bize sunan sonsuz güce sınırsız teslim olmaya çalışmanın ayıdır, olabildiği kadarıyla tabii ki…
  Ramazan ayının en önemli sağlık yararı bedene ve ruha verdiği huzur desteğidir. Bu huzur, bizi hastalıklardan da koruyacaktır! Huzuru bol, keyfi, neşesi, eğlencesi zengin, üzüntüsü, endişesi, korkusu az bir hayatın bedensel ve ruhsal bağışıklığı güçlendireceği gerçeği en büyük evrensel gerçeklerden biridir…

  Bu ayda sevdiklerimize, inançlarımıza, değerlerimize ve teslimiyet duygumuzu geliştiren diğer ruhsal güçlerimize sarıldıkça, bedenimiz de, ruhumuz da iyileşecek, mutsuzluklara ve hiç bitmeyen şikayetlerimize karşı direnç kazanır hale geleceğiz. Aşırılıklarımız için yalnız ramazan ayında değil, kendimizde fazlalık hissettiğimiz tüm zamanlarda da oruç tutabiliriz…


Sevgili Hocam rahmetli Özer Özay'a araştırmalarımda yardımcı olmasından dolayı teşekkür ederim.

Twitter: @Astrolozi


6 yorum:

  1. elinize sağlık teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Oruç kanseri de engelliyor..daha bir çok faydası var

    YanıtlaSil
  3. aynen öyle Esvet hn. teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler engin bilgilerinizden dolayı..
    Hakkınızı helal edin sevgi ve hürmetle..
    İbadetlerimizi Rabbim kabul eylesin (âminnn)

    YanıtlaSil